^

Sundhed

Pankreasamylase i blodet og urinen

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Bukspyttkjertelamylase i blod og urin er en vigtig analyse, der hjælper med at identificere pancreatitis som den vigtigste sygdom sammen med andre laboratorieprøver samt andre uregelmæssigheder i pancreas funktion. Røntgen, duodenografi, ultralyd og FGDS kan alle ordineres af en læge sammen med blod-, spyt- og urintest.

Bugspytkirtlen udskiller hver dag op til en liter og nogle gange mere af pancreasjuice, som igen kommer ind i tyndtarmen, tolvfingertarmen. I denne saft og indeholder meget nødvendige fordøjelsesenzymer, neutraliserende mavesyrer og opdeling af næringsstoffer til den ønskede tilstand. Mens protease virker på nedbrydning af proteiner, klipper lipase over fedtstoffer, amylase med succes med kulhydrater.

Bukspyttkjertelisoenzymet hedder amylase pankreas, det meste fordøjes med hydrolyserende trypsin i tarmkanalen og kommer ind i blodbanen. Da isoamylase molekylerne er små, er de i stand til at passere gennem filtreringen i nyrerne, så de kan også være indeholdt i et andet medium - i urinen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Hvordan testes pancreasamylase i blod og urin?

Niveauet, eventuelle ændringer i dynamikken, aktiviteten af amylase i blodbanen vurderes ved hjælp af en specifik analyse, en detaljeret biokemisk undersøgelse.

Sammensætningen af blodserum undersøges, og selve blodet gives på tom mave (i tom mave). Amylase, indeholdt i urin, bestemmes ved at samle materialet hele dagen på en bestemt måde. Om morgenen patienten urinerer, bliver hældningen straks hældt. Derefter indsamles urin med jævne mellemrum hele dagen. Samlingen begynder med en anden, mere ren del og ender med morgendelen indsamlet den næste dag.

Pankreasamylase i blodet og urinen - normen eller patologien?

Eftersom amylase - er primært enzymet har et forhold mellem fordøjelse, i omsætning, ikke forekomme i princippet og bør ikke være. Tilstedeværelsen af amylase i enhver ukarakteristiske miljø - for eksempel i urinen eller i blodet indikerer besværligheder organer af deres sygdom, erosiv eller andre skader udløser frigivelsen af amylase, der falder i ukarakteristiske hendes omgivelser. Der er en direkte sammenhæng mellem tilstedeværelsen af enzymet mere end normen i blod og urin: isoenzymer komme ind i blodbanen umiddelbart medfører fremkomsten af "brødre" allerede i urinen. Pancreatisk amylase i blod og urin - dette er det vigtigste træk, en markør af velvære eller sygdom i mange organer, men hovedsagelig - bugspytkirtlen. Enhver form, fase af pancreatitis (kronisk, akut) medføre en ændring af aktivitet er aktiviteten af pancreatisk amylase. Det sker også, at en stigning i isoenzymnormen indikerer parotitis eller en sygdom i spytkirtlerne.

Følgende områder af normen for bugspytkirtlenzymamylase betragtes som normale:

 • I blodmaterialet:
  • børn op til 2 år: 5 - 65 o / l;
  • 2 år - 70 år: 25 - 125 U / l;
  • over 70 år: 20 - 160 U / l.
 • I urinmaterialet (dagligt) - fra 1 til 17 enheder / time.

Hvad kan pancreasamylase tale om i blod og urin?

Aktiv aktivitet af amylase, som ikke passer ind i normernes grænser, kan være en markør for sådanne patologier: 

 • Alle sygdomme forbundet med bugspytkirtlen.
 • Nyrepatologi, utilstrækkelig funktion.
 • Beregnede sygdomme i spytkirtlerne.
 • Infarction (mesenteric) tarm, ulcerative processer i tarmen.
 • Inflammatoriske processer, herunder akutte, i peritoneum - peritonitis og andre.
 • Kompliceret graviditet, måske - ektopisk.
 • Komplikationer forbundet med kirurgisk indgreb.
 • Komplikationer efter transplantation
 • Ketoacidose forbundet med diabetes; 
 • Akut form for alkoholisme.

Det skal bemærkes, at pankreasamylase i blodet og urinen som hovedindikator er ret effektiv, men oplysningerne bør overvejes i forbindelse med alle de tilhørende faktorer.

Analyseresultatet kan påvirkes af sådanne situationer og forhold: 

 • Indtagelse af medicin som kortikosteroider, diuretika (furosemid), hele ibuprofen-gruppen, præventionsmidler, narkotika; 
 • Forøgelse af mængden af homocystein, kolesterol.

Det er nødvendigt at tage højde for og tage højde for, at pankreasamylase i blodet og urin betragtes som en informativ markør med obligatorisk behandling af parametrene for den generelle basiske amylase. Kombinationen af en atypisk samlede amylaseaktivitet sammen med et reduceret niveau, en lille mængde af pancreas isoenzym antyder, at det bør udelukke nogen problemer med bugspytkirtlen (pancreatitis). Hvis denne information er opnået, kan bugspytkirtlen amylasen i blodet og urinen være tegn på ovarie-, broncho-pulmonale eller intestinale sygdomme.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.