^

Vitamin A

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 10.08.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Vitamin A betragtes som en fremragende kæmper med infektioner, tør hud og rynker. Derfor er dette vitamin meget godt for skønhed og sundhed.

A-vitamin eller retinol-trans-9,13-dimethyl-7 (1,1,5-trimethylcyclohexen-5-yl-6) nonatetraen 7,9,11,13-ol. Kemisk, vitamin A betegner en cyklisk umættet (umættede) en monovalent alkohol, der består af en 6-leddet β-ionon ring og en sidekæde bestående af to rester af isopren med en primær alkoholgruppe. Vitamin A er fedtopløseligt, derfor akkumuleres i leveren og andre væv med langvarigt indtag i høje doser kan have en toksisk virkning. Dette vitamin opløses ikke i vand, selvom noget af det (fra 15 til 35%) går tabt under madlavning, skoldning med kogende vand og konservering af grøntsager. Vitamin A kan modstå varmebehandling under madlavning, men det kan bryde ned under langvarig opbevaring under påvirkning af lys.

Vitamin A har to former: det er en færdiglavet vitamin A og provitamin A eller en planteform af vitamin A (caroten).

I alt er omkring fem hundrede carotenoider kendt. Den bedst kendte er β-caroten (det blev isoleret fra gulerødder, så den engelske gulerod (gulerod) forekom gruppenavn vitamin A carotenoider), α-caroten, lutein, lycopen, zeaxanthin. De er som følge af oxidativ nedbrydning i menneskekroppen omdannet til vitamin A.

Vitamin A indeholder en række nært beslægtede forbindelser: retinol (vitamin A - alkohol, vitamin A1, a-xerophthol); dehydroretinol (vitamin A2); retinal (retin, vitamin A - aldehyd); retinsyre (vitamin A - syre); ethers af disse stoffer og deres rumlige isomerer.

I blodet råder fri vitamin A, i leverenesterne af retinol. Metaboliske funktioner af A-vitamin i nethinden ydes af retinol og retinal, og i de resterende organer med retinsyre.

A-vitamin: Metabolisme

Absorberet vitamin A svarer til lipider - fremgangsmåden involverer emulgering og hydrolyse af dens estere i lumen af mavetarmkanalen, adsorption og transportere det ind i cellerne i slimhinden, reesterifikatsiyu retinol i dem og den efterfølgende indtagelse af vitamin A i leveren som en del af chylomikroner.

Absorption af A-vitamin forekommer hovedsageligt i tyndtarmen, hovedsagelig i dens øverste del. A-vitamin under normale forhold absorberes næsten fuldstændigt, når det indtages i fysiologiske doser. Imidlertid er fuldstændigheden af absorptionen af A-vitamin i vid udstrækning afhængig af dets mængde (især efterhånden som dosis stiger, falder absorptionen proportionalt). Denne reduktion synes at være forbundet med øget oxidation og svækket absorption af de aktive mekanismer af vitamin A i tarmen, som følge af de adaptive mekanismer til at sikre beskyttelse avitaminnoy organisme forgiftning.

Emulgering af retinol er et nødvendigt trin i processen med absorption af det i mavetarmkanalen. I nærvær af lipider og frie galdesyrer adsorberede vitamin A tarmslimhinden og dens estere - Efter hydrolyse pankreasenzymer og slimhinde i tyndtarmen (hydrolase estere af carboxylsyrer).

Op til 40% af caroten absorberes uændret. Assimilering af caroten fremmes af højtydende proteiner i kosten. Forbedrer assimileringen af ß-caroten fra kogte, homogeniserede produkter sammen med emulsioner af fedtstoffer (især umættede fedtsyrer) og tocopheroler. β-caroten i tarmslimhinden undergår oxidation ved den centrale dobbeltbinding involverer specifikt enzym intestinal karotindioksigenazy (karotinazy), hvor 2 molekyler dannede aktive retinal. Aktiviteten af carotinase stimuleres af skjoldbruskkirtelhormoner. Med hypothyroidisme kan denne proces forstyrres, hvilket fører til udviklingen af carotenæmisk pseudo-gulsot.

