^

Sundhed

Reticulocytter

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Reticulocytter er unge former for erythrocytter, der indeholder et granulært filamentøst stof, detekteret ved hjælp af en særlig supripital farve. Reticulocytternes modningstid er 4-5 dage, hvoraf inden for 3 dage de modnes i perifert blod, hvorefter de bliver modne røde blodlegemer.

Reticulocytter er "nyfødte", umodne erythrocytter. Reticulocytter stammer fra det vigtigste organ, hvor alle de nye blodlegemer dannes, knoglemarven. Det er som følge af opdeling og differentiering af stamceller, at alle stadier af erytrocytmognad forekommer og passerer.

Nyfødte erytrocytter indeholder et skrøbeligt netværk af mikroskopiske blodkar - retikulumet, hvorfra navnet på det unge røde lig forekommer. Fremvækst i knoglemarven modner reticulocytter i nogle få dage, og bevæges derefter ind i blodkarrene - perifer. Der modner de også en eller to dage, hurtigt "vokser op". Det er interessant, at modne røde blodlegemer efterlader et felt til omsætning af en lille mængde reticulocytter, ikke mere end 2%. Således genopfyldes "familien" af røde blodlegemer næsten hver dag med nye, nye kalve. Menneskekroppen er designet så klogt, at den forsøger at klæbe til et konstant mønster af erytrocytcirkulation. Livet af hver erytrocyt varer ikke mere end 3 måneder, men på grund af konstant delvis opdatering af det generelle system lider ikke. Gamle og slidte røde blodlegemer udnyttes af lymfoidsystemet mere præcist - ved milten og nye - reticulocytter fødes i knoglemarven hver anden dag. Der er også en slags "dispatcher" i denne kontinuerlige strømning - hormonet udskilles af nyrerne, erythropoietin. Der er en kontrol på denne måde:

Når mængden af tiltrængt ilt i blodet falder, frigiver nyrerne erythropoietin, der transporteres af blodstrømmen til erythrocytternes "moderskabssted" i hovedsystemet - knoglemarv. Erythropoietin er et stimulerende middel til initiering af reticulocytter. Hvis det hæmopoietiske organ "overdid" og de røde blodlegemer er for mange, ophører erythropoietin med at blive produceret straks af nyresystemet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Hvad er formålet med analysen, der bestemmer de "nyfødte" reticulocytter?

 • For det første er det en yderst vigtig indikator for knoglemarvets tilstand og dets regenerative kapacitet;
 • For det andet viser reticulocytter, eller rettere deres tal, effektiviteten af terapeutiske foranstaltninger i forskellige former for anæmi;
 • For det tredje at vurdere og verificere miltens funktion eller nyrernes funktion efter transplantation.

Analysen er også vigtig for sportskonkurrencer, når deltagerne kontrolleres for doping.

For eksempel begynder reticulocytter aktivt at skubbe mere modne modstykker - erythrocytter, deres antal stiger. En sådan aktivitet kan indikere en korrekt strategi til behandling af anæmi, eller omvendt, faktumet af blodtab i kroppen, hvis terapi ikke udføres. Også af ganske forståelige grunde stiger antallet af "unge" røde blodlegemer hos gravide kvinder.

En reduceret mængde reticulocytter, såvel som deres forsvinden, indikerer en alvorlig patologi af blod og ineffektivitet af terapi. Knoglemarven ikke klare sine funktioner, dets tilstand er karakteriseret som undertrykt.

Derudover er reticulocytter en indikator for hastigheden af hovedorganet for hæmatopoiesis - knoglemarven.

Hvordan beregnes indekset for reticulocytter?

For nøjagtigt at vurdere anæmistadiet beregner graden af dets sværhedsgrad reticulocytindekset med en særlig formel:

Procentdelen af reticulocytter multipliceres med hæmatokritindekset. Så er resultatet opdelt i produktet af tal 45 og 1,85. 45 er niveauet for normen for hæmatokrit, og figuren 1,85 er den gennemsnitlige periode for hvilken nye reticulocytter kommer ind i blodet.

Hvad kan indikere, når reticulocytter er forhøjet?

En øget mængde reticulocytter i medicin kaldes reticulocytose. Dette kan være tegn på sygdomme og problemer:

 • Akutt blodtab
 • Hemolytisk syndrom (hæmolytisk anæmi);
 • Aktiv terapi af thiaminafhængig anæmi
 • Effektiv behandling af jernmangelanæmi;
 • Paroxysmal infektion - malaria;
 • Hypoxi.

Hvis reticulocytter sænkes, kan det tyde på sådanne sygdomme som:

 • Myelodysplasi eller aplastisk anæmi
 • Hypoplastisk patologi af knoglemarven er hypoplastisk anæmi;
 • Ineffektiv behandling af megaloblastisk (B12-afhængig) anæmi;
 • Autoimmune patologier;
 • Kronisk alkoholisme;
 • Nyrepatologi.

Hvis du har modtaget resultaterne af kliniske blodprøver og besluttet selvstændigt at fortolke dem, så vil du i bedste fald simpelthen blive forvirret, i værste fald vil du opleve en forgæves alarm. Derfor overføres formularen, hvor reticulocytterne og andre komponenter i blodet er talt og bedst overføres til professionelle pålidelige hænder. Forklar alle detaljerne vil være den læge, der sendte dig til studiet, fordi det var hans reticulocytter, der interesserede ham.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.