^

Blodtest for hCG under graviditet: fortolkning af resultaterne

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Et af de vigtigste laboratorieundersøgelser inden for obstetrik er analysen af hCG under graviditeten eller bestemmelsen af et humant choriongonadotropin i blodet.

Det er den positive analyse af hCG i den tidlige graviditet er en klar indikator for vellykket æg befrugtning, zygote dannelse, efterfulgt af blastocyst - med indførelsen af livmoderen endotel hendes trofoblast og begyndelsen af udviklingen af embryoet.

HCG - hvad er det?

HCG er gonadotropom, biologisk aktiv heterodimert glycoprotein forbindelse over to hundrede aminosyrer, dvs. Hormon give visse biokemiske processer under graviditet. I sammensætningen af hCG er to underenheder - alfa og beta. A-underenheden består af 92 aminosyrer betragtes identiske hormoner såsom luteiniserende (LH), follikelstimulerende hormon (FSH) og thyroidstimulerende (TSH). Og  med den gratis beta-underenhed af choriongonadotropin  (beta-hCG) består der af 145 aminosyrer og bestemmer de unikke egenskaber ved dette hormon.

Det kaldes chorionisk, fordi det er produceret af embryoets midlertidige organ - dets villøse skal - af korionen. Fremgangsmåden til dannelse af chorionen fra trophoblastcellerne og den ekstraembryoniske mesoderm af det indre blastocystblad opstår umiddelbart efter dets binding til livmoderen.

Efter omkring en uge chorioniske trofoblastceller begynde at producere humant choriongonadotropin, som interagerer med receptorer LHCG foster og bidrager til at opretholde corpus luteum, indtil den 8. Graviditetsuge. Dette er en meget vigtig funktion af hCG under graviditeten, som til dannelsen og funktion af placenta syntetiseres af corpus luteum anden HCG - progesteron, som støtter graviditet undertrykkelse af ovulation stimulere omdannelsen af endometriet og dannelse af kapillarnetværk.

Desuden fjerner hCG på grund af sin negative ladning moderens immunceller fra embryoet, hvilket forhindrer afvisning af fosteret i første trimester. Også dette hormon spiller en rolle i proliferationen af embryonale celler. Efter deres differentiering i typer væv og fuldstændig dannelse af placenta (i den fjerde måned af graviditeten) tager syntesen af hCG på placenta.

Hos 85% af gravide fordobles hCG-niveauet i blodet hver 48-72 timer i de første fire uger af graviditeten. Hormonet findes først i blodet og derefter i urinen.

Når det er muligt at lave hCG analyse på graviditet, og når testen for hCG viser graviditet? Det er muligt at tage en analyse af hCG i de tidlige stadier af graviditeten 12 dage efter forsinkelsen af den næste månedlige. En blodprøve viser graviditeten 10-11 dage efter befrugtningen, og på 12-14 dag kan hormonet detekteres i urinen.

Selv om niveauerne af hCG i urinen sædvanligvis er lavere end i serum, anvendes udskillelsen af hormonet af nyrerne i hurtige teststrimler. Svar på spørgsmålet, hvad er mere pålideligt - en analyse af HCG eller en graviditetstest? - Obstetrikere-gynækologer understreger den højere følsomhed ved hCG-analyse i blodet. Dette betyder, at når du undersøger en blodprøve, kan du konstatere graviditeten flere dage tidligere end at bruge en test.

Hertil kommer, at hvis en kvindes graviditetstest anvendes kort tid efter den påståede forestilling, når niveauet af hCG, herunder urin, ikke er højt nok, opnås et falsk negativt resultat. Se også -  Graviditetstest derhjemme

Indikationer for proceduren HCG under graviditet

For det første tages analysen af hCG under graviditet for at bekræfte graviditeten.

Også denne analyse tillader overvågning af graviditeten, især i diabetes og gestose hos gravide kvinder; at etablere en frossen (uudviklet) graviditet; tidlig diagnose af ektopisk (ektopisk) graviditet; i tid for at identificere og forhindre truslen om vilkårlig opsigelse af graviditet (sædvanligt abort) at bestemme mangel på placenta.

At identificere genetiske abnormiteter i embryoet (Patau syndrom, Downs syndrom, Edwards, Turner, Klinefelter, Albright) og føtal vækstretardering graviditet prænatal screening udføres - ved hjælp af en blodprøve for beta-hCG i timingen 9-12 og 16-18 uger.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Forberedelse

Reglerne for at tage en HCG-graviditetstest er enkle, og hele forberedelsen til det er, at det sidste måltid skal være 6-8 timer, før der tages blod fra blodåren; tre dage før proceduren bør begrænse indtaget af protein af animalsk oprindelse og fysisk aktivitet samt ikke tage medicin. Levering af blod er ordineret til morgentid - på tom mave.

