^

Sundhed

Hoste

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Hoste (lat tussis.) - tilfældig eller ufrivillig (refleks) tolchkoobrazny resonant tvungen udånding, forekommer overbelastning når luftvejsmucus, inhalation eller irriterende gasformige stoffer frigives i trachea eller bronchi fremmede partikler. Formålet med reflekset er at rense luftvejene ved hjælp af en stærk og skarp udånding.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Mekanisme for hosteudvikling

Hoste sker som reaktion på stimulering af hoste receptorer lokaliseret i strubehovedet, slimhinder anderledes luftveje, men frem for alt - af luftrøret og bronkier (især i carina område forgrening bronchus), og pleurale ark. Irritation hoste receptorer forårsager en dyb indånding og derefter stemme shel lukket og stram de respiratoriske muskler og mavemuskler, hvilket skaber en høj positiv intratorakale pres, og derfor højt tryk i luftvejene. I dette tilfælde bøjes den bakre membran af luftrøret i dens lumen. Derefter kraftigt glottis åbner og trykforskellen resulterer i en luftstrøm, hvis hastighed ved forskellige niveauer i bronkierne kan være i området fra 0,5 til 50-120 m / sek (hurricane hastighed). Luftstrømmen af denne kraft hjælper med at fjerne slim og fremmedlegemer.

Årsagerne til hoste er som følger: irritation af hostreceptorer forårsager mekaniske, kemiske og termiske virkninger samt inflammatoriske ændringer, især i luftvejene, herunder dem, der udvikler sig under indflydelse af ovenstående faktorer.

Så hvis hyppigheden af hoste i et barn hvert 3. Minut, og hosten selv har en fløjtende tone - dette er karakteristisk for kighoste. Den særlige egenskab ved hoste med pertussis består i en række korte udåndinger, der varer i flere minutter og afbrydes fra tid til anden med et fløjtende ånde; det sker også, at en række af disse udåndingsbevægelser, som udgør den faktiske hosteangreb, kan vare 2-3 minutter eller mere. Hyppigheden af hoste i et barn hvert tredje minut indikerer også en allergi eller bronchial astma, især hvis der er familie tilfælde af allergiske sygdomme.

Inflammation forårsager irritation hoste receptorer på grund af ødem, hyperæmi, udsondring med fordelingen lang række biologisk aktive stoffer, og også grundet i lumen i luftvejene mucosale celle sekreter, slim, blod, pus - de mest almindelige faktorer irritation hoste receptorer. Inflammation således undertiden påvirker både luftvejene (strube, luftrør, bronkier, bronkioler) og alveoler (f.eks lungebetændelse, lunge absces).

 • Mekaniske irritationer - støv og andre små partikler, samt krænkelse af luftvejslidelse på grund af kompression og øge toneens glatte muskelceller i deres vægge.
  • Tumordannelse mediastinum, lunge, forstørrede mediastinale lymfeknuder, aortaaneurisme, endobronkiale tumorer forårsager bronkial og trakeal kompression udefra, hvilket fører til fremkomsten af hoste.
  • En signifikant stigning i det venstre atrium (normalt forbundet med hjertesygdom) fører til irritation af den tilbagevendende laryngeale nerve.
  • Mekanisk irritation har også en reduktion af glatte muskelceller i luftrøret og bronchi, for eksempel med et angreb af bronchial astma.
  • Til den mekaniske irritation af strubehovedet og luftrøret kan resultere i en forstørret skjoldbruskkirtel.
 • Kemiske irriterende stoffer - Indånding af forskellige stoffer med stærk lugt, herunder cigaretrøg og for meget lugt af parfume. Derudover er kemisk irritation mulig med refluxøsofagitis, når indholdet i maven indtræder strubehovedet og luftrøret (aspiration).
 • Termisk irritation - hoste opstår, når du trækker vejret meget koldt og meget varm luft.

