^

Sundhed

Homocystein i serum

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Homocystein er et produkt af udveksling af aminosyrer (omdannelse af methionin til cystein). Ca. 70% af plasma homocystein er forbundet med albumin, 30% oxideres til disulfid, og kun 1% er i fri tilstand. Det overvældende flertal af metoder, der anvendes til at påvise niveauet af homocystein i blodet, tillader os kun at bestemme det samlede indhold af de oxiderede og reducerede former. Resultaterne af analyserne afhænger i vid udstrækning af rigtigheden af blodprøveudtagningen og den hastighed, hvormed serumet adskilles fra blodcellerne, da blodcellerne kontinuerligt producerer og frigiver homocystein.

Homocystein i serum er stadig ufortjent berøvet opmærksomhed ikke kun af almindelige borgere, men nogle gange af læger, af aminosyrer. Som stof har homocystein været kendt i mere end hundrede år, men kun i anden halvdel af XX-tallet begyndte det at blive studeret mere grundigt. En sådan øget interesse for homocystein er forbundet med hjerte-kar-sygdomme. Tidligere syndede lægerne på det berygtede kolesterol og beskyldte det for skadelige virkninger på blodkar, i dag blev homocystein i blodserumet medtaget i antallet af "mistænkte". Mængden af dette indtil udgangen af den uudforskede aminosyre er hurtigt stigende på grund af alle de kendte katastrofale menneskelige vaner - rygning og kaffe misbrug.

Så homocystein i blodserumet er en vigtig aminosyre, som er født i et andet, ikke mindre vigtigt stof - methionin. Til gengæld er methionin en svovlholdig, uerstattelig, der ikke syntetiseres i den menneskelige krop, en aminosyre. En masse methionin i de fødevarer, der ikke er velkomne af vegetarer. Æg, kød og mange andre produktkategorier er imidlertid yderst nødvendige for mennesker, især unge, fordi det er animalsk protein, der giver kroppen en normal mængde energi. Homocystein i serum deltager også i denne energiproces, såvel som i dannelsen af proteiner. Hvis homocystein er for meget, går det automatisk i methioninform eller fjernes simpelthen fra kroppen. Der er flere måder at neutralisere overskydende homocystein, de er forskellige, men de er forenet af en - gæringsprocessen og den obligatoriske tilstedeværelse af B-vitaminer samt folinsyre. Der er sandt tilfælde, hvor et overskud af homocystin aminosyre på grund af arvelige patologier hos mennesker ikke kan neutraliseres. For sådanne mennesker er det vigtigt at tage et særligt stof, også en aminosyre - betain, som er indeholdt i store mængder i almindelige rødbeder (fra den latinske beta-rødbeder). Desuden skal der i tilfælde af genetiske lidelser, der ikke tillader udnyttelse af overskydende homocystein i blodserumet, ikke drikke kaffe eller produkter indeholdende koffein.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Homocystein i serum, hvad er dets normale niveau?

Først og fremmest påvirker homocysteinniveauet fartøjernes normale tilstand. Primær skade afhænger ikke af det ovennævnte kolesterol, men på hvor høj niveauet af homocystein i blodserumet. Denne aminosyre akkumulerer som om "ridser" væggene, især de indre kar. Organismen forsøger selvfølgelig at blive kompenseret og beskyttet, mikrokredsløb begynder at blive fyldt med små trombier, og kun så er kolesterol inkluderet i arbejdet. Så karrene i kroppen og opbygge de berygtede kolesterolindskud og plaques.

Referenceværdierne (norm) for serum homocysteinkoncentration er: hos kvinder 5-12 μmol / l hos mænd - 5-15 μmol / l.

Hvem var den første videnskabsmand at være opmærksom på homocystein i serum?

Den første til at studere den giftige virkning af homocystein var Dr. Climmer McCully, hans videnskabelige arbejde går tilbage til 1960'erne. Selvfølgelig var der i kampen mod kolesterol, der blev "udpeget" som vascularens største fjende, opmærksom på manglen på McCully. Men lærlingens obstinacy havde ingen grænser, han offentliggjorde regelmæssigt videnskabelige værker, hvor hans kolleger kunne læse og til sidst tvang den medicinske verden til at genkende den skadelige funktion af overskydende homocystein. Faktum er, at når man studerede homocystinuri - en temmelig sjælden, alvorlig genetisk sygdom, opdagede McCully en mangel på B-vitaminer samt nogle enzymer hos patienter. Så snart patienter begyndte at tage passende terapi, forbedrede tilstanden af de vaskulære vægge signifikant, selvom fuldstændig genopretning ikke forekom.

Homocystein i blodserum, der overskrider normen, som en risikofaktor kan arves. Derudover er et forhøjet niveau af homocystein noteret i hele det retfærdige køn, der anvendes som præventionsspecifikke lægemidler.

Homocystein i blodserum, reduceret med 30-40% - er målet for moderne forskere og farmakologer fra det XXI århundrede, der beskæftiger sig med hjerte-kar-problemer. Hver tusind mænd kunne leve 8 til 10 år længere, kvinder er denne periode lidt lavere, men det er fra 4 til 6 år.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.