^
A
A
A

Forskere har fortalt om farerne ved plastik til sundhed

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 30.05.2018
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

11 August 2017, 09:00

Specialister fra Australien fandt et forhold mellem plastikens sammensætning og udviklingen af nogle kroniske patologier.

Der er ikke en eneste person, som i hans liv ikke ville have ramt plastik - fordi han omgiver os næsten overalt. Vinduer, møbler, plastikredskaber, plastiklegetøj og husholdningsartikler - med alt dette handler vi dagligt.

Det faktum at plastik frigiver kemikalier er kendt i lang tid. Men i lang tid kunne ingen bevise, hvordan frigivelsen af disse kemikalier påvirker vores helbred. I dag siger forskere: For at reducere sundhedsrisikoen er det bedre at erstatte plastprodukter med træ, metal eller keramik.

I de sidste par år diskuterer de medicinske eksperter den potentielle fare for phthalater - i de fleste lande i verden er disse stoffer allerede erstattet af andre mindre skadelige komponenter. Den samlede efterspørgsel efter produkter med phthalatindhold i verden er imidlertid praktisk talt ikke reduceret.

Hvad er så farlige ftalater? Forskerne forsøgte at besvare dette spørgsmål.

Repræsentanter for University of Adelaide og South Australian Institute of Medicine and Research undersøgte detaljeret effekten af phthalater på helbred af 1500 voksne mandlige frivillige.

Den gennemsnitlige alder af deltagerne i eksperimentet var 35 år - i denne alder er en person i stand til at akkumulere maksimalt skadelige kemiske forbindelser. Under tidligere forsøg blev det observeret, at indtag af halvfabrikata og produkter i pakker samt sød sodavand fører til akkumulering af phthalater i kroppen.

"Vi sammenlignede niveauet af phthalater i blodet med indikatorerne for den samlede forekomst af deltagere. Det blev konstateret, at disse kemiske komponenter øger risikoen for udvikling af myokardisk iskæmi, hypertension og type 2-diabetes ", siger undersøgelsens hoved Dr. Zumin Shi.

Resultaterne af undersøgelsen viste sig at være pålidelige, da de tog højde for de særlige forhold ved deltagernes livsstil og visse sociale faktorer.

Selv hos mennesker, der led af overdreven kropsvægt - og der var 82% - var hovedfaktoren de samme ftalater.

"Tidligere har vi allerede gennemført forskning om ftalaternes virkninger på børn og ældre. Nu har vi analyseret forholdet mellem plastikens sammensætning og sundhedstilstanden hos stærke 35-årige mænd, "siger professor Shi.

Nu forsøger forskere at forstå, hvordan kemiske komponenter kan føre til udvikling af flere patologier samtidigt. Formentlig påvirker plast arbejdet i de endokrine kirtler. Det er imidlertid bemærkelsesværdigt, at markørerne af den kroniske inflammatoriske reaktion iagttages i de undersøgte forsøg på baggrund af et forhøjet niveau af phthalater.

For næsten 15 år siden har forskere vist, at monokomponenter af phthalater aktiverer produktionen af interleukiner, som understøtter den inflammatoriske proces. Hvis phthalater faktisk fører til inflammatoriske ændringer i karrene, er alle led i kæden forbundet.

Måske er det allerede tid, at menneskeheden bliver nødt til alvorligt at tænke på, hvad der omgiver det og hvad det skal spise.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.