^

Analyse af AFP i graviditet: hvordan man udfører og hvad undersøgelsen viser

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Afvigelser i barnets udvikling i den intrauterine periode tidligere kunne kun påvises efter babyens udseende. Senere var der en ultralyd, der gav tilstrækkelig information om de grove anomalier af fosterudvikling, startende fra 10-14 uger af graviditeten. En laboratorieanalyse for alfa-fetoprotein blev et værdigt redskab til den instrumentelle metode til at studere fremtidige mødre. ACE under graviditet betragtes som en temmelig populær procedure, som allerede i begyndelsen af en ni måneders vej afslører og om muligt forhindrer de konsekvenser, der er farlige for barnet og hans mor.

Hvad betyder analysen af ACE i graviditet?

I medicin er det almindeligt at bruge forkortelser til at betegne mange komplekse ord og begreber. Normalt er disse de første bogstaver af forskellige komponenter i et bestemt begreb. For eksempel bruges bogstaverne af ACE til at betegne et specifikt protein, der findes i blodet af enhver gravid kvinde. Det hedder alpha-fetoprotein.

Det må siges at alpha-fetoprotein ikke er et fremmed stof til mennesker, det produceres i fordøjelsessystemet (hovedsageligt i leveren) af mænd og kvinder. Det er sandt, at produktionen er minimal og i en sund person ikke overstiger 10 IE pr. Ml blod.

AFP-indholdet i grænsen på 0,5-10 IE / ml betragtes som normen for ikke-gravid. Kernen er et glycoprotein AFP antitumor komponent og i nærvær af lever eller urogenitale proliferative aktiv proces karakteristisk for cancertumorer, kroppen som reaktion omfatter ejendommelige selvbeskyttelse fra antineoplastisk producere mere protein. Det er dette øjeblik, der interesserer onkologer, fordi det gør det muligt at identificere tumorprocesser i leveren, kønsorganer, brystkirtler.

Øgede koncentrationer af ACE kan forårsage alvorlig leversygdom, såsom hepatitis eller cirrose, der i sig selv er inflammatorisk og nekrotisk i vævene i kroppen. I disse tilfælde afslører analysen indholdet af ACE i blodet i intervallet 15-18 IE pr. Ml. Yderligere stigning i niveauet af specifikt protein indikerer udviklingen af cancer.

Men dette vedrører kun ikke gravide kvinder. I fremtidige mødre anses en stabil konsistent stigning i ACE som normalt og indikerer i de fleste tilfælde, at barnet udvikler sig.

Men hvordan er udviklingen af barnet og stigningen i niveauet af AFP? Den kvindelige organisme er arrangeret på en usædvanlig måde. Det giver alt for videreførelse af familien, så en kvinde kan bære og reproducere sin lille kopi. Efter follikelbruddet og frigivelsen af ægget i kvindens krop dannes der en midlertidig endokrin kirtel - den gule krop, hvis opgave er produktion af hormoner, som bevarer og støtter graviditet.

Hvis undfangelsen ikke forekommer, dør den gule krop, fordi det ikke er nødvendigt. Med graviditeten eksisterer en midlertidig kirtel, der producerer østrogen og progesteron, indtil den fulde modning af barnets sted opstår. Det er i den gule krop, at AFP-syntese opstår, før det begynder at blive produceret i embryoets krop. Ikke overraskende, selv i ikke-gravide kvinder, er niveauet af alfa-fetoprotein højere end hos raske mænd.

Mens der er en gul krop, er koncentrationen af ACE i en gravid kvindes krop og en ikke-gravid kvinde omtrent den samme. Men ca. 5 uger af graviditeten, hvor fosteret er dannet lever og fordøjelsesorganerne ansatser vises, AFP niveau begynder at stige støt, fordi produktionen af AFP forekommer primært i leveren og tarmene af et humant embryo.

