^
A
A
A

Hvor farligt er forsinkede medicin?

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

31 August 2017, 09:00

Oplysninger om sidste dato for brug af medicin betyder altid én ting: hvis stoffet er forsinket, skal det kasseres. Men de amerikanske specialister gjorde opmærksom på, at mange af de forsinkede lægemidler fortsætter med at fungere selv efter udløbsdatoen.

Opbevaringstiden for lægemidler kan være 2-5 år fra fremstillingsdatoen. Apoteker foretager dog ikke undersøgelser af effekten af lægemidler, der er udløbet 10, 15 eller endog for fyrre år siden, da de anser dette upraktiske.

Det vil sige, at hvis lægemiddelfirmaet har bekræftet lægemidlets handling og sikkerhed i tre år fra udgivelsesdatoen, er det nok at skrive denne deadline i instruktionen - og dokumentet for stoffet vil være klar. Men - hvad sker der med medicinen efter de angivne tre år?

Eksperimentet, der blev beskrevet i Jama Internal Medicine, viste sig: otte lægemidler, der indeholdt femten forskellige aktive ingredienser, forblev effektive i flere årtier efter at de var udløbet.

Et sådant forsøg blev udført under regerings kampagne fra USA for at fortsætte lægemiddellængden. Målet med en sådan kampagne er at sikre den maksimale mulige opbevaring af lægemidler til militære og civile behov i tilfælde af kampsager.

Undersøgelser i laboratoriet bekræftet: Over 90% af lægemidlet mister ikke deres egenskaber selv 15 år efter ophør af opbevaringstid.

Kan det betyde, at medicinen ikke bør smides væk, selvom udløbsdatoen er udløbet?

Hvis alt var så simpelt. Der er mange faktorer, der påvirker lægemidlets kvalitet: disse er de betingelser, hvor lægemidlet opbevares, indikatorerne for omgivelsestemperatur og luftfugtighed, graden af indtrængning af solstråling osv.

Det er usandsynligt, at de fleste forbrugere vil holde lægemidler under sådanne forhold, som de leveres i amerikanske hærers varehuse. Med dette i tankerne, og ikke kun det, overvåger amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelsen almindelige forbrugere og insisterer på, at der under ingen omstændigheder bør anvendes forsinkede lægemidler - risikoen er for urimeligt høj.

Særligt forsigtigt er det nødvendigt at være med så stærke lægemidler som hormonelle og antibakterielle midler, insulinholdige præparater, nitroglycerin.

For at holde stofferne effektive og sikre, skal du opbevare dem på de steder, der anbefales til opbevaring i vejledningen til det specifikke lægemiddel. Det er vigtigt at regelmæssigt kontrollere indholdet af husstands- og bilens førstehjælpskasse, kontroller vilkårene for gyldigheden af alle tilgængelige lægemidler. Det anbefales ikke at opbevare medicin i køkkenet og i badeværelset - undertiden er det for varmt og / eller fugtigt.

Hvis lægemidlet anbefales at blive opbevaret i køleskab, skal der tildeles en separat lukkehylde eller et rum. Lægemidlet må ikke komme i kontakt med mad og bør muligvis ikke komme i hænderne på børn.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.