^

Sundhed

Blodalbumin

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Blodalbumin er en meget vigtig proteinkomponent i humant blod. Navnet kommer fra det latinske ord - hvidt (albus). Det er et protein, der er meget opløseligt i salte og sure medier, og desuden er proteinet næsten rent, da det ikke indeholder et enkelt milligram kulhydrater.

En af de mest basale, talrige albumin er til stede ikke kun i menneskekroppen, men også i proteinerne fra kyllingæg, i nogle planter kaldes dets plante- og dyrearter albuminoid. Hos mennesker produceres albumin i store mængder ved leveren. Albumin i blodet er bæreren af alle tyve essentielle aminosyrer.

Albumin i blodet udfører en vigtig opgave - den er ansvarlig for transport af fedtsyrer, der er nødvendige for kroppen, galdeplanter og pigmenter - bilirubin. Hertil kommer, at albumin på trods af sin lille størrelse overholder overførslen af vitaminer og medicinske komponenter - antibiotika, hormoner og nogle gange giftige stoffer. I medicin kaldes det sjovt - molekyl-taxa. Sådanne funktioner skyldes albumins fremragende bindingsegenskaber, og dette "køretøj" vælger ikke passivt passagerer. En enorm liste over stoffer, som albuminmolekylet er i stand til at binde er virkelig imponerende. Også dette protein regulerer plasma, osmotisk tryk, og hvis en person begynder at sulte af en eller anden grund, er det plasmaproteinet, der indtages først, og det osmotiske blodtryk falder.

I tør form indeholder humant blod op til 65% af dette vigtige element. Faktisk, hvor meget albumin i blodet af en person, så han og en sund krop. Blodalbumin kaldes også serum, fordi det er indeholdt der. Proteinalbuminmolekyler findes også i andre medier i kroppen, for eksempel er albumin også til stede i cerebrospinalvæsken.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Norma albumin i blodet

Mængden af protein afhænger primært af alder. En liter blod i babyer skal indeholde mindst 55 g albumin. Ældre mennesker kan ikke prale af så rige på protein i blod - de anses for at være det normale niveau til 45 g. Normen for en middelaldrende person varierer fra tredive til halvtreds gram pr. Liter blod. Koncentrationen af valleprotein bestemmes ved speciel analyse, hvormed proteinetabolismen i blodplasmaet vurderes. En sådan undersøgelse er nødvendig for at tydeliggøre diagnosen af mange sygdomme, især patologierne for nyrer og lever, hvor selve albuminet er født. Albumin vurderes af serum, men urin, cerebrospinalvæske og andet biologisk materiale, hvor albumin kan være til stede, kan også undersøges.

Albumin er et af de vigtigste "byggematerialer", især vigtigt for barnets voksende krop. Protein sult fører til, at den unge krop ikke modtager de aminosyrer, den har brug for, fordi albumin i blodet forbruges mere intensivt end normalt med en normal sund kost. I et ord er albumin i blodet ikke kun et stort antal aktive proteiner, men et biologisk signifikant element, måske den vigtigste del af blodet.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.