I forbindelse med den store variation af patologiske tilstande ledsaget af hoste opstår der spørgsmålet om at differentiere forskellige typer af denne funktion. For at gøre dette skal du evaluere produktiviteten, udseende og varighed, volumen og timbre, afhængighed af fødeindtag, fysiske, psykologiske og andre provokerende faktorer.

Korrekt indsamlet anamnese giver i mange tilfælde mulighed for at indstille den korrekte foreløbige diagnose. Når man samler anamnese, er det tilrådeligt at stoppe på nogle punkter. Det burde være:

 • at afgøre, hvad sygdommens debut er relateret til (hvad enten det var ARD, kontakt med et forurenende stof eller et potentielt allergen);
 • bestemme varigheden af hoste, dets periodicitet (nogle gange er det permanent, såsom betændelse i strubehovedet, bronchogene kræft, metastaser til mediastinale lymfeknuder, i nogle former for tuberkulose, men jo mere han bekymrede periodisk);
 • at fastslå tilstedeværelsen af samtidige symptomer (feber, næseudslæt, kløende øjenlåg, astmaanfald, episoder med "vejrtrækning" vejrtrækning, halsbrand eller hævning, hævelse af benet osv.);
 • at bestemme tilstedeværelsen af sputum, dens natur
 • For at finde ud af om sæsonbetingede eksacerbationer er karakteristiske:
 • at finde ud af om patienten røger, og om der er en virkning af professionelt skadelige faktorer, ugunstige miljøfaktorer;
 • at finde ud af om patienten tager stoffer fra ACE-hæmmergruppen. Refleks hoste er normalt tør paroxysmal (før angrebet der er en følelse af tørhed og ondt i halsen) og er ikke forbundet med patologien for bronkopulmonær system. En provokatør af det virker ofte overført ORVI. Denne hoste forekommer hyppigere hos patienter med labil nervesystem, autonom dysfunktion, mod stress, og samtidig reducere produktionen af slim i de øvre luftveje (som lettes af følelsesmæssige faktorer, rygning, tør luft, hyperventilation). Hos sådanne patienter kan man identificere en lang palatin-tunge, hypertrofi af palatinmandiller, gastroøsofageal reflux.

Tracheobronchial dyskinesi manifesterer sig med en stædig, tør, barkende hoste. Det er ofte karakteriseret som en paroxysmal hoste Pipe: det sker under anstrengelse, latter i baggrunden af en almindelig forkølelse, kan amplificeres i bugleje, efterfulgt af inspiratorisk dyspnø, når et forsøg på tvungen ekspiratorisk øger symptomerne. Kan kombineres med bronchial astma og andre sygdomme.

Epidemiologi

Epidemiologiske undersøgelser, der undersøger forekomsten af hoste, uanset sygdommens art, udføres ikke. Imidlertid lider op til 25% af patienterne, der søger medicinsk hjælp, luftvejssygdomme; i de fleste tilfælde er et af symptomerne på sygdommen hostende. Da der er omkring 50 årsager til hoste, kan det siges om den høje forekomst af dette symptom.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Klassifikation

Hoste betragtes som regel akut, hvis den varer mindre end 3 uger og er kronisk, hvis den bekymrer patienten i mere end 3 uger. Imidlertid er denne opdeling relativ. For eksempel kan hoste med forværring af kronisk bronkitis med tilstrækkelig behandling vare mindre end 3 uger.

Distinguish også tør (uden adskillelse af sputum) og fugtig (med sputum udledning af en anden art).

