^

Sundhed

Alaninaminotransferase (ALT) i blodet

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 22.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Alaninaminotransferase (ALT) i blodet er et specifikt enzym, der viser, hvor stabilt tilstanden af væv fra forskellige menneskelige organer er.

Alaninaminotransferase er generelt en standardafvigelse, men alanin i sig selv er et vigtigt enzym, der findes i store mængder i skeletmuskulatur, lever, hjerte og nyrer. Dette stof er aktivt involveret i metabolisme og syntese af forskellige aminosyrer. ALT kan kun komme ind i blodet i tilfælde af vævsskade, i en sund tilstand af vævene i de indre organer, ALT er praktisk taget ikke til stede, og hvis det observeres, så i små mængder. Alanin i vævet er også en aminosyre, som hurtigt konverterer til glukose, hvilket giver energi til både centralnervesystemet og hjernen. Styrkelse af immunsystemet, aktiv deltagelse i produktion af lymfocytter, kontrol af metabolisme af sukker og syrer - alt dette er de funktioner, som alanin udfører.

De standarder, hvor alaninaminotransferase skal passe i blodet er:

Referenceværdier (norm) for serum ALT-aktivitet - 7-40 IE / l.

  • Hos mænd, ikke mere end 40-41 enheder / l;
  • Hos kvinder - ikke mere end 30-31 enheder / l.

I analytiske undersøgelser af dette enzym er høj nøjagtighed nødvendig, og den er direkte relateret til indtagelsen af visse lægemidler, som kan fordreje det analytiske billede. Derfor skal du konsultere din læge, før du kontrollerer niveauet af ALT, hvem enten midlertidigt afbryder medicinen eller tager hensyn til afvigelserne i resultaterne af analysen forbundet med lægemiddelterapi. Derudover afhænger ALT i blodet af alderen, f.eks. Hos spædbørn, der lige er født, når ALT ikke overstiger 17 enheder. Derefter øges mængden af ALT gradvist, dette skyldes lanceringen af alle beskyttelsesmekanismer i kroppen. Også for analytiske undersøgelser afhænger omgivelsestemperaturen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Årsager til forhøjet ALT i blodet

Alaninaminotransferase øges i sådanne sygdomme som: 

  • hepatitis, herunder viral; 
  • giftige virkninger af alkohol, herunder cirrose
  • onkoprotsessa i leveren
  • stofforgiftning; 
  • hjertesygdomme, herunder svigt 
  • myocarditis, hjerteanfald
  • chokforhold med forbrændinger og forskellige alvorlige skader; 
  • nekrotiske læsioner af skeletmusklerne.

Også alaninaminotransferase i blodet er normalt forhøjet hos alle gravide kvinder. En overdreven mængde ALT bør dog advare den behandlende læge, da en sådan indikator kan indikere en alvorlig patologi af indre organer, især leveren.

Forøgelse af aktiviteten af aminotransferaser (AST og ALT) er 1,5-5 gange sammenlignet med den øvre grænse for normen betragtes som moderat hyperfermentæmi, 6-10 gange så moderat hyperfermentæmi, mere end 10 gange så højt. Graden af stigning i aminotransferasernes aktivitet indikerer sværhedsgraden af det cytolytiske syndrom, men angiver ikke direkte dybden af krænkelser af organets faktiske funktion.

Ved myokardieinfarkt påvises en stigning i ALT's aktivitet i serum i 50-70% af tilfældene, oftere med omfattende nekrose i hjertemusklen. Den største stigning i ALT-aktivitet er detekteret i den akutte fase - i gennemsnit 130-150% af normen, hvilket er mærkbart lavere end AST-niveauet - i gennemsnit 450-500% af normen.

Ved leversygdomme ændres ALT-aktiviteten først og mest signifikant i sammenligning med AST. Ved akut hepatitis øges aktiviteten af aminotransferaser uanset dets ætiologi hos alle patienter. Aktiviteten af ALT indeholdt i cytoplasma ændres specielt på grund af dens hurtige frigivelse fra cellen og optagelse i blodbanen. Derfor er bestemmelsen af ALT-aktivitet en mere følsom test for tidlig diagnosticering af akut hepatitis end AST. Halveringstiden for ALT er ca. 50 timer. AST findes overvejende i mitokondrier, dets halveringstid er 20 timer, så aktiviteten øges med mere alvorlig skade på hepatocytten. Aktiviteten af ALT og AST øges 10-15 dage før udseendet af gulsot med hepatitis A, og i mange uger med hepatitis B (aktiviteten af disse enzymer øges samtidigt, men ALT øger det i langt større grad). Med et typisk forløb af viral hepatitis når ALT-aktiviteten maksimalt ved sygdommens 2-3-ugers uge. Med sin gunstige kurs normaliserer ALT-aktiviteten i 30-40 dage, AST - om 25-35 dage. Gentagen eller progressiv stigning i aminotransferasernes aktivitet indikerer en ny nekrose eller gentagelse af sygdommen. Forlængelse af perioden med øget aktivitet af aminotransferaser er ofte et ugunstigt tegn, da det kan indikere en overgang af en akut proces til en kronisk.

I den akutte periode med viral hepatitis i alle former, undtagen for svær, ligger de-Rytis-koefficienten fra 0,55 til 0,65, med et alvorligt forløb er dette forhold gennemsnitligt 0,83, hvilket afspejler en mere signifikant stigning i AST-aktivitet. I det differentialdiagnostiske forhold er det af en vis betydning, at i præparater med alkoholiske læsioner i modsætning til virale læsioner er præferenceforøgelsen i AST-aktivitet (de-RIT-koefficienten mere end 2) karakteristisk.

For kronisk hepatitis er karakteriseret ved moderat og moderat hyperfermentæmi.

Ved latente former for levercirrhose observeres sædvanligvis ikke en stigning i enzymernes aktivitet. Med aktive former påvises en vedvarende, omend en lille stigning i aminotransferasernes aktivitet i 74-77% af tilfældene.

Bilirubin-aminotransferasedissociation, det vil sige tilfælde af alvorlig hyperbilirubinæmi (hovedsageligt på grund af direkte bilirubin) og lav aktivitet af aminotransferaser, fortjener opmærksomhed. Denne dissociation observeres i obstruktiv gulsot med stabil galdehypertension, akut leversvigt. Aktiviteten af AST og ALT samt alkalisk fosfatase stiger med opløsningen af kronisk hjertesvigt (toppen er normalt 3-4 dage).

En stigning i aktiviteten af ALT og AST kan også påvises i praktisk sunde bærere af hepatitis B-overfladeantigenet, hvilket indikerer tilstedeværelsen af tilsyneladende asymptomatiske aktive processer i leveren.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Årsager til ALT Reduktion

Alaninaminotransferase kan være under normal for meget alvorlige patologier, såsom nekrotisk leveratrofi. Frigivelse, frigivelse af ALT i blodbanen er kun mulig i tilfælde af nederlag af hepatocytter, deres cellemembraner. Derudover kan den elementære mangel på vitamin B6 også påvirke reduktionen af ALT niveauer.

Alaninaminotransferase i blodet bestemmes normalt sammen med AST- aspartataminotransferase, begge disse indikatorer er vigtige for at vurdere tilstanden hos mange indre organer.

trusted-source[13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.