^
A
A
A

Dårlige gerninger lugter

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

05 February 2021, 09:00

Ved moralsk fordømmelse af andres handlinger aktiverer vi vores egne afsky mod hjerner.

”Dette er oprørende” - folk siger, at hvis de mener noget uacceptabelt, uetisk, umoralsk. Dermed begynder de virkelig at føle afsky: forskere har fundet ud af, at enhver uacceptabel handling fra andre mennesker forårsager en bogstavelig følelse af afsky i den menneskelige hjerne, svarende til den, der opstår, når der føles fedt lugt. Dette blev fortalt af eksperter, der repræsenterede universitetet i Genève: de besluttede at finde ud af, hvordan hjernen reagerer på dårlige gerninger - smertefuldt eller stadig med afsky.

I begyndelsen af eksperimentet fik deltagerne lov til at føle en ubehagelig duft og derefter opleve en let smerte fra en let forbrænding. Forskere formåede således at forstå karakteristika ved en bestemt persons reaktion på ubehagelige fysiske fornemmelser. Derefter blev deltagerne bedt om at læse det berømte "trolleyproblem": essensen af beskrivelsen er evnen til at ofre en person for at redde flere mennesker. Dette dilemma er normalt kontroversielt. På den ene side er det forkert at sige, at en person er af mindre værdi end for eksempel fem eller seks personer. At forlade et og miste flere ofre er imidlertid også umoralsk, så det er meget svært at vælge det rigtige svar, og er der nogen?

I løbet af undersøgelsen viste det sig, at deltagerne efter fortrolighed med dilemmaet viste en stigning i følsomhed over for ubehagelige lugte med en relativ stabilitet af smertefølsomhed. Lignende resultater blev observeret for indikationerne af hjerneaktivitet, som blev vurderet ved hjælp af en funktionel type magnetisk resonansbilleddannelse . Som forskerne forklarer, stimulerer fornemmelsen af smerte og følelsen af olfaktorisk afsky lignende hjerneområder, som det er ret vanskeligt at skelne adskilt fra hinanden for MR. Imidlertid var eksperter i stand til at gøre dette, og ifølge indikatorerne for hjerneaktivitet mente de, at det var følelsen af afsky, der blev intensiveret med moralsk fordømmelse. Derfor kan vi med sikkerhed sige om dårlige gerninger, at de lugter dårligt, men ikke er fysisk smertefulde. Sandt nok er det nødvendigt at præcisere, at vi ikke taler om en åbenbar lugt: det er snarere en metafor, fordi der altid er flere lugte omkring en person på samme tid, og ikke alle er behagelige. Imidlertid begynder vi at mærke den uønskede aroma meget skarpere efter at være faldet i moralsk indignation.

Fremkomsten af et forhold mellem afsky og fordømmelse af den moralske side af sagen kan spores ved hjælp af evolutionsteorien. Dårlig duft sammen med afsky signaliserer enhver fare, mulig skade. Alt, hvad der lugter dårligt, kan være giftigt, plettet, smitsomt og i sagens natur uacceptabelt. Og med udviklingen af socialisering dannedes der generelt accepterede moralske kriterier.

De, der tør at krænke de generelle kriterier for moral, sætter hele samfundets gruppe i fare, hvilket fremkalder fordømmelse. Samtidig genopbygger eller transformerer hjernen ikke, men bruger et neuralt respons, der længe eksisterer - som en duftafsky.

Forskernes arbejde præsenteres på siden

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.