^

Hvad er ægløsning hos kvinder?

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Hvad er ægløsning hos kvinder? Svaret på dette spørgsmål eller er på udkig efter dem, der planlægger fødslen af et barn, eller dem, der ikke kommer til at fylde familien af barnet. Ikke tilfældigt beregning af ægløsning periode, og så interesseret i en kvinde, og hendes ansvarlig, omsorgsfuld partner: Det var på dette tidspunkt er der et symbolsk møde mellem en af de mange millioner, den eneste aktive sædceller og moden kvindelige æg. Hver måned lever kvindens organisme i overensstemmelse med de rytmer, der er bestemt af naturen, alle biologiske processer skal finde sted i det givne regime, helst uden fejl og ændringer. Fra en alder af 12-14 opstår der en hormonel "revolution" i pigens krop, som slutter med et helt normalt fænomen - rede til reproduktion.

Selvfølgelig er pigens krop efter den første menstruationscyklus fra biologisk synspunkt klar til at blive gravid, men mange af hendes systemer, herunder den mentale, har brug for flere år til en ægte og harmonisk forberedelse til fødslen af et nyt liv. Ikke desto mindre er cyklen lanceret, og i næsten hver måned (28-30 dage) i den kvindelige krop er der virkelig grandiose transformationer, både fysiologiske og hormonelle. En sund kvinde hver måned er en potentiel fødsel, fordi der under ægløsning i hendes krop modnes en celle, klar til befrugtning. Mænd i denne forstand er mere reaktive: processen med dannelse af spermatozoer i dem er kontinuerlig og forekommer dagligt, begyndende med puberteten og indtil livets ende.

Hvad er ægløsning hos kvinder og hvordan er processen med modning af ægget?

Før du fortæller hvad der er ægløsning hos kvinder, er det nødvendigt at forstå pigernes reproduktive system. I pigen, født, er der allerede små æggestokke, ikke større end en ærter. I disse miniature æggestokke, fra fødslen, er der omkring en million mindste vesikler - follikelet, hvor der også er indhold - æg. Ægene bærer på sin side alle de arvelige oplysninger på samme måde som manlige spermatozoer.

Over tid falder antallet af kvindelige follikler, en femtedel af dem dør, og på tidspunktet for den første menstruation er der ikke mere end 800 tusinde. Hvordan og hvorfor udvælgelsen af nødvendige bobler finder sted, videnskaben har endnu ikke afklaret, ligesom der fortsat er gåde over kriterierne for valg af en, fructosefollikelen i ægløsningstiden. Den dominerende follikel begynder at stige i begyndelsen af menstruationscyklusen og undertrykker sine "brødre", og efter et stykke brydes det fuldstændigt og frigiver den modne gamete - et kvindeligt æg. Faktisk kaldes tidspunktet for frigivelsen af klar-til-befrugtningscellen ægløsning.

Hvad er ægløsning hos kvinder, hvorfor er disse oplysninger nødvendige for hver kvinde?

For damer, der planlægger at få en baby, er det vigtigt at vide, hvad ægløsning hos kvinder er, da tælling hjælper med at besvare et enkelt spørgsmål - når man kan forvente undfangelse. Hvordan svaret bliver brugt er ikke en hemmelighed, det hjælper normalt med at løse følgende to opgaver - efterlængte opfattelse eller beskyttelse mod det. Det skal bemærkes, at bestemmelse af tidspunktet for ægløsning ikke altid forhindrer uønsket opfattelse, da mandlige og kvindelige gameter (celler) er i stand til at forblive aktive i cirka to dage. Disse dage må ikke falde sammen med påbegyndelsen eller slutningen af ægløsning. Den mest pålidelige med hensyn til beskyttelse mod graviditet er antikonceptionsmetoden.

På hvilken måde kan ægløsning forekomme?