Hos børn under 1 år er carotinase inaktiv, så absorptionen af caroten er dårlig. Inflammationer i tarmslimhinden og kolestasen fører til, at carotener og A-vitamin absorberes dårligt.

I tarmslimhinderne villi på den indvendige overflade af en vitamin-lignende triglycerider udsat resynthesis danner estere med fedtsyrer. Denne proces katalyseres af enzymet retinol syntetase. Det nyligt syntetiserede ester af retinol kommer ind i lymfeknuder chylomikroner i sammensætningen (80%) transporteres til leveren, hvor det er taget stellat retikuloendoteliotsitami og derefter hepatocytter. Den æteriske form - retinylpalmitat akkumuleres i levercellerne, og dens bestand i en voksen er tilstrækkelig i 23 år. Retinolesterase frigiver retinol, som bæres i blodet af transretinethin. Frigivelse af retinol i leveren er en zinkafhængig proces. Leveren er ikke blot det primære depot af vitamin A, men også det vigtigste sted for syntese af "retinol-bindende protein" (RBP), der specifikt binder til vitamin A i blodet. RSB henviser til præalbuminfraktionen, dens molekylvægt er 21 kD. Koncentrationen af PCB i humant plasma er 4 mg pr. Ml. SSR i forbindelse med retinol ind i proteinkompleks med signifikant højere molekylvægt - thyroxinbindende præalbumin og transporteret i form af et komplekst sæt af: vitamin A + retinol + protein præalbumin thyroxin.

Kompleks vitamin A og SSR har betydelig fysiologisk værdi, som ikke kun er at opløse den vanduopløselige retinol og dets levering fra depotet (lever) til organammishenyam, men også i forebyggelsen af ustabil kombinationstegning retinol molekyle fra kemisk nedbrydning (fx bliver vitamin A stabil til de oxidative virkninger af leverenes alkohol dehydrogenase). RSB har en beskyttende funktion i tilfælde af indtagelse af høje doser af vitamin A, som manifesterer sig i forebyggelse af væv fra den giftige, især membranoliticheskogo, eksponering vitamin. Intoxikation med A-vitamin udvikler sig, når vitamin A i plasma og membraner ikke er i kombination med RSB, men i en anden form.

Ud over leveren er også vitamin A deponeret i nethinden, noget mindre i nyrerne, hjertet, fedtforretningerne, lungerne, i lakterende brystkirtlen, i binyrerne og andre endokrine kirtler. Intracellulært er vitamin A lokaliseret overvejende i den mikrosomale fraktion, mitokondrier, lysosomer, i cellemembraner og organeller.

I væv omdannes vitamin A til retinylpalmitat, retinylacetat (estere af retinol med palmitinsyre og eddikesyrer) og retinylphosphat (fosforether af retinol).

Del hepatisk retinol (vitamin A - alkohol) omdannes til retinal (vitamin A-aldehyd) og retinsyre (vitamin A - syre), dvs. Oxidation af en alkoholgruppe, vitamerer A1 og A2 henholdsvis til aldehydet og carboxyl.

Vitamin A og dets derivater findes i kroppen i en transkonfiguration (lineær form) med undtagelse af nethinden, hvor cisomeris (11-cis retinol og 11-cisrethinal foldet form) er begået.

Biologisk aktivitet er besat af alle former for vitamin A: retinol, retinal, retinsyre og deres etherderivater.

Retinal retinsyre udskilles af hepatocytter i galden i form af glucuronider, retinol glucuronid udskilles i urinen.

Eliminering af retinol er langsom, så når det anvendes som et lægemiddel, er det muligt at skifte til udviklingen af en overdosis.

Hvordan påvirker vitamin A kroppen?

Vitamin A genopretter negleformen og styrken, det bidrager til helbredelsen af sårene, takket være det vokser håret hurtigere, de ser sundere og skinnende ud.

Vitamin A - en antioxidant, det kæmper med aldring, styrker immunsystemet, øger modstanden mod vira og patogener.

Vitamin A er meget godt for kvinders reproduktive system, øger aktiviteten ved at producere kønshormoner, og kæmper også med en så alvorlig sygdom som nattblindhed (hæmoralopati).

