^

Vægttab: Hvor farligt er afvisningen af fedtstoffer, proteiner eller kulhydrater?

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Når vi bliver tynde, nægter vi absolut noget. Dette afslag truer ikke kun tabet af nyttige sporstoffer, men også den omvendte effekt - vi kan komme sig. Men det var slet ikke vores plan. Hvad truer med at afvise fedt, protein, kulhydrater - mindst et af disse elementer?

Hvorfor har vi brug for proteiner, kulhydrater og fedtstoffer?

Hvorfor har vi brug for proteiner, kulhydrater og fedtstoffer?

Disse er mikronæringsstoffer, der mætter vores krop med nyttige stoffer og giver energi til vækst, liv og arbejde. Mineraler og vitaminer er elementer i vores krops ernæring, som vi har brug for relativt lidt.

En person får glukose fra kulhydrater. Det er energikilden for mennesket. Glukose kan også opnås fra fedtstoffer, proteiner, til at bruge det som brændsel til celler. Kropet forbrænder glucose, og til gengæld producerer energi.

Kulhydrater

Kulhydrater kan hurtigt omdannes til glukose allerede på det tidspunkt, hvor en person tygger. Kulhydrater kan give en hurtig overgang af glukose til energi (simple kulhydrater) og langsomme (komplekse kulhydrater).

Enkelte kulhydrater findes i den mad, der indeholder stivelse. Disse er kartofler, brød, korn, kiks og alt mel, frugtsaft, alkohol.

Komplekse kulhydrater er i grøntsager, korn, frugt, men ikke forarbejdet. Komplekse kulhydrater er gode, fordi de fodrer vores krop med fiberopløselige (pektin og frugt) og uopløselige (selleri).

trusted-source[1], [2], [3]

Fedtstoffer og proteiner

Disse stoffer deltager i metabolismeprocesserne, fremmer produktionen af glucose, deltager i energiomsætningen og hjælper med at genoprette energi. Denne energibombe er stadig aktiv i 5-6 timer efter at personen spiste.

Glukose er nødvendig for mennesker hele tiden, uden at hjernen ikke kan fungere fuldt ud. Derfor bør glukose komme fra mad ikke i små og små doser, men jævnt, hele dagen.

For at gøre dette skal du balancere kosten og spise ved omtrent samme frekvens, så kroppen kan behandle glukose og levere den til kroppen hele dagen. Det vil sige, at det er ønskeligt at spise fortrinsvis 5-6 gange om dagen i opdelte doser med lige store intervaller.

Hvis en person spiser meget, så kommer en lille glucose ind i kroppen ujævnt, og hjernen virker dårligt ved disse intervaller. Du kan føle generel svaghed, døsighed, træthed.

trusted-source[4], [5]

Kulhydrater og deres egenskaber til vægttab

I flere år siden siden 60'erne i sidste århundrede har pressen dyrket ideen om, at kulhydrater bidrager til et sæt overskydende vægt. Til dette blev de anbefalet at blive udelukket fra kosten generelt. Derefter ændrede lægerne mening, og kulhydrater blev anbefalet til at blive brugt i kosten, men pas på overdreven vægt. Det vil sige den opfattelse, at kulhydrater er nyttige, men den overskydende vægt, som de resulterede i, er skadelig, det var upraktisk.

Der var ingen klare vejledninger om, hvordan man anvender kulhydrater og om at anvende dem overhovedet.

Bladene angav, at fedtindskud på menneskekroppen blev dannet ud fra, at folk spiste fede. Endnu senere sagde lægerne, at de ekstra pund i en person dannes ikke på grund af at spise fede fødevarer, men på grund af det for højt kalorieindhold.

Hvilken slags mening ville være nyttigt og praktisk til at kontrollere vægten? Hvordan og hvor meget kan du bruge fedtstoffer, proteiner og kulhydrater?

