^

Sundhed

A-vitamin i blodet

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Referenceværdierne (norm) for koncentrationen af vitamin A (retinol) i blodserum: hos børn 1-6 år - 0,7-1,5 μmol / l, 7-12 år - 0,91-1,71 μmol / l, 13 -19 år - 0,91-2,51 μmol / l; hos voksne er det 1,05-2,09 μmol / l.

Vitamin A angår fedtopløselige og eksisterer i to former - det faktiske vitamin A eller retinol (findes kun i animalske produkter) og pro-vitamin A, kendt som caroten (fremstillet ud fra animalsk eller vegetabilsk oprindelse), som kan omdannes til retinol i væggene fordøjelseskanalen. Ca. 50-90% af retinol indkommende fødevarer absorberes i tyndtarmen og transporteres i chylomicroner forbundet med komplekset til leveren, hvor den lagres i form af retinol palmitat. Om nødvendigt frigives det i blodbanen i form af retinol, som er i kombination med vitamin A-bindende protein. I serum binder vitamin A-bindende protein + retinolkomplekset sig til transthyretin. Fra serum er retinol fanget af målceller, såsom retinale fotoreceptorer og epithelium.

Når vitamin A kommer ind i kroppen over kravene (180-430 μg retinol pr. Dag afhængigt af alder, køn og fysiologisk tilstand), bliver dets overskud deponeret i leveren, der danner depotet af dette vitamin. Med et reduceret indtag af retinol fra fødevarer frigives dets leveforretninger i blodbanen og opretholder serumretinolkoncentrationen på et normalt niveau (over 0,7 μmol / L). Andre biologisk aktive former for vitamin A (retinal og retinsyre) er til stede i blodet i meget lave koncentrationer (under 0,35 μmol / L); på estere af retinol tegner sig for ca. 5% af det totale vitamin A (0,1-0,1 μmol / l).

Vitamin A har en vigtig rolle i oxidationsreduktionsprocesser. Retinol fremmer dannelsen af glycogen i leveren og musklerne, fremmer stigningen af kolesterol i blodet, deltager i syntesen af steroid- og kønshormoner. Det er nødvendigt for vækst og dannelse af knogle skelet resyntese af rhodopsin, og bidrager også til den normale funktion af slimhinderne og epithel af dækslet huden, forhindrer dets metaplasi, hyperkeratose og overdreven afstødning. Vitamin A hjælper med at styrke hår, tænder og tandkød. I de senere år, viser det varierede rolle af vitamin A i forebyggelsen af kræft og regulering af immunitet (væsentlig for gennemførelsen af fagocytose, øge syntesen af Ig, stimulerer produktionen af dræber-T-celler, stimulerer T-hjælper type II et al.). Vitamin A - En aktiv antioxidant, der hovedsagelig virker i nærværelse af E-vitamin; det beskytter C-vitamin mod oxidation. Mangel på vitamin A betragtes som en risikofaktor for maligne neoplasmer. I forsøgsundersøgelser blev det vist, at en stigning i indholdet af A-vitamin i kosten øger medianvarigheden af livet med 17,5%. Zink er en væsentlig cofaktor af vitamin A metabolisme (nødvendigt til syntese af vitamin A-bindende protein).

Det gennemsnitlige daglige krav til retinol til voksne (20-50 år) er 1,2 mg (4000 IE, 1 IE svarer til 0,3 μg retinol), til gravide kvinder - 1,5 mg (5000 IE) til amning - 1, 8 mg (6000 IE), for personer over 60 år - 2,5 mg (10.000 IE). Mindst en tredjedel af det daglige krav om retinol skal leveres til kroppen i færdiglavet form; resten kan absorberes ved brug af carotenoider, hvoraf retinol dannes i kroppen. Det skal tages i betragtning, at ca. 30% af retinol i fødevarer ødelægges ved deres varmebehandling. Virkningen af retinol er 2 gange højere end caroten, og sidstnævnte er kun absorberet i tarmene i 30-40%. Ved vurderingen af diætindtaget anses det derfor, at 1 mg retinol svarer til ca. 6 mg carotenoider.

