^

Sundhed

Symptomer på en forkølelse: hvordan man ikke forveksler det med andre sygdomme?

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 17.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Symptomer på forkølelsen kan være vanskelige at genkende, fordi det ofte maskerer for andre sygdomme - for eksempel influenza eller allergi. Hvordan genkende tegn på forkølelse?

trusted-source[1]

Kolde vira

Mere end 200 forskellige vira kan forårsage forkølelse. Den mest almindelige type er rhinovirus, hvilket forårsager ca. 40% forkølelse hos voksne. Kuldens top er fra efterår til tidlig forår, når folk bruger mest tid indendørs, hvilket letter den spredte udbredelse af disse vira.

trusted-source[2], [3], [4], [5]

De mest levende symptomer på en forkølelse

En kold begynder normalt pludselig med ondt i halsen, efterfulgt af andre kolde symptomer:

 • Vandig udledning fra næsen
 • Čihanie
 • Øget træthed og svaghed
 • Hoste - tør eller våd

Typisk kulden er ikke ledsaget af høj feber. Høj feber og tungere kolde symptomer kan betyde, at du har influenza eller anden ikke-katarralsygdom.

Detaljer om symptomerne på forkølelse

I de første par dage har en person en vandig udledning fra næsen. Det er forsvaret af immunsystemet fra virusets indtrængning gennem næsepassagerne. Senere kan disse sekretioner blive tættere og mørkere.

En mild hoste er også et symptom på forkølelsen og kan vare i anden forkølelses uge. Hvis du har astma eller andre problemer med lungerne, kan en forkølelse gøre tingene værre. Tal med din læge for at ændre din astma behandlingsplan eller overveje behovet for yderligere kold behandling.

Hvis hosten ledsages af tykt slim eller du har feber, kan du få en bakteriel infektion. Kontakt din læge for at få hjælp.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Kold timing

Symptomer på forkølelse varer normalt fra en til tre dage efter, at du er inficeret med en forkølende virus. Symptomerne på forkølelse varer som regel fra tre til syv dage. På et tidspunkt hvor alle de værste er forbi, kan du føle sig svækket og træt i en uge eller mere. I de første tre dage, når du har symptomer på en forkølelse, kan du let inficere andre mennesker. Det er værd at vide, at kulden er særlig smitsom i den første uge. Det betyder, at du kan overføre den kolde virus til dem med hvem du kommer i kontakt (nærmer sig mere end en meter).

trusted-source[12], [13]

Hvordan man ikke forvirrer en allergi med forkølelse?

Nogle gange kan du forveksle symptomerne på en forkølelse med allergisk rhinitis, også kendt som høfeber. Hvis dine kolde symptomer passerer hurtigere end inden for en til to uger, er der en chance for, at det ikke er en allergi. Hvis symptomerne vedvarer i mere end to uger, skal du kontakte din læge for at se, om du har udviklet en kronisk allergi.

Allergi er forårsaget af et hyperaktivt immunsystem. Af grunde, der er vanskelige at finde ud af, reagerer din krop på visse stoffer, såsom husstøv eller pollen. Derefter producerer kroppen kemikalier som histamin. Dette kan forårsage hævelse i næsepassagerne, løbende næse, hoste og nysen. Allergien er ikke smitsom, selvom nogle mennesker kan arve en tendens til allergi.

Hvornår skal man ringe til en læge for en forkølelse?

Med undtagelse af nyfødte og ældre med kroniske sygdomme er en forkølelse for mennesker ikke farlig. Symptomer på forkølelse forsvinder normalt inden for en uge eller to uden særlig behandling. Desværre kan en forkølelse forværre modstanden i din krop, hvilket gør dig mere modtagelig for bakteriel infektion.

Hvis de kolde symptomer fortsætter med at forstyrre dig, og din tilstand ikke forbedres, skal du kontakte din læge. Din læge vil omhyggeligt overveje din hals og ører og ved hjælp af et stetoskop vil lytte til dine lunger. Han kan tage en swab fra halsen for at så afgrøder, hvilket gør det til en lang bomuldspinne. En swab fra halsen vil vise, om du har en bakteriel infektion, der kræver behandling med antibiotika.

Ring til din læge, hvis du har:

 1. Smerter i ørerne
 2. Smerter omkring næsen og omkring øjnene i mere end en uge
 3. Temperaturen er over 38 grader Celsius. Hvis dit barn er under 3 måneder (12 uger) og har en temperatur på 39 grader eller højere, skal du konsultere en læge.
 4. En feber, der varer mere end en dag i et barn under 2 og ikke over tre måneder, og også i en alder af 2 år og ældre
 5. Hoste som følge af hvilken sputum udskilles mere end en uge
 6. Åndenød
 7. Forværring af symptomer
 8. Symptomer på forkølelse, der varer længere end to til tre uger
 9. Problemer med at sluge
 10. Sår hals i mere end fem dage
 11. Stivhed af occipitale muskler eller følsomhed over for stærkt lys

trusted-source[14], [15], [16], [17]

Det er også nødvendigt at straks konsultere en læge, hvis:

 • Du er gravid eller ammer, og du udvikler symptomer på forkølelse
 • Din nyfødte eller ældre baby lider af kolde symptomer
 • Dine forkølelsessymptomer forværres efter den tredje dag

Forkølelse kan forværre symptomerne på andre sygdomme, såsom astma og kronisk obstruktiv lungesygdom (COPD). Forkølelse kan føre til akut bakteriel bronkitis, akut pharyngitis, lungebetændelse eller øreinfektioner, især for personer med lungesygdomme.

Det er endnu ikke klart, hvad der præcist - træthed, stress, dårlig ernæring eller dårlig sundhed fører til hyppig forkølelse, men de forårsager ofte mere alvorlige kolde symptomer.

Jo ældre personen er, jo sværere lider han af symptomerne på en forkølelse. Dette bør ikke glemmes, og det er nødvendigt at sørge for tilstrækkelig hvile og søvn.

trusted-source[18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.