I overensstemmelse med de kliniske egenskaber ved:

 • bitonal (i lyden af to toner - lav og ekstra høj), observeres som et tegn på kompression af luftrøret og store bronchi:
 • gøen (højt, rykkende, tørt) opstår, når strubehovedet eller luftrøret påvirkes, nogle gange kombineret med hæshed og aphonia;
 • konvulsiv (paroxysmal, med hurtige på hinanden følgende chok, afbrudt af en støjende inspiration), kan være med kighoste hoste;
 • spasmodisk (vedvarende tør, med spasmer i strubehovedet) opstår, når den nedre larynxusnerven er irriteret;
 • døvhed opstår med svær emfysem;
 • lydløs observeres ved lammelse eller ødelæggelse af vokalledninger med trakeostomi, læsioner af den tilbagevendende laryngeale nerve;
 • resonerende, observeres i nærvær af huler og andre lungehulrum i lungerne;
 • nasal (vedvarende, med smerter i halsen).

Tilstedeværelsen eller fraværet af sputum er en vigtig diagnostisk funktion. I sygdomme, såsom halsbetændelse, tør lungehindebetændelse, komprimering af de vigtigste bronkier bifurkationsbetingelser forstørrede lymfeknuder (tuberkulose, klamydia, metastase af cancer, etc.)., Er tør hoste. I nogle tilfælde kan det være tørt indtil tidlig sygdom (bronkitis, lungebetændelse, lunge absces, tuberkulose, bronchogent kræft og andre.).

Med bronhozkazah, abscess, cavernous tuberculosis, kronisk bronkitis, er morgenafviklingen af sputum akkumuleret natten over i hulrum og bronkier noteret. I tilfælde af bronchiectasier, når de er placeret i venstre lunge, går sputum i position på højre side og omvendt. Hvis bronchiectasis er i de forreste dele af lungerne, er sputum bedre tilbage i stillingen på ryggen og i ryggen - på maven.

Nat hoste observeres for eksempel med en stigning i lymfeknuder i mediastinum (lymfogranulomatose, tuberkulose, maligne neoplasmer). I dette tilfælde irriterer de forstørrede lymfeknuder den refleksogene zone af luftrøret bifurcation, og hostrefleksen er mest udtalt om natten i løbet af en stigning i tonen af vagusnerven. Med en øget tone i vagusnerven er der også natangreb ved hoste i bronchial astma.

Du kan registrere blod i sputummet. Udledning af blod, spyt, eller hæmoptyse, oftest ses i pulmonology sygdom (tumor, tuberkulose, lungebetændelse, bylder, bronkiektasi, svampeinfektioner, og med aktinomykose samt influenza) og kardiovaskulær sygdom (hjertesygdom, thrombose eller emboli pulmonale arteriefartøjer). Hertil kommer, at hemoptysis kan være med hæmatologiske sygdomme, systemisk autoimmun patologi og nogle andre tilstande.

Mulige komplikationer af dette træk, den mest almindelige er søvnløshed, hæshed, svedeture, smerter i muskler, knogler, hovedpine, urininkontinens. Ved hoste er det muligt at øge inguinal og udviklingen af membranhernier. Alvorlige komplikationer er udvikling af sekundær spontan pneumothorax og hoste, synkope syndrom, tidligere kaldet syndrom bettolepsii (tab af bevidsthed, undertiden kombineret med kramper på højden af hoste angreb).

trusted-source[19], [20], [21]

Typer af hoste

Afhængig af ovenstående årsager er en ikke-produktiv og produktiv host udmærket. Den produktive karakteriseres ved separering af sputum. For nogle sygdomme er kun ikke-produktiv host typisk for andre, især inflammatoriske pulmonologiske sygdomme, en produktiv, normalt ikke-produktiv. I en række tilfælde (for eksempel med akut laryngitis) efter produktionsfasen er fasen af en unproduktiv hoste, der er resultatet af faldet i følsomhedstærskelværdien af hostreceptorer, gentaget. I sidstnævnte tilfælde berettigede patogenetisk udnævnelsen af ikke-ekspektoranter og antitussive midler.

