^

Sundhed

A
A
A

Tør hård hud på hænderne

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 11.11.2022
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Hvis den sædvanlige hård hud i form af en blister dannes på grund af friktion, så har hårde tørre hård hud på hænderne - på hænder og fingre - en lidt anden oprindelse og behandles forskelligt.

Årsager tørre hård hud på hænderne

Hovedårsagen til forekomsten af tørre hård hud på hænderne er langvarigt og/eller konstant mekanisk tryk med lokalisering på et bestemt område af huden. Da hudens funktion er beskyttende, betragtes dannelsen af hård callus som en af dens manifestationer.

Samtidig noteres specifikke zoner, hvor trykket øges ved en række aktiviteter ved brug af værktøj og udstyr. Så roerens callus fra åren er dannet på de metacarpophalangeale overflader af håndfladerne; mellem metacarpale knogler og fingrenes proksimale phalanges - et almindeligt sted for tætte hård hud hos vægtløftere og kettlebell-løftere; juvelerer, gravører og folk, der konstant manipulerer med små værktøj, lider af tommelfingeren, pege- og langfingrene på den arbejdende hånd. Frisører med håndtaget af en saks og gartnere med håndtaget på en beskærer trykker en hård hud på deres pegefinger. Selv en, der skriver meget i hånden, kan "tjene" sådan en callus på en af langfingerens phalanges.

Risikofaktorer

Ud over de aktiviteter, der er nævnt ovenfor, omfatter risikofaktorer for dannelse af tør hård hud på hænderne  vitamin A-mangel , hvilket fører til hyperkeratose, og  tør hud på hænderne , herunder den, der er karakteristisk for ældre.

Mennesker med systemiske og metaboliske sygdomme er mere modtagelige for keratotiske hudlæsioner: diabetes, reumatoid arthritis, sklerodermi, gigt.

Sandsynligheden for udseendet af sådanne hård hud med patologiske ændringer i de metakarpale knogler øges; interphalangeale led i hænderne; styloid proces af ulna (processus styloideus ulnae); udseendet af et knoglefremspring af håndleddets pisiforme knogle (os pisiforme) fra siden af håndfladen - på grund af traumer, saltaflejringer, polyarthritis, artrose eller deformerende slidgigt, når der dannes osteofytter.

Patogenese

For at forklare patogenesen af dannelsen af tørre hård hud, forbinder eksperter det med hudens keratinocytters reaktion på gentagne traumatiske virkninger - i form af øget keratinisering af epitelet for at beskytte dybere lag af dermis mod skade.

Begrænset i areal, men intenst og ofte gentagne tryk på huden på hænder og fingre fører til aktivering af migrerende makrofager i epidermis (Langerhans-celler), som regulerer opdelingen af keratinocytter i basallaget og deres differentiering op til det sidste. Stadium - transformation til døde celler (corneocytter), som danner stratum corneum i huden.

Der er også en direkte relation til de komplekse vævsspecifikke biokemiske processer af vækstfaktorer - epitel (EGF) og transformerende (TGFα), der stimulerer de tilsvarende keratinocytreceptorer; adhæsionsmolekyler på deres membraner; nogle interstitielle enzymer.

Som et resultat, på grund af en stigning i proliferationen af de vigtigste epidermale celler til niveauet af hyperkeratose og komprimering af corneocytter, forekommer en lokal fortykkelse af stratum corneum, som faktisk er tør majs.

Hvis en tør callus vises med en stang på hånden, betyder det dannelsen af en hård keratinkegle eller rod i midten af zonen med øget keratinisering af epidermis, som under påvirkning af mekanisk tryk dybere ind i det underliggende lag af huden.

Symptomer tørre hård hud på hænderne

Når de første tegn på dannelsen af tørre hård hud vises på hånden, på håndfladen eller fingrene, som er udsat for konstant tryk, bliver huden tættere og mere ru.

Senere opstår symptomer som hærdning og fortykkelse af hudområdet, som ligner en tør, hyperkeratolytisk plak med en grålig eller gullig farve, mindre følsom over for berøring end den omgivende hud. Eller der kan være en ret blød gul ring, der stikker lidt ud på overfladen af huden (på grund af en stigning i kollagenfibre i stratum corneum) med et hårdt grå-gult voksagtigt center bestående af cementeret keratin: dette er en kerne tør callus på hånden. Det er hende, der er ledsaget af ødem og er smertefuldt, da den solide stang fortrænger hudvævene og begynder at lægge pres på nerveenderne. Og samtidig klemning og beskadigelse af kapillærerne kan forårsage petechial blødning.

