Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Hydropericardium

Medicinsk ekspert af artiklen

Hjertespecialist
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 18.10.2021

Perikardiet er den fibrøse membran, der omgiver hjertet - perikardiet, i hvilket hulrum, under indflydelse af forskellige patologiske faktorer, kan akkumulere overskydende væske, som diagnosticeres som hydroperikardium, perikardieeffusion (effusion) eller dråbe i perikardiesækken. Denne tilstand kan være livstruende og kræver identifikation og tilstrækkelig behandling.

Ikke-inflammatorisk perikardieeffusion er kode I31.3 i ICD-10.

Epidemiologi

Ifølge udenlandske undersøgelser er 15-30% af årsagerne til perikardieeffusion perikarditis og forskellige infektioner; 12-23% - onkologi; 5-15% - bindevævspatologier; 15-20% er iatrogene årsager.

I udviklingslande er tuberkulose årsagen til hydropericardium i mere end 60% af tilfældene. I nærværelse af HIV forekommer perikardieeffusion i gennemsnit hos en fjerdedel af patienterne. Idiopatisk hydropericardium tegner sig for op til halvdelen af tilfældene.

Hos undervægtige nyfødte estimeres forekomsten af væskeansamling i perikardialhulen under parenteral ernæring gennem et centralt venekateter til 1-3% (med en dødelighed på grund af hjertetamponade op til 30-40%). [1]

Årsager hydropericardium

Enhver ophobning af væske i kroppens hulrum kan være et tegn på sygdommen. Og de mest almindelige årsager til hydropericardium inkluderer:

Hydropericardium observeres i lungebetændelse, især hvis det er forårsaget af mycoplasma eller Haemophilus influenzae - med komplikationer i form af pleurisy, pericarditis eller myocarditis.

Hydropericardium forekommer i hypothyroidisme - dets myxedema-form og autoimmun thyroiditis.

Eksperter observerer forbindelsen mellem hydropericardium og ophobning af væske i andre hulrum. Især forekommer effusion i et eller begge pleurahulrum eller hydrothorax og hydropericardium i tilfælde af venstre-sidet  ekssudativ pleuritis  (især tuberkuløs), lungesarkoidose, hjertesvigt, myocarditis, SLE. Brystskader.

Hos patienter med  ødematøse syndromer  - hjerte- eller nefrotisk samt med levercirrose, kan ødem i det subkutane væv - anasarca, hydropericardium og ascites - udvikles samtidigt  , dvs. Når væske akkumuleres i bughulen i form af peritoneal effusion.

Udskiftning af lungeceller med bindevæv - pneumofibrose og hydropericardium er oftest forbundet med en sådan autoimmun sygdom som systemisk sklerodermi. Læs mere i publikationen -  Funktioner ved hjerteskader i systemisk sklerodermi

Derudover er den iatrogene oprindelse af væskeakkumulering i perikardiet mulig  : efter åben hjerteoperation; efter strålebehandling for maligniteter i mediastinum og generel kemoterapi mod kræft; med langvarig brug af visse vasodilatatorer, antituberkulose og antiepileptika. [5], [6]

Idiopatisk hydropericardium bemærkes ofte.

Hydropericardium hos fosteret og nyfødte

De vigtigste faktorer, der forårsager hydropericardium hos fosteret, er intrauterine infektioner; kromosomale abnormiteter rhesus konflikt under graviditet ; prænatal anæmi, hjertesvigt, generaliseret føtal ødem - dropsy med anasarca, hydrothorax og perikardial effusion; hjertesygdom i form af et fremspring på væggen (divertikulum) i venstre ventrikel.

Medfødt hydroperikardium hos nyfødte er sjældent, og overskydende væske i perikardiesækken kan skyldes anæmi, hypoalbuminæmi, hjertesvigt såvel som diafragmatisk brok, delvis forskydning af mellemgulvet i brysthulen eller perikardial hypertrofi med lungekompression (og svær pulmonal insufficiens).

Når spædbørn er signifikant for tidlige, er perikardial effusion idiopatisk eller på grund af problemer med hjertets og lungernes funktion. Derudover kan spædbørn med meget lav fødselsvægt, der befinder sig på et barselshospital, der får  parenteral ernæring  gennem et centralt venekateter, udvikle komplikationer i form af væskeophobning i hjertesækken.

Risikofaktorer

Eksperter henviser til antallet af risikofaktorer for udvikling af hydropericardium:

 • virale, bakterielle, svampeinfektioner og parasitære invasioner;
 • systemiske inflammatoriske sygdomme og autoimmune sygdomme i bindevævet;
 • patologi af aorta, især dens dissektion (hos børn - med arveligt Marfan syndrom);
 • problemer med skjoldbruskkirtlen og skjoldbruskkirtelstimulerende hormonmangel
 • nyresvigt med uræmi;
 • levercirrose;
 • metaboliske lidelser og anæmi;
 • onkologiske sygdomme og metastaser af kræft tumorer;
 • vaskulær kateterisering, hjertekirurgi, hæmodialyse (som kan forårsage komplikationer).

