Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Tuberkuløs perikarditis: årsager, symptomer, diagnose, behandling

Medicinsk ekspert af artiklen

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 18.10.2021

Perikarditis - betændelse i hjertemembraner af infektiøs eller ikke-infektiøs art. Tuberkuløs perikarditis er en betændelse i hjertets membraner forårsaget af en tuberkuløs infektion.

Pericarditis kan være en uafhængig og eneste manifestation af enhver smitsom sygdom, herunder tuberkulose, men er oftere en komplikation af den fælles fælles infektiøse eller ikke-infektiøse proces.

Epidemiologi af tuberkuløs perikarditis

I de senere år er antallet af bakteriel perikarditis signifikant faldet. Konkurrere for en given lokalisering af den inflammatoriske proces anerkendes af 2 årsager: tuberkulose og reumatisme. Litteraturdataene om forekomsten af tuberkulær perikarditis er meget modstridende, deres andel blandt alle perikarditis er 10-36%. Der skal lægges særlig vægt på at øge antallet af perikarditis hos patienter med tuberkulose med HIV-infektion. Blandt tuberkulosepatienter konstaterer 6,5% af patienterne akkumulering af exudat i perikardhulen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Symptomer på tuberkuløs perikarditis

Tørre perikarditis er den mest almindelige form. Tørre perikarditis kan være begrænset eller almindelig. Symptomer på tuberkuløs perikarditis i denne form er som følger: stumpe, presserende smerter i hjertet af hjertet; som regel uden bestråling. Cirkulationsforstyrrelser ses sjældent. Det er muligt at sænke blodtrykket.

Exudativ perikarditis observeres oftest med primær tuberkulose sammen med andre paraspecifikke reaktioner. Smertefulde fornemmelser forekommer hovedsageligt i de indledende stadier af sygdommen og forsvinder med væskeakkumulering. Når mængden af væske bliver signifikant (mere end 500 ml), opstår smerterne igen, er stump og pressende. Bestråling af smerte er sjældent bemærket, men nogle gange kan de bestråle ind i det interlaterale område eller ind i vinklen på venstre scapula. Den anden mest almindelige klage er åndenød, som først vises gradvist, kun med fysisk anstrengelse og derefter i ro.

Kronisk tuberkulær perikarditis er mere almindelig hos mennesker 30-50 år og ældre. Normalt er det forud for exudativ-fibrinøs (eksudativ klæbende) perikarditis. I de første dage fra starten af den inflammatoriske proces deponeres fibrin på begge perikardieark i form af filamenter, der flyder i exudat ("håret hjerte"). Med stigende fibrinkoncentration bliver exudatet gelé, hvilket igen gør diastolisk afslapning af myokardiet vanskeligere og reducerer udstødningsvolumenet (minutvolumen osv.). Imidlertid komplicerer aflejringer af fibrin resorptionen af exudat, processen kan trække på i mange måneder. Ved kronisk forløb tuberkuløs pericarditis er næsten aldrig en tuberkuløs perikardial tamponade serdtsa.Simptomy denne formular er mindre udtalte, og sker for det meste milde smerte fornemmelser i brystet, ikke ofte forbundet med fysisk aktivitet. Dyspnø observeres sjældent og bemærkes kun ved træning. I denne gruppe af patienter bliver der ofte hørt perikardiel friktionsstøj.

Hvad generer dig?

Klassifikation af perikarditis

Der er to klassifikationer af perikarditis. Ifølge den første er de opdelt efter den etiologiske faktor i henhold til den anden - i henhold til kliniske og morfologiske træk under hensyntagen til udviklingshastigheden for den patologiske proces, arten af vævsreaktioner og resultater. Vi citerer sidstnævnte, da det giver os mulighed for at formulere en udvidet diagnose af sygdommen. Ifølge denne klassifikation skelnes mellem følgende former for perikarditis:

 • Sharp.
  • Tør (fibrinøs).
  • Exudativ (eksudativ):
   • med en tamponade
   • uden tamponade.
  • Purulent og putrefaktiv.
 • Kronisk.
  • Exudativ.
  • Exudativ-klæbende (eksudativ-fibrinøs).
  • lim:
   • "Asymptomatisk";
   • med krænkelse af hjerteaktivitet:
   • med deponering af kalk ("carapaceous heart");
   • med ekstraperikardiale sprækker;
   • constrictive perikarditis (initialt udtalt, dystrophic stadium).

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17]

Hvad skal man undersøge?

Behandling af tuberkuløs perikarditis

Forebyggelse af komplikationer tuberkuløs pericarditis omfatter primært den tidlige diagnose af denne patologi i tuberkulose af intratorakale lymfeknuder. Den mest oplysende metode til påvisning er ekkokardiografi. Til forebyggelse af dannelsen af adhæsioner, snærende syndrom og "sten hjerte" i de tidlige stadier af behandling tuberkuløse pericarditis kræver brug ikke kun af glucocorticoider, men også af proteaseinhibitorer [aprotinin (contrycal) og analoger deraf] samt lægemidler hæmmer collagensyntese (penicillamin (kuprenil) ].

Fjernelse af exudat udføres med en trussel om hjerte tamponade eller med signifikant kompression af de hule vener med udvikling af sekundære komplikationer. Perikardial punktering udføres ved parasternal linie til venstre i fjerde eller femte interkostale rum eller under xiphoid proces, der fører op til nålespidsen af hjertet. Undertiden perikardial kateterisering egnet til kontinuerlig fjernelse af formefluid og glucocorticoider og antimikrobielle midler. I de senere år teknikken har spredt perikardotomii ved fjernelse ekssudat produceret kirurgisk gennem et snit i epigastriske region fordel ved denne teknik ligger i det faktum, at manipulationen udføres under direkte syn, som gør det muligt at udføre en biopsi af hjertesækken efterfulgt af morfologisk undersøgelse af biopsi.

Ved kronisk perikarditis, når der efter hovedforløbet af kemoterapi varer en vis mængde exudat, anbefales det at fjerne væsken ved perikardotomi. Punktering i disse tilfælde er vanskelig. Det skal huskes, at når man transporterer ekssudatet til laboratoriet, er det nødvendigt at tilføje heparin til beholderen. I tilfælde af genophopning af væske såvel som i dannelsen af et "kært hjerte" og med konstrictiv perikarditis udføres perikardektomi. Anvendes af cardiosurgeons i perikarditis, omgåelse af perikardial hulrum, hvis der er en mistanke om tuberkuløs perikarditis, er upassende på grund af den mulige spredning af en bestemt proces til andre organer.


ILive portalen giver ikke lægehjælp, diagnose eller behandling.
Oplysningerne offentliggjort på portalen er kun til reference og bør ikke bruges uden at konsultere en specialist.
Læs omhyggeligt regler og politikker på webstedet. Du kan også kontakte os!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rettigheder forbeholdes.