^

Sundhed

Antibiotika og forkølelse: hvornår kan de gøre ondt?

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 10.08.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Antibiotika og forkølelse er næsten altid uforenelige ting. Mange mennesker bliver syge, tror at antibiotika vil hjælpe dem med at helbrede i alle tilfælde. Men det er langt fra sagen. Siden opdagelsen og brugen af antibiotika i 1941 har folk stadig mange misforståelser relateret til dem. Lad os løse disse fejl i det mindste delvist.

Antibiotika og forkølelse er næsten altid uforenelige ting.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Hvad skal du lære uden at blive forkølet?

Hvis du bliver syg med kulde og løber til apotekets apotek, håber du selvfølgelig, at med deres hjælp vil du helt sikkert føle dig bedre. Men det kan vise sig det modsatte.

Antibiotika kan kun være nyttigt for dig til behandling af bakterielle infektioner. Og som praksis viser, skyldes forkølelse hovedsageligt virusinfektioner, mod hvilke antibiotika ikke virker. Hvis du tager antibiotika unødigt, kan du kun forværre faren for dit helbred og øge risikoen for resistens fra skadelige mikroorganismer til antibiotika.

Hvad er antibiotikernes rolle i behandlingen af forkølelse?

De fleste forestiller sig vagt, hvilke vira der er, og hvilke bakterier der er. Derfor kan de ikke forstå, hvornår du kan tage antibiotika for forkølelse, og når ikke. Lad os se nærmere på disse oplysninger og gøre det klart.

Hvad er vira?

Virus er små geometriske strukturer, der kun kan reproduceres i en levende celle. De varierer i størrelse fra 20 til 250 nanometer (et nanometer svarer til en milliarddel af en meter). Udenfor den levende celle ligger viruset i ro, men når det kommer ind, overtager det værtscelleens ressourcer og begynder at reproducere sig selv lignende virusmikroorganismer. Derefter forgiftes organismen af toksiner af virus, og personen føler sig svag, træthed, har dårlig appetit, for ikke at nævne smerter i muskler og hovedpine.

Hvad er bakterier?

Bakterier er enhedsformede levende organismer. Den gennemsnitlige bakterie i størrelse er 1000 nanometer. Hvis bakterierne var størrelsen på et menneske, ville den typiske virus sammenlignet med den ligne en lille mus. Og hvis virussen var størrelsen af et menneske, ville bakterien sammenlignet med den have nået en dinosaurs størrelse - omtrent som en ti-etagers bygning.

Som du kan se, er bakterier og vira meget forskellige i størrelse. En anden ting at vide er, at alle bakterier er omgivet af en cellevæg. De kan reproducere selvstændigt og beboer næsten alle miljøer på Jorden, herunder jord, vand, varme kilder, ispakker, lige plantedele og dyreorganer.

Hvad er forskellen mellem bakterier og vira i forkølelse?

De fleste bakterier er harmløse for mennesker. Bakterier i miljøet er f.eks. Nødvendige for nedbrydning af organisk affald og anvendelse af partikler i biosfæren. Bakterier, der normalt bor i det menneskelige legeme, kan forebygge infektioner og producere stoffer, såsom vitamin K. Bakterier i mave hos køer og får, tillader dem at fordøje græs. Bakterier er også vigtige for produktion af yoghurt, ost og syltede agurker. Men nogle bakterier forårsager infektion hos mennesker. Med andre ord er de årsagerne til menneskelige sygdomme.

Antibiotika helbreder ikke forkølelse

Forkølelse skyldes hovedsageligt vira, ikke bakterier. Det kan være mere end 200 forskellige slags vira, imod hvilke antibiotika er magtesløse. Antibiotika hjælper ikke med forkølelse - de kan endda skade dig. For eksempel kan nogle mennesker (ca. En ud af hver 40.000) reagere på antibiotikabehandling med en allergi, der kan være dødelig. At tage antibiotika unødigt fører til væksten af flere stammer af bakterier resistente over for antibiotika. Af disse og andre grunde er det vigtigt kun at anvende antibiotika, når de er nødvendige.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Bivirkninger af antibiotika

Endnu værre, antibiotika kan forårsage bivirkninger. De kan ødelægge gavnlige bakterier, og dette kan forårsage diarré, gærinfektioner og bakterieinfektion. Selv sådanne "bløde" antibiotika som amoxicillin er kendte, når det tages i de forkerte doser og i de tilfælde kan det forårsage toksicitet knoglemarv, kramper, akut interstitiel nephritis, neuromuskulær følsomhed, kvalme, opkastning, urticaria, med dens udbrud, pseudomembranøs colitis , trombocytopenisk purpura, anafylaktisk shock og endog død.