Tidligt 2 trimester, når afsluttet dannelsen af fordøjelsessystemet af barnet, og i fostervandet begyndelsen at angive sine vitale aktivitetsprodukter omfattende protein og AFP varierer kvinder og blodanalyse, hvorved udskillelsen finder sted, og unødvendige stoffer fra kroppen af kvinder og fostervand.

Som babyen udvikler sig, øges indholdet af AFP i moderens blod. Fra og med den 33. Uge af graviditeten erstattes dannelsen af barnets organer og systemer med en vækstperiode, og niveauet af ACE til den mest genera i normen forbliver stabilt.

Men hvilken rolle spiller alpha-fetoproteinproteinet i udviklingen af barnet, er det ikke for ingenting, at det er så aktivt udviklet i barnets krop i perioden med intrauterin udvikling? Lad os overveje en række af sine grundlæggende funktioner:

 • AFP er en slags transportproteiner, som skyldes, at proteinerne og flerumættede fedtsyrer, der er nødvendige for at opbygge cellemembraner og væv fra barnet, kommer fra moderens blod ind i fostrets blod. Dette er nødvendigt for normal vækst og udvikling af embryoet, især i de første to semestre af graviditeten.
 • Transport af vigtige umættede fedtstoffer er vigtig i den sidste måned af graviditeten, fordi fedt er involveret i dannelsen af et overfladeaktivt alveolært kompleks - en forbindelse, der gør det muligt for barnet at trække vejret efter fødslen.
 • AFP beskytter barnets krop mod de negative virkninger af kvindelige hormon østrogen, der overstiger niveauet, kan forårsage ubehagelige langsigtede konsekvenser i form af tumorprocesser i barnets reproduktive system.
 • Hjælper med at opretholde et stabilt blodtryk i føtal kredsløbssystemet.
 • AFP er en slags beskyttelse af barnet mod den aggressive virkning af moderens immunsystem, som kan opfatte embryoet som en fremmedlegeme. Protein reducerer syntesen af antistoffer i kroppen af en kvinde, som fremmer graviditet og reducerer risikoen for spontan abort.

Som du kan se, er protein alfa-fetoprotein en vigtig indikator for barnets udvikling og helbred, samt dokumentation for, hvordan graviditeten finder sted. Samtidig er den alarmerende faktor både en stigning i niveauet af AFP i forhold til normale indikatorer og for lave indikatorer. I det første tilfælde kan vi tale om sundhedsproblemer for både moderen og barnet, og i den anden er der stor risiko for alvorlig forsinkelse i fostrets udvikling og tidlig afslutning af graviditeten.

Forkortelse AFP læger kalder ofte ikke blot selve proteinet, men også laboratorieanalysen tildelt under graviditeten. Om funktionerne i dens adfærd og resultaterne af undersøgelsen, vil vi tale videre.

Indikationer for proceduren AFP under graviditet

Vi vil straks sige, at på grund af den øgede forekomst af tidlig afslutning af graviditeten og fødslen af børn med alle former for udviklingsforstyrrelser er hastigheden af prænatale (antenatal) diagnostiske metoder steget mærkbart. Hvis tidligere en kvinde kunne blive tilmeldt til enhver tid og gennemgå en engangsundersøgelse af ultralyd, så lægger lægerne simpelthen på det. At i kvindernes høring var fremtidige mødre allerede behandlet i de første uger efter befrugtningen og endnu bedre på graviditetsplanlægningen.

I dette tilfælde kan ultralyd under graviditeten udføres adskillige gange, men også levering af alle former for test, hvis en læge har krybbet i mistanke om, at graviditeten finder sted med nogle komplikationer. Det drejer sig om laboratorietester som AFP, hCG, antistoffer, hormoner mv.

