^
A
A
A

Forstyrrelser af kønsidentitet

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

En persons køn bestemmes på befrugtningstidspunktet, når spermatzonen og ægget kombineres. Fra dette tidspunkt er udviklingen af en mand eller kvinde påvirket af den komplekse sammenhæng mellem prænatale og postnatalfaktorer.

Seksuel identitet defineres som selvopfattelse af dets tilhørsforhold til det mandlige eller kvindelige køn, hvilket ikke altid svarer til køn. Kønrollen er adfærd, som individet identificerer med mand eller kvinde. Den seksuelle rolle er baseret på verbal og ikke-verbal vejledning modtaget fra forældre, jævnaldrende og samfund om hvordan drenge og piger eller mænd og kvinder skal opføre sig.

I de første to eller tre år af livet danner barnets omgivelser sine følelser om hans tilhørsforhold til et bestemt køn. Hævet som en dreng anser et barn sig selv for at være en dreng og opfører sig hensigtsmæssigt (sexrolle), selvom han "biologisk" henviser til kvinder. I tilfælde af at et barn er født med kønsegenskaberne for begge køn (hermafrodit), sker det samme.

Der er utallige teorier, der forklarer effekten af mange faktorer, der er involveret i udviklingen af kønsidentitet. Af stor betydning er produktionen af hormoner under prænatal udvikling. Generelt er alle enige om, at et stort antal sensoriske, biokemiske og psykologiske faktorer, der ikke er blevet undersøgt hidtil, er involveret i dette, blandt andet bør karakteren af behandling af forældre med barnet i de tidlige stadier af dets udvikling fremhæves. Men ingen af forklaringerne er udtømmende. Forvirringen forbundet med drenge og piger har kun en begrænset indflydelse på deres fremtidige seksuelle identitet. Det er slet ikke nødvendigt, at valget af kønsidentitet afhænger af, hvad drengen spiller med dukker som barn, og pigen foretrækker tekniske spil.

Efter en fast etablering af barnets kønsidentitet ændrer det sædvanligvis ikke i hele det efterfølgende liv. Hvis en pige for eksempel vokser op og bliver opdraget som en dreng, vil hun som regel og senere overveje en dreng til trods for udviklingen af åbenbare tegn på en kvinde. Kun nogle gange er det muligt at løse problemerne med seksuel identitet, der opstår ved at opmuntre adfærdsmønstre, der svarer til det biologiske køn. I nogle tilfælde kan anatomiske abnormiteter korrigeres kirurgisk.

Det skal tages i betragtning, at en persons kønsidentitet ikke kun er bestemt af sin erotiske attraktion for andre mennesker. Det afhænger også af, om manden føler sig identificeret med kvinden eller føler kvinden identificeret med manden.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Forstyrrelser af seksuel identitet i barndommen

Disse lidelser henviser til børn, der føler sig tilhørende det andet køn. De genkendes af den gentagne og faste opførsel, der er forbundet med den seksuelle rolle, der svarer til deres misforståelse af sig selv som drenge eller piger. Årsagerne til disse sjældne sygdomme er ikke klare.

Der er en hypotese om, at denne lidelse afhænger af, at forældre opmuntrer barnets adfærd, hvilket er mere karakteristisk for det modsatte køn. For eksempel var en af forældrene, der ønskede, at hans datter skulle fødes, kjole drengen født på den forventede datters sted i en piges kjole og fortæller ham, hvor attraktiv og sympatisk han er.

I begyndelsen af behandlingen anbefales det at hjælpe et sådant barn til at blive venner med andre børn, der tilhører det samme køn med dem, og beskytte dem mod latterliggørelse og misbrug. Adfærdsterapi ændrer adfærd, der svarer til det modsatte køn på en måde, der gør det acceptabelt. Psykodynamisk terapi rettet mod behandling af uløste mentale konflikter og problemer udføres i familier forbundet med manifestationen af transseksualitet.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Transseksualitet

Seksuelle identitetslidelser, defineret som transseksualitet, tiltrækker massemediernes opmærksomhed, selv om de faktisk er meget sjældne. Før 1985 blev der kun registreret 30.000 sådanne tilfælde over hele verden. Transseksualitet omfatter seksuel identifikation, det modsatte af personens anatomiske køn. I disse tilfælde er manden overbevist om, at han faktisk er en kvinde og omvendt. De fleste transseksuelle i deres personlige historie havde tilfælde af transvestisme og andre adfærdsmønstre, der modsatte deres køn. For at gøre en sådan diagnose er det nødvendigt at utvivlsomt bekræfte, at denne situation varer i lang tid (normalt fra barndommen), ændrer sig ikke og ledsages af en stor overbevisningskraft.

Disse tilfælde er normalt identificeret, når transvestitter søger en ændring i deres køn, normalt ved kirurgi. Den behandlende læge bør overveje, at patienten måske har haft følelsesmæssige problemer i sin barndom, hvilket førte til en krise af kønsidentitet. Måske kan denne krise overvindes uden intervention.

Til alle personer, der stræber efter en operativ ændring i deres køn, er psykoterapi foreskrevet. Det tager sigte på at klarlægge patientens indstilling for en irreversibel operation og stræbe efter at sikre, at ønsket om kirurgisk indgreb er uberørt og er resultatet af frivillig overbevisning. Terapi kan hjælpe patienten med at tilpasse sig en ny seksuel rolle efter operationen.

Sexforandring kan resultere i succes, når patienten lever i den valgte seksuelle rolle i flere år før operationen. Så en mand, der ønsker at være kvinde, kan fjerne uønsket hår, anvende kosmetik og bære kvinders tøj. En kvinde kan skjule sine bryster og klæde sig som en mand. Samtidig har begge køn tendens til at bekræfte deres tilhørsforhold til det køn, de selv vælger.

Ca. 6 måneder før operationen begynder hormonbehandling, som fremmer omfordeling af fedtvæv og hår samt modifikation af kønsorganet og andre organer. I sidste ende træffes beslutningen om at gennemføre den første plastikkirurgi. Sexforandring er en lang proces, der ofte kræver flere operationer. Når en kvinde omdannes til en mand under pres af omstændigheder, som regel fjernelse af brystkirtlerne samt livmoderen og ofte en plastisk operation til opbygning af penis. Når en mand konverteres til en kvinde, fjernes penis og testikler, og der udføres en operation til plastisk konstruktion af vulva og vagina.

Selv efter mange års forberedelse kan der ikke garanteres, at operationen vil give tilfredsstillende resultater. Psykoterapi varer ofte i flere år efter operationen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.