^
A
A
A

Seksuelle lidelser hos kvinder

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Mange kvinder indleder eller accepterer at have samleje, fordi de vil have følelsesmæssig nærhed eller ønsker at forbedre deres sundhed, bekræfte deres tiltrækningskraft eller tilfredsstille deres partner.

I etablerede relationer mangler en kvinde ofte seksuel lyst, men så snart det seksuelle lyst giver spænding og en følelse af glæde (subjektiv aktivering), fremkommer også genital spænding (fysisk seksuel aktivering).

Ønsket om seksuel tilfredshed, selv i mangel af en eller flere orgasmer under seksuel intimitet, er fysisk og følelsesmæssigt nyttigt til den første indvielse af en kvinde. Den kvindelige seksuel cyklus er direkte påvirket af kvaliteten af sit forhold til partneren. Seksuel lyst falder med alderen, men stiger med udseende af en ny partner i enhver alder.

Fysiologien for kvindelig seksuel reaktion er ikke blevet fuldt undersøgt, men den er forbundet med hormonel indflydelse og reguleres af CNS, såvel som subjektiv og fysisk aktivering og orgasme. Østrogener og androgener påvirker også seksuel aktivering. Produktionen af androgener i postmenopausalperioden forbliver forholdsvis konstant, men adrenal androgenproduktionen begynder at falde hos kvinder efter 40 år; om dette fald i hormonproduktionen spiller en rolle for at reducere seksuel lyst, er interesse eller seksuel aktivering uklart. Androgener påvirker sandsynligvis både androgenreceptorer og østrogenreceptorer (efter intracellulær omdannelse af testosteron til østradiol).

Excitation fremmer aktiveringen af hjernegrupper med ansvar for kognition, følelse, motivation og dannelse af genital spænding. Processen involverer neurotransmittere, der virker på specifikke receptorer; dopamin, noradrenalin og serotonin er af stor betydning i denne proces, på trods af at serotonin, prolaktin og y-aminosmørsyre sædvanligvis er seksuelle hæmmere.

Genital spænding er en refleks autonom reaktion, der vises i løbet af de første sekunder efter en erotisk stimulus og forårsager seksuel spænding og frigivelse af smøremidlet. Glatte muskelceller omkring fartøjer vulva, klitoris og vaginal dilatere arterioler, stigende blod immobilitet og vagina forekommer interstitialvæske transudation af vaginale epitel (produceret fedt). Kvinder kender ikke altid til stagnation i kønsorganerne, og dette kan ske uden subjektiv aktivering. Når kvinder er ældre, falder basal kønsgeneral blodstrøm og spændinger som følge af erotiske stimuli (for eksempel erotisk video) kan være fraværende.

Orgasme er spidsen af spænding, som er præget af sammentrækninger af bækkenmusklerne hver 0.8 s og et langsomt fald i seksuel ophidselse. Thoracolumbal sympatisk udstrømning kan være involveret i processen, men en orgasme er mulig selv efter en fuldstændig dissektion af rygmarven (for eksempel ved brug af en vibrator for at stimulere livmoderhalsen). Når orgasme frigives prolactin, antidiuretisk hormon og oxy-tocin, der giver følelse af tilfredshed, afslapning eller træthed, som følger efter samleje. Men mange kvinder oplever en følelse af tilfredshed og afslapning uden at opleve orgasme.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Årsager til seksuelle lidelser hos kvinder