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Vigtige tips til vægtkontrol

Hvis størrelsen på din krop er tæt på det ideelle (det vil sige forholdet mellem højde og vægt), kan du prøve flere kostvaner og forblive på den optimale kost, der omfatter både fedtstoffer, proteiner og kulhydrater. Det vil sige at anvende i praksis allerede et certificeret kursus af ernæring.

Hvis en kvinde efter 30 begynder at komme sig tilbage, så skal du vælge karbonhydrater, som styrer processen med vægtnormalisering. Det vil sige, lad dig selv vælge en kulhydratmenu og ikke blive bedre på grund af det for store kalorieindhold i fødevarer. Enkelte kulhydrater - en kilde til overskydende vægt, hvis du spiser dem i overskud. Dette mel, kartofler, frugtsaft med tilsætning af sukker, slik, kager, chokolade.

Alle disse produkter bidrager til øget insulinproduktion, som har bevaret fedt i kroppen.

Kulhydrater og sygdomme

Hvis en persons skjoldbruskkirtel ikke virker godt, er dens funktioner brudt, og der er lidt kulhydrat i kosten, begynder hjernen at modtage signaler fra SOS, at organismen er sulten. Og så sender hjernen en impuls til skjoldbruskkirtlen om denne sult.

Skjoldbruskkirtlen reagerer straks med en stigning i produktionen af hormoner T3 og T4. Men T3 i denne situation har det formål at binde sig til proteinstoffer i blodet og vil ikke handle så aktivt, vil ophøre med at opfylde sin rolle at aktivere metaboliske processer.

Når hormonet T3 binder, forstyrres metabolismen og nedsættes. Således samler fedtvæv mere end du planlagde. Balancen i skjoldbruskkirtlen er brudt, og fraværet eller den lille mængde kulhydrater forværrer yderligere denne proces. Sygdomme i skjoldbruskkirtel er ikke kun indlysende, men også skjult, så du skal være opmærksom, inden du skar kulhydrater fra menuen.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Normen for kulhydrater til kvinder

Selvfølgelig er disse normer individuelle, men de generelle anbefalinger er omtrent det samme. For kvinder i alderen 30-40 skal normen for kulhydrater være op til 40% af den samlede kost hver dag.

I kulhydrater er kalorier (energienheder) mindre end i fedtstoffer - 4 kalorier i 1 gram. Men denne energi bliver brugt mere end efter forbrug af fedtstoffer. Hvis en kvinde spiser nok grøntsager, frugter og spire korn, får hun nok energi fra at forbruge komplekse kulhydrater.

Dette øger niveauet af glukose, hvilket betyder, at energiniveauet er større end efter inddragelsen af simple kulhydrater i menuen. Men det betyder, at en kvinde har brug for at flytte mere på samme tid og kontrollere hormonbalancen, uden hvilken en hvilken som helst diæt vil være ineffektiv. En kvinde, der bruger nok komplekse kulhydrater, gør forebyggelse af en insulinspike (når insulinniveauet stiger kraftigt).

Korrekt formuleret kulhydratmenu gør det muligt at undgå stigningen i blodsukkerniveauet, men forhindrer faldet i dets niveau. Kulhydrater i menuen til at hjælpe andre stoffer, der er ligestillet bedre og hurtigere, til at levere kroppen nok fiber, kulhydrater giver en følelse af mæthed i lang tid, så kvinden ikke ville genopbygge deres lagre i maven, fordi det ikke føler underernæring. Så vil ikke akkumulere fedtholdige indskud.

Proteiner og fedtstoffer skal også afbalanceres, hvilket vil hjælpe dem med at fordøje kulhydrater bedre.

Proteiner og deres egenskaber

Egenskaberne af proteiner er så forskellige, at de er i stand til at danne op til 30 slags aminosyrer. En aminosyre - et byggemateriale til produktion af deres egne proteiner. De er nødvendige for at en person kan vokse, udvikles muskler og knoglevæv og genoprettes med skade, og immuniteten øges for at bekæmpe sygdomme.

