^

Analyse af TSH i graviditet i 1, 2 og 3 trimester: fortolkning af indikatorer

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 27.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

TTG under graviditet er muligvis ikke lige så vigtig som under normale forhold. Kontrol af skjoldbruskkirtlen er meget vigtig for raske kvinder og kvinder med allerede eksisterende skjoldbruskkirtelsvigt. Når alt kommer til alt afhænger barnets udvikling af kvinders mange organers funktion, herunder skjoldbruskkirtlen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Indikationer for proceduren analyse af TTG under graviditet

Indikationer for screening TSH niveauer - er fremkomsten af symptomer, der er karakteristiske for hypothyroidisme - en søvnig, utilstrækkelig vægtøgning, udseendet af tætte ødem, lidelser i huden trofisme. Hvis der er sådanne symptomer, så er det en klinisk form for hypothyroidisme hos gravide, hvilket betyder, at undersøgelsen i sådanne tilfælde er obligatorisk. Men hvad skal man gøre, hvis hypothyroidismens forløb er subklinisk. I sådanne tilfælde, hvis en kvinde ønsker at føde et sundt barn, bør metoderne til at planlægge en sund graviditet komme først. Undersøgelser før graviditet hos mum i sådanne tilfælde bør omfatte og screening af funktion af en skjoldbruskkirtel.

TTG i planlægning af graviditet kan blive en screening test, der afgør, om der er krænkelser hos kvinder. Norm TTG ved planlægning af graviditet bør ligge inden for 0,4-4,0 mIU / l. Hvis en kvinde har problemer med skjoldbruskkirtlen, eller hun tager behandling for skjoldbruskkirtelpatiologi, bør TSH-niveauet ved planlægning af graviditet ikke overstige 2,5 mIU / l. Dette niveau vil tillade at implantere embryoet og udvikle sig normalt.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Forberedelse

Forberedelse til denne analyse har ingen specifikke instruktioner. Dagen før undersøgelsen anbefales det ikke at drikke alkohol, nikotin og medicin. Hvis en kvinde bruger thyroxin eller andre lægemidler til at behandle funktionen af skjoldbruskkirtlen, så skal du i en dag stoppe med at tage dem.

Hvordan man tager TTG under graviditeten? Dette gøres i laboratoriet om morgenen på tom mave. Venøs blodprøveudtagning udføres med efterfølgende undersøgelse i flere dage.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Hvem skal kontakte?

Teknik analyse af TTG under graviditet

Bestemmelse af serum eller plasma niveauer af skjoldbruskkirtelstimulerende hormon (TSH) er anerkendt som en følsom metode ved diagnosticering af primær og sekundær hypothyroidisme. TTG udskilles af den forreste hypofyse og stimulerer produktionen og frigivelsen af thyroxin og triiodothyronin af skjoldbruskkirtlen. Selv om koncentrationen af TSH i blodet er ekstremt lav, er det nok at betjene skjoldbruskkirtlenes normale funktion. Frigivelsen af TSH reguleres af TTG-frigivende hormon (TRH) produceret af hypothalamus. Niveauerne af TTG og TRH er omvendt relateret til niveauet af skjoldbruskkirtelhormoner. Når der er et højt niveau af skjoldbruskkirtelhormoner i blodet, frigives en mindre mængde TGH af hypothalamus, så mindre TSH frigives af hypofysen. Den modsatte virkning vil opstå, når der er et fald i skjoldbruskkirtelhormonerne i blodet. Denne proces er kendt som en negativ feedback mekanisme og er ansvarlig for at opretholde de rette niveauer af disse hormoner i blodet.

Normal ydeevne

Norm TTG under graviditet i trimester har forskelle, som er forbundet med forskellige niveauer af syntese af T3 og T4 under graviditeten. Forskellige indikatorer kan variere i forskellige laboratorier, men der er gennemsnitlige anbefalede niveauer af TSH niveauer på forskellige tidspunkter:

  1. TTG under graviditet i første trimester bør ligge i intervallet 0,1 - 2,5 mIU / l;
  2. TTG under graviditet i anden trimester bør ligge inden for 0,2 - 3,0 mIU / l;
  3. TTG ved graviditet i 3 trimester bør være i grænser på 0,2 - 3,5 mIU / l.

