^

Sundhed

Addis-Kakovsky-testen

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Prøve Addis Kakovskogo - dette er en meget gammel, men effektiv måde at tælle antallet af røde blodlegemer - røde blodlegemer og leukocytter cylinder ( "limet" protein dannet elementer) i urin.

Hvad er formålet med en sådan undersøgelse som Addis-Kakovski-testen?

Mange sygdomme har en latent form, og en person bemærker ofte ikke de trængende symptomer, men oplever kun en lille ulempe. Eventuelle latente sygdomme relateret til nyrerne og urinvejen kræver en omhyggelig diagnose, som rutinemæssigt indbefatter metoderne til at tælle proteinforbindelser, formede elementer i urinen. Addis-Kakovski-testen ligner meget på en anden analyse - Nechiporenko's test, men tallene beregnes ud fra det indsamlede materiale pr. Dag. I denne periode kan du se dynamikken og mere præcist bestemme, hvad der er mere i sedimentet af urin - erythrocytter eller leukocytter.

Historien om udviklingen af metoden er interessant, fordi den berømte doktor fra den tid, Kakovsky Anton Fomich, i 1910 foreslog en effektiv metode til diagnosticering af nefritis.

Kakovsky i hele sin professionelle karriere forsøgte at finde virkelig effektive metoder til behandling af nefropatologi. Som en erfaren kliniker foreslog han, at tælling af antallet af formede elementer i den indsamlede urin er nødvendig hele dagen, begyndende tidligt om morgenen.

Sådan fraktioneret tælling gav faktisk mere detaljeret og præcis information om sedimentering af celler. Som det er tilfældet, omkring samme tid på den anden side af planeten eksperimenterede den amerikanske Addis også med urinanalyse. Og i 1925, hvor han tog Kakowski-metoden som grundlag, forbedrede han det lidt. Siden da begyndte laboratoriet at studere det indsamlede materiale ikke til dagtimerne, men for dagen. Kollegerne startede ikke kampen for palmetræet, fordi det var en effektiv diagnostisk begivenhed. Og siden da er metoden blevet kaldt et dobbeltnavn, nemlig Addis-Kakovski-testen. Tilsyneladende blev Addis først placeret efter alfabetet, og ikke efter kronologien for udviklingen af metoden.

Hvordan udføres Addis-Kakovski-testen?

Urin skal indsamles inden for en dag, mindre ofte sker det inden for ti timer. En rigelig drik anbefales ikke, forbruget af væske forbliver normalt. Den eneste betingelse, der er sat for patienten, er om muligt ikke at urinere om natten. Addis-Kakovsky-testen antager en delvist undersøgelse af materialet, det vil sige at tage urin isoleret inden for 10-15 minutter. Normalt skal ca. 4 millioner hvide beskyttelsesceller af blodlegocytter, ikke mere end 2 millioner rødt - af erytrocytter og ca. 20.000 forbindelser - af cylindere skille sig ud med urinen om dagen. Hvis grænserne for normen overskrides i en af deres kategorier af ensartede celler, signalerer dette om nyresygdomme eller infektionssygdomme i urinsystemet.

Addis-Kakovsky-testen hjælper også med at identificere forekomsten af erytrocytter eller leukocytter i sedimentet. Hvis hvide celler overstiger normale grænser, er det højst sandsynligt, at dette er tegn på pyelonefrit. Leukocytter når undertiden seks millioner, og dette er allerede en alvorlig form for bakteriel infektion. Erythrocytter, som "krydser" grænserne for det normale, taler om glomerulonefritis, i sådanne tilfælde kan røde blodlegemer nå 5 millioner.

Addis-Kakowski-testen er en metode, der er blevet testet med et helt århundrede og aldrig blevet svigtet af læger. Denne metode har hjulpet før og fortsætter med at hjælpe med formuleringen af en nøjagtig diagnose.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.