Biologiske funktioner af vitamin A

Vitamin A har en bred vifte af biologiske effekter. I kroppen styrer A-vitamin (dets aktive form af retinal) følgende processer:

 • Regulerer den normale vækst og differentiering af cellerne i den udviklende organisme (embryo, ung krop).
 • Regulerer biosyntesen af glycoproteiner fra eksterne cytoplasmatiske membraner, der bestemmer niveauet af cellulære differentieringsprocesser.
 • Øger syntesen af protein i brusk og knoglevæv, som bestemmer væksten af knogler og brusk i længden.
 • Stimulerer epithelisering og forhindrer overdreven keratinisering af epitelet af hyperkeratose. Regulerer den normale funktion af et enkeltlags fladt epithel, som udfører en barriere rolle.
 • Øger antallet af mitoser i epitelceller, vitamin A regulerer celledeling og differentiering i hurtigt prolifererende (dividere) væv, forhindrer akkumulering i dem eleidin (brusk, knoglevæv, epitelet i hud og slimhinder, spermatogene epitel og placenta).
 • Fremmer syntesen af RNA og sulfaterede mucopolysaccharider, som spiller en vigtig rolle i permeabiliteten af cellulære og subcellulære, især lysosomale membraner.
 • På grund af lipofilicitet er den integreret i lipidfasen af membraner og har en modificerende virkning på membranlipider, kontrollerer hastigheden af kædereaktioner i lipidfasen, kan danne peroxider, som igen øger oxidationshastigheden af andre forbindelser. Støtter antioxidantpotentialet i forskellige væv på et konstant niveau (det forklarer brugen af vitamin A i kosmetologi, især i præparater til fading hud).
 • Med et stort antal umættede bindinger aktiverer vitamin A redoxprocesser, stimulerer syntesen af purin- og pyrimidinbaser, deltager i energiforsyningen af metabolisme, hvilket skaber gunstige betingelser for syntesen af ATP.
 • Deltager i syntese af albumin og aktiverer oxidation af umættede fedtsyrer.
 • Involveret i biosyntesen af glycoproteiner, som lipid bærer gennem cellemembranen af hydrofile mono- og oligosaccharidrester på stedet for deres forbindelse til proteinsubstratet (til det endoplasmatiske reticulum). Glycoproteiner har i sin tur brede biologiske funktioner i kroppen og kan være enzymer og hormoner, deltage i interaktioner mellem antigen og antistof, deltage i transport af metaller og hormoner og i blodkoagulationsmekanismer.
 • Deltager i biosyntese af mucopolysaccharider, der udgør slim, udfører en beskyttende virkning.
 • Øger kroppens modstand mod infektion, A-vitamin forøger dannelsen af antistoffer og aktiverer fagocytose.
 • Det er nødvendigt for normal kolesterol metabolisme i kroppen:
  • regulerer biosyntese af kolesterol i tarmen og dets absorption, med mangel på A-vitamin accelereres absorptionen af cholesterol og akkumulering opstår i leveren.
  • deltager i biosyntese af hormoner i binyrebarken fra kolesterol, vitamin A stimulerer syntese af hormoner, med mangel på vitamin reducerer organismenes uspecifikke reaktivitet.
 • Det hæmmer dannelsen af thyroidiboriner og er en antagonist af iodothyroniner, undertrykker funktionen af skjoldbruskkirtlen, og selve thyroxinet bidrager til nedbrydning af vitaminet.
 • Vitamin A og dets syntetiske analoger kan hæmme væksten af nogle tumorer. Antitumor effekt er forbundet med stimulering af immunitet, aktivering af humoralt og cellulært immunrespons.

Retinsyre er involveret i at stimulere væksten af kun knogler og blødt væv:

 • Regulerer permemabiliteten af cellemembraner, der øger deres stabilitet ved at kontrollere biosyntesen af deres komponenter, især individuelle glycoproteiner, og har således en virkning på barrierefunktionen i huden og slimhinderne.
 • Stabiliserer membraner af mitokondrier, regulerer deres permeabilitet og aktiverer enzymer af oxidativ phosphorylering, biosyntese af coenzym Q.

