^

Sundhed

Aspartataminotransferase (AST) i blodet

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Aspartataminotransferase (AST) i blodet - denne uudfordrerbare sætning betegner et specielt celleenzym, som aktivt deltager i den normale udveksling og interaktion af næsten alle aminosyrer. AST er i store mængder i hjertevæv, såvel som i celler i leveren, nervesvævet og i nyrerne. Det er derfor, at næsten alle sygdomme forbundet med disse organer tyder på bestemmelsen af niveauet af aspartataminotransferase i blodet. Aspartataminotransferase (AST) i blodet er også en af de typer af transaminaser, der bærer asparaginsyre gennem molekyler. Det kan siges, at det kendte vitamin B6 er en coenzymanalog af AST.

Referenceværdierne (norm) for AST-aktivitet i blodserum er 10-30 IE / l.

Normalt betragtes et temmelig lavt enzymniveau, men hvis vævet er beskadiget, stiger aspartataminotransferase (AST) i blodet gradvist og frigives fra de beskadigede celler. Hvor alvorligt beskadiget væv, så øger niveauet af AST i blodet. Hvis en myokardieinfarkt er diagnosticeret, begynder aspartataminotransferase at akkumulere i blodbanen i 6-10 timer.

Aspartataminotransferase (AST) i blodet kan overstige grænsen for normen til tider fem gange og holde sådanne indikatorer i op til en uge. Den høje aktivitet af denne transaminase er en klar indikator for patientens ekstremt alvorlige tilstand, hvor et ugunstigt resultat er muligt. Hvis AST vokser gradvist, men stædigt, indikerer det, at infarktzonen udvider sig. Også aktiviteten af AST kan være forårsaget af nekrotiske fænomener i leveren.

trusted-source[1], [2], [3]

Hvorfor er aspartataminotransferase i blodet?

Denne analyse er vigtig og nødvendig for at præcisere mulige sygdomme og patologier, såsom: 

  • Alle typer af hepatitis og nekrotisk leversygdom; 
  • Degenerering af parenkymvæv i fibrotisk vævscirrose (alkoholisme); 
  • Onkoprotsess i leveren, metastaser; 
  • Urgent hjertesygdomme - myokardieinfarkt; 
  • Autoimmun, herunder arvelige sygdomme - Duchenne-Becker's myodystrofi; 
  • Virale læsioner af lymfesystemet, herunder mononukleose; 
  • Kolestatisk syndrom.

Hvordan forbereder man sig på testen, hvornår kontrolleres AST i blodet?

Indtagelse af ethvert lægemiddel, undertiden endda urteafkogning, kan fordreje resultaterne af undersøgelsen. Derfor skal du, før du kontrollerer niveauet og aktiviteten hos AST, enten stoppe med at tage medicinen, og hvis det er umuligt af en eller anden grund at give oplysninger om lægemidlet, dets dosis og tidspunktet for modtagelse til lægen. Selv simple og harmløse ved første øjekast kan valerianekstrakter eller vitaminer, for eksempel vitamin A, krydse forskningens nøjagtighed og informative karakter. Derudover er det nødvendigt at tage hensyn til allergiske reaktioner på specifikke medicin, kvinder kan fordreje billedet af laboratorietester på AST.

Hvordan er analysen udført, hvordan bestemmes aspartataminotransferase (AST) i blodet? Materialet til analyse er kun venøst blod. Udover at udnytte tryk, lys snurren på stedet for punkteringsnålen, ingen smerter no - dette er den sædvanlige analyse, hvis resultater har været kendt i 6-12 timer.

Aspartataminotransferase i blodet - hvad er normerne?

Gennemsnitlige statistiske standarder:

  • Kvinder - fra 10 til 36 enheder / l;
  • Mænd - fra 14 til 20 enheder / liter.

For forhøjet AST er enten en patologi i leveren, muligvis af en viral karakter eller en hepatisk reaktion på akut forgiftning på grund af alkoholindtag, muligvis narkotika. Også den høje værdi af transaminase AST kan tale om omfattende eller flere tumorer.

Et lille overskud af normen er en kronisk afhængighed af alkohol, muligvis cirrose. En lille stigning i aspartataminotransferase kan også forekomme med hypervitaminose - vitamin A. Infarktion, mononukleose, patologi i lungesystemet eller nyrerne - listen fortsætter. Det vigtigste er at huske: Aspartataminotransferase (AST) i blodet er en vigtig indikator for tilstanden af væv i menneskelige organer, og analysen af analyserne er lægenes arbejde.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Årsagerne til stigningen i AST i blodet

En stigning i aktiviteten af AST i blodet observeres med en række sygdomme, især i nederlaget for organer og væv, der er rige på dette enzym. De mest dramatiske ændringer i AST's aktivitet forekommer, når hjertemuskulaturen påvirkes. Enzymaktiviteten hos 93-98% af patienterne med myokardieinfarkt blev forøget.

Med myokardieinfarkt stiger AST i serum efter 6-8 timer, maksimal aktivitet når 24-36 timer og falder til det normale niveau med 5-6 dage. Udvidelse af zonen af myokardieinfarkt fører til udseendet af en anden cyklus med forøget aktivitet. Graden af stigning i ACT-aktivitet afspejler massen af myokardiet involveret i den patologiske proces. Nogle gange øges aktiviteten af AST, selv før forekomsten af elektrokardiografiske tegn på myokardieinfarkt, og fraværet af et fald i niveauet efter sygdommens 3-4 dag er prognostisk ugunstigt. Med myokardieinfarkt kan AST-aktivitet i blodet øge 2-20 gange.

Med angina er ACT-aktivitet som regel fortsat inden for det normale område. Dog indikerer nogle forfattere forhøjet ASAT i alvorlig koronararteriesygdom i de første 24 timer efter angrebet og en normalisering af 2., i det mindste den tredje dag efter angrebet, samt i langvarige anfald af paroxysmal takykardi.

AST øges også i akut hepatitis og andre alvorlige læsioner af hepatocytter. Moderat stigning observeres med mekanisk gulsot hos patienter med metastaser til lever og cirrose. De Ritis-koefficienten, dvs. AST / ALT-forholdet, er normalt 1,33, med leversygdom under denne værdi og med hjertesygdomme - højere.

En række indikatorer er multiplikatorer multipliceret med værdien af den øvre referencegrænse for AST.

I klinisk praksis har den samtidige bestemmelse af aktiviteten af AST og ALT i blodet fundet bred anvendelse ; den bærer meget mere klinisk information om lokaliseringen og dybden af læsionen, aktiviteten af den patologiske proces; tillader forudsigelse af udfaldet af sygdommen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.