^

Sundhed

A
A
A

Hvad er forkølet?

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

En forkølelse er en viral infektionssygdom, der påvirker det øvre luftveje. Det er også kendt som akut viral rhinopharyngitis eller akut koldt. At være den mest almindelige smitsomme sygdom i verden er forkølelsen hovedsageligt forårsaget af coronavirus eller rhinovirus. Hvad skal du vide mere om forkølelsen?

Læs også: Hvad er influenza?

Hvorfor lider folk af forkølelse?

Den menneskelige krop kan ikke modstå alle vira, der kan forårsage forkølelse. Derfor er forkølelsen så almindelig og konstant gentaget. Ifølge de amerikanske centre for sygdomsbekæmpelse og forebyggelse lider børn i børnehaven gennemsnitligt 12 gange om året i forhold til unge og voksne, der lider af forkølelse omkring syv gange om året. Det er meget imponerende tal. Det er værd at tænke på dem.

Hvad forårsager forkølelse?

En forkølelse kan skyldes mere end 200 forskellige typer af vira. Op til 50% af forkølelsen skyldes rhinovirus, der forårsager andre forkølelser: Parainfluenzavirus

Når viruset klarer at overvinde infektionen, bliver kroppens immunsystem mere kraftfuldt. Den første linie for forsvar af kroppen er slim, som produceres i næse og hals (slim produceres af kirtler). Denne slim påvirker i høj grad vejrtrækningen. Selve slimmen er en glat væske, der er lokaliseret på membranerne i næse, mund, hals og vagina. Dette er det mest kolde symptom i de kolde vintermåneder, hvilket påvirker børn og voksne i alle aldre. De fleste bliver koldt to til fire gange om året.

Hvordan kan vi få en forkølelse?

Inkubationstiden for forkølelsen varer fra 1 til 4 dage. Infektion overføres af luftbårne dråber, når patienten hoster eller nyser. Infektion kan også spredes på grund af beskidte hænder, hvis du rører dem mod næse eller mund eller øjne. Dette er nok den mest almindelige måde at overføre viruset på. Kaldelse.

Hvad er symptomerne på en forkølelse?

 • Ondt i halsen
 • Sår hals ved indtagelse
 • Čihanie
 • Slimmen under rhinitis ligner først vand, så bliver sekretionen af slimet gradvist tykkere og mere gul.
 • Når næsens slimhinde svulmer, kan det være svært for en person at trække vejret gennem næsen
 • Aching sensation eller tinnitus
 • hovedpine
 • hoste
 • Følelse af alvorlig indisposition
 • Høj temperatur
 • Børn er mere udsatte for høje temperaturer end voksne.

Forkølelse hos børn

Forkølelse hos børn har tendens til at gå væk på egen hånd i flere dage. Hoste kosttilskud uden læge recept anbefales ikke til børn under seks, da der ikke er tegn på, at de arbejder. Desuden kan disse stoffer forårsage bivirkninger, såsom allergiske reaktioner, påvirkning af baby søvn og øget træthed.

Hvis dit barn lider af høj feber, kan du give ham paracetamol eller ibuprofen for at lindre smerter og reducere feber. Hvis barnet har en hoste, kan du give ham en enkel beroligende hostesirup indeholdende glycerin, honning og citron. For børn over seks år er der brug for andre lægemidler - kontakt en læge for at få råd. Enhver medicin til babyen skal gives med ekstrem forsigtighed. Hostesirup skal måles ved hjælp af en ske eller målekop for ikke at overskride dosis.

For småbørn, der har svært ved at fodre på grund af næsestop, er det muligt at øve saltdråber i næsen, som kan købes på apoteker. Antipyretiske midler kan også bruges til børn med en tøs næse.

Du bør undgå at bruge mere end et middel mod hoste og kolde, især når du behandler symptomer hos børn. Forskellige lægemidler kan indeholde de samme aktive ingredienser, og brugen af mere end en af dem kan resultere i overskridelse af den maksimale anbefalede dosis. Kontakt din læge for mere præcise recept.

En forkølelse er en sygdom, der skal behandles korrekt. For at undgå komplikationer som følge af denne sygdom skal du beskytte dig selv og gå til lægen med tiden.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Mulige komplikationer af forkølelse

En forkølelse forårsager normalt ikke alvorlige problemer, og symptomerne stopper inden for en til to uger.

Mulige komplikationer omfatter øjenbetændelse, bihulebetændelse, mellemørebetændelse, tonsillitis og lungebetændelse. Årsagen til disse komplikationer kan være en bakteriel infektion, som påvirker irriteret slimhinde i halsen eller næse.

