^

Sundhed

Behandling af forkølelse

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 22.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

En forkølelse er en virussygdom, der rammer mennesker i alle aldre, hvilket forårsager hyppig brug af stoffer. Behandling af forkølelse kræver forsigtighed, fordi det hovedsageligt skyldes vira, og antibiotika kan ikke klare dem. Hvilke behandlingsmetoder skal jeg bruge til forkølelse?

Læs også: Korrekt behandling af influenza

Epidemiologi og klinisk præsentation af forkølelsen

Den kolde forkølelse skyldes forskellige luftvejsvirusvirus, oftest rhinovirus. Voksne har i gennemsnit to til fire episoder om året, og unge børn kan have så mange som seks til otte episoder. Forkølelse er præget af smerter i halsen, utilpashed, subfebril temperatur ved sygdommens begyndelse.

Disse symptomer manifesteres i flere dage og ledsages af næsestop, løbende næse og hoste fra 24 til 48 timer efter de første symptomer påbegyndt. Det andet sæt symptomer kræver i de fleste tilfælde behandling af patienter til lægen for at få hjælp. Udledning fra næsen opstår på toppen af sygdommen, de kan blive meget tætte og purulente og kan fejlagtigt diagnosticeres som en bakteriel infektion i næsens bihuler.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Behandling af forkølelse: de vigtigste opgaver af lægemidler

Både over-the-counter og receptpligtig medicin udfører en opgave for en forkølelse. Behandlingen er rettet mod at lindre symptomerne (fx hoste, næsestop, løbende næse). Hvis en person har opnået denne opgave uden bivirkninger, bliver han behandlet korrekt.

Traditionel farmakologisk terapi

Da der ikke findes effektive antivirale lægemidler til behandling af forkølelse, bør behandlingen være rettet mod at lindre symptomerne på forkølelsen. De mest anvendte behandlinger omfatter over-the-counter, antihistaminer, decongestants, antitussives og expectorants. Disse midler kan anvendes alene eller i kombination.

Forberedelser til hoste

Dextromethorphan kan være nyttigt for voksne patienter med hoste, men dets effektivitet er ikke bevist for børn og unge. Desuden fungerer dette lægemiddel godt til tør hoste, men det kan forårsage allergisymptomer hos personer med astma, det anbefales heller ikke til graviditet og amning.

Codeine er et stof, der også undertrykker symptomerne på hoste med forkølelse. Det er en del af de stoffer, der er kendt for os, for eksempel pentalgin. Som undersøgelser har vist, er kodein ikke altid effektivt, når hoste forårsages af forkølelse. Men det slukker godt smerten i luftvejene.

Ved våde hoste bruges ekspektorater til at fortynde sputum.

Det kan være sådanne midler som atsestin, acetylcystein (NAC), mukomiks, mukobene, Fluimucil, mukoneks, mukaltin, ekzomyuk, ambrobene, flavamed, Mucosolvan, haliksol.

Fra tør hoste anvende følgende antitussives i form af sirup og tabletter til behandling af tør hoste

  • Alex plus
  • Falimint
  • Bronchicum hostesirup
  • Bronchitis Vramed (broncholitin, bronkitis, bronchocin)
  • Bronhikum
  • Bronholin

Til forkølelse anvendes også nasale lægemidler, der er indiceret til at lindre næsesymptomer, og som kan bruges til unge og voksne.

Dekongestanter

Disse er de mest populære og almindeligt anvendte kur mod forkølelse for forkølelse. De reducerer ødem i næseslimhinden og hyperæmi, fordi de har vasokonstriktiv virkning. Brug oftest næsesprayer eller dråber, der indeholder stoffet oxymetazolin. Disse er sådanne dråber og sprøjter som:

  • Nazivin
  • Tilbage til toppen
  • Sanorinçik
  • Noksprey

For virkningen af at indsnævre skibene og lindre symptomerne på forkølelsen anvendes også præparater med naphazolin i sammensætningen: Sanorin, Naphthysin, dråber med eukalyptus.

Repræsentanter for nasale præparater til kulde med xylometazolin i sammensætningen - Otrivin, Ximelin, Rhinor, Galazolin og så videre.

Alle disse præparater hjælper meget godt med forkølelsen i de tidlige dage af forkølelsen, i dets indledende fase. Efter tre minutter kommer effekten, men den holder den på forskellige måder.