Ægløsning hos unge piger er ikke dannet straks. Dette forklarer den ufuldstændige beredskab til at opfatte piger, på trods af den kommende menstruation. Det er klart, at en vis natur har givet mange risici, herunder tidlige graviditeter. I løbet af året, nogle gange og længere, er menstruationscyklussen dannet, dens normalisering forekommer. På dette tidspunkt kan der være forstyrrelser, pauser, indtil 15-16 år er sådanne fænomener betragtet som normale. Så snart cyklen bliver forudsigelig og forekommer i samme periode, kommer ægløsningstiden. Standard ægløsning starter to uger efter starten af den næste foreslåede menstruation. For eksempel er starten på menstruationscyklussen planlagt til 28. September, derfor vil ægløsning sandsynligvis forekomme den 14. September. I gynækologi er der en sådan beregningsordning: 

  • Cyklusen varer 26 dage - ægløsning sker i cyklusens 12-13 dage. 
  • Cyklusen varer 28 dage - ægløsning sker i cyklernes 14-15 dage; 
  • Cyklusen varer 30 dage - ægløsning sker i cyklusens 16-17 dage.

Det er selvfølgelig ikke den eneste måde at beregne disse dage på, især da de kan skifte under påvirkning af mange faktorer - stress, fødevareforgiftning, inflammatoriske processer, ændringer i tidszoner, når man flytter osv.

Metoder til bestemmelse af ægløsningstiden

Det er meget vigtigt at vide, hvad ægløsning hos kvinder er, fordi disse oplysninger er nødvendige for at bestemme ægløsningstiden. For nylig for et par årtier siden var det smukke køn omhyggeligt involveret i "videnskabelig" forskning og analyse af tilstanden af din krop under menstruation. Med kun taget af kvinder for en mere nøjagtig beregning af ægløsning: tegning komplekse diagrammer og målingen af basal legemstemperatur, der forudsættes seks timer dyb søvn, og efter - en ti målte temperaturer "stasis" position. Enhver bevægelse under måling eller en naturlig trang til morgenvandring gjorde alle anstrengelser uden virkning. Moderne metoder tilbyder enkle, præcise og billige metoder. Den mest populære er testen for LH - luteiniserende hormon, som stimulerer ægløsning og hjælper forbindelsen mellem østrogen og progesteron. Prøven bestemmer koncentrationen af LH i urinen, hvis hormonet opdages der, så er ægløsningsprocessen påbegyndt. Foruden testhormon i urinen er der test, der bestemmer LH i serum og endda i spyt. Også effektiv er ultralydsmetoden til bestemmelse af ægløsning, når enheden visuelt kan vise bevægelsesprocessen for den kvindelige gamete langs ovidukten - æggelederen. En sådan metode er ikke i stand til at forudsige ægløsning, det er snarere konstaterende.

Hvad er ægløsning hos kvinder, kan også være uforståeligt for de kvinder, der har problemer med menstruationscyklussen. Desværre er der situationer, hvor ægløsning bliver ønskelig, men midlertidigt uopnåelig. Disse er alvorlige patologier, der udelukker hormonalsystemets normale funktion. Disse omfatter følgende sygdomme: 

  • Anoreksi, som bliver et problem i vores århundrede. I forfølgelse af kroppens formerede kanoner og proportioner undertrykker nogle unge damer bogstaveligt det grundlæggende instinkt for overlevelse - mætningen af mad. Det første svar på aggressiv fasting svarer til ægløsning, det stopper bare. Menstruationscyklussen er så brudt og tabt. Enhver mangel på kropsvægt ledsaget af fedt tab har direkte indflydelse på kvinders reproduktive funktioner. 
  • Overvægt, fedme. Ægløsning svarer til den store mængde fedt. Indledningsvis slås ægløsningstiden ned og stopper derefter efterfulgt af en overtrædelse af menstruationscyklussen. Ifølge statistikker overvåges mere end 20% af amenoré (fravær af cyklus) mere end 25% af dysmenoré (funktionsfejl i cyklustilstand), helbredes kun ved normalisering af kropsvægt. 
  • Endokrine sygdomme, patologier - hypofyse, skjoldbruskkirtel, polycystisk ovarie (PCOS - polycystisk ovarie syndrom). Disse faktorer kan også påvirke ægløsning og enten forstyrre dens frekvens eller i princippet "slukke" ægløsning.

Hvad er ægløsning hos kvinder? Dette er information, der hjælper en kvinde til at klare ikke så meget hendes tilstand - naturen har taget sig af det, hvordan man planlægger sin fremtid. Enig, det er bedre, hvis graviditeten vil blive realiseret og ønsket, men ikke tilfældigt, uforudsete og alarmerende.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.