Ideelt set anbefaler lægerne at lave en AFP-analyse under graviditeten i første semester, hvilket varer indtil 13 uger efter undfangelsen. Det mest egnede udtryk er 10-12 ugers graviditet. Det er sandt kun en anbefaling. Men i nogle tilfælde kan læger insistere på en tidlig laboratorietest, og årsagen til dette kan være:

 • et blod seksuelt forhold mellem nære slægtninge, hvorfra barnet blev opfattet,
 • tilstedeværelsen i anamnesen af graviditeter, der førte til fødslen af børn med arvelige sygdomme eller udviklingsmæssige abnormiteter,
 • sen fødsel, hvis den fremtidige mor er mere end 35 år gammel,
 • tidligere miscarriages, fødslen af døde børn, lang infertilitetsbehandling,
 • modtagelse af en gravid kvinde på tærsklen til opfattelsen af svangerskabsforebyggende midler eller stoffer, der kan have toksiske virkninger på embryoet,
 • tilstedeværelsen af arvelige misdannelser hos en gravid kvinde og episoder af sådanne sygdomme i begge forældres slægt,
 • alkoholmisbrug, stofbrug og rygning.

Analysen af AFP bør også gives til kvinder, der blev udsat i forvejen eller tidligt i graviditeten til virkningerne af stråling, giftstoffer og toksiner, virkningen af ioniserende stråling. Han er udpeget, hvis den fremtidige mor skulle gøre røntgenstråler i de første måneder efter undfangelsen.

Ifølge resultaterne af analysen konkluderer lægerne, at en anden undersøgelse er nødvendig lidt senere (mellem den 13. Og 20. Uge af graviditeten). Indikationen for at foretage gentagne analyser er AFP's afvigelse fra normen, hvilket kan indikere:

 • forskellige alvorlige uregelmæssigheder i børneudvikling,
 • funktionsfejl i arbejde og nekrose hos barnets levervæv, hvilket er muligt under påvirkning af en viral infektion, forbrug af en fremtidig alkoholmor osv.
 • fosteret har genanomalier,
 • embryonale celle tumorer udvikler oftest i testikler hos drenge eller æggestokke hos piger,
 • alvorlige leversygdomme hos de mest gravide,
 • udvikling i en fremtidig moder af onkologi i leveren, køns- eller kønkirtlerne.

Enhver sådan mistanke om lægen bør bekræftes eller afvises ved hjælp af et kompleks af undersøgelser, hvor graviditetspræparatet omfatter analysen af ACE.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Teknik AFP under graviditet

I betragtning af alle fordele og nødvendigheden af graviditet tidlig diagnosticering af fostrets udvikling anomalier, bør analysen udført til dette formål behandles med al alvorlighed og ansvar. Når alt kommer til alt kræver en generel blodprøve noget forberedelse, og hvad kan vi sige om analysen for et bestemt protein. Den bedste løsning ville være at høre om AFP testen med en kvindelig læge, der vil fortælle dig, hvornår man skal gøre det færdigt og hvordan man skal forberede sig ordentligt.

Hvad er kravene til at forberede analysen for alpha-phenoprotein, fortælle den forventede moder til en erfaren læge:

 • halvanden eller to uger før laboratorieundersøgelserne undersøgelser af gravide kvinder bør være muligt at stoppe med at tage nogen medicin, fordi de aktive ingredienser for narkotika, at komme ind i blodet, kan fordreje udførelsen af føtalt hæmoglobin (hæmoglobin nyfødte ind i vaskulære seng af moderen)
 • på tærsklen til levering af blod til AFP dagen før proceduren, skal du ændre kosten, fjerne fra det fede, saltholdige eller krydret fødevarer samt stegte fødevarer og enhver form for alkohol (alle, at vi spiser er afspejlet i arbejdet i fordøjelsessystemet og leveren, så det kan forårsage svingninger i niveauet af alfa-fetoprotein),
 • på aftenen om aftenen er det nødvendigt at nægte et sent måltid, du kan spise indtil kl. 9 om aftenen, så om morgenen på tom mave for at besøge laboratoriet,
 • Om morgenen på analysedagen er det ikke forbudt at drikke vand, men dets samlede volumen må ikke overstige 100-150 ml,
 • hvis der ikke er mulighed for at passere analysen om morgenen, kan den tages om eftermiddagen, men samtidig fra det sidste måltid til blodprøveudtagningen skal passere mindst 4-6 timer,
 • i et par dage før undersøgelsen skal reducere fysisk aktivitet, mere hvile, fordi alt dette påvirker vores organers arbejde og kan fordreje resultaterne af enhver analyse.

