^

Sundhed

Urinanalyse

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

En generel urintest er en undersøgelse udført i et specielt laboratorium og tildelt en patient i processen med at diagnosticere en sygdom. Analysen af urin består af følgende trin:

 • Organoleptisk undersøgelse - indeholder analyse af mængden af urin, dens farve, lugt, skum og gennemsigtighed.
 • Fysisk-kemisk analyse af urin - gør det muligt at bestemme urinets specifikke tyngdekraft og surhedsgrad.
 • Biokemisk analyse af urin udføres for at detektere protein i urinen.
 • Mikroskopisk analyse af urin giver dig mulighed for at bestemme omfanget af tilstedeværelsen af røde blodlegemer og leukocytter.

Det er de data, der opnås ved analysen af urin, der tjener til at genkende kronisk nefropati, især de der forekommer latent, og også at vurdere aktiviteten og, når den udføres i dynamik, graden af progression af nyreskade og reaktionen på igangværende behandling.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Indsamling af urin

Undersøg den gennemsnitlige del af morgenurinen. Mikroskopi skal udføres senest 2 timer efter opsamling af urin. Hvis umiddelbar mikroskopi ikke er mulig, bør urin opbevares ved lave temperaturer for at forhindre bakteriel vækst og lysis af celleelementer (erythrocytter, hvide blodlegemer, cylindre). For at bevare integriteten af røde blodlegemer og leukocytter surges forsætligt alkalisk urin. Hvis det er umuligt at overholde reglerne for indsamling af urin, for eksempel hos patienter med nedsat bevidsthed, anbefales det at udføre en kateterisering af blæren.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Hvordan kan jeg tage en urintest?

Morgen urin er normalt taget til analyse. Før du tømmer blæren, skal du nødvendigvis udføre en intim hygiejneprocedure ved hjælp af sæbe. Urinen skal drænes i en plastikbeholder, som sælges i et apotek. Urinalyse udføres normalt senest en og en halv time efter opsamling af urin. Inden du tager urinalyse, er det forbudt at tage medicin, da dette kan påvirke resultaterne, og urin bør ikke overlades til under-nul temperatur.

Urinalyse af Nechiporenko

Urinanalyse afslører nechyporenko af inflammatoriske processer, der forekommer i urinvejene og at bestemme niveauer af leukocytter, erythrocytter og cylindre. Reglerne tillader sådanne parametre: hvide blodlegemer - op til 2000 ml i mandlige forsøgspersoner og op til 4000 ml for kvinder; erythrocytter - op til 1000 ml; cylindre - op til 20 ml. Før pass urin, skal først at fremstille en tør plastbeholder, som derefter skal indsamle ca. 200 ml morgenurin (mindst et hundrede og halvtreds milliliter). Urinanalyse udføres som følger: den opsamlede urin rystes, derefter trukket lidt tilbage i et reagensglas, som er et par minutter centrifugeret, derefter den øverste del af urin opsamles, og in vitro efterlade 1 milliliter urin med sediment, som er grundigt blandet og placeret i en særlig celle, derefter tælle antallet leukocytter, erythrocytter og cylindre.

Urinalyse under graviditet

Ved graviditeten skal kvinder tage urinprøver næsten hver uge. Den gravide kvinders genitourinære system undergår dobbelt belastning, for under graviditeten vokser ikke bare livmoderen, men der er også kompression på nyrerne, blæren er forbundet med fostrets vækst og arrangement. Derfor er levering af urinalyse under graviditet en obligatorisk regelmæssig procedure. For gravide kan en lille mængde protein i urinen være normen, selv om der ikke er noget protein i urinen i den sædvanlige tilstand. Hvis der findes mere end tre hundrede mg protein i urinen hos en gravid kvinde, kan det signalere nyresygdomme, herunder kroniske, der kan blive værre under graviditeten. I sådanne tilfælde er indlæggelsesbehandling foreskrevet. Proteinuri (protein i urinen), der forekommer i den 32. Uge af graviditeten, kan signalere udviklingen af nefropati, ledsaget af forhøjet blodtryk, nedsat funktion af moderkagen. I urinen hos gravide findes ofte forskellige bakterier. Bakteriuri kan forårsage udvikling af pyelonefritis, hvilket kan forårsage en trussel om for tidlig fødsel. Af særlig betydning er analysen af urin med asymptomatisk bakteriuri, da kun på denne måde kan afsløre skjulte patologier. I graviditetens urin bør der ikke være leukocytter, og forstyrrelser i det genitourinære system kan indikeres ved et forhøjet saltindhold. Hvis ketonlegemer blev påvist i en graviders urin, kan dette tyde på udvikling af toksikose. Med mangel på kalium, såvel som toksikose i urinen, kan surhedsniveauet sænkes. Urinanalyse under graviditet omfatter undersøgelse af farve og gennemsigtighed, densitet, epithelium, bilirubin, erythrocyt og cylinderindhold. Ved modtagelse af ugunstige resultater ordineres yderligere urinprøver - ifølge Nechiporenko's metode såvel som bacussia af urin osv.