Antibiotika behandler bakterielle infektioner

Der er behov for antibiotika til behandling af infektioner og sygdomme forårsaget af bakterier, der anvendes til behandling af sygdomme, såsom bakteriel bronkitis, lungebetændelse, ondt i halsen, bakteriel infektion i øret og øjet rødme. Når antibiotika anvendes korrekt og ifølge lægens recept, kan de redde folks liv.

Antibiotika behandler bakterielle infektioner

Nogle gange kan en bakteriel infektion ledsages af en forkølende virus. Tegn på, at du kan få en bakteriel infektion efter en forkølelse, vil være smerte i ansigt og øjne. Disse smerter kan forværres, når du ikke kan, de kan suppleres med en hoste med tykt gul eller grønt slim fra næsen. Disse symptomer kan forekomme lige under forkølelse. Men hvis de varer mere end en uge eller er vanskelige at tolerere, så kan du få bakterielle infektioner, der kræver antibiotikabehandling, ud over forkølelsen.

Men det er meget vigtigt at vide, at kun din læge kan ordinere antibiotika. Så tal med din læge, hvis du tror, du har brug for antibiotika.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Hvad er antibiotikaresistens?

Ifølge CDC er resistens (resistens) mod antibiotika et af de mest presserende globale sundhedsproblemer. Når bakterier konstant angribes med antibiotika, for eksempel når du tager antibiotika under forkølelse eller tager dem for ofte, gennemgår mikrober i kroppen ændringer. Dette giver dem mulighed for at stoppe med at tage antibiotika.

Når dette sker, bliver din kold konstant forsinket, der er ingen tegn på forbedring. Eller din sygdom kan pludselig blive værre. Måske må du for at få forkølelse søge nødhjælp eller gå til hospitalet, hvor du ved hjælp af en dropper får de medicin, som din krop stadig opfatter.

Behandle antibiotika ansvarligt

Her er tre ting, du skal huske, når du skal tage antibiotika.

  1. Lyt til din læge. Før du udpeger dig til behandling, skal lægen afgøre, hvilken infektion der er blevet årsagen til din sygdom: bakteriel eller viral. Han vil kun ordinere antibiotika, hvis det er nødvendigt.
  2. Brug antibiotika på den foreskrevne måde. Tag alle de lægemidler, der er ordineret til din sygdom, på det tidspunkt og i den tilstand, som lægen har angivet. Hvis du holder op med at tage p-pillen, inden du er færdig med behandlingen, kan du blive syg igen.
  3. Brug ikke medicin bare fordi de er antibiotika. Må ikke styres af princippet om, at hvis det hjælper nogen, vil det hjælpe dig. Alle antibiotika er forskellige, det er ikke det samme. Når du har brug for en bestemt medicin, skal du kontakte din læge.

Antibiotika og forkølelse, som du allerede har forstået, kan kun være partnere, hvis du bliver angrebet af en bakteriel, ikke en virusinfektion. Bevæbnet med denne viden og ikke selvmedicinere.

Opmærksomhed!

For at forenkle opfattelsen af information, er denne instruktion til brug af lægemidlet "Antibiotika og forkølelse: hvornår kan de gøre ondt?" oversat og præsenteret i en speciel form på grundlag af de officielle instruktioner til medicinsk brug af stoffet. Før brug skal du læse annotationen, der kom direkte til medicinen.

Beskrivelse er givet til orienteringsformål og er ikke vejledning til selvhelbredelse. Behovet for dette lægemiddel, formålet med behandlingsregimen, metoder og dosis af lægemidlet bestemmes udelukkende af den behandlende læge. Selvmedicin er farligt for dit helbred.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.