Vitamin A har en bred vifte af biologiske effekter. Det fremmer vækst og udvikling af kroppen, differentiering af væv. Og det giver også en normal funktion af epithelet af slimhinderne og huden, øger organismens modstand mod infektioner, deltager i processerne for fotoreception og reproduktion.

Den mest kendte funktion af vitamin A i mekanismen for nattesyn. Han deltager i den fotokemiske synsvision ved at danne et pigment af rhodopsin, der er i stand til at opdage selv minimal lys, hvilket er meget vigtigt for nattesyn. Flere egyptiske læger i 1500 f.Kr. E., beskrev tegnene på "kylling blindhed" og som en foreskrevet behandling er der en leveren af en tyr. Ikke at vide om A-vitamin, idet man baserer sig på den empiriske viden om den tid.

Først og fremmest, vitamin A er en strukturel komponent af cellemembraner, så en af komponenterne i sine funktioner er dens deltagelse i processerne i proliferation og differentiering af forskellige celletyper. Vitamin A regulerer væksten og differentieringen af embryoceller og kroppen af den unge, samt deling og differentiering af hurtigt prolifererende væv, især epitelceller, navnlig af epidermis og kirtelepitel der kan producere slimsekretion, ved at styre syntesen af cytoskeleton proteiner. Mangel på vitamin A fører til afbrydelse af syntesen af glycoproteiner (mere præcist, glycosyleringsreaktioner, dvs.. E. Tilsætning af kulhydrat til en proteinbestanddel), der manifesterer tabet af de beskyttende egenskaber af slimhinderne. Retinsyre, der har en hormon-lignende handling, regulere genekspression af visse vækstfaktorreceptorer, mens det advarer kirtelepitel metaplasi i skvamøs keratiniseret.

Hvis der er lille A-vitamin, forekommer keratinisering af glandularepitelet af forskellige organer, hvilket forstyrrer deres funktion og bidrager til forekomsten af visse sygdomme. Dette skyldes det faktum, at en af de vigtigste funktioner i barrierebeskyttelse - clearingsmekanismen ikke klare infektionen, da modningsprocessen og fysiologisk afvigelse forstyrres, såvel som sekretionssekretionsprocessen. Alt dette fører til udvikling af cystitis og pyelitis, laryngotraheronkitis og lungebetændelse, hudinfektioner og andre sygdomme.

Vitamin A er nødvendigt til syntese af chondroitinsulfater af knogle og andet bindevæv, med sin mangel er knogletilvæksten svækket.

Vitamin A deltager i syntesen af steroidhormoner (herunder progesteron), spermatogenese, er en thyroxinantagonist - thyrehormonens hormon. Generelt er der i dag meget opmærksomhed i verdenslitteraturen om vitamin A-derivater - retinoider. Det menes at deres virkningsmekanisme ligner steroidhormoner. Retinoider virker på specifikke receptorproteiner i cellekernerne. Et sådant ligandreceptorkompleks binder endvidere til specifikke regioner af DNA, som styrer transkriptionen af specielle gener.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Antioxidant effekten af vitamin A

A-vitamin og især carotenoider er de vigtigste komponenter i kroppens antioxidantforsvar. Tilstedeværelsen af konjugerede dobbeltbindinger i molekylet A-vitamin fremmer dets interaktion med frie radikaler af forskellige typer, herunder fri oxygenradikaler. Dette vigtige træk ved vitaminet tillader os at betragte det som en effektiv antioxidant.

