Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Udholdenhed

Medicinsk ekspert af artiklen

Psykiater, psykoterapeut
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 04.10.2021

Mental udholdenhed består af flere gentagelser af de samme handlinger, sætninger osv. Sådanne gentagelser afspejler en slags "krog" inde i bevidstheden om visse tanker eller aktive segmenter, der fortsat eksisterer ud over den nuværende tid, afhænger ikke af aktivitetsretningen og fortsætte deres aktivitet i det menneskelige sind. Patologisk udholdenhed observeres ofte hos patienter med organiske hjernelæsioner, cerebral aterosklerose, skizofreni, senil demens, Alzheimers sygdom og Picks sygdom. [1], [2]

Et lignende problem er imidlertid typisk ikke kun for psykiatrien, men også for andre medicinske områder - især taleterapi og neuropsykologi.

Epidemiologi

Der er ingen særlige statistikker om forekomsten af vedholdenhed. Formentlig varierer forekomsten af lidelsen fra 11 til 65 tilfælde pr. Hundrede tusinde af befolkningen.

Udholdenhed findes overvejende i barndom og alderdom, hos kvinder lidt oftere end hos mænd. Risikoen for forekomst af sådanne lidelser stiger efter 50 år, og toppen af forekomsten sker i gammel og senil alder (efter 65 år).

Langt de fleste udholdenheder er idiopatiske (årsagen er stadig uklar). Kun i 10-30% af tilfældene er det muligt at påvise de disponerende faktorer for udviklingen af patologi: kraniocerebralt traume, neurose, demens osv. [3]

Årsager udholdenheder

Hovedårsagen til vedholdenhed er tabet af evnen til at "skifte" hjernen mellem separate processer eller handlinger i henhold til prioritetsprincippet. Lidelsen kan være forbundet med et funktionelt svigt i hjerneaktiviteten - for eksempel på grund af en stressende situation, overarbejde, dannelsen af nervesystemet, neurotiske patologier. Stabile og grove krænkelser noteres på baggrund af organisk hjerneskade, især hvis de subkortikale strukturer, tertiære kortikale zoner, premotoriske og præfrontale cortex er beskadiget. Generelt kan årsager kategoriseres i tre kategorier af faktorer, herunder fysiologi, psykopatologi og neurologi. [4]

Mange mennesker, afhængigt af en bestemt levetid, er tilbøjelige til at fremstå som udholdenhed. En sådan krænkelse kan manifestere sig med en reduceret kontrolfunktion, i mangel af en klar aktivitetsplan, som kan være forårsaget af følelsesmæssigt og fysisk overarbejde, langvarig stress, generel træthed og "udbrændthed". Sådanne udholdenheder er kendetegnet ved inkonsekvens, deres forløb er let. De udtrykkes hovedsageligt ved psykiske lidelser, følelsesmæssige manifestationer og meget sjældnere ved ændringer i motorik. [5]

Tydelige organiske hjerneskader bliver mere og mere almindelige årsager til lidelsen. Så udholdenhed af bevægelser vises med en lidelse i de forreste sektioner af cerebrale halvkugler. Hvis problemet påvirker de præmotoriske steder og de underliggende subkortikale strukturer, udvikler elementær motorisk udholdenhed, som ledsages af flere gentagne programmerede handlinger. Med nederlaget for de nedre zoner i de præmotoriske områder i cortex på venstre halvkugle noteres taleudholdenhed. 

Forstyrrelser fra mental aktivitet opstår på baggrund af skader på hjernebarkens frontallapper: patologi ledsages af en forringelse af kontrollen med intelligensfunktioner, forkert planlægning af handlinger. Følsomme ændringer er forårsaget af organisk skade på de kortikale analytiske zoner - det vil sige områder med informationsbehandling af data modtaget fra sanseorganerne. [6]

Psykiatere betragter udholdenhed som et tegn på dårlig tilpasning af mentale handlinger eller følelsesmæssig-frivillig aktivitet. Lidelsen er typisk for mennesker med inerte personlighedstræk - for eksempel findes udholdenhed ofte hos mennesker med  fremragende elevsyndrom

Vi må ikke glemme, at vedholdende episoder også kan forekomme med overdreven træthed, langvarig søvnmangel såvel som hos personer, der er påvirket af alkohol. I sådanne situationer er overtrædelser altid episodiske, forbigående og kortsigtede. [7]

Risikofaktorer

Faktorer, der kan påvirke udviklingen af vedholdenhed, kan være som følger:

 • Inerte processer i nervesystemet. Hos nogle patienter noteres hæmning af omskiftning af processer i hjernen, hvilket forklares med fysiologiske egenskaber. Sådanne mennesker har svært ved at bevæge sig fra en opgave til en anden, de tilpasser sig langsomt til omstændighederne og har en tendens til at udvikle milde former for udholdenhed - for eksempel synes deres tanker at "sidde fast" i kommunikationsprocessen.
 • Overdreven træthed. Hvis en person er fysisk eller moralsk udmattet, har han en krænkelse af de cerebrale processer med hæmning og spænding, og tidspunktet for afslutningen af en bestemt handling er forsinket. Det er af disse grunde, at det på baggrund af alvorlig træthed er meget lettere at opretholde monotoni af handlinger end at skifte til andre opgaver.
 • Umodent nervesystem. På grund af fysiologiske egenskaber dominerer og forbliver excitationsprocessen i barndommen selv efter afslutningen af den irriterende faktor. Barnets reaktion kan ledsages af gentagne bevægelser eller udråb.
 • Aterosklerotiske processer. Ved cerebral åreforkalkning deponeres kolesterolplakker i karrene, hvilket indsnævrer arteriel lumen, forstyrrer blodcirkulationen og forhindrer ernæring af hjerneceller. I denne situation manifesterer udholdenhed sig oftest ved taleforstyrrelser.
 • Senil demens, Parkinsons sygdom og anden demens. Sygdomme, der ledsages af atrofiske processer, der forekommer i cortex i de frontotemporale og frontale cerebrale regioner og subkortikale strukturer, fører til grove intellektuelle lidelser, taleudholdenhed og praksis. [8]
 • Hovedtraume, TBI. Udholdenhed noteres efter hjerneskade, især med skader på de laterale orbitofrontale regioner, præfrontal kortikal bule. Patienten har ufrivillige gentagelser af sætninger eller individuelle ord, men effektive gentagelser findes oftere i form af langsigtede konsekvenser.
 • Cerebral cirkulationsforstyrrelser. Et slagtilfælde fører ofte til alle slags neurologiske lidelser: patienter mister følsomhed og aktive motoriske færdigheder, tale, vejrtrækning er svækket, og synkning er svært. Problemer med talevalg er mulige, kontrol over det, der siges, går tabt.
 • Tumorprocesser i hjernen. I cerebrale onkologier, der påvirker frontallapperne, observeres ofte basale områder, subkortikale motoriske knuder, ændringer i måladfærd, forståelse af handlinger og aktiv selektivitet. Motorisk eller motorisk tale-udholdenhed bemærkes ofte.
 • Autisme. Hos patienter med autisme er der en ændring i følsom funktionalitet, hæmning af motoriske og mentale reaktioner og adfærdsmæssige stereotyper. Udholdenhed hos patienter manifesteres af gentagne sætninger og handlinger, der er uden betydning, samt målrettet tvangslidelser.
 • Tvangslidelse. Obsessiv-kompulsive lidelser manifesteres af tvangstanker og handlinger. Gentagne ufrivillige motoriske handlinger noteres ledsaget af tvangstanker, billeder, repræsentationer.
 • Skizofreni og psykisk udviklingshæmning. Hvis omdirigerings- og ophidselsesprocesserne ikke fungerer korrekt, vises inerti hos patienter, dannelsen af betinget reflekskommunikation bliver mere kompliceret. Hos patienter med skizofreni noteres ideologisk forening, forsøg på at udfylde hullerne med forældede ideer og automatisering af tale og mental aktivitet. Især på baggrund af katatonien er der gentagelser af ord og sætninger, inkonsekvens af tale.

