^

Hvordan er barnets intrauterin udvikling?

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Første uge af intrauterin udvikling af barnet

Det befrugtede æg, eller rettere - allerede ægget, bevæger sig gennem livmoderrøret i livmoderen. Ægget er det æg, der har slået sammen med sædcellerne. Den indeholder alle oplysninger om det kommende barn - køn, øjenfarve og mulige talenter! Fra befrugtningstidspunktet er det en person, der aldrig har været før. (Medmindre, selvfølgelig, tror ikke på reinkarnation og sjælevandring. Af den måde, selv hvis du mener, at fysisk skal stadig vil være anderledes.) Ved 3-4 dages æg ind i livmoderen og på 5. Til 9. Dag Efter befrugtning er ægget implanteret i endometriumet - laget af livmoderen forer det fra indersiden. Så begynder hun at "vokse" (implanteres) (hvis vi drage en analogi med planter - slår rod), og er drevet af den vordende mor.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Den anden uge med intrauterin udvikling af barnet

Implantationen er afsluttet den tolvte dag. Dette er den virkelige begyndelse af graviditeten. Ægget begynder sin vækst, som opstår ved division. For det første dannes to celler fra en celle, så vises en tværgående indsnævring, der deler disse to celler i to yderligere - der er fire af dem, derefter otte, seksten, tredive og så videre. Samtidig begynder to ark - ydre og indre - at danne, ved at "skrue" et lag af celler ind i et andet. Æggets diameter er ca. 1 mm.

Den tredje uge af intrauterin udvikling af barnet

Denne uge er den mest ansvarlige for embryoet. I løbet af denne periode kan alle de ugunstige faktorer - alkohol, narkotika, rygning, medicin, infektioner forårsage uoprettelig skade på fosteret. I den tredje uge begynder den fremtidige placenta, fremtidige blodkar, kønsceller, åndedrætsorganer, fordøjelses- og nervesystemer, skelet, muskler og hud at danne sig.

Fjerde uge Embryoet, som tidligere lignede en disk bestående af tre lag, bliver gradvist til en cylinder. Individuelle organer begynder at danne sig. Og hjertet ser først ud. Dens reduktion kan registreres fra den 23. Graviditetsdag. Begynd at forekomme oral og anal fossa, den primære tarm, ligner røret, leveren, bugspytkirtlen, milten. Ved udgangen af den første måned er embryoets længde ca. 5 mm, og det ligner en bønne med små udvækst, som senere bliver håndtag og ben.

Den femte - den sjette uge

Denne periode er meget ansvarlig for, at hvis embryoet påvirkes af uønskede faktorer, kan det udvikle udviklingsfejl i centralnervesystemet.

På dette tidspunkt ligner embryoet bogstavet "E". Hovedet er tydeligt synligt, maven stikker ud i midten, rudimentære arme og ben er synlige, og en hestehale ses fra nedenunder. Pennerne vokser hurtigere end benene. På dette tidspunkt er der lægning af nervesvævet. På hovedet er der olfaktorisk fossa - fremtidens næsebor. Udviklingen af bronchetræet begynder.

Membranen adskiller anal fossa fra hulrummet i den primære tarm brydes igennem og tarmen bliver åben på begge sider. Hjertet, med en lille kegle, består af fire kamre (to atria og to ventrikler) adskilt af ventiler og adskilt fra dem af fartøjer. Dannelse af visuelle vesikler - fremtidige øjne. I denne periode kan man allerede skelne mellem de rudimentære ører på siderne af hovedet. Den samlede længde af embryoet er ca. 2,5 cm.

Syvende - ottende uge

Stammen er dannet og forlænget og når en længde på ca. 3 cm. Skulder begynder at danne sig, og senere er lemmen opdelt i skulder, underarm og hånd. Gradvist danner muskler og nerver. Udseende af kimkirtlerne. Membranen adskiller thoracic hulrummet fra bukhulen.

Der er ændringer i ansigtet: der er to små revner - øjne, to riller - ører. En lille næse med næsebor er synlig, og munden er omgivet af svampe (hvis de tre processer i læberne ikke konvergerer, dannes en "harelæbe").

I den ottende uge slutter den embryonale periode - embryoet bliver frugt.

I den ottende uge kan fostret allerede føle smerte. Desuden er receptorer (følsomme celler) af fosteret mere følsomme end hos nyfødte eller voksne.

I denne periode er fostrets bevægelser allerede synlige på ultralydet.