Komplikationer og konsekvenser

Hvis du ikke griber ind, er konsekvenserne og komplikationerne af langvarige tørre hård hud på hænderne næsten uundgåelige:

  • konstant smerte;
  • revner og sårdannelse i de øvre lag af huden og beskadigelse af dybere væv i form af fibrose;
  • indvækst i kroppen af callus af nerveender og blodkar;
  • infektion og betændelse (ofte purulent).

Diagnosticering tørre hård hud på hænderne

Diagnose af ligtorne udføres på grundlag af anamnese, undersøgelse og klinisk billede.

Instrumentel diagnostik ved hjælp af  dermatoskopi  kan hjælpe med at afklare størrelsen af callus - området med hyperkeratose. Og hvis patienten har patologiske ændringer i knoglestrukturerne i hånden eller fingrene, udføres en røntgen.

Differential diagnose

Differentialdiagnose bør udelukke: fokal palmoplantar keratoderma, papulær keratoderma Buschke-Fischer, epidermolytisk hyperkeratose af fingrene, verruciform acrokeratosis og anden  keratoderma , samt keratose af håndfladerne med pityriasis versicolor og hyperkeratotic form af mycosis.

Behandling tørre hård hud på hænderne

For folk, der står over for dette problem, er hovedspørgsmålet, hvordan man kan slippe af med tørre hård hud på deres hænder. Detaljeret information om hård hud med en kerne i materialet -  Callus: årsager, struktur, behandling

De vigtigste lægemidler, der hjælper med at fjerne sådanne hård hud, er eksterne midler med en keratolytisk virkning, som leveres af salicylsyre, urinstof (urinstof) eller ammoniumlaktat (mælkesyresalt), der er inkluderet i deres sammensætning:  salicylsalve , Solkokerasal,  Hemozol , Keratolan, Karboderm, osv., majsvæske Kollomac

Læs mere:

Men før salven eller cremen påføres majsen, skal den gøres blødere med et varmt bad, der varer et kvarter - i en sæbeopløsning med tilsætning af natriumbicarbonat (bagepulver) og ammoniak (ikke mere end 10-12). Dråber pr. Halv liter opløsning); med salt og bagepulver opløst i vand (en teskefuld pr. 0,5 l) eller med tilsætning af æblecidereddike (en halv kop pr. 500 ml). De blødgjorte majs gnides med en pimpsten, derefter skylles hånden, tørres af og der bruges en salve. Det anbefales, at sådanne procedurer udføres hver anden dag.

Denne procedure går også forud for brugen  af plastre fra tørre majs .

Og terapeutiske håndcremer bidrager til at fugte og blødgøre huden .

Derudover råder hudlæger til at tage vitamin A, C og D.

Den alternative behandling adskiller sig fra den ovenfor beskrevne metode ved, at der efter et varmt bad ikke påføres et farmaceutisk middel på majsen, men for eksempel rå løg, aloe bladpulp, revet hvidløg, fyrreharpiks.

Og urtebehandling udføres med de samme varme bade med afkog af sådanne lægeplanter som lakrids (ved hjælp af roden), kamille (blomster), salvie. Og på den dampede majs læg en komprimering med saften af friske celandineblade. Hvis der er en nødsituation, udføres kirurgisk behandling - laserfjernelse eller kryodestruktion med flydende nitrogen, selvom hyppigheden af tilbagefald efter en sådan behandling er ret høj. I tilfælde af tørre ligtorne med en dyb kerne gribes der til kirurgisk excision.

Forebyggelse

For de fleste mennesker er forebyggelsen af tør hård hud på hænderne brugen af beskyttelseshandsker.

Det er også nødvendigt at  pleje hændernes hud ordentligt  - med brug af exfolianter til at rense huden for døde celler og forhindre dens fortykkelse og naturlige vegetabilske olier (oliven, hørfrø), der nærer huden.

Vejrudsigt

Læger anser ikke tør hård hud på hænderne for at være et alvorligt sundhedsproblem; i de fleste tilfælde kan du slippe af med dem. Derfor er prognosen fremragende. Men hvis årsagen til deres udseende forbliver, så er problemet kronisk.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.