Patogenese

Neurologisk oprindelse er mest almindelig blandt udholdenheder. Det er kendetegnet ved en bred vifte af atypisk menneskelig adfærd, som er forbundet med skader på cerebrale halvkugler. Det er det, der bestemmer den nedsatte funktion af overgangen fra en handling til en anden, en ændring i tankens retning og rækkefølgen af handlinger: den vedholdende komponent indtager et dominerende trin over mental aktivitet og objektiv position.

Udholdenhed i neuropsykologi er oftest en konsekvens af kraniocerebralt traume, afasi (efter tumor og inflammatoriske processer, traumer) og lokale sygdomme med skader på hjernebarkens frontallapper.

Udholdenhed i psykologi og psykiatri er patologiske psykologiske tegn ved den type cyklisk gengivelse af motoriske handlinger, vedholdende associationer, tale -gentagelser. Patologi afspejler en konsekvens af psykologiske dysfunktionelle tilstande og fungerer oftest som et yderligere tegn og komponent i multikomponentsyndromer og fobiske lidelser. [9]

Udseende af vedholdenhed hos en patient uden tidligere kraniocerebralt traume eller dybe stressende påvirkninger kan indikere tilstedeværelsen af både psykologiske og psykiske problemer.

De grundlæggende patogenetiske faktorer for udviklingen af en lidelse er oftest som følger:

 • den selektivitet og besættelse af interesser, som oftest findes hos patienter med tendens til autisme;
 • en følelse af opmærksomhedsunderskud kombineret med hyperaktivitet, som stimulerer udseendet af udholdenhed af typen beskyttende reaktion, der sigter mod at tiltrække opmærksomhed til sig selv;
 • overdreven stædig lyst til læring, tilstedeværelsen af yderligere evner kan føre til en persons fiksering på enhver aktivitet;
 • tegn på obsessiv-kompulsiv lidelse kan sameksistere med vedholdende lidelser.

Hvis en person er besat af en idé, kan dette få ham til at udføre bestemte handlinger helt ubevidst. Et slående eksempel er tvangstanker, især obsessiv håndvask, konstant medicin, der formodes at være profylakse osv. I denne situation er det meget vigtigt at differentiere udholdenhed fra andre patologier, uanset sygdomens ætiologi. [10]

Fysiologiske årsager til problemet:

 • funktionel lidelse i hjernebarken i området omkring frontallapperne;
 • hovedtraume i området med den præfrontale bule;
 • voksende afasi.

Psykologiske faktorer i problemets udseende:

 • langvarig stress;
 • fobiske tilstande;
 • autisme;
 • akut hyperaktivitet.

Verbal udholdenhed opstår ofte blandt videnskabelige specialister, der har studeret et og samme problem i lang tid. I vanskelige tilfælde kan lidelsen forværres op til udseendet af tvangslidelser i form af obsessiv overholdelse af en idé.

Symptomer udholdenheder

Hvis vedholdenheden er forårsaget af en sygdom, vil patienten have de tilsvarende symptomer på denne sygdom. Dernæst vil vi overveje tegnene, der er typiske for nogle patologier ledsaget af udholdenhed.

Med hjerneblødning, nedsat cerebral cirkulation kan en person opleve svimmelhed, svaghed, talehæmning og bemærke et tab af muskelsensitivitet. Motorkoordinationen er svækket, synet forringes.

Med neuroser, humørsvingninger, tab af orientering, smerter i hovedet er mulige.

En sådan farlig kilde til udholdenhed som en tumorproces i hjernen er karakteriseret ved en gradvis stigning i paroxysmal svimmelhed, svær smerte i hovedet, udvikling af ensidig blindhed eller døvhed og generel udmattelse af kroppen.

Traumatiske hjerneskader kan kendetegnes ved generel svaghed, kvalme, hovedpine, syns- og høretab og vestibulære lidelser.

Ved autisme mangler der følelsesmæssig kontakt (herunder med forældre), der er vanskeligheder med socialisering og en svag interesse for spil. Angreb på hysteri og aggression er mulige.

Med skizofreni oplever patienter vrangforestillinger, hallucinationer.

Tvangstanker, fobier og tvang er karakteristiske for tvangslidelser. De første tegn på en overtrædelse manifesterer sig som følger: en person mister selvtillid, tvivler konstant på sine egne handlinger og gerninger. Mange patienter har utilstrækkelig perfektionisme: sådanne mennesker har en tendens til at hænge tøj efter farver og på samme niveau, arrangere krukker med håndtag i en retning, lægge sokker ud efter farve osv. Dette handler ikke om det sædvanlige ønske om orden: patienten oplever "skandaløst" ubehag fra den imaginære "lidelse" og kan forsøge at rette op på "krænket" selv til fest.