Normalt i denne periode (med uønsket graviditet) gør gynækologer en abort. Tyske operatører, sammen med læger, filmade en film om, hvordan processen med et sådant mord foregår. Frugtvinger, penne og ben fra en gynækologs curette (instrumentet, der afbrydes), skjuler generelt, forsøger på alle mulige måder at undslippe, men ...

Tænk, før du har en abort! Tænk på, hvordan du undgår uønsket graviditet!

Ved udgangen af denne periode er frugtlængden ca. 3 cm, vægt er ca. 3 g.

Den niende - den tiende uge

Ansigtet af frugten begynder at erhverve "menneskelige" træk - øjnene fra siderne af hovedet "konvergerer" til midten af ansigtet. De er stadig lukket, men iris har allerede et pigment.

I løbet af denne periode accelereres stammenes vækst, og væksten i hovedet sænkes.

Lever og nyrer er allerede næsten udviklede, og nyrerne begynder at danne urin, som hældes i fostervæsken.

Frugt mister sin "hale". Han kan allerede suge fingrene, røre ved hans hænder, navlestrengen, skubbe ud fra livmodervæggene og svømme i fostervandet.

Begynder begynder at danne rudiments af tænderne, tarmen er helt i bukhulen.

Længden er ca. 4 cm, og vægten er 5 g.

Den ellevte - den tolvte uge

Begynde at fungere alle organer og systemer: leveren udskiller galde til tarmslimhinden villi dannes, som i fremtiden vil absorbere næringsstoffer, tarmen begynder peristaltirovat (fald), samtidig med dets rotation i maven, således at han blev bekendt position. Plodik begynder at synke fostervand indeholdende hår eksfolierede hudceller, der fordøjer formular original cal - mekonium.

I løbet af denne periode begynder guldfisk på fingrene og tæerne, og det er allerede muligt at bestemme det ufødte barns køn.

Kropslængden er ca. 6 cm, og vægten er ca. 10 g.

Trettende til fjortende uger

Ved den 13. Uge er fosteret næsten fuldstændig dannet smagsløg, og det begynder at aktivt sluge fostervand, foretrækker sødt fodervand af en anden smag. Ja, i en så tidlig alder er han allerede en gourmet! Han behøver jo slet ikke at drikke dem, da han modtager alle nødvendige næringsstoffer fra sin moder gennem moderkagen, som forresten er fuldt dannet af den 13. Uge. Sandsynligvis svælger fostervæske og suger en finger, forbereder fosteret til ekstrauterin ernæring.

I denne periode har han faser af søvn og vågenhed. Bliver sødt ansigt, der er kinder. Fosteret bliver meget mobil, men i forhold til tidligere perioder er dets bevægelser mere glatte. På kroppen vises hår og svedkirtler.

Frugtlængden er ca. 10 cm, og vægten er ca. 25 g.

Femtende - den sekstende uge med intrauterin udvikling af barnet

Håret begynder at vokse på hovedet, håndtagene bukker i leddene, og berøring udvikler sig. Fostret fortsætter med at vokse, men nye organer vises ikke længere, da de allerede er dannet. Han kan rynke, smile, blinke øjnene som følge af irritation.

Vægten er allerede omkring 80 gram, og højden - 110-115 mm.

trusted-source[8]

Syttende til attende uger

Huden er ikke længere så tynd, men stadig gennemsigtig, rød, det kan tydeligt se det første hår - lanugo. Øjenbrynerne begynder at dukke op. Piger har et fuldt dannet livmoder og æggestokke. Musklerne bliver stærkere, og bevægelser er mere aktive, og erfarne (genfødte) kvinder kan allerede føle dem.

Højden er ca. 13 cm, og vægten er ca. 150 g.

Den nittende - den tyvende uge

Drengene er tydeligt synlige mandlige kønsorganer. Befæstelsen af de hørbare æsler er næsten færdig, og frugten begynder at høre eksterne lyde: Moderens hjerteslag, hendes stemme, andre familiens stemmer.

Hjernens volumen stiger hurtigt. Fra og med den 20. Uge øges det hver måned med 90 g. Frugt begynder at blinke oftere. Benene når endelig de sidste proportioner, og han begynder at skubbe dem mere og mere. En kvinde kan allerede mærke bevægelsen af hendes baby i maven. Fostrets længde er ca. 15 cm, og massen er 260 g.

Enogtyvende - enogtyvende uger

Huden bliver mindre rød, men den er krøllet og gennem den er skibene og indre organer synlige. Mere hår vises på hovedet. Ved fingerspidserne dukkede op en karakteristisk, iboende eneste aftryk.