Mikroskopi af urinsediment

Undersøgelse af de bestanddele, der er forbundet med urinsediment, er af stor praktisk betydning, herunder for at fastslå lokaliseringsniveauet for den patologiske proces i urinsystemet. Elementer af urinsedimentet er opdelt i organiske (cellulære elementer, cylindre) og uorganiske (krystaller af forskellige salte).

Blandt organiske elementer i urinsedimentet, epitelceller, erytrocytter, leukocytter og cylindre undersøges.

Epitelceller

Epitelceller differentierer i overensstemmelse med typen af epitel. Celler af fladt epithel kommer fra de nedre dele af urinvejen; øger deres indhold mere end 1-2 i synsfeltet, især et stort antal af dem angiver inflammatoriske processer i blæren eller urinrøret. Kilden til celler i det cylindriske epithelium er nyreskytten og uretret; en stigning i deres antal observeres med pyelonefrit og urethritis. Cellerne i det renale tubulære epitel er afrundet, deres påvisning i komplekser med cylindrene eller i store grupper vidner om deres nyre oprindelse. Denne type celler findes i forskellige nyresygdomme (tubulointerstitial nefritis, kronisk glomerulonefritis, herunder lupus).

trusted-source[12], [13]

Erythrocytter

Erythrocytter findes i urinsedimentet af raske individer i en mængde på 0-1 i synsfeltet.

Tilstedeværelsen af en makromemuri i en patient bedømmes af en karakteristisk ændring i urinens farve; at skelne det med myoglobinuri og hæmoglobinuri, er der specielle test ("hæmaturi").

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Leukocytter

Leukocyturi - en forøgelse af indholdet af leukocytter i urinsedimentet (normen er 0-1 i mikroskopets synsfelt hos mænd og op til 5-6 hos kvinder). Differentielle diagnostiske tests til bestemmelse af leukocytpopulationen i urinsedimentet anvendes til nøjagtigt at bestemme kilden til leukocyturi.

Isolere infektiøs leukocyturi, der er karakteristisk for mange infektiøse og inflammatoriske sygdomme i urinsystemet (herunder pyelonefritis). Om leukocyturiens infektiøse karakter kan vurderes foreløbigt ved detektering i bakteriernes urin-sediment - bakteriuri (mere end 1x10 5 / ml urin). Under udsæd resulterer urin ofte i falske negative resultater, fordi selv de ubetydelige krænkelser af reglerne for prøveudtagning og opbevaring af prøver påvirker nøjagtigheden af denne metode. Aseptisk leukocyturi, karakteristisk for mange former for kronisk glomerulonefritis, smertestillende nefropati; undertiden observeret ved amyloidose.

Cylindre

Cylindre er dannet ved forbindelse uromukoida Tamm-Horsfall (protein udskilt af epitel opadgående ben i Henle loop OK), plasmaproteiner, der har passeret membranen af glomeruli, og specifikke komponenter (celler, fedt partikler).

 • Hyaline cylindre består kun af proteinmolekyler, de findes i forskellige nyresygdomme og normale (ikke mere end 100 i 1 ml urin).
 • Voksede cylindre består af plasmaproteiner og virker som tegn på kronisk nefropati.
 • Cellulære cylindre (erytrocyt, leukocyt) har altid en nyreoprindelse og indikerer en læsion af nyreparenchymen.
 • Fedtcylindre findes med signifikant proteinuri, herunder nefrotisk syndrom.
 • Grainy cylindre er et tegn på nyresygdom.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26]

Uorganiske elementer i urinsediment består af krystaller af forskellige salte

Detection urin urinsyre krystaller, calciumoxalat, urat og amorfe phosphater og tripelfosfatov selv er ikke et tegn på nyreskade, bør overvejes urin og kliniske data.

Tilstedeværelsen i krystallerne af kolesterol, cystin, tyrosin og leucin indikerer altid nederlaget i nyrerne. Kolesterolkrystalluri er observeret hos patienter med nefrotisk syndrom; krystaller af tyrosin og leucin indikerer prognostisk ugunstig leverskade.