Udholdenhed hos et barn

Udholdenheder optræder ofte netop i barndommen, hvilket skyldes særegenhederne ved psykologi, børns fysiologi samt aktive transformationer af livsprioriteter i forskellige opvækstperioder. Det er undertiden ret svært for specialister at skelne sande vedholdende tegn fra forsætlige tegn såvel som fra dem, der angiver tilstedeværelsen af mere komplekse psykopatologier. [11]

Forældre spiller en vigtig rolle i at identificere patologier hos børn: de rådes til omhyggeligt at observere barnet, for at registrere eventuelle manifestationer af udholdenhed - for eksempel:

 • periodiske gentagelser af de samme sætninger, uanset omstændighederne og de stillede spørgsmål samt udholdenhed af ord;
 • regelmæssige gentagelser af bestemte handlinger - for eksempel at røre ved et sted på kroppen, trykke på osv.;
 • gengivelse af identiske objekter (billeder, sætninger, spørgsmål osv.);
 • gentagelser af anmodninger, der ikke er egnede til specifikke situationer.

Det er vigtigt at skelne patologiske forstyrrelser fra legeaktiviteter og normale barndomsvaner. Det er bydende nødvendigt, at du taler til dit barn diskret og roligt og om nødvendigt konsulterer en specialist. [12]

Forms

Afhængigt af manifestationerne af vedholdenhed skelner læger motoriske og mentale (intellektuelle) former for lidelser. [13]

Motorisk udholdenhed er en konstant gentagelse af den samme bevægelse eller en hel flok gentagne bevægelser. Sådanne handlinger har en bestemt algoritme, der forbliver uændret i lang tid. For eksempel, med forgæves forsøg på at tænde for fjernsynet, begynder en person at banke på det med sin knytnæve. En sådan handling fører ikke til noget, men i erkendelse af dette gentager en person det igen og igen. Børn kan have en anden manifestation: barnet leder målrettet efter et legetøj, hvor det ikke kan være.

Intellektuel udholdenhed viser sig at være unormal "at sidde fast" af ideer, udsagn og konklusioner. De manifesteres ved konstant gentagelse af ord eller sætninger. En sådan patologi er relativt let at opdage: lægen stiller en række spørgsmål, og personen svarer alt ved hjælp af det allerførste svar. Der forekommer også milde former for lidelse, hvor patienten regelmæssigt forsøger at diskutere et længe besluttet emne eller samtaleemne.

Motorisk udholdenhed

Typerne af motorisk udholdenhed er opdelt efter følgende princip:

 • elementær udholdenhed består i gentagelse af en handling;
 • systemisk udholdenhed involverer gentagelse af et helt kompleks af handlinger af en person.

Taleudholdende krænkelse, som manifesteres ved gengivelse af det samme ord (sætning), både mundtligt og skriftligt, placeres i en separat kategori.

Generelt er motor, de er også motoriske udholdenheder, forårsaget af skader på motorhjerneområderne. Patienter har flere gentagelser af elementer i enhver bevægelse eller handling.

Udholdenhed af tænkning

Denne form for krænkelse er kendetegnet ved "jamming" i det menneskelige sind af en bestemt tanke eller en ide, ofte manifesteret i processen med verbal kommunikation. Med det samme ord eller den samme sætning kan patienten besvare næsten enhver forespørgsel eller spørgsmål, endda ikke relateret til hinanden. Det er muligt at udtale bestemte ord højt uden nogen retning (tale til sig selv). Et af de karakteristiske træk ved mental udholdenhed: en person forsøger konstant at vende tilbage til et længe lukket samtaleemne, taler om spørgsmål, der ikke længere er relevante. Det andet navn for mental udholdenhed er intellektuel.

Parafasi og udholdenhed

Parafasi er en taleforstyrrelse, når de korrekte ord eller bogstaver erstattes af andre, upassende og uforståelige i et bestemt øjeblik. En person, der lider af parafasi, taler unaturligt, hans tale er forkert, indeholder ofte ikke-eksisterende ord. Desuden kan tale ikke kun blive forvrænget, men også fremskynde eller bremse, hvilket gør det endnu vanskeligere at forstå udefra. Overtrædelse ledsages ofte af sammensmeltning af ord, deres forkert brug og forvirring, udholdenhed. Hovedårsagerne til patologi er hovedskader, kredsløbssygdomme i hjernen, alvorlige infektioner med cerebrale komplikationer, tromboemboli, tumor og cystiske processer i hjernen, aneurisme åbning. Patologi -behandlingsstrategien er individuel.

Udholdenhed i afasi

Udholdenhed er også karakteristisk for amnestisk  afasi . Patienten navngiver det første objekt, der vises for ham, hvorefter han kalder alle andre objekter på samme vilkår. For eksempel kan en patient ved synet af en tekande sige: "Dette er til vand, til kogning, så du kan drikke senere." Derefter får han vist en saks, og han siger: "Dette er en tekande at klippe, jeg havde en."

Det er bemærkelsesværdigt, at patienterne ikke selv bemærker udholdenhed i sig selv, hvis analysatoren af taleopfattelse samtidigt påvirkes, hvilket sker med sensorisk-motorisk afasi.

Inden for grænserne for afasi syndrom fungerer vedholdenheder som en slags strukturel element, derfor vedvarer de i lang tid, selv med forsvinden af grundlæggende afatiske tegn. Krænkelser noteres også på baggrund af ikke -fokale organiske cerebrale patologier - for eksempel hos patienter med cerebral aterosklerose,  oligofreni .

Vedholdende bogstaver eller ord

Udholdenhed skriftligt eller mundtligt repræsenterer gengivelsen af brevet eller stavelsen, der lige er skrevet eller sagt i stedet for følgende nødvendigt. Eksempel:  bag knuden  - i stedet for  rundt om hjørnetfedtet  - i stedet for  dyr. [14]

En specifik forvrængning af den fonetiske sammensætning af ord kan forekomme i både mundtlig og skriftlig tale og bærer karakteren af progressiv og regressiv assisillation.

Udholdenhed af stavelser eller bogstaver er en af varianterne af motoriske perseverative lidelser, da det består i at gengive fysisk aktivitet - for eksempel at skrive ord. [15]

Men udholdenhed i taleterapi er en vedvarende brevforvirring, der reducerer den overordnede kvalitet af talen. Barnet har en slags ”fastklemte” bogstaver - oftere konsonanter efter den type udskiftning i et ord. Eksempler på tale terapeutiske perceptuelle symptomer:

 • i et ord eller en sætning: "dodoga" i stedet for "vej", "under stolpen" i stedet for "under broen" osv.;
 • på baggrund af svækket differentieringshæmning: "legede" spillede, "fortalte" sagde, "rige budi" rige mennesker.

Det er muligt, at forurening også kan registreres på samme tid - blanding af stavelser og orddele - for eksempel "dogazin", der kombinerer et  hus + en butik.

Ligesom forurening refererer udholdenhed til hyppige krænkelser af den syllabiske struktur i barndommen. [16]

Udholdenhed og forbrydelse

Udtrykket udholdenhed stammer fra det latinske ord  persever tio, hvilket betyder  udholdenhed, udholdenhed. I taleprocessen manifesterer symptomet sig i form af gentagen gengivelse af de samme lyde, ord, sætninger.