Hvis der er afvigelser fra eventuelle værdier, udføres en omfattende vurdering af skjoldbruskkirtlen. For at gøre dette skal du undersøge niveauerne af TSH, T3 og T4 under graviditet, som kan tale om en bestemt funktion af skjoldbruskkirtlen.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30]

Enheden til analyse

Enheden til udførelse af TSH-niveauanalyse anvender et monoklonalt antistof. Et sæt ELISA anvendes til at kvantificere koncentrationen af thyroidstimulerende hormon (TSH) i humant serum. Dette TTG kit er baseret på princippet om fast fase enzym immunoassay. Det anvender et unikt monoklonalt antistof rettet mod en distint antigen determinant på et intakt TSH molekyle. Det monoklonale anti-TTG antistof antistof anvendes til at immobilisere den faste fase (brønde på en mikrotiterplade). Ge-anti-TTG-antistof er i opløsning af enzymkonjugatet. Prøveprøven reagerer samtidigt med disse to antistoffer, hvilket resulterer i, at TSH-molekylerne er i en "sandwich" mellem den faste fase og de enzymbundne antistoffer. Efter 60 minutters inkubation ved stuetemperatur vaskes brøndene med vand for at fjerne ubundne mærkede antistoffer. En opløsning af TMB tilsættes og inkuberes i 20 minutter, hvilket fører til udvikling af en blå farve. Farveudvikling stoppes ved at tilføje en stopopløsning til dannelse af en gul farve, og der foretages en måling på et spektrofotometer ved en bølgelængde på 450 nm. Koncentrationen af TTG er direkte proportional med prøveens farveintensitet. Den mindste detekterbare koncentration af TSH ved dette kit er 0,2 μIU / ml.

Hævelse og sænkning af værdier

Forhøjet TSH i graviditet er et af laboratorie tegn på hypothyroidisme hos kvinder, og dermed hormonets utilstrækkelighed og barnet. Forhøjet TSH med normale koncentrationer af T4 og T3 er defineret som subklinisk hypothyroidisme. Prævalensen af subklinisk hypothyroidisme under graviditeten estimeres fra 2% til 5%. Dette er næsten altid asymptomatisk. Kvinder med subklinisk hypothyroidisme oftere end kvinder med euthyroidisme har en positiv aktivitet af antistoffer mod TPO. Subklinisk hypothyroidisme er forbundet med et ugunstigt resultat for moderen og afkom, de fleste anbefaler udskiftning af thyroxin hos kvinder med subklinisk hypothyroidisme. Ikke desto mindre er det ikke påvist, at behandling med thyroxin forbedrer obstetrisk udfald, det ændrer langsigtet neurologisk udvikling i afkom. Konsekvenserne for et TSH på højt niveau er ikke begrænset til lav fødselsvægt. Et barn kan fødes med tegn på medfødt hypothyroidisme. Denne patologi er karakteriseret ved utilstrækkelig udvikling af indre organer, og hovedsagelig af forbindelser i hjernen. Ved udiagnostiseret medfødt hypothyroidisme udvikler barnet et dybt kognitivt neurologisk underskud.

Høj TSH og frossen graviditet kan have en direkte forbindelse. Da thyroidhormoner understøtter graviditet, der stimulerer funktionen af den gule krop, kan deres utilstrækkelighed forårsage graviditet at dø.

End at sænke TTG ved graviditet, hvis den eller hans forøgelse er farlig. Først og fremmest skal du forstå, at vi ikke kan påvirke syntesen af TTG direkte gennem stofferne. Hvis kroppen har forhøjet TSH, indikerer dette kun, at niveauet af T3 og T4 er under normal. Derfor er det nødvendigt at øge koncentrationen af disse hormoner, og henholdsvis TSH'en vil stige. Hvis baggrunden for høj TSH er lav T3 og T4, kræver behandlingen hormonet thyroxin. Indførelsen af levothyroxin er en behandling for valget af moderhypothyroidisme. Gravide kvinder behov for højere doser på grund af den hurtige vækst i TSH-niveauer stige som følge af fysiologisk østrogen, øge placental transport og metabolisme af maternel T4 og øget forekomst af skjoldbruskkirtelhormoner. Under graviditeten er en fuld dosisændring af thyroxin ca. 2-2,4 μg / kg / dag. Ved svær hypothyreoidisme i løbet af de første par dage, kan dosis af thyroxin til det dobbelte af den tiltænkte endelige udskiftning af den daglige dosis tildeles hurtigt normalisere ekstrathyroidale thyroxin pulje til at reducere den ultimative udskiftning dosis. Kvinder, der allerede på en thyroxin før graviditet, skal som regel øge deres daglige dosis i gennemsnit 30-50% højere end doseringen før undfangelsen. Doseringen af thyroxin afhænger også af hypothyroidismens etiologi. Kvinder bør overvåges hver 4-6 uger for T4 og TSH værdier inden levering.

