^

Sundhed

A
A
A

Forkølelse hos børn

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Forkølelse hos børn er forårsaget af vira, der inficerer næse, hals og andre organer, når de kommer ind i kroppen. Virusen er en mikroorganisme, som følge af, at børn bliver syge. Forkølelse hos børn er mest almindeligt i efterår og vinter, når børn er i et rum i tæt kontakt med hinanden.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Hvordan spredes forkølelsen?

Børn kan blive smittet med forkølelse fra brødre og søstre, forældre, andre familiemedlemmer, venner eller værger. Mikrober er som regel fordelt på en af tre måder:

Direkte kontakt, såsom at kysse, røre eller røre ved en inficeret person. Hvis en virus kommer ind i din krop, vil du have mange mikrober på slimhinden i næse, mund, øjne og også på huden.

Indirekte kontakt betyder, at barnet rørte legetøjet, dørhåndtaget eller vævet, der blev rørt af den inficerede person, og hvorpå mikroberne forblev. Nogle mikrober, herunder dem, der forårsager forkølelse og diarré, kan forblive på overfladerne i flere timer.

Nogle bakterier spredes gennem luften, når det syge barn hoster eller nyser. Drops fra hoste eller nysen kan nå næse eller mund på et andet barn, hvis det er mindre end en meter væk.

Hvorfor lider børn af forkølelse?

Det kan forekomme, at dit barns kolde er fulgt efter hinanden i løbet af vinteren. Dette kan virkelig være sandt: små børn har ikke immunitet over for mere end 100 forskellige kolde vira, der konstant virvler rundt. Derfor er der fra 8 til 10 tilfælde af forkølelse hvert år med børn under 2 år.

Når den kolde virus er kommet ind i kroppen, lærer immunsystemet at bekæmpe det. Derfor er børn mindre tilbøjelige til at få forkølelse, så snart de bliver ældre.

Hvordan kan jeg se, om et barn er forkølet?

Typiske symptomer på en forkølelse omfatter:

 • tab af appetit,
 • træthed
 • en lille stigning i temperaturen.

Forkølelse i indledende fase er meget let at forvirre med influenzaen. Influenzavirusen forårsager varme, hoste og følelsesløshed i kroppen. Hun rammer barnet hurtigere end en forkølelse, og får barnet til at føle sig meget værre. Børn med forkølelse har tendens til at svække, men ikke nok til at stoppe med at spille. Børn med influenza bruger normalt meget tid i sengen, fordi deres krop forgiftes af toksiner af vira.

Hvornår skal en pædiatrisk kulde henvise til en læge?

Børn på op til 3 måneder kan finde det vanskeligt at trække vejret på grund af næsestop. Fodring af sådanne børn kan også være svært. Ring til din læge for at lave en aftale eller ring en ambulance, hvis dit barn har:

 • der var problemer med vejrtrækning,
 • barnet spiser ikke på grund af opkastning
 • han har en forhøjet temperatur på 38,5 ° C eller højere.

Nogle respiratoriske vira, der forårsager forkølelse hos ældre børn, kan forårsage mere alvorlige symptomer hos spædbørn og småbørn. Disse sygdomme kan være halsbetændelse (hæshed, støjende vejrtrækning, gøende hoste), lungebetændelse (pneumoni), bronkitis ( åndenød, vejrtrækningsbesvær), eller symptomer som smerter i øjnene, hals, og hævede lymfeknuder i nakken. Børn med disse symptomer skal vurderes af en læge for at kunne diagnosticere korrekt.

Voksne med børn af enhver alder bør konsultere en læge, hvis et barn er koldt, kan forårsage mere alvorlige helbredsproblemer. Kontakt din læge for at lave en aftale eller send dit barn til nødrummet, hvis du bemærker at dit barn:

 1. trækker vejret hurtigt og hårdt
 2. han har blå læber,
 3. barnet hoster stærkt, dette symptom suppleres med kvælning eller opkastning,
 4. barnet vågner om morgenen med øjne (den ene eller begge), hvorpå pusen stivnede,
 5. barnet er mere søvnig end normalt, vil ikke spise eller lege eller tværtimod meget tåre og kan ikke roe sig ned,
 6. Han har rigelig og tæt (gul, grøn) udledning fra næsen, som varer mere end 10 eller 14 dage.

Kontakt barnet med en læge, hvis han har smerter i hans øre eller en udledning fra øret, der kan skyldes forkølelse.

Hvordan man handler, når et barn er forkølet?

Forkølelse varer normalt omkring 1 uge, men kan vare op til 2 uger. Symptomer på en forkølelse (hvis der ikke er komplikationer) forsvinder normalt af sig selv.