Patientens bevidsthed er som sådan "hæmmet" af ét ord eller tanke, hvilket fører til deres gentagne og ensformige gentagelse. Samtidig har gentagelser normalt ikke noget at gøre med samtaleemnet eller situationen. En lignende overtrædelse kan manifestere sig skriftligt, da den er en konsekvens af aktiviteternes sammenslutning. Det kan ikke sammenlignes med obsessive fænomener, da sådanne omfatter et element af besættelse, og personen selv bevidst opfatter ukorrekte handlinger. [17]

Sammen med udholdenhed findes verbigerationer ofte ved skizofreni. Vi taler om psykiske problemer, hvor patienten rungende og monotont gentager de samme stavelser, ord, sætninger. Men sådanne gentagelser er automatiske, uden indhold og kan vare i flere timer eller endda dage.

Patienten udtaler med en bestemt rytme og undertiden på rim lydkombinationer eller ord, der er fuldstændig blottet for mening. Det er vigtigt at skelne verbigeration fra vedholdende manifestationer, da i de sidste episoder af gentagelser er forbundet med en persons neuropsykiske tilstand og elimineres med normaliseringen af denne tilstand.

Et træk ved verbigerering er, at en person gentager indskydninger og lyde uden tegn på påvirkning. Udtale ledsages normalt af aktiv efterligning og motoriske lidelser. I de fleste tilfælde opstår problemet hos patienter med demens og katatonisk skizofreni. [18]

Udholdenhed og situationel adfærd

I løbet af sin opvækst står et barn nødvendigvis over for en kendsgerning, der spiller en vigtig rolle i udviklingen af hans mentale aktivitet. Når han observerer verden omkring ham, bemærker han regelmæssigheden af visse fænomener: for eksempel, hvis mor tager sko ud af skabet, vil der være en gåtur, og hvis hun lægger tallerkenerne på bordet, følger et måltid. Børn indser ikke umiddelbart denne eller den forbindelse mellem fænomener: i første omgang understreger de den sædvanlige kæde af konsekvenser. Begyndelsen af en begivenhed medfører forventning om den næste. Denne sekvens angiver ikke altid fænomeners indbyrdes afhængighed, men giver anledning til den praktiske oplevelse af babyen, som begynder at observere de ændringer, der finder sted i hans egen og i miljøet.

Det er vigtigt at forstå, at vi ikke taler om automatiske gentagelser af de samme begivenheder i samme sekvens, men om de ændringer, der finder sted i barnets miljø som følge af handlinger.

Hvis den sædvanlige sekvens overtrædes, tiltrækker den barnets opmærksomhed, forårsager misforståelser, giver anledning til behov for afklaring. Hvordan skal børn have det i en sådan situation? Dette er en følelse af overraskelse, nysgerrighed, uforståelighed. Hvis krænkelsen af den sædvanlige rækkefølge opfattes af barnet smertefuldt (barnet vender konstant alt til sin plads, på trods af forklaringer fra voksne), bør man tænke på tilstedeværelsen af visse vedholdende problemer.

Udholdenhed og stereotyper

Stereotyper betyder tendensen til at gentage de samme handlinger. Mulig stereotyp gentagelse af individuelle ord eller stereotyp tænkning (looping).

Stereotypeprocesser adskiller sig også i graden af automatisering. For eksempel er verbigeration - stereotype manifestationer i den talende tale hos patienter med skizofreni - præget af meningsløs, automatiseret, ubevidst gentagelse af de samme ord eller sætninger. Motoriske eller hallucinerende stereotyper betragtes også som automatiske. Hallucinationer optræder ofte på baggrund af utilstrækkelig klar bevidsthed - for eksempel ved akut forgiftning eller infektioner. Mentale stereotyper er mere vilkårlige, men i denne situation tilhører hovedrollen tilstande med mental automatisme.

Stereotyper er ikke udholdenhed. Med udholdenhed falder en allerede gennemført handling, helt eller delvist, i den næste handling, i en ny opgave, der er fuldstændig uafhængig af den foregående. For stereotyper er tabet af betydningen af aktivitet (mental, motorisk, tale) karakteristisk uden forbindelse til løsningen af noget problem. Evnen til at fange forholdet mellem stereotype vendinger (mental eller tale) går tabt.

Stereotyper er af langsigtet karakter uden at ændre sig under påvirkning af en ændring i aktivitet. Udholdenheder afhænger derimod af graden af kompleksitet i den efterfølgende opgave, de manifesterer sig lettere, de har det tilfælles med den tidligere aktivitet. I modsætning til stereotyper forsøger patienten at modvirke udholdenhed.

Stereotyper er ikke unikke for skizofreni. De er også diagnosticeret med organisk psykose.

Udholdenhed og forventning

Nogle taleforstyrrelser betragtes som fonologiske eller dem, der vedrører den lydsproglige struktur. De mest almindelige fonologiske lidelser er vedholdenhed og forventning (forventning).

Under udholdenhed falder lyde fra det første ord i efterfølgende ord - for eksempel "snedækket suzhnob" i stedet for "snedrift", "bolova gør ondt" i stedet for "hovedpine".

Hvis vi taler om forventninger, taler vi om processerne modsat udholdenhed. For eksempel navngiver en person ved en fejl en lyd fra ethvert efterfølgende ord:

 • solen skinner på sig selv (i stedet for "på himlen");
 • Jeg vil slette serien (i stedet for "se serien").

I den vedholdende version kan det antages, at personen simpelthen var forvirret og ved et uheld udsendte en lyd fra det forrige ord, selvom det ikke er sådan.

Ekkopraxi og udholdenhed

Ekkopraxi, ekkokinesi eller ekkokinesis er det såkaldte ekkosymptom, hvor der er en ufrivillig gentagelse eller efterligning af motoriske handlinger, bevægelser, kropspositioner osv. I de fleste tilfælde af ekkopraxi gentages relativt enkle bevægelser foran en person er karakteristisk. Dette kan være bifald, skele øjnene eller vinke dine hænder. Nederlaget for den konvexital præfrontale cortex foran de præmotoriske zoner ledsages af præfrontal apraxi med ekkopraxiske symptomer.