I urinsedimentet findes bakterier, svampe, protozoer og parasitter også. Bakteriuri er mest signifikant i kombination med leukocyturi; For at tydeliggøre dets genese er det tilrådeligt at gennemføre en bakteriologisk undersøgelse af urin. Af svampene i urinsedimentet fandt man oftest repræsentanter for slægten Candida, især hos patienter med diabetes mellitus eller modtaget immunosuppressiv terapi. Nogle gange findes amoebæer; I nærvær af dysuri indikerer dette en genito-urin amoebiasis. Påvisning af æg Schistosoma hæmatobium indikerer invasionen af urinvejen.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Generel urintest: normal

Normal urinfarve varierer fra lysegul til mørk gul. For intens gul farve tyder normalt på en øget tæthed af urin, som normalt observeres under dehydrering, for lys urin, tværtimod indikerer at densiteten er lav. Det betyder, at der er en chance for nyresvigt. Eventuelle ændringer i urinfarven fra lyserød til mørkbrun farve kan være indikatorer for alvorlige patologiske processer. Samtidig kan nogle stoffer, såvel som rigeligt forbrug af rødbeder og gulerødder, påvirke urinfarvningen. Hvis der under analyse blev det konstateret, at urin ikke er gennemsigtigt, kan dette forklares ved tilstedeværelsen deri af bakterier, røde blodlegemer, salte, fedt, slim, et al. Ryst hvis urin, vises skum på det. Hvis skummet er overskyet, rigeligt og vedholdende, kan det betyde, at der er protein i urinen. Skummet er normalt klart og hurtigt opløseligt. Hvis urinproteinniveauet er mere end 0,033 g / l, betragtes dette som en afvigelse fra normal præstation.

Fortolkning af urinalyse

Urinanalyse omfatter evaluering af følgende parametre.

 • Farve, gennemsigtighed.
 • Relativ massefylde.
 • Kemiske test:
  • pH;
  • protein;
  • glucose;
  • ketonlegemer;
  • hæmoglobin (bestemt som regel med en tilsvarende ændring i urinens farve);
  • urobilinogen;
  • Myoglobin (bestemt som regel med en tilsvarende ændring i urinens farve).
 • mikroskopi:
  • krystaller - urat, fosfat, oxalat eller calciumcarbonat, tripolphosphat, cystin, lægemidler;
  • celler - leukocytter, erythrocytter, rørformede epitelceller, urinveje, atypiske celler;
  • cylindre - hyaline, granulær, erytrocytisk, leukocytisk, epithelial, voksagtig, granulær, lipid;
  • smitsomme stoffer - bakterier, svampe, parasitter.

Urinanalyse indebærer obligatorisk bestemmelse af proteinindhold, cellulære elementer (erythrocytter, leukocytter), bakterier og nogle andre indikatorer. Desuden er der ved hjælp af yderligere metoder til forskning i urin påvist aktive former for leukocytter såvel som indholdet af kemokiner, vækstfaktorer og vasoaktive molekyler.

For at diagnosticere mikroalbuminuri anvendes en standard hurtig test, som muliggør overvågning af dens størrelse, herunder i ambulant indstillinger.

Farve og klarhed i urinen

Friskplukket urin er normalt klar. Årsagen til urinens turbiditet er etableret ved hjælp af yderligere tests.

 • Forsvigelsen af turbiditet efter opvarmning af urinen til 60 ° C indikerer et for stort indhold af urat og urinsyre i den.
 • Hvis urinen bliver gennemsigtig efter tilsætning af 10% eddikesyre, så er der et overskud af fosfater.
 • Med et overskud af oxalater forsvinder grumlen efter tilsætning af fortyndet saltsyre.
 • Hvis der er et stort antal elementer eller slim i urinen, bliver den gennemsigtig først efter filtrering og centrifugering.
 • Modstandsdygtig overfor alle kvalitative tests og centrifugering, viser turbiditet bakteriuri.
 • På overfladen af urin indeholdende en stor mængde protein dannes et vedholdende skum.

Urinen hos en sund person er halmgult, farveens intensitet afhænger af fortyndingsgraden. Urinen hos en patient med kronisk nyreinsufficiens er næsten farveløs. Ændringen i urinfarven skyldes også tilstedeværelsen af forskellige kemikalier, herunder stoffer og deres metabolitter samt pus, blod og lymfe.

trusted-source[38]

Årsager til en ændring i urinens farve

Farve

årsag

Hvid

Rød / Lyserød / Brun

Gul / Orange

Brun / Sort

Grøn, blå

Lymfe, pus, fosfatkrystaller

Erythrocytter, hæmoglobin, myoglobin, porfyriner, levodopa, methyldopa, metronidazol, phenacetin, phenolphthalein, madfarvestoffer

Bilirubin, urobilin, jernpræparater, nitrofurantoin, riboflavin, sulfasalazin, rifampicin, phenytoin

Methemoglobin, homogenzitinovaya syre (med alkaponuri), melanin (hos patienter med melanom)

Biliverdin, farvestoffer (methylenblåt og indigo carmine), triamteren, B-vitaminer, indikan, phenol, chlorophyll, infektion med Pseudomonas aeruginosa

Mælkhvid farve af urin skyldes indgangen af en stor mængde lymf eller fedt ind i den. Massiv udskillelse af salte af urinsyre forårsager appelsin (mursten) eller brun farve af urin. Når porfyri uriner mørkere, når de står i luften.