Kropet gennemgår kontinuerligt metaboliske processer, og proteiner bidrager til dette. De forarbejdes til glukose som følge af metabolisme, og personen får energi til livet. Aminosyrer hjælper en person til at danne mediatorer til opbygning af hormoner af endorphiner og enkephalinstoffer, som forbedrer stemning og overordnet velbefindende.

1 gram protein er 4 kilokalorier. Det er, lige så mange mennesker modtager energi fra 1 gram protein. Proteiner omdannes til glukose meget svagere og længere end kulhydrater. Til sammenligning: fra kulhydrater behandles glukose inden for 1-2 timer efter deres indtag og fra proteiner - i næsten 4 timer efter at have taget proteinføde.

Proteiner efter omdannelsen af glucose hjælper med at opretholde et konstant niveau i blodet af sukkerarter og niveauet af energi på samme tid.

Så, både proteiner og kulhydrater er nødvendige for os at opretholde livsenergi, niveauet af stofskifte. Derfor bør en person tage mad i lige store portioner for at sikre disse udvekslinger hele dagen.

Aminosyrer og deres egenskaber

Aminosyrer kommer i to kategorier: Naturligt, som kroppen producerer sig selv eller kaldes ikke-væsentlig, og kommer ind i kroppen fra mad udefra - de kaldes uerstattelige. Den første er produceret mere - op til 80%, den anden - kommer fra mad - uerstattelig - mindre - op til 20%.

Irreplaceable aminosyrer ni: lysin, leucin, methionin, isoleucin, histidin, tryptophan, valin, phenylalanin, threonin. Essentielle aminosyrer er meget vigtige for kroppen, fordi de hjælper med at håndtere smerte symptomer og mætte kroppens celler med ilt.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Aminosyrer er indeholdt i proteiner

Fødevarer af animalsk oprindelse, som indeholder alle aminosyrer, er kød, fisk, æg, oste, fjerkræ. Disse er højkvalitetsproteiner, som en person er mættet meget hurtigt. I denne menu er der ikke kun proteiner og aminosyrer, men også fedtstoffer. Sandt nok er der ikke noget fedt i magert kød og fisk samt mejeriprodukter med lavt fedtindhold.

Hvis en person ikke spiser kød, skal han kombinere kosten for at få proteiner og fedtstoffer fra andre fødevarer, i hvert fald fra planter. Men planter skal kombineres på en sådan måde, at proteiner og fedtstoffer er fuldt repræsenteret i dem. For eksempel vil ris og bønner give både proteiner og aminosyrer. Men dem, der lider af overskydende vægt, skal vi også følge kalorieindholdet i fødevarer og deres mætning med stivelse. I denne kombination af stivelse meget, er det måske ikke egnet til fede mennesker. Desuden kan stivelse fremkalde en insulinfrigivelse i kroppen.

trusted-source[22], [23], [24]

Fedtstoffer og deres egenskaber

Biologiske fedtstoffer ser ud som ringe, som er fastgjort til kæder i form af links. Når mad forarbejdes i kroppen, trænger fedtsyrer ind i blodet. De omdannes til glukose, men meget langsomt. Derfor øges niveauet af glukose i kroppen ret langsomt gennem forarbejdning af fedtstoffer.

Men niveauet af glukose og falder lige så langsomt. Fedt i lang tid - i flere timer - giver en person følelsen af mættet. Herfra er det lettere at kontrollere vægten, fordi en person efter at have spist fedt i lang tid ikke føler sig sulten.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Hvad er fedtstoffer

Dyr - det vil sige mættet, plante - det vil sige flerumættede og enumættede. Disse er typer af fedtstoffer. Hvis fedt i kroppen er nok, absorberes fedtopløselige vitaminer perfekt i blodet og giver en meget god effekt, hvilket giver vital vitalitet i kroppen.