Bestemmelse af retinol (vitamin A) og carotenoider i serum ifølge Bessey i modifikationen af LA Anisimova

Metodeprincippet

Bestemmelsen af vitamin A og carotenoider er baseret på deres hydrolyse i en alkalisk alkoholopløsning efterfulgt af ekstraktion med en blanding af organiske opløsningsmidler.

Reagenser

  • 11 M opløsning af kaliumhydroxid (KOH).
  • 96% ethylalkohol.
  • 1 M opløsning af kaliumhydroxid (KOH) i 96% ethylalkohol: 1 volumen 11 M KOH-opløsning blandes med 10 volumener 96% ethylalkohol. Reagenset fremstilles på dagen for undersøgelsen. Hvis der forekommer farvning under blanding, skal alkoholen rengøres ved destillation inden brug.
  • Xylol, hk.
  • Oktan, h.ch.
  • Xylen-octanblanding: fremstillet ved at blande lige mængder xylen og octan.

Undersøgelserne udføres på et spektrofotometer.

Forløbet af bestemmelsen af vitamin A

Blod taget fra fingeren (ca. 1 ml) indføres i centrifugemærket og anbringes i en glaskop med varmt vand (temperatur 40-45 ° C) i 20-30 minutter. For at adskille serumet såres en blodprop forsigtigt rundt om kanten af røret med en tynd glasstang og centrifugeres ved 3000 omdr./min. I 10 minutter.

Vælg 0,12 ml serum og overfør det til et agglutineringsrør, og tilsæt derefter 0,12 ml af en 1 M alkohol kaliumhydroxidopløsning. Indholdet rystes grundigt.

Testrør med prober anbringes i et vandbad i 20 minutter ved en temperatur på 60 ° C til hydrolyse.

Prøverne afkøles, og der tilsættes 0,12 ml xylen-octanblanding til dem, rystes kraftigt i 10-15 sekunder. Cool igen og centrifuger.

Fjern forsigtigt det øverste lag, der indeholder vitamin A og carotenoider, med en Pasteur pipette med en gummikande og overfør den til mikrokuvetter.

Prøver er spektrofotometriske ved en bølgelængde på 328 nm - for at bestemme vitamin A og ved en bølgelængde på 460 nm - for at bestemme carotenoider.

Efter spektrofotometri det undersøgte prøve udsættes for ultraviolet stråling til ødelæggelse af vitamin A. Til dette formål, i en afstand på 15-20 cm fra kvarts mikrokuvetter sæt (baktericid) lampe, således at bestrålingen blotlagte del af kuvetten, fyldt med væske; bestrålingstiden er 45-60 minutter.

Prøverne er gentagne gange spektrofotometriske ved en bølgelængde på 328 nm. Indholdet af vitamin A bestemmes ud fra forskellen i udryddelsesværdier (optisk densitet) under hensyntagen til koefficienten (faktor) 637, beregnet af Bessey for vitamin A.

Beregningen udføres i henhold til formlen:

X = 637 × (Е328 (1) - Е328 (2)),

Hvor X er indholdet af A-vitamin, μg / dL; 637 er koefficienten beregnet af Bessey til bestemmelse af vitamin A; Е328 (1) - opløsningens optiske densitet inden bestråling E328 (2) er den optiske densitet af opløsningen efter bestråling.

Koefficienten for overførsel af koncentrationen af vitamin A fra μg / dL i μmol / l er 0,035.

Indholdet af carotenoider beregnes ved hjælp af formlen:

X = 480-Е480,

Hvor X er indholdet af carotenoider, μg / dL; 480 er koefficienten beregnet af Bessey for at bestemme carotenoider; E480 er den optiske tæthed af testopløsningen.

Bemærkning

Ifølge Bessey kan større eller mindre serummængder tages under undersøgelserne, men dets forhold til volumenet af alkoholopløsningen bør være konstant med enhver ændring i volumen (mængde) af xylen-octanblandingen.

Normen i indholdet af A-vitamin i blodserumet er: hos nyfødte og spædbørn - 160-270 μg / l; hos voksne, 1,05-2,45 μmol / l (300-700 μg / l). Indholdet af carotenoider i det voksne serum er 800-2300 μg / l.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.