^

Sundhed

Ceruloplasmin (kobberholdig oxidase) i serum

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Ceruloplasmin i serum er en oxidase, der indeholder op til 90% kobber i plasma. Tseroloplasmin er også en globulin, mere præcist en af dens arter - alfa globulin. Ceruloplasmin - et protein med en molekylvægt på 150.000 dalton, ion indeholdende 8 Cu 1+ og 8 ioner Cu 2+. Det vigtigste kobberholdige plasmaprotein refererer til alfa- 2- globulin; det tegner sig for 3% af den samlede mængde kobber. Den udtalte katalyserende funktion udført af ceruloplasmin i serum regulerer oxidationsreduktionsprocesserne i cellerne. Ud over dette vigtige protein styre mængden af jern og tilvejebringer "start" oxidation norepinephrin (neurotransmitter, hormon "vågne"), C-vitamin, serotonin (neurotransmitter regulering smertetærskel, vaskulær tonus og delvist følelsesmæssige tilstand), og forhindrer også unormal oxidation kompleks molekyler, der leverer celler med energi - lipider.

Referenceværdierne (norm) for koncentrationen af ceruloplasmin i serum hos voksne er 180-450 mg / l.

Ceruloplasmin i serum er også vigtigt for: 

  • Stabil tilstand af cellemembraner; 
  • Aktiv eliminering af antigener og rettidig reaktion på immunitet mod invasion af forskellige infektioner; 
  • Generel antioxidant proces; 
  • Stimulering af nucleation (hæmopoiesis) af erythrocytter og hvide blodlegemer - leukocytter i hæmatopoietisk organ - knoglemarv 
  • Forbindelser af hæmoglobin med jern.

Ceruloplasmin i serum er mindre dannet i lymfocytterne, i større - det er syntetiseret i leveren. Det normale niveau af ceruloplasmin understøttede del af det hormonale system - kortikosteroider, og prostaglandin og hormon i bugspytkirtlen - glucagon, foruden nogle mediatorer fra immunsystemet - interleukin og andre. Også på serumceruloplasmin direkte påvirker niveauet af østrogen, hvilket er grunden til graviditet eller langvarig brug af svangerskabsforebyggende stoffer kan forårsage overskud af proteinstandarder hos kvinder.

Ceruloplasmin i blodserumet, hvis det var det overvejende element i blodet, kunne gøre os alle "konger" og "konger", fordi det har en smuk himmelblå skygge. Det "blå" blod, mere præcist dets del, forklares ved, at et proteinmolekyle kan indeholde en stor mængde kobber, op til 8 atomer. På trods af sin "kongelige" farve er ceruloplasmin ganske aktiv og alvorlig i forhold til inflammatoriske processer, infektioner og skader. Med enhver invasion af virussen, en bakterie der truer kroppen, reagerer denne alfa globulin øjeblikkeligt på signalet. Og hvis du mætter kroppen med ceruloplasmin til forskellige patologiske blødninger, f.eks. Livmoderblødning, stopper blodtabet bogstaveligt talt inden for en halv time, så hurtigt dette fantastiske protein mætter blodplasmaet med det nødvendige sporelement.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Ceruloplasmin i serum er forhøjet og nedsat

Enhver form for anæmi fører utvetydigt til en overtrædelse af udvekslingen af alle eksisterende sporstoffer, især kobber. Derfor tilbyder farmakologi en effektiv behandling af blodsygdomme såvel som anæmi, ikke kun præparater, der indeholder jern, men også kobber og ceruloplasmin selv. Generelt er kobber, som sporstof, meget vigtigt for enhver organisme, også for den voksende. Pædiatri har længe beskrevet tilfælde af anæmi hos spædbørn i det første år af livet, som kaldes fysiologisk. Dette skyldes fodring af modermælk, som anses for nyttigt, men ensidig. På nyfødte i den første måned, på trods af tilstedeværelsen af en fuld mængde modermælk, er der et signifikant fald i den vigtige bestanddel af blod - hæmoglobin, ændringer i farve og kvantitative parametre for røde blodlegemer. Efter et år, når barnet begynder gradvist at modtage og mere "voksen" mad, er alle disse indikatorer normaliseret.

Der er endnu en grund til at sænke niveauet af kobber, mere præcist, ceruloplasmin. Vi taler om almentarmæmi, det vil sige utilstrækkelig eller utilstrækkelig ernæring.

Ceruloplasmin er forhøjet hos dem, der lider af smitsomme sygdomme, især i latent eller kronisk form, også det overskydende ceruloplasmin er kendt i sådanne diagnoser - levercirrhose, forskellige hepatitis. Enhver systemisk sygdom og nogle psykiske lidelser, fx skizofreni, ud over andre kliniske abnormiteter ledsages af et højt niveau af ceruloplasmin koncentration i plasma. Serum kan indeholde ceruloplasmin mere end normalt og med onkologiske processer af forskellig etiologi. Samtidig overstiger indekserne en og en halv til to gange, især i neoplasmer i lungerne, livmoderhalsen, brystkirtler, mave og tarm. Hvis kemoterapi var vellykket, bliver ceruloplasmin hurtigt genoprettet til normale niveauer. Hvis det stadig ligger under det krævede niveau, indikerer det ineffektiviteten af terapeutiske foranstaltninger eller en alvorlig, terminal form af sygdommen.

Ceruloplasmin i serum - vigtigt for livet i en plasmaprotein, hvis størrelse afhænger ikke kun af tilstedeværelsen af sygdomme, men mere på sygdomsforebyggelse, fra den normale, korrekt ernæring og en sund respekt for reglerne, en fornuftig livsstil.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.