Fedtsyrer, der kommer ind i kroppen med fedtstoffer, giver personen mulighed for at producere hormoner, herunder basale stoffer, for eksempel testosteron, østrogen, progesteron. Disse hormoner er fordelene ved reproduktionssystemet, som genererer dem.

Konsekvenser af afvisning af fedtstoffer

Hvis en person nægter fedt, vil hormoner stoppe dramatisk, og hos kvinder fører dette til negative sundhedsmæssige konsekvenser. For tidlig ophør af hormonproduktion af æggestokkene fører til et tidligt klimaks og en negativ tilstand, der er forbundet med dette. Det vil sige ebbe og strømmen af varme, feber, hovedpine og så videre.

Undersøgelser viser, at sådanne kvinder også risikerer udseendet af blødninger, tilstoppede blodkar, begyndelsen af et slagtilfælde. Kvinder, der nægter at spise fedt på menuen, kan pludselig øge deres blodtryk eller observere deres spring, for ikke at nævne den ukontrollerede overvægt.

Der er tegn på, at en diæt, hvor for lidt fedt ikke alene fører til en stigning i blodtrykket, men også til ødelæggelsen af hjerneskibene samt risikoen for deres brud.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Fedt og kalorier

Fra et gram fedt kan en person få meget flere kalorier end fra proteiner og kulhydrater - så meget som 9 kalorier. Derfor er mange fedtstoffer i kosten en overvægt af energi, som vi ikke bruger, og som omdannes til fedtvæv.

Men for at kontrollere mængden af fedt i kosten, skal du også være opmærksom på den form, de er indeholdt i. Olivenolie indeholder for eksempel umættede fedtstoffer, og i dyr (fedt, for eksempel) - mættet. Men i begge produkter er det samme antal kalorier.

Så: at medtage i kosten af olivenolie er mere nyttigt end fedt. Umættede fedtsyrer skal leveres til kroppen mere end mættet.

trusted-source[38], [39]

Fedt og mave

Fedt er højt i kalorier, og alligevel kan vi bruge dem mere end den foreskrevne, fordi de ikke indtager meget plads i maven. Denne fiber optager meget plads i fordøjelseskanalen, og svulmer også til det samme, så vi kan ikke spise meget af det. Det er nødvendigt at kontrollere mængden af fedt i kosten, vi ønsker ikke at komme sig på grund af deres overabundance.

Hvis kosten af fedt og proteiner fjernes ukorrekt, kan det forstyrre bolus i maven, hævelse, forstoppelse, overskydende vægt. Især disse symptomer kan manifestere sig i anden halvdel af menstruationscyklussen, når kroppen er mere sårbar på grund af øget produktion af hormoner.

For at kunne beregne din menu korrekt skal du ikke lægge mere end 30% af fedtet, og de fleste af dem skal være umættede. Så vil resten af mængden af nyttige stoffer en person modtage sammen med proteiner - proteinmenuen.

trusted-source[40], [41], [42]

Skjulte fedtstoffer

Fedtstoffer kan oversætte kroppen, forudsat at du ikke ved om de skjulte fedtstoffer der kommer ind der. Selvom du nøje overholder normen for fedtholdet, kan du ikke vide om transfedtstoffer, som oversætter fødevarerne. For eksempel transfedtstoffer i margariner, chokolade, slik, kage, cookies. For ikke at falde i fælden af skjulte fedtstoffer, skal du læse produktets sammensætning - alt hvad du køber.

Selvom mærket siger "0% fedt" eller "fedtfri" betyder det ikke, at de ikke har transfedtstoffer, hvilket indikerer en lav kvalitet på produkterne. Billige produkter indeholder fedtstoffer, der ikke har værdi som næringsstoffer, men har mange kalorier. Sådanne produkter kan negere alle dine bestræbelser på at tabe sig.

Pas derfor på dig selv og brug kun højkvalitetsprodukter uden transfedt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.