Den traditionelle opdeling af psykologiske og fysiske årsager er kunstig; psykiske lidelser kan være årsag til fysiologiske ændringer, og fysiske ændringer kan føre til stress. Der er flere årsager til overtrædelser, der fører til dysfunktion, ætiologi er ukendt. Historiske og psykologiske årsager er årsagerne til at krænke den psykoseksuelle udvikling af kvinder. For eksempel er tilfældet med en negativ oplevelse af samleje i fortiden eller andre hændelser, der kan føre til et fald i selvværd, skam, eller skyld. Følelsesmæssig, fysisk eller seksuelt misbrug i barndommen eller ungdommen kan lære børn at skjule deres følelser og håndtere dem (nyttigt forsvarsmekanisme), men en sådan hæmning i at udtrykke deres følelser kan føre til problemer med at udtrykke seksuelle følelser i den senere periode. Traumatiske begivenheder - tidligt tab af en forælder eller elskede drugago - kan blokere intimitet med en sex-partner på grund af frygt for et sådant tab. Kvinder med forstyrrelser af seksuel lyst (af interesse) er tilbøjelige til at angst, lavt selvværd, er de karakteriseret ved humør ustabilitet, selv i fravær af kliniske lidelser. Hos kvinder med nedsat orgasme ofte har adfærdsmæssige problemer, når nonsexual omstændigheder. En undergruppe af kvinder med dyspareuni og vestibulitis (se. Nedenfor) har et højt niveau af angst og frygt for negativ vurdering af andre mennesker.

Kontekstuelle psykologiske årsager er specifikke for kvindernes nuværende forhold. De omfatter negative følelser eller reduceret tiltrækning af seksuelle partnere (for eksempel på grund af en ændret adfærd af partneren som følge af øget opmærksomhed på det på den del af kvinderne), aseksuelle kilder til bekymring eller angst (fx på grund af problemer i familien, på arbejdspladsen, med økonomiske problemer , kulturelle restriktioner), rastløshed i forbindelse med hemmelige oplysninger om en uønsket graviditet, seksuelt overførte sygdomme gennem, manglende orgasme, erektil dysfunktion hos en partner. Medicinske årsager, der fører til sygdomme forbundet med betingelser, der forårsager træthed eller svaghed, hyperprolaktinæmi, hypotyroidisme, atrofisk vaginitis, bilateral ovariektomi hos unge kvinder og psykiatriske lidelser (fx angst, depression). Det har en værdi på modtagelse af lægemidler, såsom selektive serotonin-inhibitorer, beta-blokkere og hormoner. Orale østrogener og orale kontraceptiva øge niveauet og steroid-bindende globulin (SHBG) og reducere mængden af frie androgener rådighed for binding til vævsreceptorer. Antiandrogener (fx spironolacton og GnRH-agonister) kan reducere seksuel lyst og seksuel ophidselse.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Klassificering af seksuelle lidelser hos kvinder

Der er følgende hovedkategorier af seksuelle forstyrrelser hos kvinder: krænkelse af seksuel lyst / interesse, lidelser i seksuel ophidselse, krænkelse af orgasme. Overtrædelser diagnosticeres, når symptomerne på sygdommen fører til stress. Mange kvinder er ikke bekymrede over tilbagegangen eller fraværet af seksuel lyst, interesse, ophidselse eller orgasme. Næsten alle kvinder med seksuel dysfunktion har mere end en lidelse. For eksempel fører kronisk dyspareunia ofte til krænkelser af seksuel lyst / interesse og ophidselse; et fald i genitalopblussen gør sex mindre behageligt og endog smertefuldt, hvilket reducerer sandsynligheden for at udvikle orgasme og reducere libido. Imidlertid kan dyspareuni som følge af nedsat smøremiddelproduktion i vagina forekomme som et isoleret symptom hos kvinder med et højt niveau af seksuel lyst / interesse og subjektiv aktivering.

Seksuelle lidelser hos kvinder kan være medfødte og erhvervet; defineret til en bestemt situation og generelt moderat eller svær, baseret på graden af lidelse og nød i patienten. Disse overtrædelser vil sandsynligvis blive bestemt hos kvinder med heteroseksuelle og homoseksuelle forhold. Der er mindre kendskab til homoseksuelle forhold, men for nogle kvinder kan disse lidelser være en manifestation af en overgang til en anden seksuel orientering.

