^

Sundhed

Klebsiella i afføringen af en voksen og et barn

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 09.11.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Klebsiella er en type enterobakterier, som er et opportunistisk patogen. Disse er kapselformede gram-negative stænger, arrangeret enkeltvis, i par eller i kæder. De anses for meget farlige, fordi. Resistente over for eksisterende antibiotika. De findes på huden, luftvejene, vand, jord, grøntsager og frugter, afføring. Skallen hjælper dem med at overleve i ethvert næringsmedium, de kan eksistere uden luft, og kun kogning ødelægger dem.

Klebsiella norm i afføringsanalyse

Klebsiella påvises i undersøgelsen af afføring for dysbakterier. Dens tilstedeværelse er ikke et tegn på patologi, hvis den ikke overstiger normen - 10 5  celler pr. Gram.

For at bakterien kan blive aktiv, er faktorer, der befordrer dette, nødvendige: svækket immunitet, langvarig brug af antibiotika, ignorering af hygiejnereglerne (uvaskede hænder, mad), diabetes, alkoholisme og stofmisbrug. [1]

Klebsiella lungebetændelse i afføring

Der er 7 varianter af Klebsiella , hvoraf den ene er Klebsiella pneumoniae. Det blev oprindeligt opdaget som det forårsagende middel til lungebetændelse, deraf navnet. Senere blev det konstateret, at dets reproduktion fører til frigivelse af toksiner, hvis nederlag forårsager andre sygdomme, herunder urogenital blærebetændelse, bylder i milten, lever, lungehindebetændelse og en række andre sygdomme. Bacillen findes i afføringen. [2]

Klebsiella oxytoca i afføring

En anden type bakterier fundet i afføring er Klebsiella oxytoca. Det fremkalder lidelser i fordøjelsessystemet, lungebetændelse, klebsiellosis. [3]

Klebsiella i voksen afføring

Klebsiella overføres via fækal-oral og kontakt-husholdningsvej. En voksens svækkede krop, der ignorerer reglen om rene hænder, tilstrækkelig varmebehandling af produkter, angribes af en opportunistisk bakterie, hvilket forårsager akutte symptomer. Fækal analyse afslører en eksponentiel stigning i baciller.

Hvis én i familien bliver syg, er der stor sandsynlighed for, at andre bliver smittet.

Klebsiella i afføringen af et barn

Børn er særligt modtagelige for sygdommen, da de ofte kommer i kontakt med dyr og ikke indser vigtigheden af hygiejne. Klebsiella kan indtil videre sameksistere fredeligt indeni dem, men kun det rigtige tidspunkt for deres aktivering kommer, og sygdommen manifesterer sig.

Tilfælde af Klebsiella-infektion hos spædbørn er almindelige. Immuniteten hos nyfødte er svag, ikke fuldt dannet, slimhinderne i de indre organer er sterile, derfor er de meget modtagelige for de skadelige virkninger af baciltoksiner. De har normalt oxytokser i deres afføring.

Man kan blive smittet fra voksne af luftbårne dråber, mens bærerne selv ikke lider, deres forsvar klarer bakterien. Andre måder at fange patologi på er snavsede sutter, brystvorter, legetøj, og også ved fodring - fermenterede mælkeprodukter kan kød indeholde det.

Symptomer

Symptomer på Klebsiella-infektion afhænger af læsionens placering. Hvis mave-tarmkanalen er påvirket, vises symptomer på akut forgiftning:

  • mavesmerter;
  • kvalme og opkast,
  • høj kropstemperatur;
  • diarré;
  • kropssmerter;
  • manglende appetit.

Lungebetændelse forårsaget af Klebsiella giver et skarpt spring i temperaturen over 39ºС, en stærk hoste, nogle gange med blodfragmenter i sputum. Det er også muligt at udvikle rhinitis, bihulebetændelse, conjunctivitis med manifestationer, der er karakteristiske for disse sygdomme: løbende næse, tåredannelse, smerter og smerter i øjnene, tilstoppet næse.

Det genitourinære system er ofte påvirket: blærebetændelse, pyelonefritis er diagnosticeret, ledsaget af hyppig vandladning, smertefuld vandladning, uklar urin, smerter i den nedre del af maven, ofte udstrålende til ryggen, feber.

Hos kvinder og piger kan Klebsiella forårsage vaginitis, som er karakteriseret ved rigeligt hvidt eller gråt vaginalt udflåd med en ubehagelig lugt, kløe.

Ikke en undtagelse er involveringen af skeletsystemet i den patologiske proces, herunder provokation af betændelse i leddene.

Behandling

Med Klebsiellas nederlag ordineres antibiotika, der er følsomme over for patogenet. Det kan være gentamicin, amikacin, cephalosporiner: cefotaxim, cefuroxim. Bacillen ødelægges også ved hjælp af virale midler - bakteriofager: klebsiel lungebetændelse, oxycyt, polyvalent.

Parallelt bruges enzymer: pancreatin, linex, festal; rehydreringsopløsninger. I alvorlige tilfælde er immunstimulerende midler passende. Behandlingsforløbet kan vare fra en uge til tre. Til rehabilitering anvendes probiotika, vitaminpræparater, urtepræparater.

Korrekt og rettidig behandling giver en gunstig prognose for genopretning, men progressionen af baciller-reproduktion forårsager farlige konsekvenser, endda død.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.