^
A
A
A

En lille familie er vejen til sociale, men ikke evolutionære succes af efterkommere

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

30 August 2012, 11:29

Et af grundene til evolution er naturligt valg. Jo større befolkningen i en bestemt dyreart er, desto mere kvalitativt skal dette valg være.

Det er logisk, at i dette tilfælde er et stort afkom en vigtig forudsætning for en vellykket udvikling. Men i et industrialiseret menneskeligt samfund er væksten af folks velbefindende uløseligt forbundet med den bevidste begrænsning af familiens størrelse. Denne afhængighed i midten af forrige århundrede hedder den "demografiske overgang" (fra det traditionelle samfund til det moderne).

Ifølge den populære "adaptive" teori om demografisk overgang i den langsigtede gavnlig effekt på den evolutionære proces som en lav fødselsrate øger velfærden for efterkommere, som i sidste ende har brug for at opnå et niveau af rigdom, som i det moderne samfund er det muligt at få flere børn.

Forskere fra London School of Hygiene and Tropical Medicine, University College London og Stockholms Universitet er ikke enige med denne teori. De bekræfter, at et lille antal børn bidrager til yderligere økonomisk succes og erhvervelse af høj social status af efterkommere, men de sikrer, at deres antal falder. Forskere konkluderer, at beslutningen om at begrænse familiens størrelse kan bidrage til at forbedre efterkommernes økonomiske og sociale status, men socioøkonomisk succes fører ikke altid til succes i evolutionæret.

Undersøgelsen lægger vægt på konflikten i det moderne samfund mellem socioøkonomisk og biologisk (evolutionær) succes, mens det i traditionelt samfund adfærd, der fører til høj social status og velvære, som regel også antager store afkom.

Forskere brugte data om 14 tusinde mennesker, der blev født i Sverige i begyndelsen af det 20. århundrede og alle deres afkom til denne dag for deres forskning.

Forskerne fastslog disse folks sociale og økonomiske succes ved hjælp af indikatorer som skolernes succes, tilgængeligheden af højere uddannelse og familiens samlede indkomst.

Reproduktiv succes blev bestemt af antallet af personer, der overlevede til modenhed, ved ægteskab til 40 år og ved antallet af afkom frem til 2009.

Det viste sig, at den mindre familiestørrelse i den første generation under undersøgelse og det mindre antal børn i efterfølgende generationer er faktisk forbundet med den bedste socioøkonomiske status af efterkommere. I modsætning til den adaptive hypotese havde familiens lille generation og høj velfærd imidlertid ingen indflydelse på de følgende generationers reproduktive succes, eller denne indflydelse var negativ.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.