Krænkelse af seksuel lyst / interesse - manglen eller reduktionen af seksuel interesse, lyst, reduktion af seksuelle tanker, fantasier og mangel på et følsomt ønske. Motivation for indledende seksuel ophidselse er utilstrækkelig eller fraværende. Overtrædelse af seksuel lyst er forbundet med kvindens alder, livets omstændigheder og forholdets varighed.

Seksuelle ophidselseforstyrrelser kan kategoriseres som subjektive, kombinerede eller kønsorganer. Alle definitioner er klinisk baseret på kvindens forskellige forståelse for hendes seksuelle reaktion på stimulering. Overtrædelser af seksuel ophidselse er subjektiv aktivering som reaktion på enhver form for seksuel ophidselse (f.eks. Kysse, danse, se erotiske videoer, stimulere kønsorganerne). Som reaktion er der mangel på respons eller reaktion reduceres, men kvinden er opmærksom på normal seksuel ophidselse. Med kombinerede lidelser i seksuel oprydning er subjektiv aktivering af excitation som reaktion på enhver form for stimulering fraværende eller nedsat, og kvinder taler ikke om det, fordi de ikke er klar over det. Ved lidelser i genital excitation er subjektiv excitering som følge af ekstragenital stimulering (for eksempel erotisk video) normal; men subjektiv spænding, forståelse af seksuel spænding og seksuelle følelser som reaktion på genital stimulering (herunder seksuel kontakt) er fraværende eller reduceret. Overtrædelser af genitalopblussen er typiske for postmenopausale kvinder og beskrives ofte som seksuel monotoni. Laboratorieundersøgelser bekræfter et fald i kønsopblussen som følge af seksuel stimulering hos nogle kvinder; hos andre kvinder nedsættes seksuel følsomhed af blodfyldte væv.

Krænkelse af en orgasme er kendetegnet ved mangel på orgasme, et fald i intensiteten, eller en orgasme er mærkbart sent som reaktion på excitation, på trods af høje niveauer af subjektiv excitering.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Diagnose af seksuelle forstyrrelser hos kvinder

At bestemme diagnosen af seksuelle lidelser og identificere deres årsager er baseret på indsamling af anamnese af sygdommen og generel undersøgelse. Det er ideelt at studere anamnesen hos begge partnere (separat eller sammen); Først de interviewer en kvinde og finder ud af hendes problemer. Bekymrede øjeblikke (for eksempel forbigående negativ seksuel oplevelse, negativt seksuelt billede), som blev afsløret ved det første besøg, kan mere fuldstændigt bestemmes ved efterfølgende besøg. Generel undersøgelse er vigtig for at bestemme årsagerne til dyspareunia; Inspektionsmetoden kan afvige lidt fra den taktik, der normalt anvendes i gynækologisk praksis. Forklaringen til patienten om, hvordan undersøgelsen vil blive gennemført hjælper hende til at slappe af. Forklarer for hende, at hun skal sidde i en stol, og at hendes kønsorganer undersøges i spejlet under undersøgelsen, beroliger patienten og får hende til at føle sig kontrolleret af situationen.

Undersøgelse af vaginale udslipsudslip, Gramfarvning, kultur på medier eller DNA-detektion ved anvendelse af sonden udføres til diagnose af gonoré og klamydia. På baggrund af undersøgelsesdataene kan du diagnosticere: vulvitis, vaginitis eller inflammatorisk proces i bækkenorganerne.

Niveauer af kønshormoner er sjældent bestemt, selvom et fald i niveauer af østrogener og testosteron kan være vigtigt i udviklingen af seksuelle lidelser. En undtagelse er måling af testosteron ved anvendelse af veletablerede teknikker til kontrol under testosteronbehandling.