Disse symptomer kaldes normalt tic -lidelser. Disse observeres ved autisme,  Tourettes syndrom , skizofreni (hovedsageligt af katatonisk type), med phenylpyruvisk oligofreni,  Picks sygdom , klinisk depression og andre neuropatologier. Den katatoniske type skizofreni kan udover ekkopraxi ledsages af ekkolali  (tale -gentagelser  for andre) og ekko (efterligne gentagelser for andre). [19]

Adfærdsmæssig udholdenhed

Eksperter kalder udholdenhed for adfærdsforstyrrelser, mens gentagelser kan forholde sig til næsten alle handlinger, sætninger, bevægelser, spørgsmål, anmodninger osv. Skifter ikke til det næste, men gentager, hvilket ikke tillader at nå det oprindelige mål.

Tendensen til vedholdende handlinger bruges på forskellige stadier af socialisering af børn, der lider af efferent motorisk alalia og autisme - patologier med dysfunktioner på flere niveauer i frontal cortex. Den kompetente anvendelse af denne tendens hjælper til effektivt at konsolidere relationer i barndommen. I nogle tilfælde kan adfærdsmæssig udholdenhed således ikke fungere som en patologisk forhindring, men også som en allieret i korrigerende arbejde. [20]

Oculomotorisk udholdenhed

De siger om oculomotorisk udholdenhed, når en person har et "looping" blik på et tidligere emne. Det er ikke altid muligt umiddelbart at besvare spørgsmålet om den patologiske oprindelse af et sådant symptom, men hos mange patienter kan psykiske og kognitive lidelser gå forud for bevægelsesforstyrrelser.

For at stille en diagnose anbefales det:

 • vurdere, om en person har mulige kognitive funktionsnedsættelser
 • vurdere tilstedeværelsen af psykiske lidelser
 • vil afklare oplysninger om nervesystemets stabilitet, om fravær af neurologiske og systemiske sygdomme.

Kognitiv svækkelse vurderes ved hjælp af specifikke neuropsykologiske tests. Psykiske lidelser manifesteres oftest ved angst og / eller depression. Derudover kan patienter opleve irritabilitet, humørstabilitet, apati, aggression, psykiske og / eller motoriske udholdenheder, tvangslidelser, sjældnere psykoser. Den endelige diagnose fastlægges baseret på data fra diagnostiske undersøgelser.

Udholdenhed ved skizofreni

Det er ganske almindeligt at observere udholdenhed hos patienter med  skizofreni . Sådanne overtrædelser dækker en lang række taleformationer. I dette tilfælde kan udholdenhed i tale være individuelle lyde og ord, fragmenter af sætninger, fulde talevendinger. Mange eksperter forbinder forekomsten af vedholdenhed hos skizofrene med en udtømning af ideer og en tendens til at fylde de dannede mentale huller med tidligere ideer. I det patogenetiske aspekt spilles en vigtig rolle ved at styrke automatiseringen af intellektuel taleaktivitet.

Skizofrene lidelser generelt ledsages af forstyrrelser i tænkning og opfattelse, utilstrækkelig eller nedsat påvirkning. I de fleste tilfælde er patienterne klare og mentalt opmærksomme, selvom visse kognitive problemer kan udvikle sig gennem årene.

Ved skizofreni påvirkes grundlæggende funktioner, der giver normale mennesker en følelse af deres egen individualitet, målretning. Auditive hallucinationer, forklarende vrangforestillinger og nedsat opfattelse af farver eller lyde bemærkes ofte. Tænkning bliver utydeligt, utydeligt og diskontinuerligt, og talen bliver uforståelig. Katatoniske forstyrrelser er mulige. [21]

Komplikationer og konsekvenser

Udseendet af komplikationer ved vedholdenhed kan være forbundet med udviklingen af den underliggende sygdom eller med tilføjelse af psykiske eller andre lidelser.

For eksempel, hvis vedholdende tilstande ikke gennemgår eller ikke kan korrigeres i lang tid, kan patienten udvikle depressive lidelser, angstpatologier og endda selvmordstanker. Dette skyldes mange grunde:

 • manglende evne til uafhængigt at slippe af med udholdenheder;
 • følelse af egen mindreværd, selvtillid;
 • fordømmelse fra kære, venner osv.

Derudover taler vi ofte om tilfælde af misbrug af beroligende midler, beroligende midler, psykotrope stoffer, alkoholholdige drikkevarer, hvilket ekstremt negativt påvirker både behandlingsresultaterne og patientens mentale tilstand. Med udtalte obsessive tilstande, tumorprocesser, demens lider livskvaliteten for mennesker mærkbart. Normal social funktion forringes, arbejdsevne falder, kommunikative kvaliteter forringes. 

Men det er vigtigt at bemærke, at der i alle tilfælde kræves en klar og dyb differentialdiagnose med forskellige psykiske lidelser, systemiske sygdomme, forgiftninger osv. Vanskeligheder med selvrealisering, da de oplever aktivt pres, misforståelser og modstand fra nære mennesker.

Med den pludselige udvikling af sådanne krænkelser vil der sandsynligvis dukke andre motiver op, herunder selvskade, aggression osv.

Diagnosticering udholdenheder

På tærsklen til diagnostiske foranstaltninger fører lægen en samtale med patienten, hans forældre eller pårørende. [22] Følgende spørgsmål præciseres:

 • arvelige tilfælde af patologier, herunder psykiske;
 • den alder, hvor de første tegn på overtrædelser optrådte;
 • kvaliteten af social funktion;
 • ledsagende symptomer og sygdomme, negative faktorer;
 • træk ved patientens adfærd på tidspunktet for undersøgelse og samtale, orientering på plads, i tide osv.;
 • somatisk og neurologisk tilstand.

En vurdering af en persons mentale og neurologiske tilstand udføres ved at stille spørgsmålstegn ved og indsamle anamnese, både fra ham selv og fra sine nærmeste. Klager indsamles, motorisk funktion, efterligner reaktioner, viscero-vegetative lidelser undersøges visuelt. [23]Eksternt vurderes niveauet af vedholdenhed, angst, muskelspændinger hos patienten. Tilstedeværelsen af træthed, svaghed, ballade, irritabilitet, søvnforstyrrelser skal findes. Blandt vegetative ændringer gøres opmærksom på hurtig hjerterytme, rysten i fingre og lemmer, øget svedtendens, kvalme, urin- og fordøjelsesforstyrrelser. [24]

Til fysisk undersøgelse er det muligt at involvere en terapeut eller børnelæge, psykiater, neuropatolog. Under en neurologisk undersøgelse bestemmes følgende:

 • forstyrrelse af kranienerverne
 • tilstedeværelse og ændring af reflekser, tilstedeværelsen af frivillige bevægelser;
 • ekstrapyramidale lidelser (hypokinesis, hyperkinesis, myoklonus);
 • krænkelser af motorisk koordination og følsomhed;
 • funktionelle lidelser i det autonome nervesystem.