Som du kan se, betyder forberedelse til analysen ikke store begrænsninger og særlige procedurer, men det er meget vigtigt for nøjagtigheden og pålideligheden af de opnåede resultater efter den.

Processen med blodprøveudtagning er ikke særlig vanskelig. Blod er taget med en 10-cc sprøjte fra venen. På midten af skulderen sættes en kvinde på en gummi-turnering og bliver bedt om at arbejde med en cam, hvorefter lægen behandler det antiseptiske område omkring den hævede ån og fjerner tourniqueten. Det er kun for at nøjagtigt lave en punktering i venøs væg og tage den nødvendige mængde blod.

Efter proceduren påføres et stykke bomullsuld blødt i alkohol på såret og i et stykke tid bliver kvinden bedt om at holde armen bøjet ved albuen.

Det blodvolumen, der tages til analyse, er 10 ml. Efterfølgende blodet undersøgt ved hjælp af indretningen til analyse og særlige reagenser, der tillader lægen at fremhæve et protein og at vurdere dens koncentration og pr ml blod, som er en vigtig diagnostisk indikator af graviditeten.

En sådan analyse udføres oftest i forbindelse med andre. Den standarddiagnostiske undersøgelse af gravide kvinder er en trio af test: ACE, hCG og gonadotrop hormon, som i mange laboratorier kan leveres samtidigt, hvilket vil have endnu større diagnoseværdi.

Normal ydeevne

For at forstå, om alt er normalt for en fremtidig mor og hendes baby, skal lægerne stole på noget. Det vil sige, at der skal være visse normer for protein AFP i moderens blod, hvilket indikerer en ukompliceret graviditet. Men da koncentrationen af alpha-fetoprotein stiger med embryonudvikling, er disse normer strengt bundet til visse perioder med graviditet. I første trimester skal graviditetsanalysen af ACE derfor give meget lavere værdier end i andet og efter 32-34 uger bliver resultaterne af laboratorieundersøgelsen allerede uinformative.

Men vi taler om små perioder, så overveje ACE regler, giver det mening ikke efter måned og uge for uge graviditet, hvad der vil hjælpe os en særlig tabel, hvor første kolonne indeholder varigheden af graviditeten, og i det andet og tredje - den nedre og øvre grænse for normalområdet.

Fra befrugtning til 13 uger

0,5

15

Fra 14 til 17 uger

15

60

Fra 17 til 21 uger

15

95

Fra 21 til 25 uger

27

125

Fra 25 til 29 uger

52

140

Fra 29 til 31 uge

67

150

Fra 31 til 33 uger

100

250

Fra 33 uger før levering

 analyse udføres ikke

 

Indikatorer for alfa-fetoprotein er angivet i internationale enheder (IE), beregnet pr. 1 ml blod hos en gravid kvinde. Et enkelt system med koncentrationsbetegnelse undgår forvirring og fejlfortolkning af diagnostiske resultater.

Ifølge undersøgelser overstiger niveauet af alfa-fetoprotein i blodet af en gravid kvinde normalt ikke over 15 IE / ml før den 13. Graviditets uge. Og efter 30 uger når det maksimalt - 100-250 IE pr. Ml, hvilket også betragtes som normalt. Som vi ser er uoverensstemmelsen i tal ganske stor både inden for samme tidsperiode og generelt under graviditeten.

