^

Udvikling af det menneskelige embryo

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

For at forstå de individuelle træk ved menneskets struktur er det nødvendigt at kende udviklingen af den menneskelige krop i den intrauterine periode. Hver person har individuelle træk ved det ydre udseende og den indre struktur, hvis tilstedeværelse bestemmes af to faktorer. Først og fremmest er dette arvelighed - de arve, der er arvet fra forældrene, såvel som resultatet af indflydelsen fra det ydre miljø, hvor en person vokser, udvikler, lærer, arbejder.

Individuel udvikling eller udvikling i ontogenese sker under alle perioder af livet - fra forestilling til døden. I menneskelig ontogeni skelnes der to perioder: før fødslen (intrauterin, prænatal, fra græsk natos født) og efter fødslen (ekstrauterin, postnatal). I prænatalperioden fra embryo til fødsel er embryoet (embryo) placeret i moderens krop. I løbet af de første 8 uger, de vigtigste processer for dannelsen af organer, dele af kroppen. Denne periode kaldes embryonale, og menneskekroppen er et embryo (embryo). Siden den 9. Uge, når de vigtigste ydre menneskelige træk allerede er begyndt at blive udpeget, kaldes organismen en frugt, og perioden er frugtbar.

Efter befrugtning (fusion af sæd og æg), som normalt forekommer i æggelederne, danner de smeltede bakterieceller et unicellulært embryo - en zygote, der besidder alle egenskaber hos begge kønceller. Fra dette øjeblik begynder udviklingen af en ny (subsidiær) organisme.

Den første uge med embryo udvikling

Dette er perioden for fragmentering (division) af zygot i datterceller. I løbet af de første 3-4 dage er zygote delt og bevæger sig samtidig langs æggeleddet mod livmoderhulen. Som følge af opdelingen af zygoten dannes en multicellulær vesikel - en blastula med et hulrum indeni (fra de græske blastos - en spire). Væggene af denne boble består af celler af to typer: store og små. Fra det ydre lag af små lysceller dannes væggene i vesikelen - trofoblasten. Efterfølgende danner trophoblastceller det ydre lag af embryo skallerne. Større mørke celler (blastomerer) danner en klynge - embryoblastet (embryonisk knudepunkt, kimfoster), som er placeret inde i trofoblastet. Fra denne ophobning af celler (embryoblast) udvikler embryoet og ekstragenøse strukturer, der grænser op til det (undtagen trophoblast). Mellem overfladelaget (trofoblast) og den embryonale knude akkumuleres en lille mængde væske.

Ved udgangen af 1. Uge af udvikling (6-7 dages drægtighed) embryoet indføres (implanteret) i slimhinden i livmoderen. Overflade kim celledannende hætteglas - trofoblast (fra græsk trophe -. Nutrition, trophicus - trofisk fodring) vschelyayut enzym desintegrerende overfladisk lag af slimhinden i livmoderen. Sidstnævnte er allerede forberedt på indførelsen af embryoet i den. På tidspunktet for ægløsning (isolering af ægget fra æggestokken) bliver livmoderens slimhinde tykkere (op til 8 mm). I det vokser livmoderkirtlerne og blodkarrene. På trofoblast forekommer talrige fremspring - villi, hvilket øger dens overflade kontakt med endometriet væv. Trofoblasten bliver til en nærende shell af embryoet, som blev kaldt den villøse skal eller chorion. Indledningsvis har korionen villi fra alle sider, så er disse villi bevaret kun på den side, der vender mod livmoderen. På dette sted udvikles et nyt organ, en placenta (et barns sted) fra chorion og den tilstødende slimhinde i livmoderen. Placenta er det organ, der forbinder moderens krop med embryoet og giver sin næring.

Den anden uge med embryonudvikling

Dette er scenen, når cellerne i embryoblast er opdelt i to lag (to plader), hvorfra to bobler dannes. Fra det ydre lag af celler ved siden af trofoblasten dannes en ektoblastisk (amniotisk) vesikel fyldt med en fostervand. En endoblastisk (æggeblomme) vesikel er dannet ud fra det indre cellelag af embryoblastets embryonale knude. Fosterets "krop" er placeret, hvor fosterbladet kommer i kontakt med æggesækken. I denne periode embryoet er en tolags skjold, der omfatter to kimlag: (. Fra de græske ontos - i) den ydre - ektoderm (. Fra de græske EKTOS - er, Derma - - hud) og internt endoderm. Ektodermen er rettet mod amniotisk vesikel, og endoderm er bundet til vitellin-vesiklen. På dette stadium er det muligt at bestemme overfladen af embryoet. Den dorsale overflade er fastgjort til amniotisk vesikel, og den ventrale overflade til æggeblommen. Trophoblast hulrummet omkring fostervævene og vitelline vesiklerne fyldt løst med cellerne i det ekstraembryoniske mesenchym. Ved udgangen af anden uge er embryoets længde kun 1,5 mm. I denne periode fortykkes den embryonale scute i sin bageste (caudale) del. Her i fremtiden begynder de aksiale organer (akkord, neurale rør) at udvikle sig.

