^
A
A
A

Brugen af husholdningskemikalier kan føre til fosterskader

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

26 July 2017, 09:00

Specialister fra Osteopathic Medical School Edward Via, sammen med repræsentanter for Polytechnic University of Virginia, kom til en ubehagelig konklusion.

De fandt ud af, at kvaternære ammoniumforbindelser, der er til stede i forskellige mængder i kemikalier til husholdningsbrug, kan provokere udviklingen af fosterskader.

Forsøg på gnavere er allerede udført: desværre blev oplysningerne bekræftet.

Sådanne stoffer virker som konserverings- eller desinficerende additiver. De kan være til stede i vaskemidler, shampooer, stylingprodukter og selv i oftalmiske præparater. I små mængder anses stoffer for at være harmløse.

Forskere lægger særlig vægt på sådanne forbindelser som benzalkoniumchlorid og didecyldimethylammoniumchlorid. Sådanne stoffer er oftere end andre i sammensætningen af de fleste af de midler, der anvendes i hverdagen. De fungerer normalt som et desinfektionsmiddel og antistatisk middel.

Det blev konstateret, at effekten af de listede stoffer på gravide hundeknægt var ekstremt negativ: i fremtiden viste afkom med anomalier af neuralrøret. Sådanne overtrædelser kan sammenlignes med utilstrækkelig udvikling eller fraværet af store cerebrale halvkugler hos mennesker.

"Brugen af kvaternære ammoniumforbindelser i forhold til gnavere førte til forfærdelige abnormiteter for udvikling i det nyfødte afkom. Især deprimerende er, at sådanne stoffer var farlige og lige for hunner og for mænd, "- sagde Dr. Terry Hrubek anatomi, Clerk af biologiske og medicinske videnskaber og patologisk biologi.

Forskerne bemærkede også, at for at demonstrere ammoniumforbindelsens farlige evne er der ikke behov for at anvende store doser af disse stoffer. Teratogen virkning blev manifesteret, selvom cellerne med gnavere blot blev rengjort ved hjælp af de nævnte kemikalier.

Imidlertid forventes de mest negative oplysninger fra forskere fremad. Det viste sig, at risikoen for anomalier var til stede selv i den efterfølgende generation af gnavere: således blev allerede to generationer truet.

Tidligere fandt de samme forskere, at rengøringsmidler på basis af ammonium føre til et fald i reproduktive funktion, reducere antallet af sædceller samt blokering ægløsning hos gnavere. Af den måde er alle de listede konsekvenser de hyppigste faste årsager til infertilitet, der er typiske for mennesker. En tilfældighed? Næppe.

"Vi bliver ofte stillet et sådant spørgsmål: er det muligt at tro, at resultaterne fra gnavere vil være egnede til en person? Vi besvarer utvetydigt: ja. De stoffer, vi undersøger, forstyrrer forløbet af de processer, der eksisterer i mekanismen for embryonudvikling hos alle pattedyr. Blandt forskere anses gnavere for en prototype af den menneskelige krop, "forklarer lægen.

Disse ammoniumforbindelser er blevet anvendt i kemisk industri siden halvtredserne af det sidste århundrede. På det tidspunkt var der ingen tvivl om at udføre toksikologiske undersøgelser. Nu er sådanne undersøgelser indledt af Miljøstyrelsen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.