Den antioxiderende virkning af retinol er også klart, at vitamin Aznachitelno øger antioxiderende virkning af vitamin E. Sammen med tocopherol og vitamin C, aktiverer han kontakten af selen glutathionperoxidase (enzym detoksificeret lipidperoxid). Vitamin A hjælper med at opretholde SH-grupper i reduceret tilstand (SH-grupper i en forskellig klasse af forbindelser har også en antioxidantfunktion). Specifikt oxidationen forhindrer SH-holdige proteiner i formationen og deres tværgående SS-tværbinding sammensat af keratin, vitamin A, og derved reducere graden af keratinisering epitel (hud keratiniseringen forstærkning fører til udvikling af dermatitis og for tidlig ældning af huden). Imidlertid kan A-vitamin manifestere sig som en pro-oxidant, da den let oxideres af oxygen med dannelsen af stærkt toksiske peroxidprodukter. Det antages, at symptomer på hypervitaminose A netop på grund af sin pro-oxidant effekt på den biologiske membran, især processen forstærkes lipidperoxidation i lysosomale membraner, vitamin A, som udviser udtalt tropisme. Vitamin E, beskytte umættede dobbeltbindinger af retinol mod oxidation og derved fri radikal produkter af retinol, det forhindrer fremkomsten af prooxidant egenskaber. Det er også nødvendigt at notere rollen ascorbinsyre synergistisk med tocopherol i disse processer.

Antioxidantvirkningen af vitamin A og β-caroten spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af hjerte og arteriesygdom, vitamin A har en beskyttende virkning hos patienter med angina, samt stigninger i blodets indhold af "nyttige" kolesterol (HDL). De beskytter membranerne i hjerneceller fra den destruktive virkning af frie radikaler, mens β-caroten neutraliserer de mest farlige typer af frie radikaler: flerumættede radikaler og oxygenradikaler. At være stærke antioxidanter er vitamin A et middel til forebyggelse og behandling af cancer, især for at forhindre tumorens genopståelse efter operationen.

Den mest kraftfulde antioxidant effekt er carotenoid-reservein indeholdt i rødvin og jordnødder. Lycopen, der er rig på tomater, adskiller sig fra alle carotenoider i udtalt tropisme til fedtvæv og lipider, det har en antioxidant virkning på lipoproteiner, en vis antitrombogen virkning.

Derudover er det den mest "stærke" carotenoid med hensyn til beskyttelse mod kræft, især bryst-, endometrie- og prostatacancer.

Lutein og zeaxentin er de vigtigste carotenoider, der beskytter vores øjne: de hjælper med at forhindre grå stær og reducerer også risikoen for makuladegeneration, som i hvert tredje tilfælde er årsagen til blindhed. Vitamin A-vitaminmangel er ledsaget af keratomalacia.

Vitamin A og immunotrope virkninger

Vitamin A er afgørende for, at immunsystemet fungerer korrekt, og er en integreret del af infektionskontrolprocessen. Anvendelsen af retinol forøger slimhindernes barrierefunktion. På grund af den accelererede proliferation af celler i immunsystemet øges leukocyternes fagocytiske aktivitet og andre faktorer med uspecifik immunitet. β-caroten øger aktiviteten af makrofager signifikant, da de indeholder specifikke peroxidprocesser, der kræver en stor mængde antioxidanter. Makrofager ud over fagocytose, udfører antennens præsentation og stimulerer lymfocyternes funktion. Der er mange publikationer om effekten af β-caroten på stigningen i antallet af T-hjælpere. Den største effekt er vist hos mennesker (mennesker og dyr), der oplever stress (ukorrekt kost, sygdom, ældre alder). I helt sunde organismer er effekten ofte minimal eller fraværende. Dette skyldes blandt andet eliminering af peroxidradikaler, der hæmmer proliferationen af T-celler. Ved en lignende mekanisme stimulerer A-vitamin og producerer antistoffer af plasmaceller.

Immunaktiviteten af A-vitamin er også forbundet med dens virkning på arachidonsyre og dets metabolitter. Det antages, at A-vitamin undertrykker produktionen af arachidonsyreprodukter (refererer til omega-fedtsyrer) og derved hæmmer produktionen af prostaglandin E2 (et lipid fysiologisk aktivt stof). Prostaglandin E2 er en suppressor af NK-celler, der reducerer dets indhold, betakarotin forøger aktiviteten af NK-celler og stimulerer deres proliferation.