Forberedelser med oxymetazolin virker i 12 timer, med nafazolin og tetrizolin - op til seks timer, vasokonstriktorer med xylometazolin arbejde i seks til otte timer.

Inden du bruger disse lægemidler, skal du tage højde for patientens alder (for eksempel er nogle af stofferne kontraindiceret for børn under 2 år). Derfor, når du behandler nasal medicin for forkølelse, følg råd fra en læge.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Antihistaminer

... Samt kombinationer af antihistaminer / dekongestanter kan lidt forbedre forkølelsessymptomer hos voksne, men de mulige bivirkninger skal nødvendigvis vejes. Antihistaminer til forkølelse er ikke det vigtigste middel til behandling. Men de kan lindre forkølelsessymptomer og forbedre patientens tilstand, for eksempel for at fjerne hævelse af slimhinderne i næse og svælg, reducere nysen og hoste, lette patientens almene tilstand. Disse er stoffer som chloropyramin, clemastin, diphenhydramin, cyproheptadin, mebhydrolin og andre midler.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Antibiotika til forkølelse

Med en forkølelse er antibiotika ikke vist, fordi det er forårsaget af vira, ikke bakterier, der er påvirket af antibiotika. Antibiotika er indikeret, når forkølelsen giver komplikationer, som for eksempel bronkitis eller lungebetændelse.

På trods af at forkølelsen er en virussygdom, er antibiotika ofte ordineret til patienter, selv med bakterielle komplikationer (for eksempel lungebetændelse, bakteriel sinusitis). Undersøgelser af antibiotika til behandling af forkølelser har til formål at forhindre sekundære bakteriekomplikationer og bivirkninger.

Systematiske har vist, at ineffektive i at reducere varigheden af symptomerne og sværheden af risikoen for bivirkninger på mave-tarmkanalen, omkostningerne ved behandling og øge bakteriers resistens over for antibiotika (resistens).

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Alternative terapier til forkølelse

For at forbedre symptomerne eller for at reducere sygdommens varighed anvendes yderligere alternative terapier (for eksempel echinacea, C-vitamin og zink ). De er ikke meget effektive til behandling af kolde symptomer, men de kan være nyttige til aktivering af immunsystemet og eliminering af de negative bivirkninger af forkølelsen. C-vitamin til forebyggelse kan lidt reducere varigheden og sværhedsgraden af forkølelse blandt den generelle befolkning og reducere forekomsten af sygdom hos mennesker udsat for fysisk og miljømæssig stress.

Behandling af forkølelse: de vigtigste opgaver af lægemidler

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38], [39]

C-vitamin til behandling af forkølelse

Cochrane-undersøgelsen viste, at at tage 200 mg eller mere af C-vitamin pr. Dag ikke signifikant reducerer sværhedsgraden af kolde symptomer og deres varighed.

Data om forebyggende brug af C-vitamin er mere imponerende. 30 undersøgelser med 9676 patienter med forkølelse viste statistisk signifikant fald i sygdommens varighed med vitamin C. Dette er et fald på 8 procent hos voksne og 13,5 procent hos børn. Tilsvarende viste 15 undersøgelser, der involverede 7045 forkølelse, et fald i sværhedsgraden af kolde symptomer, når de tog C-vitamin lige før starten af den kolde sæson.

Som en konklusion reducerer C-vitamin ikke forekomsten af forkølelse i den generelle befolkning. En undergruppe af seks undersøgelser, der involverede løbere, skiløbere og soldater, der deltog i forebyggende øvelser, viste dog en reduktion på 50 procent i risikoen for at udvikle forkølelse med deres forebyggende indtag af C-vitamin (32 til 62 procent).

Zink i behandling af forkølelse

Brugen af zink hæmmer væksten af vira, og RCT antyder, at zink kan forkorte varigheden af kolde symptomer. Dette er imidlertid ikke bekræftet i efterfølgende undersøgelser.

I særdeleshed viste fire af de otte opfølgende undersøgelser ingen fordel for patienter med forkølelse ved at bruge zink, og de resterende fire viste, at zink bidrager til en hurtigere genopretning for forkølelse. På grund af disse modstridende forskningsresultater kan zink for forkølelse kun vises på råd fra behandlende læge under hensyntagen til patientens individuelle egenskaber.

Behandling af forkølelse kræver styrke og energi, så som det viser sig, er det bedre at bruge disse kræfter på forebyggelse og temperering. Dette vil være et stort plus for menneskers sundhed i alle aldre.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.