^

Sundhed

Total protein i blodet

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Koncentrationen af totalt protein i serum afhænger hovedsageligt af syntesen og dekomponeringen af de to vigtigste albuminfraktioner, albumin og globuliner. De fysiologiske roller af blodproteiner er talrige, de vigtigste er som følger:

 • opretholde kolloid-onkotisk tryk, holde blodvolumen, bindende vand og holde det, hvilket ikke tillader at forlade blodbanen;
 • deltage i blodproppens processer
 • opretholde konsistensen af blodets pH, der danner et af blodets buffersystemer;
 • forbinder med en række stoffer (kolesterol, bilirubin osv.) såvel som med lægemidler, de leveres til væv;

Referenceværdierne (norm) for koncentrationen af total protein i serum er 65-85 g / l.

 • opretholde det normale niveau af kationer i blodet ved at danne dem ikke-dialyserbare forbindelser (for eksempel er 40-50% serumcalcium forbundet med proteiner, en væsentlig del af jern, kobber, magnesium og andre sporstoffer er også forbundet med proteiner);
 • spille en afgørende rolle i immunforløbet
 • tjene som en reserve af aminosyrer
 • udføre en regulerende funktion (hormoner, enzymer og andre biologisk aktive proteiner).

Årsagerne til stigning og fald i total protein i blodet

Syntese af plasmaproteiner udføres hovedsageligt i cellerne i leveren og reticuloendotelialsystemet. Reduceret koncentration af proteiner i blodet kaldet hypoproteinæmi, øget - hyperproteinæmi.

Hypoproteinæmi forekommer på grund af:

 • utilstrækkelig administration af protein (med langvarig fast eller langvarig overholdelse af en proteinfri diæt);
 • forhøjet proteinabsorption (med forskellige nyresygdomme, blodtab, forbrændinger, neoplasmer, diabetes, ascites);
 • overtrædelse af proteinsyntese i kroppen på mangel på leverfunktionen (hepatitis, cirrhose, toksisk skade), langvarig behandling med glucokortikosteroider, malabsorption (enteritis, enterocolitis, pancreatitis);
 • en kombination af de forskellige faktorer, der er anført ovenfor.

Hyperproteinæmi udvikler sig ofte som følge af dehydrering som følge af tabet af en del af det intravaskulære væske. Dette sker ved alvorlige skader, omfattende forbrændinger, kolera. Ved akutte infektioner øges koncentrationen af totalt protein ofte på grund af dehydrering og samtidig stigning i syntesen af akutfase proteiner. Ved kroniske infektioner kan det totale proteinindhold i blodet stige som følge af aktivering af immunologiske processer og øget Ig-dannelse. Hyperproteinæmi forekommer, når paraproteiner forekommer i de blodpatologiske proteiner, der produceres i store mængder i myelom, med Waldenströms sygdom.

Den samlede proteinkoncentration kan påvirkes af kroppens position og fysisk aktivitet. Aktivt fysisk arbejde og ændring af kroppens stilling fra vandret til lodret øger proteinindholdet med 10%.

Bestemmelse af den totale proteinkoncentration gør det muligt at vurdere sværhedsgraden af proteinmetabolismen i en patient og at ordinere tilstrækkelig terapi.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.