Det menes at vitamin A beskytter mod forkølelse, influenza og luftvejsinfektioner, fordøjelseskanalen, urinvejen. A-vitamin er en af de vigtigste faktorer, der er ansvarlige for det faktum, at børn i de mere udviklede lande er meget lettere at bære smitsomme sygdomme som mæslinger, skoldkopper, mens den lave liv i landet er meget højere dødelighed fra disse "harmløse" virusinfektioner. A-vitamin forlænger livet selv for personer med aids.

Vitamin A: særlige egenskaber

Vitamin A taber næsten ikke dets egenskaber under varmebehandling, men i kombination med luft, under langvarig opbevaring, falder det sammen. Ved madlavning er 15 til 30% af vitamin A tabt.

Fra den måde, grøntsager dyrkes med A-vitamin, afhænger indholdet af disse produkter. For eksempel, hvis jordbunden er for dårlig, så er vitamin A i dem meget mindre. Hvis grøntsager dyrkes med et højt indhold af nitrater, har de egenskaben om at ødelægge A-vitamin - både i kroppen og i planterne selv.

Grøntsager, der dyrkes om vinteren, har 4 gange mindre A-vitamin end de dyrkede om sommeren. Drivhusdyrkning udtømmer også grøntsager til vitaminer med ca. 4 gange. Hvis grøntsagerne ikke har E-vitamin, vil A-vitamin blive absorberet meget værre.

Mælk (naturlig) indeholder meget vitamin A. Men kun hvis køerne er fodret med planter dyrket på frugtbare jordbund, og hvis deres kost indeholder vitamin E. Det beskytter A-vitamin mod ødelæggelse.

For at få A-vitamin i form af caroten fra plantefødevarer, skal du ødelægge væggene i celler bag hvilken karoten der er indeholdt. Derfor skal disse celler jordes. Dette kan gøres ved at tygges, slibes med en kniv eller ved madlavning. Derefter absorberes vitamin A godt og absorberes godt i tarmene.

Jo blødere grøntsagerne, hvorfra vi tager caroten, desto bedre A-vitamin absorberes.

Den bedste kilde til caroten, hvorfra den straks absorberes, er frisk. Sandt nok skal de drikke med det samme, for i kombination med oxygen bliver de nyttige egenskaber af friske ødelagt. Frisk bør være fuld, ikke tidligere end 10 minutter.

A-vitamin: Fysiske og kemiske egenskaber

Vitamin A og retinol, som er inkluderet i dets sammensætning - en anerkendt kæmper med aldring og skønhed. Vitamin A indeholder også mange fedtopløselige stoffer, retinsyre, retinal, estere af retinol. For denne egenskab kaldes også vitamin A dehydroretinol.

Vitamin A i fri tilstand har form svagt farvede gule krystaller smeltede ved 63640 C. Det er opløseligt i fedtstoffer og de fleste organiske opløsningsmidler :. Chloroform, ether, benzen, acetone, etc., men er ikke opløseligt i vand. Chloroformopløsningen af vitamin A har et absorptionsmaksimum ved λ = 320 nm og degidroretinol (vitamin A 2) ved λ = 352 nm, hvilket anvendes i sin definition.

Vitamin A og dets derivater er ustabile forbindelser. Under påvirkning af ultraviolette stråler falder det hurtigt med dannelsen af Rionon (et stof med duften af violer), og under påvirkning af atmosfærisk oxygen er det let at oxidere med dannelsen af epoxyderivater. Følsom til opvarmning.

Hvordan virker vitamin A med andre stoffer?

Når vitamin A allerede er trådt ind i blodet, kan det falde sammen, hvis kroppen mangler vitamin E. Vitamin A holdes ikke i kroppen, hvis det mangler vitamin B4.

Vitamin A: udbredelse i naturen og behov

Vitamin A og carotenoid provitaminer er udbredt i naturen. Vitamin A ind i kroppen primært med animalske fødevarer (lever af fisk, især torsk, helleflynder, havaborre, svinekød og oksekød lever, æggeblomme, fløde, mælk), er det ikke findes i vegetabilske fødevarer.

