^

Sundhed

Sputum test for tuberkulose

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 06.11.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Lungetuberkulose er en infektionssygdom forårsaget af Kochs baciller. I de første stadier kan infektionen være asymptomatisk, med tidstræthed, sløvhed, svedtendens, bleghed i huden vises, og en lav temperatur fortsætter. I løbet af udviklingen af sygdommen begynder en hoste, først tør, derefter med sputumudledning - en patologisk hemmelighed, der indikerer skade på organets væv.

Hvad er sputum for tuberkulose?

Ud fra farven på sputum kan man gøre en antagelse om diagnosen, men en seriøs undersøgelse er påkrævet for en endelig konklusion. Med patologier i de nedre luftveje kan det variere fra farveløs eller hvid til kanariefugl, gulgrøn, grøn og også med blodfragmenter.

Tuberkulose i de indledende faser er karakteriseret ved gennemsigtigt glasagtigt sputum, hvidt indikerer dannelsen af protein og dybere vævsskader, brun, orange-brun med et strejf af rust - ødelæggelsen af blodkar.

Purulent sputum er gullig-grønlig i farve, hvilket indikerer udviklingen af sygdommen, hvor pus er adskilt. I alvorlige tilfælde, i de sidste stadier af tuberkulose, findes blod i det, og nogle gange hostes kun blod op, hvilket er et tegn på indre blødninger.

Der er et andet tuberkuloseforløb, når ophobningen af sputum ikke ledsages af en hoste. De er koncentreret i halsen, hvilket skaber en følelse af en klump, hvilket forårsager en ubehagelig kildren og et ønske om at slippe af med, men der er ingen hoste.

Sputum test for tuberkulose

En blodprøve for mistanke om tuberkulose viser kun nogle abnormiteter, såsom forhøjet ESR, anæmi, leukopeni. Dette kræver en opspyttest. Hvad er metoderne? [1]

Analysen af hemmeligheden for tuberkulose inkluderer undersøgelser:

  • makroskopisk (volumen af den tildelte hemmelighed, dens farve, lugt, lagdeling, urenheder bestemmes);
  • mikroskopisk (for at påvise syreresistente bakterier);
  • bakterioskopisk (til Mycobacterium tuberculosis - MBT).

Sputumindsamling for tuberkulose

Du kan tage sputum til påvisning af tuberkulose både i offentlige medicinske institutioner og i private laboratorier med henvisning fra en læge. Der er en bestemt algoritme. Så for at opdage mykobakterier skal du indsamle tre prøver.

Til det første får patienten en lommespyttetønde udstyret med en etiket, der angiver navn, fødselsdato og afhentning. Før proceduren skal du skylle munden med vand for at fjerne madrester. Beholderen skal bringes til munden, tag 3 dybe indåndinger og host kraftigt, spyttet opspyt ind i beholderen. Laboratorieassistenten sørger for, at der er tilstrækkelig mængde materiale (3-5 ml), lukker det tæt med et låg og placerer det i en kasse til transport.

Patienten får endnu en spyttepotte med til selvindsamling af analysen om morgenen næste dag efter at have børstet sine tænder, som han selv afleverer til lægehuset. Der er også en sidste test. [2]

En del af sputum sendes til laboratorietanken til dyrkning, denne metode er meget mere følsom end den forrige, fordi kan påvise selv en enkelt mykobakterie.

Hvor lang tid tager en sputumtest for tuberkulose?

En komplet sputumanalyse udføres 3 måneder. En så lang periode forklares af, at tuberkelbaciller kan vokse meget langsomt. Der er også hurtige metoder, der stadig holder mindst 42 dage.

Bakterioskopi af sputum ved tuberkulose er enkel og økonomisk, men tager lang tid.

PCR-sputum for tuberkulose

Polymerasekædereaktionsmetoden (PCR) er meget nøjagtig. Den registrerer tilstedeværelsen af en virus med 100 % sikkerhed, når andre tests med et lille antal mykobakterier kan give et negativt resultat. Det er baseret på påvisning af bakterielt DNA i de udtagne prøver.

Under påvirkning af enzymer og temperatur (fra 50º til 95ºС) dannes to DNA-molekyler fra et DNA-molekyle. Det tager 3 minutter. For at få resultatet er 30-40 cyklusser nok, hvilket betyder halvanden til to timer. PCR-metoden opdager tuberkulose på de tidligste stadier af dens udvikling.

Mikroskopisk undersøgelse af sputum ved tuberkulose

Mikroskopisk undersøgelse af sputum afslører eosinofiler - en af undertyperne af leukocytter, et stort antal erytrocytter i pulmonal blødning, elastiske fibre, Kurshmans spiraler, Ehrlichs tetrad.

På trods af at der i naturen er mange andre syreresistente bakterier end tuberkulose, er dette ikke desto mindre en af de vigtigste metoder til at bestemme tuberkulose, fordi. Adskiller sig i enkelhed og hastighed (fra en time). Mikroskopisk undersøgelse af sputum gør det muligt at identificere de farligste patienter for omkringliggende patienter, samt at spore dynamikken i behandlingen. [3]

Sputumresultat for tuberkulose

Et positivt sputumtestresultat betyder, at Kochs bacille er blevet påvist, og det bekræfter diagnosen. Negative indikatorer udelukker det ikke og kræver andre undersøgelser: tuberkulintest, enzymimmunoassay, histologisk, fluorografi, radiografi, computertomografi.

Hvordan er sputum af lungebetændelse forskellig fra tuberkulose?

Med lungebetændelse observeres slimet og mucopurulent sputum oftest, men blodurenheder kan ikke kun være med tuberkulose, men også med fokal lungebetændelse. Den orange-brune farve er iboende i både lobar lungebetændelse og tuberkulose.

Begge patologier er karakteriseret ved fibrinøse blodpropper i sputum, men ved lungebetændelse er der ingen risformede legemer (Koch-linser), mindre protein og galde kan påvises.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.