Mangel på kostjod i moderen fører til en overtrædelse af syntesen af skjoldbruskkirtelhormonet hos moderen og fosteret. Lavtværdier af skjoldbruskkirtelhormoner stimulerer en stigning i produktionen af TGH i hypofysen, og forhøjet TSH stimulerer væksten af skjoldbruskkirtlen, hvilket fører til moder- og føtal-goiter. Årsagen til forhøjet TSH kan derfor ikke være så meget et lavt niveau af T3 og T4, men primært kan det være en mangel på jod. I områder med svær jodmangel kan thyroid noduler være til stede hos 30% af gravide kvinder. Alvorlig jodmangel hos gravide er forbundet med en stigning i hyppigheden af graviditetstab, dødsfald og øget perinatal og spædbarnsdødelighed.

Normale niveauer af skjoldbruskkirtelhormoner er nødvendige for neuronal migration, myelinering og andre strukturelle forandringer i føtal hjernen. Da thyroidhormoner er nødvendige i hele graviditeten, påvirker jodmangel både produktionen af moder- og embryonale skjoldbruskkirtelhormoner, og utilstrækkeligt indtag af iod kan føre til katastrofale konsekvenser. Især mangel på jod i moderen og fosteret under graviditeten påvirker afkomets kognitive funktion. Børn, hvis mødre var stærkt mangelfuld i jod under graviditeten, kan udvise kretinisme, der er karakteriseret ved dybe intellektuelle handicap, døvhed og nedsat bevægelse. Jodmangel er hovedårsagen til forebyggbare intellektuelle mangler i hele verden.

I sådanne tilfælde er brug af levothyroxin til forøgelse af T3 og T4 niveauer og til nedsættelse af TSH ikke tilrådeligt, det er først nødvendigt at forene niveauet af jodmangel. Iodomarin med forhøjet TSH under graviditet er i dette tilfælde det valgte stof til behandling af jodmangel. Alle gravide og ammende kvinder med dette problem bør tage iodomarin, der indeholder 150-200 mikrogram jod om dagen.

Hyperthyroidisme er mindre almindelig end hypothyroidisme, med en omtrentlig frekvens under graviditeten på 0,2%. Lav TSH i graviditet og forhøjede T4 niveauer er et laboratorie tegn på hyperthyroidisme hos kvinder. Nogle gange er der en lav TSH med normal T4 under graviditet, hvilket er typisk for subklinisk hypertyreose. Kliniske symptomer på hyperthyroidisme inkluderer takykardi, nervøsitet, rystelser, svedeture, varme intolerance, proksimal muskelsvaghed, hyppig afføring, nedsat arbejdskapacitet, og hypertension.

Årsagerne til sådanne ændringer er dannelsen af en autoimmun proces. Med denne patologi dannes antistoffer (AT) til TSH-receptorer, som forøges under graviditet netop i tilfælde af hypertyreose. Disse antistoffer stimulerer produktionen af TSH på en falsk måde, hvilket igen stimulerer produktionen af skjoldbruskkirtelhormoner. Disse hormoner øges i blodet og fører til aktivering af alle funktioner i skjoldbruskkirtlen og andre organer og systemer i den gravide kvinde.

Hovedproblemet hos kvinder med hypertyreose er den potentielle effekt på fosteret. Antistoffer til skjoldbruskkirtel receptoren skal måles ved udgangen af anden trimester hos kvinder med aktiv sygdom.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36]

Ændringer i funktionen af skjoldbruskkirtel under graviditeten

Graviditet er en periode, der i bedste tider skaber stor fysiologisk stress, både for moderen og for fosteret. Men hvis graviditeten er kompliceret af endokrine lidelser, såsom hypothyroidisme, kan potentialet for negative resultater i moder og foster være enormt. Hypothyroidisme er udbredt hos gravide kvinder, og detektionsgraden, især i et udviklingsland, ligger ikke bag problemernes omfang. Da hypothyroidisme nemt kan behandles, kan en tidsmæssig påvisning og behandling af lidelsen reducere byrden på ugunstige frugt- og moderresultater, som er meget almindelige.

