^
A
A
A

Industriel bagning kan være farlig

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

14 August 2019, 09:00

Bagning fra butikker kan øge risikoen for at udvikle diabetes - og dette skyldes ikke sukker, men en anden lidt kendt komponent i sammensætningen. Vi taler om propionat - et stof, der forhindrer forekomsten af skimmel i fødevarer. Undersøgelser har vist, at propionat "griber ind" under metaboliske processer og sænker cellulær insulinfølsomhed.

Undersøgelsen blev udført af Harvard og Haim Sheba Medical Center.

Hvad er propionat? Dette er et salt eller ester af propionsyre, der anbringes i dejen eller osten og i ethvert produkt for at forhindre dannelse af skimmel.

Generelt betragtes propionat som et ikke-farligt stof. Det udskilles normalt endda af humane tarmbakterier, da det hjælper med at behandle plantefiber. Men hvor nyttige er propionater, hvis de blev overført til kroppen kunstigt?

Forskere begyndte deres forskning med at tilbyde dette stof til gnavere. Efter brug af propionat i normale diætmængder hos dyr steg hormonsubstansen glukagon i blodet, stimulerer frigivelsen af glukose i blodbanen i leveren såvel som hormonet norepinephrin, der kontrollerer blodtrykket, øger sukkerniveauet og regulerer protein, en direkte deltager i metabolismen af fedtsyrer. Som et resultat steg niveauet af sukker i blodet fra gnavere kraftigt, og efter 5 måneder blev dyrene meget hårde og fik endda en tendens til at udvikle type II-diabetes .

Derefter fortsatte forskerne deres eksperiment med mennesker og inviterede frivillige - 14 personer uden sundhedsafvigelser, med normal vægt og normalt blodsukker. Frivillige blev betinget opdelt i to grupper: Den første gruppe skulle spise omkring 1 g propionat med mad (dette er omtrent det beløb, som en gennemsnitlig person spiser med industrimad), og den anden gruppe blev tilbudt "ren" mad. 4 timer efter spising blev der taget blodprøver fra forsøgspersoner.

Efter en uges forsøg blev grupperne omvendt og igen observeret ændringer i blodprøver.

Generelt var resultaterne af undersøgelsen omtrent de samme som ved test af gnavere. Blodsukkerniveauer steg med påvirkning af propionat, men stabiliseredes meget langsommere. Derudover påvirkede tilsætningsstoffet det forøgede insulinindhold, hvilket indikerede en forringelse i absorptionen af sukker fra væv.

Foruden eksperimentet undersøgte eksperter medicinske poster over mere end 150 patienter, der deltog i et andet projekt om vægttab. Det blev fundet, at indholdet af propionat i blodet hos dem, der havde nedsat insulinfølsomhed, var højere.

Det er muligt, at teststoffet faktisk øger risikoen for at udvikle diabetes type II, og det er bedre at afvise produkter med dets indhold. Men det skal bemærkes, at vi indtil videre taler om foreløbige resultater, og at der er andre eksperimenter på dette område. Derfor er det for tidligt at drage endelige konklusioner.

Kilde - stm.sciencemag.org/content/11/489/eaav0120

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.