Yderligere diagnostik omfatter:

 • Kliniske og biokemiske blodprøver (herunder niveauet af glucose, ALT, AST, alkalisk phosphatase), thymol -test.
 • Wasserman -reaktion, blodprøve for hiv.
 • Klinisk analyse af urin.
 • Elektrokardiogram.
 • Om nødvendigt: bakteriel analyse, nasale og svælgpinde.

Hvis det er nødvendigt at udelukke den organiske patologi i centralnervesystemet, udføres instrumental diagnostik:

 • elektroencefalografi;
 • MR scanning;
 • CT-scanning.

En fælles procedure for elektroencefalografi hjælper med at opdage en epileptisk tendens samt vurdere graden af modenhed og funktionel aktivitet i hjernen. [25]

Differential diagnose

Uanset den etiologiske oprindelse for vedholdenheder skal de adskilles fra sådanne patologier og tilstande:

Meget ofte kan du observere, når en person (især en ældre person) har en tendens til at gentage de samme sætninger, ord eller handlinger bare på grund af dårlig hukommelse eller nedsat koncentration.

Det er vigtigt at lægge mærke til, når patienten har symptomer som tvangstanker og tvangshandlinger. Sådanne besættelser opfattes af patienterne selv som noget psykologisk uforståeligt, fremmedartet.

Abscessive tanker betyder smertefulde ideer, ideer, der opstår uanset en persons vilje. De ligner stereotyper, og en person forsøger aktivt at modstå dem. Episodiske obsessive billeder er ufuldstændige med en lang række alternativer: de skyldes tabet af patientens evne til at træffe en endog simpel beslutning, som almindelige dagligdagse anliggender.

Tvangshandlinger kræver obligatorisk differentialdiagnostik - stereotyper i form af gentagne handlinger, nogle gange rituelle handlinger, der spiller rollen som en slags beskyttelse og en måde at lindre overdreven angst på. Det overvældende flertal af tvang er relateret til gentagne kontroller - tilsyneladende for at opnå en garanti for yderligere udelukkelse af et potentielt farligt øjeblik eller en situation. Ofte er grundlaget for en sådan krænkelse fobien for fare - en imaginær forventning om et uforudset negativt program, både for patienten selv og for hans miljø.

Hvem skal kontakte?

Behandling udholdenheder

Grundlaget for at fjerne vedholdenheder er anvendelsen af en integreret og faset tilgang. Det skal med det samme bemærkes, at der ikke er et standardbevist behandlingsregime for vedvarende afvigelser: terapi vælges individuelt. Hvis en patient har neurologiske sygdomme i hjernen, skal lægemidler indgå i behandlingsregimet. Især brug af centralt virkende beroligende midler samt multivitaminer og nootropika er passende.

Psykologisk bistand kan omfatte følgende strategiske centrale punkter:

 • Den forventede strategi er at observere og foregribe visse ændringer som følge af eventuelle medicinske recepter (medicin eller procedurer). Denne foranstaltning giver dig mulighed for at fastslå graden af vedholdenhed af patologiske symptomer.
 • En forebyggende strategi indebærer forebyggelse af overgangen fra mental udholdenhed til motoriske lidelser samt deres kombination. Metoden består normalt i at eliminere den mest smertefulde fysiske aktivitet for patienten.
 • En omdirigeret strategi er at ændre fokus for en persons fysiske eller følelsesmæssige aktivitet. Med en skarp ændring i samtaleemnet, en ændring i aktivitetens art, distraheres patienten fra obsessive tilstande.
 • Den begrænsede strategi hjælper med at reducere graden af vedholdende tilknytning ved at begrænse patientens handlinger. Obsessiv aktivitet minimeres til et bestemt beløb: for eksempel er det tilladt at udføre nogle provokerende handlinger kun i en strengt defineret periode.
 • En skarpt udelukkende strategi er rettet mod øjeblikkelig afslutning af udholdenheder ved at introducere patienten i en choktilstand. For eksempel kan en lignende effekt forventes fra pludselige høje skrig eller fra visualisering af direkte skade fra patologiske manifestationer.
 • At ignorere strategi indebærer fuldstændig ignorering af udholdenhed. En sådan foranstaltning er ideel, hvis opmærksomhedsunderskud er den provokerende faktor. Når patienten ikke får den forventede effekt, forsvinder betydningen af hans handlinger.
 • Strategien for gensidig forståelse består i at finde en tilgang til patienten, i at etablere tillidsfuld kontakt med ham, som hjælper personen med at organisere sine egne tanker og handlinger.

Der er ofte behov for antidepressiv behandling. Især med obsessiv-kompulsiv lidelse ordineres antidepressiv monoterapi på det indledende terapeutiske stadie. Hvis denne tilgang ikke giver den ønskede effekt, udvides behandlingsregimet med lægemidler fra andre grupper og retninger. I alle tilfælde bør patienten overvåges nøje af en læge. I vanskelige tilfælde indlægges patienten på et hospital, og i tilfælde af et let patologisk forløb foretrækkes ambulant behandling.

En af de mest effektive metoder er psykoterapi. Til dato er den positive effekt af kognitiv adfærdsterapi blevet bevist i forskellige retninger, hvilket nogle gange viser sig at være mere effektivt end at tage medicin. Derudover bruges psykoterapi ofte til at øge effekten af medicin, hvilket er særlig vigtigt for patienter med alvorlige lidelser.

Både et individuelt behandlingsregime og gruppearbejde samt familiepsykoterapi er tilladt. I de fleste tilfælde bør lægeligt tilsyn være langsigtet, ikke mindre end 12 måneder. Selvom patologiske tegn kan stoppes inden for flere uger, er det uacceptabelt at stoppe lægeligt tilsyn.

Den ikke-medicinske teknik er passende som psykosociale interventioner, kognitiv adfærdsterapi.

Lægemidler

Brugen af visse lægemidler til vedholdenhed skyldes forløbet af den underliggende sygdom eller tilstand. Således ordineres medicin strengt individuelt: der er ingen generel algoritme til konservativ behandling.

