^
A
A
A

Der er en diæt for leukæmi

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

18 January 2022, 09:00

Hvis du stopper indtagelsen af aminosyren valin, så er forløbet af den akutte form af T-celle lymfatisk leukæmi næsten fuldstændig blokeret, hvilket blev observeret i løbet af et eksperiment udført på gnavere.

Studiet af proteinaminosyrer er en populær opgave for videnskabsmænd over hele verden. I en nylig undersøgelse var forskere fra New York University i stand til at opdage en vigtig egenskab ved valin, en alifatisk α-aminosyre, en af de tyve proteinogene aminosyrer, der findes i mange kendte proteiner. Specialister studerede strukturerne af T-celle lymfoblastisk leukæmi : vi taler om en almindelig patologi af ondartet karakter, der hovedsageligt påvirker børn og unge. De biologiske og kemiske træk ved den akutte sygdom blev undersøgt. Og det umiddelbare mål for videnskabsmænd var at belyse trofiske processer og bestemme stoffer, der er særligt vigtige for udviklingen af en malign proces.

I løbet af eksperimentelt arbejde blev ondartede strukturer transplanteret fra mennesker til modificerede gnavere. Efterfølgende udviklede musene forudsigeligt leukæmi. Som et resultat blev det konstateret, at hvis gnaverne holdt sig til en valinfri diæt, var sygdommens udvikling fuldstændig blokeret i tre uger, og antallet af ondartede celler i kredsløbssystemet faldt med mindst 50 %, eller de forsvandt helt. Men på baggrund af genoptagelsen af brugen af valin med mad genoptog leukæmi igen.

Ifølge de grundlæggende molekylære processer er den akutte form for T-celle lymfoblastisk leukæmi afhængig af det multifunktionelle NOTCH1-gen. Ondartede ændringer i genet øger niveauerne af tRNA (transport-ribonukleinsyre, som sikrer interaktionen af ribosomet, aminosyren og messenger-RNA under translation). Det er tRNA, der transporterer valin til proteinsyntesemekanismer.

Hver aminosyre har sit eget tRNA, der indeholder en bestemt aminosyre og kombineres med en triplex kombination af messenger RNA. I fravær af transfer-RNA kan proteinsyntese ikke forekomme. Maligne strukturer af leukæmi kræver en stor mængde mitokondrielt protein, og for dets produktion i den rigtige mængde er valin nødvendig - i den passende mængde. Derfor har ondartede celler et stort behov for NOTCH1-mutationer, der aktiverer produktionen af valin-tRNA'er. For at påvirke leukæmistrukturer er det nok at reducere antallet af valintransport-RNA'er eller at reducere niveauet af valin selv, hvilket vil bryde transportkæden.

Det er sandsynligt, at en lignende ordning kan anvendes på maligne patologier af andre typer. Indtil videre kan forskere kun tale om leukæmi: med en høj grad af sandsynlighed kan behandlingens effektivitet suppleres og forstærkes, hvis patienten overholder en diæt, der begrænser indtaget af valin i kroppen. Forresten anbefales fuldstændig udelukkelse af valin ikke, da mangel på aminosyren negativt påvirker hjernens og musklernes tilstand.

Forskere offentliggjorde den fulde information på siden af tidsskriftet Nature.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.