Mens ACE-indekserne under graviditeten ikke går ud over normens øvre eller nedre grænse, er der intet at bekymre sig om den fremtidige mor. Men indikatorer over eller under normen kræver yderligere undersøgelser. Og jo mere deres divergens fra normale indikatorer, jo mere alvorlige situationen.

trusted-source[12], [13], [14]

Hævelse og sænkning af værdier

Protein-alfa-fetoproteinanalysen, som er en af kræftmarkørerne, kan tildeles både en gravid kvinde og en person, der ikke planlægger at genopfylde familien. I andet tilfælde er undersøgelsen foreskrevet, hvis der er en mistanke om en tumorproces, og et negativt resultat er overskuddet af AFP-normen. Men i graviditeten betragtes enhver afvigelse fra normen som farlig, og det er ligegyldigt, hvilken vej det skete.

Oftest er det et normalt eller forøget indhold af alpha-fetoprotein. Forhøjede niveauer af AFP under graviditet kan indikere følgende overtrædelser:

 • tilstedeværelse af ikke én, men to eller flere embryo (dette kaldes en multipel graviditet, kræver særlig opmærksomhed og ledsaget af frigivelse i blodet mor dobbelt, tredobbelt etc. Mængder af alfa-fetoprotein),
 • en ukorrekt etableret svangerskabsperiode (en fejl på flere uger kan være afgørende, hvis man overvejer, hvor hurtigt AFP-koncentrationen stiger)
 • infektioner i blodet af en gravid kvinde, overført fra moder til foster og påvirker barnets lever, der forårsager nekrose af hendes væv,
 • misforhold mellem kropsvægt og fostrets størrelse med den etablerede graviditetsperiode (stort foster),
 • intrauterin væksthæmning
 • udviklingen af navlestreg i et ufødt barn,
 • gastroschisis - medfødt patologi, der er kendetegnet ved en defekt i fostrets abdominalvæg, hvorigennem nogle organer i bukhulen kan falde ud,
 • overtrædelse af dannelsen og udviklingen af neuralrøret af embryoet (tilstedeværelsen af kløft rygsøjlen, delvis eller fuldstændig mangel på visse dele af hjernen, den frontale knogler og blødt væv - anetsefaliya)
 • forstyrrelser i nyreudvikling (polycystose, fravær af en eller begge nyrer, deres underudvikling osv.) og urinsystemet i barnet i den embryonale periode,
 • kromosomal patologi ledsaget af en krænkelse af fostrets fysiske udvikling (Shereshevsky-Turner syndromet)
 • medfødte patologier i fordøjelsessystemet forårsaget af deres forkerte dannelse (tilstedeværelsen af en blind ende i tarmen eller spiserøret, deres utilstrækkelige størrelse, forstyrrelser i mavens struktur osv.)
 • hydrops af hjernen i fosteret (hydrocephalus),
 • placenta patologi osv.

Der er andre patologier og abnormiteter i fosterudvikling, som kan ledsages af en stigning i AFP i moderens blod, og hvert år vokser deres antal på grund af vores økologi, ernæring, dårlige vaner. Men årsagen til dårlig analyse af alpha-fetoprotein kan være den mest gravide kvindes sundhed.

Som vi ved, kan væksten i AFP-indeks både i det normale liv og under graviditeten skyldes udvikling af leversvigt, levercirrhose, hepatitis og tumorprocesser i lever- og kønkirtler. Risikofaktorer er svær fedme i en fremtidig mor, diabetes, hypertension og toksikose i sen graviditet. Alvorlige føtalabnormaliteter og alvorlige helbredsproblemer i en fremtidig mor skaber en trussel om tidlig ophør af graviditeten.