Thyreoideadysfunktion under graviditet er fælles med en frekvens på 2% -4%. Thyreoideadysfunktion i moderen er forbundet med en øget risiko for forskellige uheldige spædbarn resultater, herunder abort, intrauterin væksthæmning, hypertensive lidelser, tidlig fødsel og reducere barns IQ. Under graviditet forekomme dybtgående ændringer i fysiologi skjoldbruskkirtlen til at sikre et tilstrækkeligt niveau af thyreoideahormon, både moderen og fosteret. Dette er især vigtigt i den tidlige periode af graviditeten på grund af føtal skjoldbruskkirtlen begynder at producere signifikante mængder  af TSH  kun omkring 20 uger af graviditeten indtil fosteret er meget afhængig af maternelle hormonniveauer. Denne inhibering af thyreoideahormon syntese i fosteret, og en forøget koncentration af bindende proteinhormoner (thyroxin-bindende globulin) og nedbrydning T4 placental yodotironinovoy deyodazoy 3 kræver stigende maternal thyreoideahormon produktion. Dette kræver en sund skjoldbruskkirtel mor og tilstrækkelig tilgængelighed af kosten iod. Som følge heraf er koncentrationen af frit thyroxin i serum (FT4) steg, og TSH koncentrationer ned til omkring den ottende uge i første halvdel af graviditeten, hvilket fører til forskellige intervaller for TSH og kontrol  T4  i sammenligning med ikke-gravide tilstand.

I betragtning af disse graviditetsrelaterede ændringer i skjoldbruskkirtelens fysiologi og komplikationer forbundet med skjoldbruskkirteldysfunktion er det vigtigt at bestemme kontrolintervallerne for normal skjoldbruskkirtlen under graviditeten. Dette er afgørende for at identificere kvinder, der har brug for behandling eller korrektion af skjoldbruskkirtlen.

Ikke-diagnosticeret dysfunktion af skjoldbruskkirtlen kan være et problem. Selv om der er lagt stor vægt på ugunstige resultater af fosteret, der er forbundet med hypothyroidisme, er opmærksomheden også gradvist rettet mod de ugunstige materniske resultater af denne lidelse. Hurtig diagnose og behandling af hypothyreoidisme under graviditeten er meget vigtig. Subklinisk hypothyroidisme skal også identificeres og behandles for at forhindre uønskede resultater, især moderlige. Da kvinder med hypothyroidisme under graviditet, især en autoimmun variant, kan have et udbrud efter fødslen eller måske fortsætter med at kræve udskiftning af thyroxin efter fødslen, er tilstrækkelig overvågning obligatorisk. Og selvom kvinden før graviditeten var helt sund og aldrig havde skjoldbruskkirtelsygdomme, kan sådanne problemer optræde i hende selv på baggrund af en normal graviditet.

Fysiologien af skjoldbruskkirtlen ændres markant under normal graviditet. Disse ændringer sker gennem hele graviditeten, hjælper med at forberede moderens skjoldbruskkirtel til at klare de metaboliske behov af graviditet, er reversible efter fødslen.

Den mest mærkbare ændring er stigningen i tyroxinbindende globulin (TSH). Den starter i begyndelsen af første trimester, plateau i mellemtiden og fortsætter til fødslen. Dette skyldes stimuleringen af syntesen af TSH ved forhøjede niveauer af østrogen hos mødre og, endnu vigtigere, på grund af et fald i hepatisk clearance af TSH på grund af østrogen-induceret sialing. Denne øgede koncentration af TSH fører til en udvidelse af puljen og fører til øgede totalniveauer af  T3  og T4 på grund af en stigning i syntesen af thyroidhormonet hos moderen. Syntese af skjoldbruskkirtelhormoner hos moderen øges også på grund af den accelererede renal clearance af iodid som et resultat af en stigning i filtrationshastigheden for det glomerulære væv.

Øget metabolisme af T4 i andet og tredje trimester, som følge af placental vækst deiodinase type II og type III, som omdannes T4 til T3 og T4 i den modsatte retning T3 og T2 fungere som henholdsvis en yderligere impuls til T4 syntese. Iodider plasmaniveauer nedsættes som følge af øget metabolisme af thyroxin og stigende renal clearance iodid. Alle disse ændringer føre til en stigning i skjoldbruskkirtlen størrelse i 15% af gravide kvinder, der vender tilbage til normal efter fødslen.

HCG-  serum har sin egen thyrotrope aktivitet, som stiger efter befrugtning og toppe i 10-12 uger. Følgelig øges de frie niveauer af T3 og T4 i 1. Trimester en smule, og niveauet af TSH falder i første trimester med en justering i anden og tredje trimester, når niveauerne af hCG falder.

Hvordan påvirker TSH graviditeten? Da niveauet er lidt reduceret med tilbagekoblingsprincippet i første trimester, reduceres effekten også lidt. Men syntesen af dette hormon fortsætter, og det påvirker ikke kun kvindens krop, men skjoldbruskkirtlen hos et barn, der udvikler sig aktivt.