De siger, at smagen af fodervæsken, der sluges af frugten, kan danne barnets efterfølgende næringsmæssige præferencer. Derudover, siden fruid allerede hører, bliver han vant til moderens, faderens og andre indenlandske folks stemme. Og hvis familien regerer i fred, kærlighed og respekt, så vil det nyfødte barn også være roligt; Hvis der er konstante skandaler i familien, så bliver barnet nervøst og rastløs. Det bemærkes også, at hvis en mor læser en bog under graviditeten, kan hun senere blive en yndlingsbog af barnet.

Fra den 18. Til 19. Uge, begynd at tale med dit fremtidige barn, skab en positiv følelsesmæssig baggrund! Takket være dette vil du have harmoniske, venlige forhold til barnet før fødslen, og dette vil lette hans tilpasning til det ekstrauterinske liv efter fødslen.

Frugtens længde ved udgangen af den 23. Uge er ca. 20 cm, og massen er 450 g.

Tyvende fjerde - femogtyvende uge

Fosteret sover mindre og sover om dagen i en temmelig lang tid. Og da han ikke sover, bliver hans bevægelser mere aktive: han forpligter sig fra 20 til 60 bevægelser om 30 minutter. Fosteret reagerer på lyde, der trænger ind i det udefra. Han har et ret komplekst ansigtsudtryk, suger ofte en finger, nogle gange hikke. Men pladsen til trafik forbliver mindre og mindre.

Hvis du vil have dit barn til at være musikalsk, fra og med den 24. Uge af graviditeten, omfatter ofte musik. Men husk at fostrene foretrækker klassisk musik, og rap, rock og andre "rytmer" fører dem til en nervøs tilstand.

Fostrets vækst ved udgangen af den 25. Uge er ca. 22 cm og vægt - 700 g.

Den seksogtyvende til de syvogtyvende uger

Fosteret begynder at mærke lyset, og hvis lyset er for lyst, kan det endda slå hovedet væk. Naturligvis ser han lys, når han åbner øjnene. Ifølge særlige undersøgelser svarer den elektriske aktivitet i hans hjerne til en fuldfristet nyfødt. Men det vigtigste sker i hans lunger. Der begynder at producere et særligt stof - surfak-tant, som forhindrer lavkonjunkturens recession. Uden dette stof kan barnet ikke trække vejret. Og selvom fosteret på nuværende tidspunkt kun har passeret 2/3 af sin udvikling, er det næsten klar til at blive født, og hvis det sker, kan det overleve. Særlig gunstig prognose for overlevelse hos piger.

Fostervækst er omkring 25 cm og vægt - ca. 1 kg.

Den ottendeogtyvende-niende uge

Fosteret gør åndedrætsbevægelser, men da det er i fostervæsken, er det naturligvis kun lungerne, der kommer ind i lungerne.

Du kan være bange for dit fremtidige barn: "Trods alt kan han drukne som dette!". Nej! Han vil ikke drukne. For det første har fostervæske den samme sammensætning af salte, glucose og andre stoffer som fostrets blod. Så de kan ikke gøre ondt. For det andet fungerer blodkarrene, der transporterer blod til lungerne og fra dem, stadig ikke praktisk talt. De tjener kun, når barnet er født. For det tredje modtager fostret ilt gennem navlestrengen og moderkagen fra moderen.

I løbet af denne periode, åbner han øjnene helt (selvfølgelig, når de ikke sover), og kan allerede oversætte blik fra et objekt til (sandheden undtagen blodkar navlestrengen så lyse blinker udefra er det ikke noget at blive set).

Han hører allerede godt, og med høje, skarpe lyde er han bange og selv hopper, og med sin mor eller fars rolige stemme, glat og stille musik - beroliger sig.

Dens dimensioner er ca. 37 cm, og massen er ca. 1,4 kg.

Trettende - tredive første uge

Plodik allerede så stort, at det bliver overfyldt i livmoderen, og så begynder han at bevæge sig mindre, idet den indsamler dens karakteristiske kropsholdning: hoved vippes ned og trykkede hans hage til brystet, håndtaget foldet på brystet, benene bøjet i knæene, henledes på mave og krydses. I denne stilling optager den det mindste sted.

Hans øjne har en gråblå farve, eleverne reagerer på lys (de ekspanderer i mørke og smal i lyset).

Neglene er allerede fuldt ud dannet på tæerne på fødderne.

Dens højde er ca. 40 cm, og dens masse er ca. 1,7 kg.