Lav AFP under graviditet er heller ikke en lejlighed til glæde. Efter alt, er det alfa-føtoprotein betragtes embryonale protein, og hvis det ikke er nok i moderens blod, så der er en manglende produktion af dette stof i kroppen af barnet, det er ikke normalt, i betragtning af virkningerne på fosteret AFP. Årsagerne til at reducere alfa-fetoproteiniveauet hos en gravid kvinde kan være:

 • udviklingen af fosteret Downs syndrom eller andre kromosomafvigelser, såsom Patau sygdom med tilstedeværelsen af et ekstra kromosom trettende og multiple misdannelser af interne og eksterne organer, Edwards sygdom med en række udviklingsforstyrrelser forårsaget af trisomi af kromosom 18,
 • molar graviditet, som er karakteriseret ved degeneration af chorionvilli omgiver fosteret i boblen struktur, der ligner drueklaser (denne patologi normalt resulterer i fosterdød eller abort, hvis det drejer sig ikke om tvillinger, blandt hvilke sædvanligvis overlever kun ét barn)
 • et barns død i livmoderen, hvilket kræver hasteforanstaltninger for at redde en kvindes liv,
 • forsinket udvikling af fosteret, i forbindelse med hvilken en mindre mængde alfa-fetoprotein er allokeret i sammenligning med hvad der skal være i en bestemt graviditetsperiode,
 • falsk graviditet,

Et lavt niveau af AFP under graviditet kan indikere en trussel om spontan abort eller for tidlig fødsel.

trusted-source[15], [16], [17], [18]

Er der nogen grund til bekymring?

Graviditet er en tid, hvor spændingen og oplevelsen for babyens fulde udvikling i livmoderen er privilegiet ikke kun for den gravide, men også for hendes slægtninge og selvfølgelig de læger, der fører graviditeten. Men grusom det lyder måske, det er undertiden bedre at afbryde problemet graviditet end at fordømme barnet født med svære anomalier og misdannelser til evig pine. Det er trods alt meget vanskeligt for sådanne børn at blive fuldverdige medlemmer af samfundet, og mange af dem vil aldrig være i stand til selvstændigt at betjene sig selv, for ikke at nævne det faktum, at nogle af børnene er født uigennemførlige.

De tidligere patologier er afsløret, jo mindre traume for fosteret og dets mor bliver ophør af graviditet. Og i nogle tilfælde hjælper tidlig diagnostik med at redde barnets eller hans mors liv, hvilket også er yderst vigtigt.

Men selv de negative resultater af analysen på ACE under graviditet kan ikke betragtes som en sætning og ikke gå i panik, især da vordende mødre oplever alvorlige nerve skadeligt. Laboratorium forskning på alfa-føtoprotein kan kun angive nogle overgreb, men dens resultater er utilstrækkelige til diagnosticering. Et højt niveau af AFP diagnosticeret i 4-5% af gravide kvinder ikke kan være en årsag til sorg, for årsagen til denne tilstand kan være nyheden om dobbelt glæde, når mave mor sidder flere datterselskaber eller sonnies.

Under alle omstændigheder, for at producere en nøjagtig diagnose, har lægerne brug for resultaterne af flere diagnostiske undersøgelser, som vi allerede har nævnt. Det drejer sig om laboratorieundersøgelser for hCG og hormoner samt instrumentel forskning, der er populær hos gravide kvinder, og som ikke kun udføres for at finde ud af antallet og kønnen af børn før deres fødsel, kaldet ultralyd (ultralyd). Kun på baggrund af resultaterne af et kompleks af diagnostiske procedurer kan lægen nøjagtigt sige, hvad en gravid kvinde og hendes baby venter på.

Og det er bare en teori. I virkeligheden fødte en ret stor andel kvinder, der fik ugunstig prognose baseret på AFP under graviditeten, efterfølgende sunde og stærke børn. I sidste ende er valget altid for den fremtidige mor, bortset fra at lægerne selv på grund af kvinders tilstand må vælge mellem at redde barnets eller moderens liv. Men princippet "håb dør sidst" har ikke tabt sin relevans hidtil, hvilket betyder, at det bedste er at håbe på til sidst.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.