^
A
A
A

En kold person er sværere at koncentrere sig om

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

20 December 2018, 09:00

Undertrykkelse af mental og følelsesmæssig tilstand i ARVI og kold kan skyldes kemiske signaler sendt af immunsystemet til hjernecentrene.

Alle kender en ubehagelig tilstand med forkølelse. Mange bekymrer sig ikke mindst om en hoste eller løbende næse som et kraftigt fald i aktiviteten i form af apati, træthed, manglende evne til at koncentrere sig. Forsøg at forklare denne situation med sætningen "sygdommen fjerner alle kræfterne" er meningsløs. Ikke desto mindre forsvinder ikke kun fysiske muligheder: mental aktivitet bliver kompliceret, følelser er nivelleret, psyken bliver undertrykt.

Sandsynligvis har sygdommen en vis effekt på hjernens aktivitet? Eller årsagen til immunsystemets aktivitet?

Dr. Thomas Blank og hans team gennemførte en række undersøgelser med gnavere, der lider af en ikke-langvarig virusinfektion. Da forskere forsøgte at vurdere musemes adfærd og mentale egenskaber, blev der indledt speciel testning: de syge dyr blev sat i en vandtank, hvorfra det var svært for dem at komme ud på egen hånd. Hvad så forskerne?

Friske gnavere gentog løbende forsøg på at komme ud af tanken. En syg mus afsluttede hurtigt kampen og brugte deres energi bare for at holde sig flydende og ikke drukne.
 Ifølge forskere, med starten af den smitsomme proces, stimulerede dyrenes immunitet produktionen af beta-interferon, et specifikt antiviralt middel. Dette stof er i stand til at komme i kontakt med de cellulære receptorer, der udgør blod-hjernebarrieren. Med deaktiveringen af receptordata blev musene mere resistente over for apatiestaten forbundet med sygdommen.

Hvis vi overveje situationen på det molekylære-cellulære niveau, kan vi beskrive det som følger: indførelse af infektion immunbeskyttelse stimuleret interferon-beta, virker på vaskulære receptorer, og aktivering af produkter immunoproteiner CXCL10. Dette protein tilhører gruppen af cytokiner og svækker egenskaberne af hippocampusens nerveceller. Men vi må ikke glemme, at der er andre versioner af immunresponset, hvor der ikke er brug for den interferon med sine antivirale egenskaber - for eksempel, det kommer til betændelse, forårsaget af mikrober. Tilsyneladende arbejder her andre mekanismer, der forårsager apati, døsighed og tab af effektivitet.

Ud fra perspektivets synspunkt er situationen klar: psykologisk sløvhed fører til energibesparelser, fordi energi er nødvendigt for patienten at bekæmpe sygdommen. Men forskere vil gerne lære at håndtere immunsignaler, der fremkalder udviklingen af "forkølelser" - for i dag behøver folk ikke at værne om deres energi, som det var hundrede tusind år siden.

Derudover findes lignende tegn på depression hos patienter med onkologi og autoimmune sygdomme, så løsning af dette problem vil hjælpe med at besvare andre lignende spørgsmål.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.