Tør hoste

Tør hoste - tør, paroxysmal, udmattende og bringe lindring - karakteristisk for tidlige stadier af akut bronkitis, lungebetændelse (især viral), lunge infarkt, indledende periode af bronkial astma angreb, lungehindebetændelse og lungeemboli. Tør hoste med akut bronkitis er ofte forud for en følelse af tæthed i brystet, vejrtrækningsbesvær. Også en sådan indikation sker som reaktion på inhalation af lokalirriterende stoffer slimhinde eller for at nå de tracheale lumen dbronhov eller fremmedlegeme.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Våd hoste

Den produktive hoste adskiller sig med sputum sekretion.

På trods af et stærkt hoste-tryk kan sputumet ikke spystes. Dette skyldes sædvanligvis øget viskositet eller vilkårlig svulmning. Ofte betragtes en mindre hoste og dårlig sputum ikke som tegn på sygdommen (for eksempel den sædvanlige morgen hoste med rygerens bronkitis), så lægen skal selv fokusere på patientens klage over denne klage.

Hvem skal kontakte?

Hasteforanstaltninger til diagnose og behandling

Normalt hoste som en monosymptom (uden kvælning, bevidsthedstab, akut smerte og andre tilstande) kræver ikke nøddiagnostiske og terapeutiske foranstaltninger. En undtagelse kan være fremkomsten af fremmede partikler og irriterende gasser i luftvejene. I de åbenlyse tilfælde er det først og fremmest nødvendigt at stoppe kontakten med den irriterende gas og for at sikre indånding af ren luft, og i tilfælde af kontakt med fremmedlegemer skal den fjernes fra luftvejene. I komplicerede eller uklare tilfælde kan laryngoskopi eller tracheobronchoskopi være påkrævet.

Hvem skal jeg kontakte, hvis jeg har hoste?

Hvis du har mistanke om allergisk hoste, astma, kronisk obstruktiv rustning, allergisk og polyposis rhinosinusopati, skal du konsultere en allergiker.

I betragtning af de store diagnostiske vanskeligheder ved diagnosticering af bronchial astma med sin "hoste" -variant, skal det huskes, at kronisk hoste hos sådanne patienter kan være det eneste symptom. Det er i almindelighed tørt, paroxysmal, nat, dagtimerne eventuelle manifestationer af sygdommen kan ikke være til stede (tørre rallen på auskultation ikke påvist, og ifølge spirometri bronkieobstruktion er fraværende). Diagnosen ledsages af tilstedeværelsen af eosinofili i blod og sputumtest, som i kombination med de ovennævnte kliniske manifestationer er grundlaget for at henvise patienten til en allergiker. Dybdeundersøgelse afslører normalt hyperchiaktiviteten af bronchi (ifølge bronchoprovokationstest) samt et godt svar på anti-astmatisk behandling. Der er også beskrevet "eosinofil bronkitis" - en kombination af hoste og svær eosinofili induceret sputum uden tegn på bronchial hyperreaktivitet. Det opnår også en god terapeutisk effekt ved brug af inhalerede glucocorticoider. Den endelige diagnose kan kun foretages efter undersøgelse foretaget af en allergiker.

Konsultation otolaryngologist er nødvendig for aspiration, patologi af ENT organer (herunder refleks hoste), astma og kronisk bronkitis. Rådgivning pulmonologist er nødvendig for interstitielle lungesygdomme, kronisk bronkitis, bronchiectasis, pleurisy, lungeabsesse. Høring af en gastroenterolog med gastroøsofageal reflukssygdom. Høring af brystkirurgen - med bronchiektasis, en lungebryst.

Høring af en kardiolog - hvis der er en mistanke om en kardiovaskulær hostegenese, phthisiatrisk konsultation - hvis der er mistanke om tuberkulose og sarkoidose; Onkologs konsultation - hvis der er en mistanke om en tumorgenese, er endokrinologens konsultation, hvis der er tegn på en patologi af skjoldbruskkirtlen; høring af psykoneurologen - med mistanke om psykogen hoste.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.