Patogenese

Perikardiesækken, der er fastgjort til mellemgulvet, brystbenet og kystbrusk, indeholder hjertet, aortaens rødder og andre store blodkar. Mellem de to lag af  perikardiet  (parietal og visceral) er der et rum eller hulrum med en lille mængde (ca. 20-30 ml) væske, der indeholder protein, mesotelceller, lymfocytter, granulocytter, makrofager og enzymer. Væsken er nødvendig for at beskytte myokardiet mod infektioner og reducere friktion på dets ydre overflade under hjertesammentrækninger.

Patogenesen af hydropericardium forklares med en stigning i produktionen af perikardievæske (ekssudat) som reaktion på en inflammatorisk proces eller vævsskade. Desuden stiger niveauet og aktiviteten af et antal enzymer (cyclooxygenaser, lactatdehydrogenase osv.) I cytoplasmaet af hjerteceller, i erytrocytter og mononukleære fagocytter (vævsmakrofager).

På grund af en stigning i systemisk venøst, kapillært hydrostatisk og osmotisk tryk er dræning og reabsorption af væske i perikardiet gennem kapillærer og lymfekar i dets parietale lag også svækket.

Ved infektion eller ændring af kapillærmembraner dannes ekssudat med systemiske sygdomme transudat.

Symptomer hydropericardium

I vid udstrækning afhænger de kliniske symptomer på hydropericardium af hastigheden, hvormed væske akkumuleres, men er ikke altid relateret til dets volumen.

Hvis der dannes overskydende væske inden for få dage, er hydroperikardiet akut; når dannelsen af ekssudat varer fra en uge til tre måneder, betragtes tilstanden som subakut; med kronisk hylropericardium varer processen mere end tre måneder.

Og når akkumuleringen af serøs væske opstår gradvist, kan udtalt symptomer være fraværende, selv i tilfælde af dets moderate volumen (200-250 ml). [7]

Den eksisterende og klassificering af hydropericardium i volumen, der skelner mellem tre hovedgrader:

 • minimal eller lille hydropericardium - med en ophobning på mindre end 100 ml væske (hjertets silhuet på roentgenogrammet øges med mindre end 10 mm, eller størrelsen af det ekkonegative rum visualiseret ved ekkokardiografi overstiger ikke 10 mm);
 • - moderat grad - 100-500 ml (en stigning i hjertets konturer med 10-20 mm, og størrelsen af det ekkonegative rum er også 20 mm);
 • massivt hydroperikardium - mere end 500 ml (med en hjertesilhuet, der overstiger normen med mere end 20 mm, med den samme numeriske indikator i henhold til ekkokardiografisk vurdering).

Den akkumulerede væske forårsager en stigning i trykket i perikardialhulen og fører til en komprimerende virkning på hjertet, så de første tegn manifesteres ved kompenserende takykardi og en følelse af tyngde i brystet til venstre.

Hydropericardium kan også manifestere sig: åndenød og åndenød, når man ligger ned; et fald i blodtryk og svimmelhed krænkelse af hjerterytmen og svækkelse af pulsen; cyanose og hævelse af ansigtet hævelse af overfladiske vener i nakken såvel som brystsmerter (bag brystbenet eller i hjertets område), der udstråler til scapula og skulder og tør hoste - især hos patienter med massiv perikardial effusion.

Komplikationer og konsekvenser

Hvad er faren for hydropericardium? Hurtig ophobning af væske i perikardiet kan forårsage alvorlig kompression af hjertet med nedsat blodgennemstrømning og mangel på ilt i kroppen på grund af begrænsning af diastolisk fyldning af hjertet og et fald i slagvolumen og hjertevolumen. I akutte situationer kan dette føre til  hjertetamponade  med nedsat hæmodynamik og kritisk hypotension, som kan være dødelig.

Derudover er de mulige konsekvenser og komplikationer af kronisk hydropericardium forbundet med fibrøs fortykning og forkalkning af perikardiets vægge, diagnosticeret som konstriktiv perikarditis eller "pansret" hjerte.

Diagnosticering hydropericardium

Diagnosticering af hydropericardium inkluderer en medicinsk historie, undersøgelse af patienten og en komplet  undersøgelse af hjertet .