Et barn med forkølelse i hjemmet skal være så behageligt som muligt. Han skal give en stor mængde væske (op til 1 liter) og diætretter.

Tjek dit barns temperatur. At lindre smerte eller ubehag ved en temperatur over 38,5 ° C, kan anvendes paracetamol. Ibuprofen kan bruges til børn over 6 måneder. Hvis lægen er imod at bruge paracetamol, kan han bruge et andet lægemiddel, mens barnets temperatur går ned. I intet tilfælde kan ikke gives til børn acetylsalicylsyre (fx aspirin) eller andre lægemidler, fordi det kan føre til forstyrrelser i hjernen og leveren (Reyes syndrom).

Hvis din baby har ammende problemer på grund af slim i næsen, skal du bruge en gummi pære til at rense slim fra næsen. Brug næsedråber eller nasal saltvandspray, hvis slimhinden er meget tyk. Sprøjtning trænger ind i næsepassagerne og kan virke mildere og mere effektivt end dråber.

Hvordan man behandler et barn med forkølelse?

Giv ikke over-the-counter hoste og kolde midler til børn under 6 år, medmindre lægen har ordineret dem.

Tal med din læge, før du giver dit barn over-the-counter medicin eller andre medicin relateret til kroniske medicinske tilstande. Læs etiketterne og instruktionerne om forberedelserne omhyggeligt. Det vigtigste er ikke at give flere stoffer end anbefalet til et barn i en vis alder.

Hoste hjælper med at rense barnets bryst af slim. Mange lægemidler mod forkølelse og hoste indeholder medicin for at lindre det. Disse kan være antitussive sirupper eller afkog mod hoste.

Anti-ødem og antihistaminer (medicin til rengøring af næse og bihuler) hjælper ikke med hoste til barnet. Hvis du tager dem inde, kan disse stoffer være ubrugelige og endda skadelige: barnet kan have hjertebanken eller søvnproblemer. Antihistaminer hjælper desværre ikke med forkølelse.

Dråber i næsen eller sprayen giver kun en kort lettelse til barnet, så de behøver ikke bruges i længere tid end 2 eller 3 dage. De kan overbelaste barnets krop og gøre hans tilstand værre. Brug især ikke disse produkter til børn under 6 år.

Fugter til forkølelse anbefales ikke på grund af faren for forurening på grund af bakterier og skimmelsvamp. Og varmtvandsvaporatorer anbefales ikke på grund af faren for forbrændinger.

Antibiotika til babyen hjælper ikke med at komme af med forkølelsen. De bør kun bruges, når børnene udvikler mere alvorlige sygdomme forårsaget af bakterier, såsom øreinfektion eller lungebetændelse.

Børn under forkølelsen kan fortsætte deres normale aktiviteter, hvis de føler sig godt nok til dette. Hvis de har feber eller komplikationer, kan de have brug for flere hviledage hjemme. Dit barn kan gå i skole for en forkølelse, hvis han føler sig godt nok til at deltage i skoleaktiviteter. Børn med forkølelse kan endda spille på gaden.

Sådan forhindrer du en forkølelse i et barn?

Vaskning af barnets hænder er den vigtigste måde at reducere forkølelsens spredning på:

 • Vask hænderne på barnet efter hoste, nysen eller tørre næsen.
 • Vask hænderne på barnet, efter at han har været i kontakt med dem, der har en respiratorisk infektion.
 • Vask dine hænder og hænder på barnet efter at tørre barnets næse.
 • Hvis der ikke er vand og sæbe, skal du bruge alkoholbaserede servietter eller håndskylninger. Hold mundskyllevand uden for dit barns rækkevidde, da barnet kan sluge.
 • Hold børn under 3 måneder væk fra personer med forkølelse så vidt muligt.
 • Lær dine børn at lukke deres næse og mund, når de nyser eller hoster.
 • Undgå at give legetøj til små børn, indtil de er vasket eller støvsuget (hvis legetøjet er blødt).
 • Undgå fællesretter og håndklæder, fordi de kan være virus eller bakterier hos en syg person.

Hvis dit barn besøger en børnehave, skal plejeren tale om symptomer på en forkølelse og spørge ham om barnet ikke kan blive hjemme den dag.

Sørg for, at dit barn har modtaget alle de anbefalede vaccinationer. Selv om vacciner ikke virker i forebyggelse af forkølelse, vil de hjælpe med at forhindre nogle komplikationer, såsom bakterielle infektioner i ørerne eller lungerne.

Forkølelse hos børn - naturligvis årsag til forældre, men det er ikke en grund til at sidde idiotisk af. Enkle metoder til forebyggelse og rettidig adgang til læge kan beskytte dit barn mod forkølelse eller komplikationer.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.