Komponenter af seksuel anamnese til vurdering af seksuelle lidelser hos kvinder

Sfære

Specifikke elementer

Historien om sygdommen (livets historie og den nuværende sygdoms historie)

Generel sundhed (herunder fysisk sundhed og humør), brug af narkotika (stoffer), tilstedeværelsen af graviditeter i anamnesen, end svangerskabet sluttede; Seksuelt overførte sygdomme, prævention, sikker sex

Gensidige forbindelser mellem partnere

Følelsesmæssig intimitet, tillid, respekt, tiltrækningskraft, sociabilitet, loyalitet; vrede, fjendtlighed, vrede seksuel orientering

Nuværende seksuel kontekst

Seksuel dysfunktion i den partner, der opstår i timerne før seksuel aktivitet forsøger, om denne seksuelle aktivitet er utilstrækkelig til seksuel ophidselse; utilfredsstillende seksuelle forhold, uenighed med partneren om metoderne til seksuelle kontakter, begrænsning af fortrolighed

Effektive udløsningsmekanismer af seksuel lyst og ophidselse

Bøger, videofilm, møder, presserende partnere under dansen, musik; fysisk eller ikke-fysisk, genital eller ikke-seksuel stimulering

Mekanismer til hæmning af seksuel ophidselse

Neuropsykiatrisk agitation negativ forbi seksuel oplevelse; lavt seksuel selvværd; frygt for konsekvenserne af kontakt, herunder tab af kontrol over situationen, uønsket graviditet eller infertilitet stress; træthed; depression

Orgasme

Tilstedeværelse eller fravær bekymring om manglen på orgasme eller ej; forskelle i seksuel reaktion med en partner, udseendet af orgasme med onani

Resultatet af seksuel kontakt

Emosionel og fysisk tilfredshed eller utilfredshed

Lokalisering af dyspareunia

Overfladisk (introroital) eller dyb (vaginal)

Momenter af dyspareunia

Under delvis eller fuldstændig dyb indføring af penis, med friktion, med ejakulation eller efterfølgende vandladning efter samleje

Billede (selvvurdering)

Selvtillid, din krop, seksuelle organer, seksuel kompetence og lyst

Historien om sygdommen

Forbindelser med fans og søskende; traumer; tab af en elsket følelsesmæssigt, fysisk eller seksuelt misbrug krænkelse af udtrykket af følelser som et resultat af psykologisk traume i barndommen; kulturelle eller religiøse restriktioner

Tidligere seksuel oplevelse

Ønskeligt sex, tvunget, fornærmende eller kombination; behagelig og positiv seksuel praksis, self-excitation

Personlige faktorer

Evne til at stole på, selvkontrol undertrykkelse af vrede, hvilket medfører et fald i seksuelle følelser; følelse af kontrol, urimeligt opblåste ønsker, mål

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Behandling af seksuelle lidelser hos kvinder

Behandlingen udføres i overensstemmelse med typen af lidelser og deres årsager. Med en kombination af symptomer er kompleks terapi ordineret. Empati og forståelse af patientens problemer, patientindstilling og omhyggelig undersøgelse kan blive en selvstændig terapeutisk effekt. Da udnævnelsen af selektive serotoninhæmmere kan føre til udvikling af nogle former for seksuelle forstyrrelser, kan de erstattes med antidepressiva, der har mindre negative virkninger på seksuel funktion. Du kan anbefale følgende stoffer: bupropion, moclobemid, mirtazapin, venlafaxin. Til empirisk brug kan fosfodiesterasehæmmere anbefales: sildenafil, tadalafil, vardenafil, men virkningen af disse lægemidler er ikke blevet påvist.