En korrekt fortolkning af urinens røde farve er nødvendig. Friske blod urin pletter i rød farve, hæmaturi nyrerelateret giver urinen en karakteristisk form for "kød vaskevandet" - en af de tegn glomerulonefrtia, herunder akut, myoglobin - en rødbrun farve. Desuden er den røde farve af urin noteret ved brug af methyldopa, phenothiazinderivater.

trusted-source[39], [40], [41], [42]

Duften af urin

Urin har en karakteristisk lugt. Dens forandring sker i forskellige sygdomme, herunder metaboliske sygdomme.

Årsager til en ændring i lugten af urin

Lugt

årsag

Sød rottende frugt

Ketonlegemer

Ammoniak

Infektion af urinvejen med urinstofnedbrydende bakterier

Plesnevyj

Phenylketonuri

Sved

Tilstedeværelsen af isovaleriske eller glutarsyre i blodet

Rancid fedt

Hypermetioninæmi, tyrosinæmi

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Surhed af urin

Urinreaktionen varierer meget (pH 4,5-8,5). En re-alkalisk reaktion af urin vidner om muligheden for en infektion i urinvejen eller renal tubulær acidose.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56]

Relativ tæthed af urin

Relativ tæthed af urin hos en sund person varierer fra 1.002 til 1.030. Denne indikator afhænger af kost og regimet af væskeindtag. Depression af relativ urindensitet er et tidligt tegn på tubulointerstitial nefritis og kronisk nyresvigt. For nøjagtigt at bestemme denne indikator er det nødvendigt at udføre Zimnitsky-retssagen. Med en stigning i proteinindholdet i urinen med 4 g / l eller glucose med 2,7 g / l øges indekset med 0,001.

Urinalyse hos børn: Transkription

Ved den generelle analyse af urin hos børn tages der hensyn til nærvær af protein, sukker, ketonlegemer, salt, bakterier, slim, parametre som farvning, lugte, gennemsigtighed, specifik vægt, niveau af erythrocytter og leukocytter. Normale indikatorer er fraværet af en atypisk lugt i urinen og uigennemsigtigheden. Hvis urinen har en lugt af ammoniak, kan det signalere en funktionsfejl med blæren. Syrhedsniveauet i babyens urin spænder fra 4,8 til 7,5. Ved diarré, opkastning og forekomsten af planteføde og fysisk overbelastning i kosten opstår der en alkalisk reaktion. Den øgede surhed af urin observeres ved en temperatur, diabetes eller overdreven forbrug af protein i fødevaren. Normale indikatorer for urentæthed er afhængig af alder fra 1.003-1.025. Protein, sukker, erythrocytter, cylindre, bakterier, salte og ketonlegemer i barnets urin bør ikke være. Sådanne komponenter kan forekomme i tilfælde af metaboliske lidelser, nyre, blære, endokrine system, opkastning, feber, diarré, forstoppelse, nervøs overanstrengelse, anæmi. En forhøjet antal hvide blodlegemer kan forekomme i inflammatoriske processer i urinsystemet.

Generel analyse af urin: transkript

Normale indikatorer for en sund person:

 • Farve - en moderat gul, ikke for mættet, men ikke for bleg.
 • Gennemsigtighed er normen.
 • Lugten er uskarpe.
 • Syrerid - pH mindre end 7.
 • Tætheden er fra 1.018.
 • Protein er det ikke.
 • Ketonlegemer er ikke.
 • Bilirubin - nr.
 • Urolilinogen - fem til ti mg / l.
 • Hæmoglobin - nr.
 • Erythrocyter - fra nul til tre i synsfeltet for kvinder, fra nul til en i synsfeltet for mænd.
 • Leukocytter - fra nul til seks i synsfeltet hos kvinder, fra nul til tre i synsfeltet hos mænd.
 • Epitel - fra nul til ti i synsfeltet.
 • Cylindre - nr.
 • Salt - nr.
 • Bakterier - nr.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.