^

Sundhed

Afføring analyse for protozoer

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Detektering og differentiering af protozoer i analysen af afføring (forskellen mellem patogene former fra nonpatogene) er en ret vanskelig opgave. Fleste encellede organismer i fæces findes i to former: vegetative (trophozoit etape) - aktiv, mobil, liv aktivitet, let kan underkastes skadelige virkninger (især køling) og således hurtigt dø efter isolation fra tarmen, og så modstandsdygtige over for ydre påvirkninger cyster ( oocyster). I de dekorerede fæces findes protozerne normalt kun i den skærede tilstand; til påvisning af vegetative former er det nødvendigt at undersøge fæces, der stadig er i en varm tilstand. Dette skyldes det faktum, at de vegetative former af protozoerne hurtigt dør i de afkølede afføring, og de døde hurtigt undergraver virkningen af proteolytiske enzymer, hvorved de mister deres karakteristiske træk ved deres struktur. Desuden falder bevægelsen af protozoer under afkøling, og forsvinder derefter - en vigtig hjælpefaktor i deres differentiering.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Hvem skal kontakte?

Typer af parasitter i afføring

Grundlæggende typer af parasitter og optimale metoder til deres påvisning

Type parasit

Ofte berørte organer

Diagnostisk metode

Leishmania Donovani

Milt, lever, lymfeknuder

Påvisning af parasitter i punctata af milt, lever, knoglemarv, berørt hud, påvisning af specifikke AT'er i blodet

Trypanosoma rhodesiense og T. Gambiense

Lymfeknuder og hjerne

Påvisning af parasitter i den berørte hud, lymfeknuder, spiritus

Echinococcus granulosus eller Echinococcus multilocularis

Lever, lunger, hjerne

Påvisning af specifik AT i blodet

Schistosoma hæmatobium, S. Mansoni, S. Japonicum og др.

Urinveje, lever, portalveje

Påvisning af æg af parasitter i urin, afføring, en biopsi i endetarm, levervæv eller specifik AT i blodet

Fasciola hepatica

Leveren

Påvisning af æg af parasitter i afføring eller specifikke AT'er i blodet

Clonorohis kinesisk Campulidae felineus, Campulidae viverrini

Galde systemet

Påvisning af æg af parasitter i afføring eller galde

Trichostrongylus capricola, T. Vitrinus

Tyndtarm

Påvisning af parasitæg i afføring

Echinostoma ilocanum

Tyndtarm

Påvisning af parasitæg i afføring

Angiostrongylus costaricensis

Tynd og tyktarmen

Påvisning af æg

I tarmbiopsien

Dipylidum caninum

Tynd og tyktarmen

Påvisning af æg eller parasit, der slukker i afføring

I afføring er det muligt at identificere 20 arter af protozoer (8 patogene og betingelsesmæssige patogene og 12 kompensationer). De enkleste tarmer lever i den lille eller tyktarmen i scenen af trofozoit og / eller cyste. De tilhører en af 4 grupper: amoebas, flagella, ciliated og coccidia.

Dysenteri amoeba i afføring

Entamoeba histolytica (dysenteri amoeba) forårsager amoebiasis hos en person. Det er lokaliseret i tyktarmen, det frigives i form af trophozoit (med flydende fæces) og / eller cyster (i en dekoreret afføring). På grund af det faktum, at de fleste af de amøber (Escherichia, Hartmann Butschli) er ikke sygdomsfremkaldende hos mennesker, bør være meget omhyggelige med at vurdere resultaterne af undersøgelsen af afføring. Kun detektion af trophozoitter-hematophagous (stofform E. Histolytica forma magna ) kan tjene som en pålidelig indikation af tilstedeværelse i en patient amøbedysenteri og / eller amoebic colitis ulcerosa. Tilstedeværelsen af erythrocytter i protoplasma er en meget vigtig diagnostisk funktion, da de ikke-patogene former for amoebas aldrig indeholder dem. Detektion i alle andre tilfælde E. histolytica- lignende former for trophozoitter, der ikke indeholder røde blodlegemer, er ikke grundlag for diagnosen amoebiasis som en sygdom. Tilsvarende evalueret og resultaterne af påvisning af cyster kun E. histolytica (luminale form), som kan findes hos mennesker, der genvinder fra akut amebiasis, hos patienter med kronisk amoebiasis og i bærere.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Giardia i afføring

Lamblia intestinalis (lamblia) tilhører klassen flagella. Lamblias er parasitiske i tyndtarmen, hovedsageligt i tolvfingertarmen, såvel som i galdeblæren. Eksistensen af trofozoitter (vegetativ form af lamblia) kræver et flydende medium, derfor er lamblierne indskrevet, når de kommer ind i tyndtarmen, og kun cysterne findes i afføringen. Kun med kraftig diarré eller efter afføringsmidlet i afføring kan du finde vegetative former.

