^

Hvordan påvirker progesteron fedtindskud?

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Evnen til at genoprette uden nogen grund kan forårsage, det synes at være nyttigt for kroppshormonet - progesteron. Han er ansvarlig for evnen til at blive gravid. Men det viser sig, at progesteron kan provokere fedme. Hvordan sker dette og hvad skal man gøre for ikke at forbedre?

trusted-source[1], [2], [3]

Progesteron og fedme

En kvinde på 50 år vendte sig til en kvindes høring og klagede over overdreven fuldstændighed. Og hun fik meget ekstra vægt - mere end to tiere kilo i kun to år. Samtidig førte patienten en sund livsstil, praktiserede sport og spiste ikke engang kød.

Patienten forstod desperat ikke hvad der skete med hende. Hun plejede mere for hendes helbred end nogen anden. I hendes kost var kun nyttige fødevarer og vitaminer ordineret af en læge. Ikke desto mindre fangede climacterium hende overrasket. Der begyndte uforståelige hot flushes, svaghed, humørsvingninger, selv om de månedlige var der stadig. Sandt, ikke så rigeligt og regelmæssigt som før. For alle disse tegn konkluderede kvinden, at hendes tilstand var forbundet med overgangsalderen.

Patienten vendte sig til lægen for forklaringer: mest af alt var hun bange for overvægt.

Hvad er årsagen?

Lægen bad patienten omhyggeligt for at finde ud af, hvad præ-menopausale tilstand og overdreven magt kunne have været forårsaget. Det viste sig, at damen var meget disciplineret: hun drikke ikke medicin uden at konsultere en læge, brugte ikke hormoner og brugte ikke p-piller.

Men det viste sig at være en kendsgerning, der kaster lys over alle ændringer i patientens krop. Det var for 2 år siden, da hun begyndte at komme sig, blev en kvinde ordineret en fløde for at lindre udseendet af præmenstruelt syndrom. I fløden indeholdt store doser et hormon progesteron.

Uden at have interesseret sig hverken diplom eller lægeuddannelse begyndte kvinden at anvende denne creme 2 gange om dagen i flere måneder med tidsintervaller hver anden dag.

Hvordan har progesteron påvirket kvindens vægt og velvære?

Den mest irreversible måde. Kvinden var glad for, at symptomerne på PMS først svækkedes. Hun havde et mere jævnt humør, der var ikke længere nogen følelse af aggression over for andre. Smertefulde fornemmelser under menstruationen blev ikke. Og damen troede, at cremen er bare magisk. Derfor anvendte jeg det i lang tid, som "specialist" rådede.

Kvinden huskede, da det allerede var utroligt svært at tabe sig, og symptomerne på PMS blev følt. Det vil sige, hendes tilstand, i stedet for at forbedre, forværres kun over tid.

For at kontrollere vægten spiste hun mindre, konstant praktiserede sport, tog et vitaminkompleks, men følte sig værre og værre. Sløvhed, svaghed, forøget træthed tillod ikke fuldtidsarbejde eller føre et normalt personligt liv.

Efter blodprøver fandt patienten, at ud over alle disse symptomer steg hendes blodsukkerniveau. Især høj, blev han to uger før menstruation. Kvinden blev bekymret, mistænkte hendes fornemmelse for diabetes. Var det alt om progesteron?

Hvilke hormonprøver har vist

Når en kvinde bestod en test for hormoner, så viste det sig. Hendes krop var for lavt niveau af østradiol. På den 20. Dag i menstruationscyklussen var det kun 70 pg / ml - ved et normalt niveau på mindst 200 pg / ml.

Men niveauet af hormonprogesteron i kvindens blod var rekordhøj - 24 pg / ml. Selv for ægløsning cyklus, når niveauet af progesteron er ekstremt høj, var det meget. Lægerne fastslog, at årsagen til dette er brugen af en creme med progesteron.

På grund af det faktum, at kvinden brugte denne fløde ofte og regelmæssigt, blev forholdet mellem hormoner i kroppen forstyrret. Forholdet mellem østradiol og progesteron var sådan, at den anden undertrykte produktionen af den første. Som følge heraf fedme og dårligt helbred.

Negativ effekt af progesteron

Dette hormon, der er dominerende i blodet, oversætter langsomt patientens krop til en tilstand som under graviditet. Det vil sige, reserverne af fedtvæv blev mere og mere, modstanden af kroppen til at tage sukker faldt hver dag, hvilket provokerede udviklingen af diabetes.