I involutive processer i hjernen bruges antidepressiva med afbalanceret virkning med øget thymoleptisk potentiale og angstdæmpende egenskaber. Valget af lægemidler bør foretages under hensyntagen til deres bivirkninger: det er at foretrække at ordinere lægemidler med en lavere ortostatisk effekt (Nortriptylin, Doxepin) og en lav antikolinerg effekt (Trazodone, Desipramine). [26]

Ved Alzheimers sygdom skal du udføre:

 • erstatningsterapi til genopfyldning af kolinerge mangler i neuronale systemer;
 • neurobeskyttende terapi for at forbedre neuronal overlevelse og tilpasning;
 • vasoaktiv og antiinflammatorisk behandling.
 • Erstatningsterapi udføres ved hjælp af acetylcholinesterasehæmmere:
 • Exelon (Rivastigmin) - taget to gange om dagen, morgen og aften, startende med 1,5 mg. Yderligere vedligeholdelseseffektiv dosis er 3 til 6 mg to gange dagligt. Mulige bivirkninger: forvirring, uro, svimmelhed, appetitløshed, øget svedtendens.
 • Aricept (Donepezil) er ordineret til voksne på 5 mg dagligt om natten. Behandlingsvarigheden bestemmes af lægen. Mulige bivirkninger: diarré, kvalme, uro, hovedpine, øget træthed.

På baggrund af behandlingen med disse lægemidler sker eliminering af vedholdenhed inden for de første 3-4 uger af behandlingen.

Gliatilin, et cholinderivat, spiller en særlig rolle i forbedringen af central cholinerg aktivitet. Akatinol memantine er en modulator af det glutamatergiske system - et vigtigt element, der giver hukommelse og læreprocesser. Der er en god effekt af brugen af dette lægemiddel ved milde til moderate manifestationer af demens. Desuden har medicinen en gavnlig effekt på patienternes følelsesmæssige baggrund og motoriske funktioner. 

Neurobeskyttende terapi har til formål at forbedre nervecellernes vitalitet. Til dette formål anbefales nootropiske lægemidler, antioxidanter og neurotrofiske midler - for eksempel Cerebrolysin, der indeholder bioaktive neuropeptider med lav molekylvægt. Dette lægemiddel har en multispektral organspecifik virkning på hjernen: det stabiliserer metaboliske processer i hjernen og giver en neurobeskyttende effekt. Cerebrolysin administreres intravenøst eller intramuskulært i individuelt udvalgte doser. Mulige bivirkninger: appetitløshed, hovedpine, døsighed, takykardi.

Den nye generation af neurobeskyttende midler er repræsenteret af calciumkanalblokkere, NMDA -receptorantagonister, antioxidanter, lazaroider og enzymblokkere. I øjeblikket fortsætter undersøgelsen af analoger af sådanne lægemidler - især vækstfaktorer opnået ved metoden til rekombinant DNA.

I nogle tilfælde er ikke-hormonel antiinflammatorisk behandling effektiv.

I tilfælde af vaskulære lidelser er terapien rettet mod at forbedre blodcirkulationen i hjernen, optimere trofiske processer, hvilket hjælper med at fjerne vedholdenheder. For at forbedre cerebral cirkulation bruges Cinnarizin, Actovegin, Cerebrolysin, Nomodipin, medicin baseret på Ginkgo biloba -planten. Cinnarizin tages 1 tablet tre gange ind 

Nogle gange er brug af lægemidler, der påvirker neurotransmittersystemerne, angivet:

 • cholinomimetika (Rivastigmin, Galantamine, Donepezil);
 • stabilisatorer af funktionen af det glutamatergiske system (Memantyl).

Med periodisk forvirring af bevidstheden bruges små doser Haloperidol, Risperidon. Antidepressiva er indiceret til depressive lidelser og antipsykotika til hallucinationer.

Fysioterapibehandling

I den indledende periode, med milde og moderate patologier, med progressiv udholdenhed, bruges fysioterapi som en del af en kompleks behandling, herunder kost, indtagelse af visse lægemidler (for eksempel antidepressiva, lægemidler til forbedring af cerebral cirkulation osv.).

Ikke-medicinske metoder bidrager til:

 • hæmning af udviklingen af patologi, forbedring af livskvaliteten;
 • korrektion af fysisk aktivitet;
 • forbedring af cerebral blodtilførsel.

Den positive effekt af fysiske faktorer er kendt for at forbedre blodcirkulationen i hjernen, øge dopaminproduktionen, øge receptorsensitivitet for dopamin, aktivere processerne for dopaminfrigivelse fra det presynaptiske rum og øge funktionel aktivitet. I nogle tilfælde giver brugen af fysioterapi dig mulighed for at reducere dosis af medicin, hvilket er vigtigt i progressive patologier, der er tilbøjelige til komplikationer.

Ofte er elektroforese af medicinske stoffer foreskrevet for at aktivere cerebral cirkulation og reducere patologiske symptomer. Som medicin bruges ofte 0,5-1% nikotinsyre, 2-5% ascorbinsyre, 2-5% natrium og kaliumiodid, 1-2% drotaverin osv. Elektroforese udføres ved hjælp af kraven eller orbital-occipital metode. Heparinelektroforese er hensigtsmæssig, når det er nødvendigt at sænke blodpropper og kolesterolniveauer samt for antisklerotisk og antihypoksisk virkning.

Sinusformede modulerede strømme bruges til at påvirke det neuromotoriske cerebrospinalapparat. Efter afslutning af amplipulsterapiforløbet foreskrives hydrogensulfid eller radonbade ifølge indikationer.

Elektrisk søvn i form af jævnstrømsimpulser på formationer af subkortikale hjernestammer forbedrer blodcirkulationen, ændrer funktionelle tilstand af disse strukturer og øger syntesen af beta-endorfiner. Procedurerne udføres i henhold til orbital-occipital-metoden med et forløb på 12 sessioner. Elektrosleep anbefales især til patienter med depressive symptomer.

Darsonvalisering bruges til at stimulere hjernecentre, forbedre trofisme. Virkningen udføres lokalt, dagligt eller hver anden dag, op til 15 procedurer pr. Kursus.

Det elektriske UHF -felt har en termisk effekt, øger udskillelsen af dopamin og noradrenalin. En kombination af UHF -terapi og elektrosøvn praktiseres ofte. Denne tilgang accepteres godt af patienter, har en positiv effekt på den psyko-følelsesmæssige sfære, reducerer intensiteten af symptomer på angst, depression og kognitive lidelser.

For at opnå en vasodilatator anvendes antiinflammatorisk, desensibiliserende effekt, ultrahøjfrekvente elektromagnetiske bølger, og om nødvendigt foreskrives dopamimetiske effekter fototerapi.

Urtebehandling

Fans af ukonventionelle terapier og alternative midler tilbyder deres egne opskrifter til at eliminere udholdenhed. I nogle tilfælde kan det virkelig være effektivt:

 • ingefær rod te;
 • en blanding af gulerod, rødbede og granatæblejuice;
 • persillefrø te.

Te brygges på basis af 1 tsk. Vegetabilske råvarer til 200-250 ml kogende vand, infunderet i 6-8 timer. Derudover kan mynte- og citronmelisseblade, lindeblomst blomstre med succes bruges til behandling.