Balantidia i afføring

Balantidium coli er den eneste ciliated infusoria, der parasitterer tarmene og forårsager sygdomme af forskellig sværhedsgrad - fra mild colitis til svære ulcerative læsioner. Det forårsagende middel findes i fæces i form af trofozoitter eller cyster. Måske vognen i raske mennesker.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Cryptosporidia i afføring

Repræsentanter for slægten Cryptosporidium anses nu for at være de vigtigste patogener af diarré. Cryptosporidia (fra den græske "skjulte tvist") - forbyde parasitter, der inficerer mikrovilli af slimhinder i mavetarmkanalen og luftveje hos mennesker og dyr. GI infektioner forårsaget af kryptosporidia er registreret i alle lande i verden. En sådan bred fordeling af kryptosporidios er forbundet med et stort antal naturlige infektionsreservoirer, en lav infektionsdosis og høj resistens af patogenet til desinfektionsmidler og antiparasitiske lægemidler.

Blandt kryptosporidierne er Cryptosporidium parvum og Cryptosporidium felis potentielt patogene for mennesker (identificeret hos HIV-inficerede individer). Den mest typiske lokalisering af infektion hos mennesker er de distale dele af tyndtarmen. Hos patienter med alvorlig immundefekt kan hele mave-tarmkanalen inficeres - fra oropharynx til rektal slimhinde.

Diagnose af cryptosporidiose i de fleste tilfælde, baseret på påvisning af Cryptosporidium-oocyster i fæces og / eller (sjældnere) en biopsi af tyndtarmen slimhinde i vandig diarré-syndrom. Brug mikroskopi af forberedte præparater farvet af Gram. I de fleste tilfælde er denne metode til maleri ikke identificere oocyster, på grund af deres ringe evne til at bevare farven og den manglende evne til at skelne dem fra gær-lignende svampe. Anvend derfor farvningen til syrefasthed. Med denne fremgangsmåde til farvning Cryptosporidium-oocyster er farves røde eller lyserøde farve og klart synlig på blå-violet baggrund, som er farvet andre mikroorganismer og tarmindhold.

Ved akut kryptosporidiose er antallet af oocytter i fæces stor, hvilket gør det nemt at opdage dem med mikroskopi af farvede præparater. Men i kronisk kryptosporidiosis med en lysbane, når mængden af oocytter i fæces er lille, for at øge sandsynligheden for deres påvisning er det nødvendigt at anvende berigelsesmetoder. I de senere år har serologiske metoder ofte været anvendt til at diagnosticere kryptosporidiose.

Biliær cryptosporidiose kan manifestere cholecystitis, hepatitis signifikant mindre (med stigende koncentrationer af bilirubin AST, ALT, alkalisk phosphatase i blodet) og skleroserende cholangitis. Til diagnosticering af galde kryptosporidiose undersøges lever- og galdebiopsiprøver, hvor kryptosporidi kan påvises på forskellige udviklingsstadier.

For at kontrollere effektiviteten af behandlingen af protozoal intestinale læsioner undersøges fæces afhængigt af den påviste sygdom: i amebiasis, balantidiasis - umiddelbart efter behandling med giardiasis - efter 1 uge. Efter behandling af indvolde i galdevejen kan kontrol af effekt udføres både i studiet af afføring og galde.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Skrabning fra perianale folder til enterobiasis

Skrabning fra perianal fold til enterobiosis er en målrettet undersøgelse for påvisning af pinworm æg ( Enterobius vermicularis ). På grund af det faktum, at den modne kvinder børneorm crawl at lægge deres æg i folderne omkring anus, børneorm æg i fæces er sjældne, de er nemmere at finde i de afskrab fra folderne omkring anus eller i rektal slim.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.