Tredje uge med embryonudvikling 

Periode med dannelse af en tre-lags klap. Cellerne i det ydre, ektodermale, embryoniske skjoldark forskydes til den bageste ende af embryoet, hvilket resulterer i dannelsen af en aksel forlænget i retning af embryoaksen. Denne celleledning hedder det primære bånd. I hovedet (forreste) del af primærbåndet vokser og multiplicerer cellerne hurtigere, hvilket resulterer i en lille stigning - den primære knudepunkt (Hansens bundle). Den primære strimmel bestemmer den bilaterale symmetri af embryoets krop, dvs. Dets højre og venstre side. Stedet for den primære knudepunkt peger på den craniale (hoved) ende af embryoets krop.

Som et resultat af den hurtige vækst af den primære strimmel og den primære knude, hvor cellerne spirer i siderne mellem ektoderm og endoderm, dannes det midterste germinalblad, mesodermen. Mesodermceller placeret mellem scutellumets scutes kaldes det intragastriske mesoderm og det udvendige embryo mesoderm, som har migreret ud over det.

En del af mesodermcellerne i den primære knude vokser specielt aktivt fremad og danner hovedet (akkordal) processen. Denne proces trænger ind mellem det ydre og det indre blad fra hovedet til haleenden af embryoet og danner en cellulær streng - dorsalstrengen (chorda). Hovedets (kraniale) del af embryoen vokser hurtigere end den kaudale del, som sammen med den primære tuberkels region trækker sig tilbage. Ved udgangen af den tredje uge, forfra fra den primære tuberkel i det ydre embryonale blad, isoleres en langsgående strimmel aktivt voksende celler - nervepladen. Denne plade buer hurtigt og danner en langsgående fur - en nervepor. Efterhånden som rillen bliver dybere bliver dens kanter tykkere, nærmer sig og sammenblandes med hinanden og lukker nerveporet ind i neuralrøret. I fremtiden udvikler hele nervesystemet sig fra neuralrøret. Ektodermen er lukket over det dannede neurale rør og mister sin forbindelse med den.

I samme periode, fra den bageste del af den indre (endodermal) folie embryonisk skjold i ekstraembryone mesenkym (den såkaldte fostervand stamceller) træder digital udvækst - allantois at en person ikke udføre visse funktioner. I løbet af allantoiset fra embryoet vokser blod navlestrengen (placental) fartøjer gennem amniotisk ben til chorionens villi. Blodkarret indeholdende blodkarrene, som forbinder embryoet med de ekstraembryoniske membraner (placenta), danner bukestammen. Således ved udgangen af den tredje uge har det menneskelige embryo udseendet af et trelags skærm. I området af det ydre embryonale blad er neuralrøret synligt, og dybere er rygmarven, dvs. Der er aksiale organer i det menneskelige embryo.

Fjerde uge med embryonudvikling

Det er en periode, hvor embryoet, der ser ud som en trelags skute, begynder at bøje i tværgående og langsgående retninger. Den embryonale scutellum bliver konveks, og dets kanter afgrænses fra amnionen med en dyb fur-trunk fold. Embryoets krop fra det flade skærm bliver til en bulk, exoderm dækker fostrets krop fra alle sider.

Endoderm, som er inde i fostrets krop, koagulerer ind i røret og danner det embryonale rudiment af fremtidens tarme. En smal åbning, hvorigennem embryonale tarm kommunikerer med æggeblomme sækken, bliver senere en navlestang ring. Fra endodermen dannes epitel og kirtler i fordøjelseskanalen og luftvejene. Fra ektodermen, er nervesystemet, hudens hudhuden og dets derivater, det indre mundhul i mundhulen, den analære del af endetarmen, vagina dannet. Mesodermen giver anledning til indre organer (bortset fra endodermale derivater), det kardiovaskulære system, organerne i muskuloskeletalsystemet (knogler, led, muskler), faktisk huden.

Embryonale (primære) gut oprindeligt lukket foran og bagved. De forreste og bageste ender af legemet af embryoet vises indkrængning ectoderm - bukkal fossa (fremtidig munden) og anal (anal) fovea. Mellem hulrummet primære tarmen og oral pit har en dobbelt lag (ektoderm og endoderm) forreste (orofaryngeal) plade (membran) mellem tarmen og den anale fossa - kloaksvaberprøver (anal) plade (membran) også dobbeltlaget. Front (orofaryngeal) membran udbryder i 4. Uge af udviklingen. Ved den tredje måned bryder en ryg (anal) membran igennem.

Som et resultat af bøjning af embryonet legeme er omgivet af et indhold amnion - fostervand, der virker som et beskyttende miljø, beskyttet mod beskadigelse embryo, primært mekanisk (omrystning). Æggeblomme sækken ligger bag i vækst og i den anden måned af intrauterin udvikling det ligner en lille sac og derefter helt reduceret. Den abdominale stamme forlænger, bliver relativt tynd og senere får navnet på en navlestreng.

