^

Vitamin B12

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Vitamin B12 er meget vigtigt for vores krop, fordi det harmoniske indtag af vitaminer hjælper med at se godt ud. Ordet "vitamin" kommer fra det latinske "vita" - det vil sige livet. Fraværet af mindst et vitamin i den menneskelige krop forårsager alle former for fejl og forstyrrelser. Vitamin B12 er ingen undtagelse, og dens rolle er også meget vigtig.

Vitamin B12

Generel viden om vitamin B12

Andre navne på denne vitamin lyd som cobalamin, anti-anæmisk vitamin, cyanocobalamin.

Hvorfor hedder vitamin B12 at være "anti-anæmisk"? Faktum er, at opdagelsen af dette vitamin er blevet et ægte gennembrud inden for videnskab og medicin. Takket være effekten af dette vitamin kommer den hæmatopoietiske funktion af kroppen af mennesker med anæmi tilbage til normal. Selv en milliondel af et gram af dette vitamin hjælper med at forbedre patientens generelle tilstand. I menneskekroppen fremstilles et lille cobalamin ved hjælp af tarmens mikroflora, og resten kommer med dyrefoder.

Dette vitamin anses for at være opløseligt i vand, men en lille mængde af det kan deponeres af leveren, forudsat at den er helt sund.

Det daglige behov for vitamin B12

Til kroppen giver ikke fejl, du behøver kun at forbruge op til 3 μg vitamin B12 om dagen. Der er ingen særlig grænse for mængden, da det maksimale tilladte niveau af dette vitamin ikke er bestemt.

Betingelser, hvor efterspørgslen efter vitamin B12 stiger

Som i ethvert andet vitamin øger behovet for vitamin B12 med overdreven fysisk anstrengelse, graviditet og amning. Og også når man ryger og drikker alkohol i høje doser.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Absorberbarhed af vitamin B12

Mukoproteidov protein indeholdt i mavesaften (det er også kaldet Castle iboende faktor) binder til vitamin B12 (en ekstern faktor Castle), og dette protein kompleks dannes. Så, vitamin B12 absorberes let af væggens vægge ind i blodet.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Nyttige virkninger af vitamin B12

Den største "bekymring" for vitamin B12 er styringen af blodets funktion. Cobalamin stimulerer væksten af kroppen, reducerer mængden af kolesterol i blodet. Takket være det absorberes protein, leveren celler metaboliserer fedt, og perifert og centralnervesystemet opretholdes i en sund tilstand.

Interaktion med andre legemsstoffer

Vitamin B12 interagerer godt med vitamin B9 i processen med hæmatopoiesis, stimulering af vækst og udvikling af vores krop.

Tegn på vitamin B12-mangel i menneskekroppen

Mennesker med åbenbar mangel på vitamin B12 kan have en række sår i munden, de kan føle at brænde eller snurre i tungen. Legemet af sådanne mennesker har en ubehagelig lugt. Hvis en person er meget træt, føler sig svag og lider af hovedpine, så er det værd at tænke på om det er mangel på vitamin B12? Med stærk fysisk anstrengelse kan en person dramatisk ændre hjertets rytme og virke kortåndethed. Hvis dette vitamin er mangelfuldt, kan appetitten tabe, huden kan blive gul. Nogle gange er der en følelse af "goosebumps" og tunghed når man går.

Tegn på en overvægt af vitamin B12

Der var ingen tegn på overskud af cobalamin hos mennesker.

Hvad påvirker mængden af vitamin B12 i fødevarer?

Mængden af cobalamin i fødevarer kan ikke påvirkes af høje temperaturer, selv efter at produktet koger, vil vitaminet ikke miste dets egenskaber. Ved stuetemperatur forringer vitaminet heller ikke det. Kun sollys kan reducere sin aktivitet.

Hvorfor kan der være mangel på vitamin B12?

Mangel på cobalamin i kroppen kan forekomme med fordøjelsessygdomme (gastritis, colitis, sår, med kirurgi for at fjerne maven eller tarmene). Hvis en person har helminths i kroppen, kan fordøjelsen af vitaminet også forstyrres. Sygdomme i leveren og alkoholisme giver ikke cobalamin normalt absorberet af kroppen, så med sådanne problemer tages det i form af injektioner.

Nogle gange kan vegetarisme have en dårlig effekt på kroppen. Folk, der kun spiser vegetarisk mad, vil nødvendigvis lide af mangel på vitamin B12, og dette vil have en dårlig virkning på deres krop. Så vær rimelig, ingen fordomme er værd for dit helbred!

Hvilke fødevarer indeholder vitamin B12?

Du kan supplere mængden af cobalamin i kroppen ved at spise kaninkød, lam, svinekød eller oksekød - de indeholder 2 - 4,5 mcg af dette vitamin. Lever af forskellige dyr indeholder vitamin B12 i forskellige mængder: op til 60 mkg - oksekød, op til 30 mcg svinekød og op til 16,58 mcg - kylling. Hvis vi taler om fisk, det indeholder en stor mængde af cobalamin torsk, makrel, sardiner, havaborre og karper - de indeholder fra 1 til 12 mikrogram cobalamin.

Blæksprutter og krabbe indeholder også vitamin B12, så tilstedeværelsen af disse fødevarer gør din daglige kost ikke ondt. Blandt produkter fremstillet af mælk indeholder en stor mængde vitamin B12 hollandsk ost og sur creme (0,4-1,4 mkg). Lad os ikke glemme kyllingæg. De er også meget rige på vitamin B12 (op til 0,5mkg).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.