Generelle kliniske og detaljerede biokemiske blodprøver (for forskellige antistoffer, eosinofiler, TSH-niveauer osv.) Er påkrævet. Hvis der er mistanke om en bakteriel eller tumoræiologi af effusionen, kræves en biokemisk undersøgelse af perikardievæsken (til bakterier, vira, tumormarkører). For at opnå en prøve udføres en punktering - diagnostisk perikardiocentese under kontrol af ekkokardiografi eller røntgen. I disse tilfælde kan en perikardiebiopsi være påkrævet.

Den afgørende rolle spilles af instrumentaldiagnostik -  instrumentelle metoder til at undersøge hjertet . Så på et EKG med et hydroperikardium med en stor mængde ekssudat observeres en alternering af spændingen i det ventrikulære kompleks (QRS): når venstre ventrikel er tæt på overfladen af brystet, øges den, og når ventriklen er afvigende, falder det. Eksperter kalder dette "gyngende" hjerte i perikardiet. [8]

En røntgenstråle på brystet, når væske akkumuleres i perikardialhulen, afslører en stigning i hjertets silhuet, men hvis effusionsvolumenet er ubetydeligt, vil det ikke vise det.

Med computertomografi af brystets CT er tegn på hydroperikardium forstørrelse af hjertets konturer med lav densitet (op til 20-30 HU). Imidlertid bruges normalt ikke CT og MR til at diagnosticere perikardieudslæt, da den mest effektive billedbehandlingsmetode i dette tilfælde er ultralyd i hjertet -  ekkokardiografi . Og til at identificere væske i pleurahulen - ultralyd i brystet. [9], [10]

Ultralydstegn på hydrothorax og hydropericardium - anekoisk (ekkonegativt) rum i pleurahulen og mellem de to lag i hjertesækken bag hjertet (i den atrioventrikulære rille). Desuden identificeres væsken i perikardialhulen normalt kun i systol, når hjertet bevæger sig væk fra den indre overflade af perikardiesækken.

Differential diagnose

Differentialdiagnostik med ekssudativ perikarditis, hæmoperikardium , muskuløs hypertrofi i hjertet udføres . Desuden er ekssudativ effusion differentieret fra transudat. [11]

Hvem skal kontakte?

Behandling hydropericardium

Hvis det er muligt, skal behandling af hydropericardium eliminere dets grundårsag, og valg af metode bestemmes først og fremmest af etiologien. Det vil sige, at de  behandler perikarditis  eller myocarditis, lungebetændelse eller pleurisy, hypothyroidisme eller kræft. [12]

I lægemiddelterapien af perikardieeffusion af inflammatorisk oprindelse anvendes ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID'er), dvs. Lægemidler såsom: Aspirin (0,7-1 g pr. Dag i 10 dage); Ibuprofen  (0,6 g to gange dagligt) Indomethacin (50 mg to gange dagligt). Det skal huskes, at med gastritis og mavesår er disse lægemidler kontraindiceret.

Antibiotika ordineres til behandling af hydropericardium forårsaget af en mikrobiel infektion, og i tilfælde af hjertesvigt diuretika (med serumnatriumkontrol).

Til tilbagevendende effusioner anvendes NSAID'er og colchicin (daglig dosis - 1 mg), og i tilfælde af systemiske inflammatoriske sygdomme -  glukokortikoider , for eksempel Prednisolon eller Dexamethason (daglig vinstok er 0,2-0,5 mg pr. Kg kropsvægt). [13]

Det er ikke værd alene - uden at konsultere en læge - at bruge alternative metoder, især urtebehandling, tage afkog af tyttebærblade, bjørnebærurt, nøgen brok, padderok eller sump. [14]

Kirurgisk behandling er fjernelsen af væske, der er ophobet i perikardiehulrummet, detaljer i publikationen -  Puncture hjertesækken pericardiocentesis  [15],  [16], [17]

Med hyppige gentagelser af effusion kan en minimalt invasiv operation udføres for at skabe det såkaldte perikardialvindue - en lille åbning i foringen af perikardiesækken for at dræne den akkumulerende væske. [18]

Forebyggelse

I de fleste tilfælde er der ingen måde at forhindre forekomsten af hydropericardium på. [19]

Vejrudsigt

I betragtning af at hydroperikardiet forekommer af forskellige årsager, kan prognosen for dets resultat ikke være lige så gunstig i alle tilfælde. Selvom små ophobninger af serøs væske kan forsvinde spontant eller kræve minimal terapeutisk intervention.


ILive portalen giver ikke lægehjælp, diagnose eller behandling.
Oplysningerne offentliggjort på portalen er kun til reference og bør ikke bruges uden at konsultere en specialist.
Læs omhyggeligt regler og politikker på webstedet. Du kan også kontakte os!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rettigheder forbeholdes.