Teknikken svarer helt til metoden til at tage blod fra den perifere vene ved hjælp af engangssystemer, sterile lukkede systemer (sprøjterør med en nål).

Hvor meget er hCG brugt under graviditet? Blod er taget inden for 10-15 minutter, og afkodning er som regel klar i to eller tre dage.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Normal ydeevne

Absolutte indikatorer for niveauet af choriongonadotropin i blodet er fraværende i graviditeten, men for hvert begreb er der en vis rækkevidde af dets indhold, hvilket sikrer normalt føtalleje.

Det bør tage hensyn til, at der findes forskellige niveauer af enheder af hCG i blodet plasma (mIU / ml, IU / ml eller ng / ml) er forskellige, og hvorfor resultaterne og analyse af de regler, der er vedtaget, hvilket medfører en masse problemer i graviditeten.

Det anses for normalt at analysere hCG i tidlig graviditet med følgende indikatorer: 1 - 2 uger - 25-300 mIU / ml (mU / ml), 2-3 uger -1500-4900. Samtidig kan det på et tidligt stadium anses for normalt at øge hCG med 35% for hver 48 timer eller 50% - hver 72 timer.

Den accepterede norm for analysen af hCG under graviditeten i uger fra befrugtningstidspunktet (i mIU / ml) er:

  • i en periode på 3-4 uger - 1110-31500;
  • 4-5 uger - 2600-82400;
  • 5-6 uger - 23000-150000;
  • 6-7 uger - 27000 - 233000;
  • 9-12 uger - 25700-290000;
  • 13-16 uger - 6170-253000:
  • 17-24 uger - 4700-165000;
  • 25 uger og længere - fra 3640 til 117 000.

I perioden 11-13 uger blev den gennemsnitlige statistiske værdi i området 50 000-55 000 mIU / ml taget som normen. Også de gennemsnitlige indeks i uger (fra 14 til 21) er angivet i publikationen -  Chorionisk gonadotropin i blodet

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Fortolkning af hCG-analyse under graviditet

HCG-niveauet under 5 mIU / ml betragtes som negativt; En positiv indikator, dvs. Når en kvinde bliver gravid, er 25 mIU / ml og højere. Hvis resultatet viser 6-24 mIU / ml, kræves der en anden test (7-10 dage) for at bekræfte graviditeten.

Hvad skal analysen af hCG under graviditeten? Som nævnt ovenfor, er niveauet af dette hormon er dynamisk og er konstant stigende og nåede toppræstationer i perioden 9-12 uger, og så det begynder at falde gradvist, efter 20 uger niveauet er stabiliseret, men et hormon produceret af moderkagen fortsætter til slutningen af drægtighedsperioden.

HCG bør ikke detekteres enten i blodet eller i urinen en uge efter fødslen. Normen for HCG hos ikke-gravide patienter er 0-5 mIU / ml; For postmenopausale kvinder kan niveauet af hCG op til 14 mIU / ml betragtes som normalt.

Det er vigtigt at overvåge stigningen og faldet af hCG niveauer. En blodprøve for hCG i ektopisk graviditet udføres hver uge for at bestemme hormonets niveau i dynamikken, hvilket viser sig at være mindre udtalt end i normal graviditet. Læs mere -  Ektopisk graviditet

En betydelig reduktion i indholdet af dette hormon i blodet observeret i tilfælde af truede abort og intrauterin udvikling, den hurtige nedgang i resultaterne af analysen viser hCG når savnet abort og i tilfælde, hvor fosteret dør i perioden efter 9-12 uger. Flere oplysninger i artiklen -  Sådan bestemmes en frossen graviditet?

Stigningen i niveauet er mulig på grund af udviklingen af multipel graviditet, med genetisk bestemte fosteranomalier, diabetes mellitus og gestose hos gravide kvinder. HCG-niveauet kan også forekomme over normen, når patienterne fejler med betingelserne for opfattelse. Men baseret på niveauet af human choriongonadotropin i blodet, kan en læge korrekt bedømme fostrets svangerskabsalder.

For at detektere føtale kromosomafvigelser i det ufødte barn holdes  prænatal diagnose af medfødte sygdomme :  ultralyd analyse på protein-A blodplasma (PAPP-A), analyse af niveauet af fri estriol, til vedligeholdelse produceret moderkagen gonadotropa inhibin-A, samt analyser af hCG og AFP under graviditet (i en periode på 14-25 uger). Hvad er en ACE og for hvad er dens analyse gjort, for flere detaljer se -  Analyse af alpha-fetoprotein i graviditet

Normal vækst af hCG er en indikator for en levedygtig graviditet. Ifølge fødselslæger er den rettidige analyse af hCG under graviditeten vigtig, fordi jo hurtigere en kvinde lærer at hun er gravid, jo hurtigere kan hun ændre vaner, som kan skade hende og hendes fremtidige barn.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.