Til behandling og genopretning af hormonbalancen behøvede kvinden hverken meget eller lidt - så meget som 2 år. Men normaliseringen af vægt tog endnu mere tid - det viste sig for at være et meget vanskeligt job.

Hvad truer progesteron overfeeding

Hvad truer progesteron overfeeding

Mange apoteker og læger annoncerer cremer indeholdende progesteron som et middel, der hjælper med at lindre symptomerne på PMS. Progesteron krediteres også med egenskaberne ved at forbedre tilstanden af knoglevæv, hvilket forhindrer sådanne farlige og ubehagelige sygdomme som osteoporose, fedme samt kardiomyopati.

I praksis er dette ikke helt sandt. Progesteron kan virkelig hjælpe en kvinde slippe af med mange af hendes problemer. Men kun hvis du bruger det i de rigtige doser, og ikke i overdreven grad.

Andre hormoner, som progesteron interagerer med, kan øges eller falde i doser. Og dette kan påvirke en kvindes krop ikke på den bedste måde. Og så skal du løse de problemer, der er beskrevet ovenfor i en patient med overskydende vægt.

Hvordan virker progesteron?

Dette hormon forårsager en afmatning i stofskiftet og opretter kroppen som om den arbejdede under graviditeten. Det er at samle forsyninger af næringsstoffer til både mor og fremtidige barn. Og det er risikoen for fedme for en ikke-gravid kvinde.

Et interessant faktum: I løbet af et barns fødsel bliver progesteron i kroppen 15 gange mere end en kvinde, der ikke forventer et barn.

Hvordan varierer niveauet af progesteron i kroppen?

  • Den første halvdel af menstruationsfasen (når follikler dannes) - progesteron fra 0,3 til 0,9 ng / ml.
  • 2. Fase: - under ægløsning (på dette tidspunkt er processen med isolering af ægget, som begynder at udskille progesteron) - 15-30 ng / ml.

Gør simpel matematik: I anden fase er niveauet af progesteron i kroppen 30 gange højere end i den første fase af menstruationscyklussen.

Hvordan påvirker progesteron vægten?

Så i anden fase af graviditeten bliver progesteron meget mere. På det fysiologiske niveau ændrer dette dramatisk organismens funktion. Væggene i livmoderen bliver tykkere for at muliggøre beskyttelse af ægget, som allerede er befrugtet.

Kvindens placenta på dette tidspunkt begynder at producere progesteron intensivt. Dens forhøjede satser giver en hel revolution i kroppen i form af forøget fedtindskud og selvfølgelig vægtforøgelse. Hvorfor har en kvinde brug for fedt? For at forbedre evnen til at formere sig, fordi det er fedtvævet, der producerer kønshormoner for bedre udformning og bærende af fosteret.

Fedtvæv er desuden en hel klondike af nyttige stoffer, som er nødvendige både for at støtte moderen og til udviklingen af barnet. Takket være progesteron ekstraheres den maksimale mængde nyttige stoffer fra fedtvæv, selvom der ikke er meget mange af dem. Progesteron har også egen spændende appetit. Især til mel og sødt. Det tilføjer naturligvis ikke harmoni.

Progesteron, der er lanceret i en kvindes krop kunstigt, det vil sige i form af en creme eller pille, har samme virkning som et naturligt hormon under graviditeten. Tegn konklusioner.

Hvordan påvirker progesteron maven?

Han har evnen til at arbejde på tarmens muskler og slapper af dem. Så kan maven holde mere mad. Desuden bliver tarmmusklerne mindre elastiske, og fødevarer passerer meget langsommere end normalt.

Det absorberes bedre og giver væk alle dets nyttige stoffer. For en gravid kvindes krop er det godt, fordi det giver ernæring til både babyen og moderen.

Men for en kvinde, der ikke er gravid, truer det med at vokse, fordi nyttige stoffer ophobes i hendes krop for to. En anden afslappning af de glatte muskler i mave-tarmkanalen for en kvinde, der ikke forventer et barn, er risikoen for hævelse, ophobning af gasser og forstoppelse. Det vil sige, vil sundhedstilstanden forværres.

Hertil kommer, at hvis der er en stor mængde progesteron i kroppen, vil risikoen for nyresten og gallesten vokse, da arbejdet i de indre organer går langsommere. Denne risiko øges dobbelt, hvis en kvinde udelukker fra hendes kostfiber, som har evnen til at fjerne toksiner fra kroppen. Eller bruger den for lidt.

Hvad er forskellen mellem arbejdet med progestin og progesteron?