Vedholdende anfald udgør som sådan ingen trussel mod menneskeliv. I nogle tilfælde kan de imidlertid indikere udviklingen af alvorlige patologier. Derfor kan man ikke helt stole på alternativ medicin: det er vigtigt at rådføre sig med læger rettidigt og om nødvendigt undergå kvalificeret behandling.

Hvis der opstår vedholdenhed hos en person, der misbruger alkohol, kan en infusion af bjergaskebark bruges til at slippe af med lidelsen. Tag 50 g jordstængler, bryg 200 ml kogende vand, insister i en termokande i fem til seks timer. Derefter filtreres infusionen og tages 80 ml op til fem gange om dagen.

Ved lidelser på grund af senil demens fremstilles tinktur af elecampan. Tag 500 ml vodka og 50 g råvarer, insister i en flaske i en måned og omrør produktet regelmæssigt. Efter en måned filtreres tinkturen og tages oralt i 1 spsk. L. Mellem måltiderne flere gange om dagen.

I tilfælde af angst anbefales det at forberede en medicin fra agnen. Bland 10 g plantestængler og 100 g vodka, infunder i to uger, filtrer. Tag en tinktur på 20 dråber tre gange om dagen.

Hvis udholdenhederne skyldes kronisk søvnmangel eller demens, behandles mynte. Bryg 1 tsk. Mynte i 200 ml kogende vand, insister i 15-20 minutter. De drikker et glas tre gange om dagen, i stedet for te.

Med overdreven ophidselse skal du bruge et afkog af valerianrod og fennikel (en blanding af lige store mængder). Tag 2 spsk. Skeer råvarer, hæld 0,5 liter kogende vand, kog ved svag varme i 10 minutter. Luk med et låg, tilsæt i en time, og filtrer derefter. Det tages to gange om dagen - om morgenen og om aftenen - 150-200 ml.

Kirurgi

Kirurgisk behandling er ikke afgørende for udseendet af vedholdenhed. Kirurgi kan dog ordineres til nogle patologier, der kan forårsage vedvarende lidelser. For eksempel kan det være nødvendigt med en kirurgs hjælp:

 • med venøs-arterielle misdannelser af cerebrale kar;
 • med sakkulære aneurismer i cerebrale arterier;
 • med tumorprocesser i hjernen, meningiom, metastatiske tumorer;
 • med nogle iskæmiske lidelser i cerebral cirkulation (angioplastisk kirurgi);
 • med intracerebrale hæmatomer af traumatisk og ikke-traumatisk oprindelse osv.

Den mest almindeligt praktiserede endoskopiske operationsmetode skyldes det lave traume og effektiviteten af en sådan intervention.

Forebyggelse

Der er ingen specifikke forebyggende foranstaltninger til at forhindre vedholdenhed, da mange årsager til deres forekomst er kendt. Derfor er anbefalinger til forebyggelse overvejende generaliseret.

Forebyggende foranstaltninger kan være primære og sekundære.

De primære foranstaltninger omfatter dem, der har til formål at forhindre udviklingen af psykopatologiske og neurologiske symptomer. Eksperter anbefaler at forhindre, at der opstår traumatiske situationer i hjemmet og på arbejdspladsen / studiestedet, for at bruge tid og opmærksomhed nok på børn.

Sekundære forebyggende foranstaltninger er direkte rettet mod at undgå genudvikling af vedholdende tegn. Til dette anbefales det at anvende flere teknikker på én gang:

 • ved hjælp af psykoterapi og andre lignende procedurer og sessioner dannes et passende svar fra en person til alle slags traumatiske og stressende situationer;
 • behovet for at overholde alle udnævnelser og anbefalinger fra specialister bestemmes;
 • genoprettende behandling er foreskrevet, tilstrækkelig og ordentlig hvile og søvn tilvejebringes;
 • indtagelse af alkohol, stimulerende drikkevarer og stoffer er fuldstændig udelukket;
 • nogle ændringer foretages i kosten: kosten er beriget med vitaminer og mikroelementer, andelen af fødevarer, der er rige på tryptophan (en forløber for serotonin) stiger, og brugen af mørk chokolade og kaffe er begrænset.

For at forhindre gentagelse af vedholdenhed rådes patienter til ikke at begrænse sig til en nærende kost og tilføje følgende fødevarer til kosten:

 • hårde oste (schweiziske, Roquefort, Cheddar, Poshekhonsky);
 • kylling og vagtelæg;
 • soja;
 • fetaost, fetaost;
 • rød kaviar;
 • mejeriprodukter;
 • solsikkefrø;
 • kalkun kød;
 • sesam;
 • cashewnødder, pistacienødder, hasselnødder, jordnødder;
 • bælgfrugter (bønner, ærter, linser, kikærter);
 • lyserød laks, blæksprutte, sild, torsk, pollock, hestemakrel;
 • korn;
 • hytteost (ikke fedtfri);
 • grønne, blomkål;
 • tørrede frugter;
 • svampe.

Blandt korn, kornprodukter og bælgfrugter bør ærter, boghvede, majsgryn, havregryn foretrækkes.

Vejrudsigt

Prognosen afhænger helt af hovedårsagen til udseendet af vedvarende lidelser. I dette tilfælde bliver erhvervelsen af det kroniske patologiforløb det mest ugunstige. Det skal bemærkes, at hos mange patienter med diagnosen patologisk udholdenhed er en langsigtet stabil tilstand mulig, hvilket især er typisk i forhold til personer, der lider af enhver form for besættelse. I en sådan situation er der en afbødning af kliniske manifestationer og optimal social tilpasning.

Den milde form for udholdenhed behandles ambulant. Hos de fleste patienter bemærkes forbedring i løbet af det første behandlingsår. Alvorlige tilfælde af lidelse, der har flere besættelser, fobiske tilstande, ritualer i deres egen struktur, har en tendens til at være resistente, modstandsdygtige over for terapeutiske foranstaltninger samt for hyppige gentagne forværringer. Tilbagefald kan fremkaldes af gentagne eller nye traumatiske episoder, overarbejde (både fysisk og psykisk eller følelsesmæssigt), generel kakeksi, mangel på hvile (inklusive nat).

Udholdenhed i barndommen har en mere optimistisk prognose end hos ældre patienter og ældre.


ILive portalen giver ikke lægehjælp, diagnose eller behandling.
Oplysningerne offentliggjort på portalen er kun til reference og bør ikke bruges uden at konsultere en specialist.
Læs omhyggeligt regler og politikker på webstedet. Du kan også kontakte os!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rettigheder forbeholdes.