Akut bronkitis

Denne sygdom opstår, når bronchi bliver betændt som følge af enten en bakteriel eller virusinfektion. Antibiotika kan kun bruges, hvis infektionen er bakteriel, og hvis den er viral, så bruger antibiotika ikke. For en klarere diagnose anvendes sputumprøver, som læger undersøger under et mikroskop for at bestemme hvilke bakterier der forårsagede bronkitis.

Symptomer på bronkitis er åndenød, åndenød, hoste og sputum.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Lungebetændelse

Dette er en tilstand, hvor lungerne er betændt, men denne gang på grund af fyldningen af alveolerne med den inficerede væske. Lungebetændelse kan skyldes bakterier eller vira. Men den kolde virus forårsager ikke lungebetændelse. Hvis lungebetændelse opstår på grund af en komplikation efter en forkølelse, så er det sandsynligvis forårsaget af et bakterielt patogen. Patienter med lungebetændelse er normalt ordineret antibiotika.

Symptomer på lungebetændelse er brystsmerter, hoste, feber og åndenød.

Akut bakteriel sinusitis (bihulebetændelse)

Det er en sygdom, hvor de paranasale bihule bliver inficeret med bakterier. Du kan bruge som en behandling til nasale og orale inhalatorer, men for at behandle denne sygdom og forhindre yderligere spredning af infektionen er der også brug for antibiotika. Ellers kan en forkølelse føre til bakteriel meningitis.

Symptomer på bihulebetændelse: hovedpine, smerte i paranasale bihuler og udslip fra næsen.

Andre forkølelseskomplikationer kan være:

 • bronkiolitis
 • kryds
 • Otitis medier i mellemøret
 • Akut faryngitis
 • Astma - Hendes angreb er forårsaget af forkølelse, især hos børn.

Mennesker med disse sygdomme kan være særligt sårbare for forkølelse og tage skridt til ikke at skade sig selv, da dette kan forværre deres tilstand:

Kronisk obstruktiv lungesygdom (COPD) er to sygdomme på én gang - emfysem og kronisk bronkitis. Forkølelse kan forværre emfysem eller kronisk bronkitis, hvilket fører til øget hoste og åndenød. Nogle gange kan en bakteriel infektion forårsage feber, og så skal patienten tage antibiotika.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Hvordan man opfører sig under forkølelse?

Mod forkølelsen er der ingen unikke effektive behandlinger for at gøre det hurtigere. Hvis en patient ikke har andre sygdomme end forkølelse, og den går forbi om en eller to uger, er der ingen grund til at kontakte en læge.

Det er værd at vide, at hvis en forkølelse skyldes en virus, er antibiotika ikke egnede til behandling.

 • Sørg for, at du drikker mange ikke-alkoholholdige væsker, ideelt set bør det være renset vand - dette er især vigtigt for børn. Mange kolde symptomer passerer meget hurtigere efter at have taget varme drikke.
 • Sov på en høj pude.
 • Med forkølelse er der ikke behov for at ændre dine daglige aktiviteter. Men du bør vide, at med forkølelse bliver du træt meget hurtigere. Derfor hvile mere. Og børn med forkølelse skal også hvile mere.
 • Undgå at ryge. Det irriterer næseslimhinden endnu mere.

Næsestop og brysthoste kan lindres ved hjælp af dampinhalationer, der hjælper med at gøre disse slim mere væske og lette symptomerne på forkølelsen. Sid dig komfortabelt og vipp hovedet over en skål varmt vand, læg et håndklæde over hovedet, luk øjnene og ånde dybt ind. Meget effektiv metode til at slippe af med forkølelsen. Sandelig, denne metode anbefales ikke til børn på grund af risikoen for forbrændinger.

Symptomer som hoste, ondt i halsen, næsestop og hovedpine kan lindres ved hjælp af forskellige nasale lægemidler og over-the-counter medicin, der kan hjælpe med at lette vejrtrækningen. Det er tilrådeligt at konsultere en læge, hvilke stoffer der passer bedst til dig og dine symptomer.

Hvad kan du gøre for at undgå forkølelse?

 • Hold evt. Væk fra folk med forkølelse.
 • Undgå overfyldte steder, hvor risikoen for at opkøle en forkølelse er meget højere
 • Rør ikke på næse eller øjne, når du har været i fysisk kontakt med en person, der er forkølet
 • Vask dine hænder grundigt, især under forkølelse
 • Ventilér dit værelse godt
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.