^

Sundhed

Sputum undersøgelse

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 23.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Sputum er en patologisk hemmelighed i luftvejene, der udskilles under hoste og forårsages af beskadigelse af slimhinden i luftrøret, bronchi og lungevæv af smitsomme, fysiske eller kemiske midler.

Sputumanalyse hos patienter med lungebetændelse muliggør i mange tilfælde (men ikke altid):

 • bestemme arten af den patologiske proces
 • at klarlægge etiologien af inflammation i luftvejene og lungevævet, især for at isolere patogenet af inflammation;
 • bestemme patogenens hovedegenskaber, herunder dets følsomhed over for antibiotika
 • evaluere effektiviteten af behandlingen.

Sputumanalyse omfatter:

 1. Makroskopisk undersøgelse (bestemmelse af sputum karakter, mængde, farve, gennemsigtighed, lugt, konsistens, forekomst af urenheder og forskellige indeslutninger).
 2. Mikroskopisk undersøgelse (bestemmelse af cellulære og andre sputumelementer samt undersøgelsen af mikrobiell flora i native og farvede udstrygninger).
 3. Mikrobiologisk undersøgelse (identifikation og undersøgelse af egenskaberne af sygdoms påståede årsagsmiddel).

Den kemiske undersøgelse af sputum har endnu ikke fundet bred anvendelse i klinisk praksis, selvom den også har en vis diagnostisk betydning.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Sputum til forskning

Sputum til undersøgelse indsamles om morgenen på tom mave efter forudgående grundskylling af mund og hals med kogt vand. Nogle gange anbefales det at skylle munden med en 1% opløsning af aluminiumaluminium.

Patienten hoster sputum direkte ind i rent, tørt glasværk med et tætsluttende låg. Hvis der forventes mikrobiologisk undersøgelse af sputumet, fjernes det i en steril petriskål eller anden steril beholder. Det er vigtigt at advare patienten, at når sputum opsamles, kan indtagelse af spyt i prøver sendt til laboratoriet væsentligt ændre resultaterne af undersøgelsen. Kun frisk sputum sendes til laboratoriet, da langvarig stående, især ved stuetemperatur, fører til autolyse af celleelementer og reproduktion af mikroflora. Om nødvendigt er kortvarig opbevaring af slim i køleskabet tilladt.

Hvem skal kontakte?

Generelle egenskaber hos sputum

Antal sputum

Mængden af sputum varierer sædvanligvis fra 10 til 100 ml pr. Dag. Få sputum adskilt ved akut bronkitis, lungebetændelse, stagnation i lungerne ved begyndelsen af et angreb af astma. Ved enden af et angreb af bronchial astma øges mængden af sputum. Et stort antal sputum (undertiden op til 0,5 liter) kan frigives, når lungeødem, samt suppurativ processer i lungerne, forsynet med indlæg hulrum bronkie (i byld, bronkiektasi, koldbrand lunge, med tuberkuløs letvægts proces, ledsaget af sammenbruddet af væv) . Det skal erindres, at reduktionen i mængden opspyt med suppurativ processer i lungerne kan være en konsekvens af betændelse stilnet og purulent dræning af et brud på hulrummet, som ofte er ledsaget af en forværring af patientens tilstand. At øge mængden af spyt kan betragtes som et tegn på forværring af patientens, hvis det afhænger af eksacerbationer, for eksempel suppurativ proces; i andre tilfælde, hvor stigningen i antallet af sputum forbundet med forbedret dræning hulrum, er det betragtes som et positivt tegn.

Sputum farve

Mest farveløs opspyt, fastgørelse purulent komponent giver det en grønlig nuance, der observeres med lunge absces, lunge koldbrand, bronkiektasi, lunge aktinomykose. Når urenhederne i sputum af frisk blod farves sputum i forskellige nuancer af rød farve (spyt hos patienter med tuberkulose, hæmoptyse, actinomycosis, lungecancer, lunge absces, lunge under myocardial, hjerte- astma og pulmonær ødem).

Sputum rusten farve (ved krupøs, fokal og influenza lungebetændelse med lungetuberkulose med caseøs henfald stagnation i lungerne, lungeødem, med pulmonal miltbrand) eller spyt brun (i myocardial lys) angiver indhold deraf ikke frisk blod men produkterne af dets forfald (hematin).

Beskidtgrøn eller gulgrøn farve kan have sputum, som adskiller sig med forskellige patologiske processer i lungerne, kombineret med tilstedeværelsen af gulsot hos patienter .

Gult-kanarisk farve af sputum observeres undertiden med eosinofil lungebetændelse. Ophthalmisk sputumudladning er mulig med lungesidose.

Sort eller gråt sputum forekommer med kulstøv og rygere.

Sputum kan være farvet med nogle lægemidler, for eksempel rifampicin pletter udledningen til rødt.

Lugt af slim

Sputum er normalt lugtfri. Lugtens udseende bidrager til en overtrædelse af udstrømningen af sputum. Rådden lugt det erhverver i byld, koldbrand af lungen, med rådden bronkitis i optagelsen af rådden infektion, bronchiectasis, lungekræft, kompliceres af nekrose. For den afslørede echinokokse cyste er karakteriseret ved en ejendommelig frugtagtig lugt af slim.

Sputum af sputum

Purulent sputum på stående er normalt opdelt i 2 lag, putrefaktive - på 3 lag (øvre skum, medium serøs, lavere purulent). Særligt karakteristisk er udseendet af en trelags sputum for lungens gangren, mens udseendet af dobbeltlagssputum normalt observeres i lunge- og bronchiektasisabsen.

Sputumreaktion

Sputum har normalt en alkalisk eller neutral reaktion. Det dekomponerede sputum får en syrereaktion.

Sputumets art

 • Slim sputum udskilles i akut og kronisk bronkitis, astmatisk bronkitis, tracheitis.
 • Muco-purulent sputum er karakteristisk for abscess og gangren i lungerne, silikosen, purulent bronkitis, forværring af kronisk bronkitis, stafylokok lungebetændelse.
 • Purulent-slimhindeputum er karakteristisk for bronchopneumoni.
 • Purulent sputum er muligt med bronchiektasis, stafylokok lungebetændelse, abscess, gangren, lungernes actinomycose.
 • Serøs sputum separeres med lungeødem.
 • Serøs-purulent sputum er muligt med en lungebryst.
 • Blodsputum udskilles i tilfælde af lungeinfarkt, neoplasmer, lungebetændelse (undertiden), lungesvigt, actinomycosis og syfilis.

Det skal bemærkes, at hæmoptyse og urenhed af blod til sputum ikke overholdes i alle tilfælde af lungeinfarkter (hos 12-52%). Derfor giver fraværet af hæmoptyse ikke grundlag for at nægte diagnosen af lungeinfarkt. Det skal også huskes, at det ikke altid er muligt at analysere sputum med udseendet af en stor mængde blod i lungerne på grund af lungepatologi. For at simulere lungeblødning kan for eksempel mave- eller næseblødning.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.