Urteprodukter indeholder en forstadie af vitamin A - caroten. Derfor er det delvist at give kroppen A-vitamin skyld i planteprodukter, hvis kroppen ikke bryder processen med at omdanne fødekarotenoider til vitamin A (med mave-tarmkanalens patologi). Provitaminer findes i de gule og grønne dele af planter: Caroten er særlig rig på gulerødder; tilfredsstillende kilder til carotene rødder, tomater, græskar; i små mængder findes i grønne løg, persille, asparges, spinat, rød peber, solbær, blåbær, stikkelsbær, abrikoser. Caroten asparges og spinat har dobbelt så meget aktivitet som carotene gulerødder, da caroten grønne grøntsager er mere aktive end caroten orange og røde grøntsager og frugter.

Hvor er vitamin A?

Vitamin A kan findes i fødevarer af animalsk oprindelse, hvor den er i form af ether. Provitaminer En ligner stoffer af orange farve, de farve de grøntsager, som de er indeholdt i orange. Vegetabilske produkter indeholder også vitamin A. I grøntsager omdannes provitaminer A til lycopen og beta-caroten.

Vitamin A i kombination med caroten er også i æggeblommer æggene, og også smør. A-vitamin akkumuleres i leveren, det er et fedtopløseligt vitamin, derfor kan mad med vitamin A ikke spises hver dag, det er nok at fylde kroppen med de nødvendige doser af vitamin A.

Vitamin A: naturlige kilder

 • Denne lever - i oksekød lever 8,2 mg A-vitamin, i kyllingelever - 12 mg A-vitamin, i svinelever 3,5 mg A-vitamin
 • Denne vilde porre er en grøn plante, hvor 4,2 mg vitamin A er
 • Dette er en viburnum - den indeholder 2,5 mg vitamin A
 • Denne hvidløg - den indeholder 2,4 mg vitamin A
 • Dette smør - det indeholder 0,59 mg vitamin A
 • Denne sure creme - den indeholder 0,3 mg vitamin A

Behovet for A-vitamin pr. Dag

For voksne er det op til 2 mg. Vitamin A kan fås fra apotekstilskud (en tredjedel af det daglige krav) og to tredjedele af dette vitamin - fra produkter af naturlig oprindelse, hvor der er caroten. For eksempel gulerødder.

Det daglige krav til vitamin A er 1,0 mg (med caroten) eller 3300 IE for en voksen, 1,25 mg til gravide kvinder (4125 ME), 1,5 mg til amning (5000 ME). Samtidig skal mindst 1/3 af det daglige krav om retinol leveres til kroppen i færdigformet form; resten kan dækkes af brugen af gule plantepigmenter - karotener og carotenoider.

Når behovet for A-vitamin stiger

 • Med fedme
 • Ved fysisk anstrengelse
 • Med tungt mental arbejde
 • Under arbejdsforhold med utilstrækkelig belysning
 • Med konstant arbejde med en computer eller et tv
 • Med sygdomme i mave-tarmkanalen
 • Med leversygdomme
 • Med læsioner af virale og bakterielle infektioner

Hvordan fordøjes vitamin A?

Til A-vitamin absorberes normalt i blodet, det er nødvendigt, at det kommer i kontakt i galden, som et vitamin der opløses i fedt. Hvis du spiste vitamin A, men i din diæt var der ingen fede fødevarer, galle vil blive tildelt lidt, og tabet af A-vitamin vil udgøre 90%.

Hvis en person bruger en plante fødevarer med carotenoider såsom gulerødder, fordi det ikke absorberes mere end en tredjedel af beta-caroten, og halvdelen af det omdannes til vitamin A. Det vil sige, at få fra vegetabilske fødevarer 1 mg vitamin A, caroten er nødvendig til 6 mg.

Opmærksomhed!

For at forenkle opfattelsen af information, er denne instruktion til brug af lægemidlet "Vitamin A" oversat og præsenteret i en speciel form på grundlag af de officielle instruktioner til medicinsk brug af stoffet. Før brug skal du læse annotationen, der kom direkte til medicinen.

Beskrivelse er givet til orienteringsformål og er ikke vejledning til selvhelbredelse. Behovet for dette lægemiddel, formålet med behandlingsregimen, metoder og dosis af lægemidlet bestemmes udelukkende af den behandlende læge. Selvmedicin er farligt for dit helbred.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.