Hormoner er biokemiske stoffer, der består af en kæde af molekyler. Selv en lille ændring i molekylet kan ændre hormonets egenskaber og omdanne det til et andet hormon. Hvilket virker på menneskekroppen enten positivt eller negativt. Hvad er forskellen mellem progestin og progesteron?

Hvad er progestogen?

Dette udtryk betegner et biokemisk stof, der hjælper en kvinde med at bære et barn. Læger kalder denne egenskab af hormonet progestational

Hvad er progesteron?

Det er et hormon med en progestationsegenskab (det vil sige en egenskab, der hjælper med at bære barnet). Han er i kroppen af kvinder og mænd, og endda dyr, der har rygsøjlen.

Progesteron i en kvindes krop producerer en gul krop efter ægløsning har fundet sted. Det produceres af moderkagen (under barnets leje). En anden kilde til progesteron - æggestokkene og binyrerne under forberedelsen af kroppen til graviditet.

Hvad er progestiner?

Disse er specielle molekyler, hvis virkning er identisk med den for progesteron. Kun den er stærkere og stærkere.

Den mest slående repræsentant for den negative progestin er medroxyprogesteronacetat (dechifreret som MPA). Han - årsagen til vægtøgning hos en kvinde. Fremmer akkumulering af fede aflejringer.

Det er meget vigtigt at overveje forholdet mellem progestiner og andre hormoner. Det afhænger af dette, hvordan de vil handle på kvindens krop - positivt eller negativt.

Hvis progestinerne virker i forhold til østrogener og androgener, arbejder alle organer og systemer normalt. Hvis progestiner anvendes uden østrogener, kan konsekvenserne være den mest triste - et sæt af overskydende vægt, dårlig sundhed. Det er især nødvendigt at overvåge balancen af disse hormoner med hormonbehandling.

Hvorfor tage hormoner i piller?

For ofte at tilpasse arbejdet hos den kvindelige krop, som i sig selv ikke kan akkumulere og producere progestiner, foreskrives patienterne disse hormoner i kapsler, det vil sige syntetiske. For nogle kvinder, med normale doser af lægemidler, er behandlingen normal, uden bivirkninger. Men for mange patienter hormonbehandling med kunstige, og ikke naturligt producerede progestiner, slutter det ynkeligt.

Synes overvægtige, blinklys, ligesom overgangsalderen og andre ubehagelige symptomer på hormonel ubalance. For ikke at have en øget følelse af sult, brutal appetit og overskydende vægt som følge heraf kan en kvinde sammen med progestinet ordineres norethindron. Dette stof bruges undertiden i svangerskabsforebyggende midler. Det reducerer følelsen af sult, og risikoen for fede aflejringer falder.

Hvordan er figuren dannet ved hjælp af progesteron?

Dette hormon kan ændre figurernes og vægtens disposition. Lad os se på hvordan. Først og fremmest påvirker progesteron stofskiftet, der anvendes i store doser, sænker det ned. I løbet af menstruationscyklussen har niveauet af hormoner i kroppen forandringen - stigende eller faldende. Og dette skift er ret hurtigt.

Især varierer forholdet mellem testosteron og østradiol. Disse hormoner påvirker hastigheden og tykkelsen af fedtindskud, absorptionshastigheden og assimileringen af mad, niveauet af insulin i blodet samt stresshormonet kortisol. Det korrekte forhold mellem testosteron og østradiol har evnen til at påvirke, hvor hurtigt maven tømmes, hvor hurtigt koffein opdeles, og om immunsystemets modstand mod forskellige infektioner er stor.

Forholdet mellem østradiol og progesteron hjælper med at opretholde, reducere eller forøge kroppens fedtreserver i den kvindelige krop. Derfor - formen på figuren. Vil de være elegante eller klumpede, sløret? Afhænger af det korrekte forhold mellem disse hormoner.

Disse normer, nøgletal vil blive bestemt af en læge-endokrinolog.

Balancen mellem østradiol og progesteron påvirker også enzymets aktivitet, hvilket hjælper med at opdele fedtcellerne (lipase). Hvis cellerne skilles langsomt, genopretter personen sig for langsomt. Hormoner spiller forskellige roller i denne proces.

Estradiol hjælper fedt at akkumulere mindre (celler opdeles langsommere), og progesteron - tværtimod hjælper fedt akkumulere hurtigere (celler opdele og formere sig hurtigere). På grund af dette er en kvinde meget sværere at tabe sig end en mand.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.