I løbet af den fjerde uge begynder differentieringen af dets mesoderm i slutningen af den tredje uge med embryonudvikling. Den dorsale del af mesodermen, som er placeret på hver side af akkordet, danner parrede fremspring - somitter. Somiter er segmenteret, dvs. Er opdelt i metameralt beliggende områder. Derfor kaldes den dorsale del af mesodermen segmenteret. Segmentering af somites forekommer gradvis i front-til-tilbage retning. På den 20. Dag er det tredje par somitter dannet, den 30. Dag er de allerede 30, og på den 35. Dag - 43-44 par. Ventral mesoderm ikke opdelt, men er tilvejebragt på hver side af de to plader (ikke segmenteret mesoderm). Den mediale (visceral) plade støder op til endoderm (primær tarm) og kaldes splanhnoplevroy den laterale (ydre) - til væggen af legemet af embryonet, til ektoderm, og blev navngivet somatopleure. Fra splanhno- og somatopleure udvikle epitel- dækker serøse membraner (mesothelium) og lamina propria af serøse membraner og podseroznaya basis. Splanhnoplevry mesenkym er også på konstruktionen af alle lagene i fordøjelseskanalen, foruden epitel og kirtler, der er dannet ud fra endodermen. Endoderm giver anledning til esophageal kirtler, mave, lever galde måder, pancreas kirtelvæv, kirtler og epitelet i åndedrætsorganerne. Mellemrummet mellem pladerne ikke-segmenteret mesoderm omdannet ind i hulrummet i embryonet, som er opdelt i bughulen, lungerne og peri- cardial hulrum.

Mesoderm på grænsen mellem somitter og splanchnoplevroi danner nephrotomes (segmentben), hvorfra tubulerne i den primære nyre udvikler sig. Fra den dorsale del af mesodermen - somit - dannes tre rudiment. Ventromedial del af somitter - sclerotom - går til opbygningen af skeletvæv, hvilket giver anledning til knogler og brusk i det aksiale skelet - rygsøjlen. Lateral til det ligger myotomet, hvorfra den udviklede skeletmuskel udvikler sig. I den dorsolaterale del af somitten er dermatom, dannes en bindevævsbase af huden, dermis, fra sit væv.

På 4. Uge i hovedafsnittet på hver side af embryonet fra ektoderm danner begyndelsen af det indre øre (auditive første huller, derefter auditive vesikler) og fremtidige øje linse, som er anbragt over sidefremspring af hjernen - optiske vesikel. Samtidig konverteres viscerale afdelingsledere, grupperet omkring mundingen af bugten i form af den frontale og maxillary processer. Konturerne af mandibulære og sublinguale (hyoid) viscerale buer ses mere kaudale end disse processer.

På den forreste overflade af embryoens torso, hjerte og bagved den hepatiske bakker. Uddybningen mellem disse bakker indikerer stedet for dannelsen af det tværgående septum - et af membranets rudimenter.

Caudal end den hepatiske hillock er abdominalstammen, som omfatter store blodkar og forbinder embryoet med placenta (navlestreng).

Perioden fra 5. Til 8. Uge med embryonudvikling

Perioden for udvikling af organer (organogenese) og væv (histogenese). Denne periode med tidlig udvikling af hjertet, lungerne, komplicerer strukturen i tarmrøret, dannelsen af viscerale og gillbuer, dannelsen af sårkapsler. Nervøret lukker helt og udvider i hovedet (den fremtidige hjerne). I en alder på ca. 31-32 dage (5. Uge, embryo længde 7,5 cm) i niveauet af den nedre livmoderhalskræft og 1. Brystkroppens segmenter, fremstår der finlignende knopper (nyrer) af hænderne. Ved den 40. Dag dannes rudimenterne af benene (i niveauet af den nedre lændehvirvel og det øvre sakrale segment).

På 6. Uge er ørepropper synlige fra slutningen af 6. Til 7. Uge - fingrene og derefter benene.

Ved udgangen af den syvende uge begynder øjenlågene at danne sig. Takket være dette er øjnene skitseret tydeligere. Ved 8. Uge bliver embryoorganerne lagt. Fra den 9. Uge, i.en. Fra begyndelsen af den tredje måned tager embryoet form af en person og hedder en frugt.

Perioden for embryonudvikling fra 3 til 9 måneder

Fra og med den tredje måned og hele fosterperioden opstår vækst og videreudvikling af organerne og dele af kroppen. Samtidig begynder differentieringen af de eksterne genitalier. Fingernails er sat på fingrene. Fra slutningen af den femte måned bliver øjenbryn og øjenvipper mærkbare. Ved den 7. Måned øjenlågene åbner, begynder fedt at ophobes i det subkutane fedt. Ved 9 måneder fødes fosteret. Alderfunktioner i udviklingen af individuelle organer og organsystemer er beskrevet i de relevante afsnit i lærebogen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.