Fetal skjoldbruskkirtel udvikler op til 7 uger af graviditeten. Fosterkirtel er i stand til at fange jod i uge 12 og kan syntetisere thyroxin i uge 14 af graviditeten. Imidlertid observeres signifikant udskillelse af hormoner ikke før 18-20 uger af graviditeten. Herefter øges embryonale TSH, T4 og TSH gradvist til den voksne befolkning ved 36 ugers svangerskab. Transmission af TSH via placenta er ubetydelig, men transport af T3 og T4 kan være signifikant.

Det kan således konkluderes, at moderens skjoldbruskkirtel fungerer som foster før en vis graviditetsperiode. Derfor kan moderen selv have forskellige skjoldbruskkirtelsvigt, især hvis hun tidligere havde  hypothyroidisme  eller  hyperthyroidisme. Kontrol af skjoldbruskfunktion under graviditet er meget vigtig, fordi selv en klinisk ubetydelig funktionsfejl i skjoldbruskkirtlerens mor kan forårsage alvorlige kognitive svækkelser og udviklingsforstyrrelser i barnet.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42]

Kontrol af skjoldbruskkirtlen under graviditeten

Ubundet moderhypothyroidisme kan føre til for tidlig fødsel, lav fødselsvægt og  åndedrætsbesvær hos nyfødte. I årenes løb er der opbygget tilstrækkeligt bevis for tyroxins rolle i den normale udvikling af føtal hjernen. Tilstedeværelsen af specifikke nukleære receptorer og thyroidhormon findes i hjernen af fosteret ved 8 ugers svangerskab, fri T4 findes i cølomisk og fostervand, og påvisning af overførslen af maternelle skjoldbruskkirtelhormoner gennem moderkagen, understrege betydningen af skjoldbruskkirtelhormoner i føtal udvikling af hjernen. Komplekse interaktioner mellem iodothyronin-deyodazami D2 og D3 under graviditet til at hjælpe finjustere den mængde en passende mængde T3 nødvendig for normal udvikling af hjernen.

Derfor kan en kvinde ikke altid klinisk manifestere hypothyroidisme, mens der mangler hormoner. Derfor bliver indikationer for screening af skjoldbruskkirtelfunktion hos gravide ekspanderet.

Forekomsten af hypothyroidisme under graviditeten estimeres til 0,3-0,5% for åben hypothyroidisme og 2-3% for subklinisk hypothyroidisme. Autoimmun thyroiditis  er den mest almindelige årsag til hypothyroidisme under graviditeten. Men i hele verden er manglen på jod stadig en af de førende årsager til hypothyroidisme, både eksplicit og subklinisk.

Hypothyroidisme under graviditet er normalt asymptomatisk, især med subklinisk form. Tegn og symptomer, der indikerer hypothyroidisme, omfatter utilstrækkelig vægtforøgelse, kold intolerance, tør hud og en forsinkelse i afslapningen af dybe senreflekser. Andre funktioner, som forstoppelse, træthed og døsighed, skyldes normalt graviditet.

trusted-source[43], [44], [45], [46]

Hvordan øges TTG under graviditet?

Medikamenter kendt som antithyroid lægemidler - metamizol anvendes til dette formål. Disse stoffer virker ved at blokere tyreoidkirtlenes evne til at producere nye skjoldbruskkirtelhormoner. Dette vil reducere antallet af perifere hormoner og, på basis af feedback, øge TSH-niveauet til normal.

TTG i graviditet tvillinger har nogle forskelle fra single-graviditet. Stigningen i skjoldbruskkirtelaktivitet i første trimester er dybere med tvillinger end med enkelt graviditet. Dette skyldes, at graden af choriongonadotropin (hCG) i en dobbelt graviditet stiger betydeligt, og dette undertrykker produktionen af TSH. Derfor, når dobbelt niveauet af TSH er lavere, og risikoen for hypothyroidisme med en sådan graviditet stiger, hvad skal man overveje, når man udfører en sådan graviditet.

Skjoldbruskkirtel er den næststørste hormonforstyrrelse, der påvirker kvinder under graviditeten. Den tidlige påvisning af skjoldbruskkirtlen patologi under graviditeten er forbundet med en øget risiko for abort, placentaabruption, hypertensive lidelser og begrænsning af barnets vækst. Derfor anbefales det at screene kvinder med høj risiko, herunder dem med skjoldbruskkirtlen, ved at bestemme niveauet af TSH under graviditeten, selv i mangel af klinik.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.