Seksuel lyst (interesse) og subjektive generelle lidelser i seksuel ophidselse

Hvis i et forhold, der er faktorer, der begrænser tillid og respekt mellem partnerne, tiltrækningskraft og krænker den følelsesmæssige intimitet, så dette par anbefales undersøgelse af eksperter. Følelsesmæssig intimitet er den vigtigste forudsætning for fremkomsten af kvindelig seksuel respons, og det bør derfor udvikles med professionel hjælp eller uden. Patienterne kan blive hjulpet af oplysninger om tilstrækkelige og passende incitamenter; kvinder bør minde sine partnere om behovet for genital stimulation følelsesmæssige, fysiske og ikke-seksuel. Anbefalinger for brug af kraftigere incitamenter og erotiske fantasier kan hjælpe med at fjerne nedsat opmærksomhed; Praktiske anbefalinger om bevarelse af privatlivets fred og en følelse af sikkerhed kan hjælpe med frygt for sygdommen eller uønsket graviditet, seksuelt overførte sygdomme, dvs. Af hvad er hæmmere af seksuel ophidselse. Ved tilstedeværelse af patienter psykologiske faktorer af seksuel dysfunktion kan kræve psykoterapi, selv om en simpel forståelse for vigtigheden af disse faktorer kan være tilstrækkelig for kvinder at ændre deres holdninger og adfærd. Hormonale lidelser kræver behandling. Den bruger, fx aktive østrogener til behandling af atrofisk vulvovaginitis og bromcriptin til behandlingen af hyperprolaktinæmi. Fordelene og risikoen for yderligere behandling med testosteron er i forskningsfasen. I fravær af interpersonelle, kontekstuelle og personlige faktorer dybt undersøgt yderligere (fx under anvendelse oral methyltestosteron 1,5 mg 1 gang om dagen eller testosteron transdermalt 300 mikrogram daglig) af nogle klinikere gruppe af patienter med og seksuelle forstyrrelser og endokrine patologi . Undersøgelsen skal patienten med følgende endokrine sygdomme, hvilket fører til seksuelle lidelser: postmenopausale kvinder gennemgår estrogenerstatningsterapi; kvinder 40-50 år, der har en reduktion i niveauet af androgener i binyrerne; kvinder i hvem seksuel dysfunktion er forbundet med kirurgisk eller medicinsk induceret overgangsalder; patienter med nedsat adrenal- og hypofysefunktioner. Forsigtig fortsættelse af undersøgelsen er af stor betydning. I Europa anvendes syntetisk steroid tibolon i vid udstrækning. Det har en specifik virkning på østrogenreceptoren, progestogen, udviser androgen aktivitet og øger ophidselse og vaginal sekretion. Ved lave doser, har ingen stimulerende virkning på endometriet, stigningen i knoglemasse og har ingen østrogen virkning på lipider og lipoproteiner. Risikoen for at udvikle brystkræft, når der tages tibolon i USA, undersøges.

Det kan anbefales at erstatte lægemidlet (f.eks. Transdermalt østrogen til orale eller perorale præventionsmidler eller orale præventionsmidler til barrieremetoder).

Seksuelle ophidselseforstyrrelser

Med østrogenmangel er lokale østrogener ordineret i begyndelsen af behandlingen (eller systemiske østrogener ordineres, hvis der er andre symptomer på perimenopausalperioden). I fravær af effekt ved behandling med østrogener anvendes fosfodiesterasehæmmere, men dette hjælper kun patienter med nedsat vaginal sekretion. En anden behandlingsmetode er udnævnelsen af klitorisapplikationer med en 2% salve af testosteron (0,2 ml opløsning på vaselin, fremstillet på apotek).

Overtrædelse af orgasme

Self-excitation teknikker anbefales. En vibrator placeret i klitorisområdet anvendes, om nødvendigt kan en kombination af stimuli (mental, visuel, taktil, auditiv, skriftlig) bruges samtidigt. Psykoterapi kan hjælpe patienter med at genkende og klare situationer i tilfælde af nedsat kontrol over situationen, i nærværelse af lavt selvværd, med et fald i tilliden til partneren. Fosfodiesterasehæmmere kan anvendes empirisk i tilfælde af erhvervede forstyrrelser af orgasme med skade på bundter af autonome nervefibre.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.