Tredive sekund - tredive tredive uge

I løbet af denne periode tager fostret normalt den stilling, hvor den bliver født - hovedet nede. Men nogle gange har han ikke tid til at vende sig om og indtage den forkerte position - gluteal eller tværgående, og så under arbejdet kan der være vanskeligheder, som kan løses ved operation - kejsersnit.

Huden begynder at erhverve en normal, lyserød farve, den er ikke så rynket på grund af ophobning af fedt i det subkutane fedt.

I løbet af denne periode har fosteret alle de reflekser, der er forbundet med nyfødte. Men de er meget svagere, og muskeltonen er ikke så udtalt som hos nyfødte.

Væksten er normalt omkring 43 cm, og massen er ca. 2 kg.

Trettifemte - tredive femte uge

Placenta når allerede en stor størrelse - fosteret har trods alt brug for en stærk kost.

Håret på huden (lanugo) forsvinder næsten, og huden selv er gradvist dækket af et germint smøremiddel.

Hovedet (hvis barnet er placeret korrekt) begynder at synke til indgangen til bækkenet, og da fosterrummet forbliver mindre og mindre, gør det nogle gange skarpe og langvarige bevægelser med ben og forsøger at "rette". Og så har du det godt, hvordan han "tramper" på din lever.

Dens vækst er ca. 45 cm, og massen er ca. 2,4 kg.

30/30 til tredive og syvende uger

Barnets hud bliver meget glat, den er stadig dækket af originalfedt, men delvist begynder fedtet at skille og flyde i fostervand. På grund af tilstrækkeligt udviklet subkutant fedt holdes barnets kropstemperatur på et højere niveau end moderens kropstemperatur. I tarmene har en masse meconium allerede akkumuleret, da frugten aktivt slukede fostervæsken.

I denne periode fortsætter nedbrydning, og lange rørformede knogler (lår, skulder, shin) er næsten de samme som for nyfødte.

Højden er ca. 48 cm, og massen er ca. 2,8 kg.

I denne periode, hvis der er et sådant behov, er det allerede muligt at lave en kejsersnit. Det ekstraherede barn er som regel fuldt ud levedygtigt, og alle organer og systemer i hans krop kan fungere som om han selv var født på egen hånd til tiden.

Og hvorfor har du brug for at gøre kejsersnit på et sådant tidspunkt? For det første, hvis moderen udvikler fænomenet sen gestus (præ-eclampsia): blodtryk stiger, hævelse på benene og underlivet stiger, forekommer et protein i urinen. For det andet, hvis en operation allerede var udført af kejsersnit, og fra dette tidspunkt er mindre end tre år gået. I dette tilfælde kan der under arbejdet være risiko for brud i livmoderen langs det gamle ar. For det tredje, hvis moderen lider af diabetes, hjertesygdomme eller andre alvorlige sygdomme, er der intet tidspunkt at vente på naturlige fødsler at begynde, der kunne forværre tilstanden hos både moderen og barnet. For det fjerde, hvis bekken dimensioner tillader ikke barnet at passere uhindret gennem den naturlige fødselskanal.

Generelt er vidnesbyrdet til kejsersnittet bestemt af gynækologen og som regel ikke selv, men der afholdes en lægeundersøgelse, som løser spørgsmålet om denne eller den pågældende leveringsmetode.

Enogtyvende - trediveogde uge

Det fremtidige barn fortsætter med at vokse og få styrke. Han kan allerede ikke praktisk talt bevæge sig - den er så stram i livmoderen. Knoglernes knogler er endnu ikke smeltet sammen og danner to fontanel - store og små. På grund af denne funktion vil barnets hoved blive gennemført under moderens fødselskanal. Det vil sige, kraniet knogler kan "krybe" en oven på en anden, reducere hovedets størrelse, så den kan fødes uden hindring.

I slutningen af denne periode vejer fosteret ca. 3 kg, og dets højde er ca. 50 cm.

Fortægtens uge med intrauterin udvikling af barnet

Frugten er allerede fuldt klar til fødsel og ønsker endda det. Han venter kun på det øjeblik, hvor moderens krop vil akkumulere et tilstrækkeligt antal hormoner, der giver starten på arbejdet.

Skelettet af barnet består af 300 individuelle knogler, fordi ikke alle knogler forbenede og fusioneret til hinanden (f.eks kraniet knogler består af seks separate knogler, mens en voksen kranium - det er en enkelt enhed). Antallet af knogler i en voksen er næsten hundrede mindre.

50% af hans kropsvægt er fedt. Højden er ca. 50 cm, og massen er ca. 3,5 kg.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.