^

Sundhed

A
A
A

Adenovirus infektion

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Adenovirusinfektion er en gruppe af antroponotiske akutte virussygdomme, der påvirker luftvejene, øjne, tarmene og lymfoidvævets slimhinder, hovedsageligt hos børn og unge.

Udtrykket "adenovirus" blev foreslået af Enders and Francis i 1956, og sygdommene forårsaget af dette patogen blev omtalt som adenovirus.

ICD-10 koder

  • V34.0. Adenovirusinfektion ikke specificeret.
  • B30.0. Keratokonjunktivitis forårsaget af adenovirus.
  • B30.1. Konjunktivitis forårsaget af adenovirus.

trusted-source[1], [2], [3]

Epidemiologi af adenovirusinfektion

Kilden til infektion er en syg person, der frigiver viruset i miljøet i løbet af sygdommen, såvel som virusbæreren. Virusisolering opstår fra øvre luftveje, med afføring, tårer. Rollen som "sunde" virusbærere i transmissionen af infektion er signifikant nok. Den maksimale tid for virusfrigivelse er 40-50 dage. Adenoviral conjunctivitis kan være en nosokomial infektion. Transmissionsmekanismen er luftbåren, fækal-oral. Fremgangsmåder for transmission - luftbårne, mad, kontakt-husstand. Mulig intrauterin infektion hos fosteret. Følsomhed er høj. For det meste er børn og unge syg. Sæsonbestemt er ikke kritisk, men i den kolde årstid øges forekomsten af adenovirale infektioner, med undtagelse af pharyngoconjunctival feber, som diagnosticeres om sommeren. Naturen af epidemien er i høj grad bestemt af de serologiske typer af adenovirus. Epidemier forårsaget af adenovirus type 1, 2, 5, er sjældne, typer 3, 7 er mere almindelige. Efter sygdommen dannes en artsspecifik immunitet.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Hvad forårsager adenovirusinfektion?

Patogener - adenovirus af slægten Mastadenovirus (pattedyr adenovirus) af familien Adenoviridae. Slægten omfatter 80 arter (serotyper).

Familien kombinerer vira med en bar capsid, den gennemsnitlige diameter af virionen er 60-90 nm. Den modne virus består af 252 capsomer, herunder 240 hexoner, der danner ansigter og 12 pentoner. Danner vertikaler. Genomet er repræsenteret af et lineært dobbeltstrenget DNA. Hver virion har mindst 7 antigene determinanter. Antigeniske egenskaber er grundlaget for klassificering af adenovirus. Nucleocapsid er et enkelt komplementbindende antigen af denne familie. Derfor detekteres adenovirus i RAC ved hjælp af gruppespecifik serum. Hexons indeholder reaktive determinanter af familien og typespecifikke antigener, der virker ved frigivelsen af hexoner fra virionen og er ansvarlige for manifestationen af den toksiske virkning. Hexon antigener indeholder også genus- og gruppespecifikke determinanter. Pentoner indeholder små antigener fra viruset og det reaktive opløselige antigen i familien, der findes i inficerede celler. Oprensede DNA-tråde indeholder det primære typespecifikke antigen. Pentoner og filamenter forårsager hæmagglutinerende egenskaber hos vira. Overfladeantigener af strukturelle proteiner er arter- og typespecifikke. Genomet er repræsenteret af et lineært dobbeltstrenget DNA-molekyle.

Adenovirus er ekstremt resistente i miljøet. Opbevares i en frosset tilstand, tilpass til en temperatur på fra 4 til 50 ° C. I vand ved 4 ° C forbliver de levedygtige i 2 år: På glas, overlever tøj i 10-45 dage. Modstandsdygtige over for ether og andre lipidopløsningsmidler. Forfalde fra udsættelse for ultraviolet stråling, klor; ved en temperatur på 56 ° C dør i 30 minutter.

For mennesker er patogenerne 49 typer af adenovirus, serovarer af type 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 12, 14, 21 er af største betydning, og type 1, 2, 5, 6 forårsager ofte sygdom hos børn i førskolebørn; typer 3, 4, 7, 14, 21 - hos voksne.

Patogenese af adenovirusinfektion

Forskellige organer og væv er involveret i den patologiske proces: luftveje, lymfoidvæv, tarm, blære, øjne, hjerne. Adenovirus af serotyper 3, 4, 8, 19 forårsager conjunctivitis og serotyper 40, 41 forårsager udviklingen af gastroenteritis. Infektioner forårsaget af serotyper 3, 7, 11, 14, 21 forekommer akut med hurtig eliminering af patogenet. Serotyper 1, 2, 5, 6 forårsager letflydende sygdomme, men kan fortsætte i lang tid i lymfoidvæv af mandler, adenoider, mesenteriske lymfeknuder mv. Adenovirus kan trænge ind i moderkagen og forårsage unormal udvikling af fosteret, lungebetændelse hos den nyfødte. Indgangsporte til infektion - øvre luftveje eller konjunktivslimhinde.

Primær replikation af viruset forekommer i epithelcellerne i slimhinden i luftvejene og tarmene i øjets bindehinde og lymfoidvæv (tonsiller, mesenteriske lymfeknuder). Adenovirus, der cirkulerer i blodet, påvirker det vaskulære endotel. I de berørte celler dannes intranukleære indeslutninger af oval eller rund form, der indeholder DNA. Cellerne stiger, undergår destruktion, serøs væske akkumuleres under epitelet. Dette fører til eksudativ inflammation i slimhinderne, dannelsen af fibrinøse film og nekrose. Lymfoid infiltration af de dybe lag i luftrøret og bronchusvæggene observeres. I bronchens lumen indeholder serøs eksudat blandet med makrofager og enkelt leukocytter.

Hos små børn kan vira nå frem til alveolerne ved hjælp af bronchogene midler og forårsage lungebetændelse. Ud over lokale ændringer har adenovirus en generel toksisk virkning på kroppen, hvilket udtrykkes ved symptomer på forgiftning.

trusted-source[12], [13], [14]

Symptomer på adenovirusinfektion

Inkubationsperioden varer fra 5 til 14 dage.

Adenovirusinfektion er kendetegnet ved polymorfisme af kliniske symptomer og syndromer. Det kliniske billede kan domineres af symptomer, der angiver læsioner i luftveje, øjne, tarm og blære. Lymfoidt væv. Måske udviklingen af meningoencephalitis. Hos voksne forekommer adenovirusinfektion oftere i latent form hos unge - klinisk udtalte. Sygdommen udvikler sig gradvist. Temperaturen stiger fra sygdoms første dag, dens varighed varierer fra 5-7 dage til 2 uger. Undertiden varer subfebril tilstand op til 4-6 uger, der kan forekomme tobølge feber, sjældent observeres tre bølger. I de fleste tilfælde er symptomer på forgiftning moderat udtalt selv ved høj feber.

Da adenovirussen er trofiske over for lymfoidvævet, er nasopharyngeal mandiller involveret i processen fra sygdommens første dage, og der er svært ved nasal vejrtrækning, ansigtspuffer, serøs rhinitis med rigelig udledning (især i yngre aldersgrupper). Et karakteristisk symptom på sygdommen er pharyngitis med en udtalt eksudativ komponent. Pharyngitis er karakteriseret ved moderat smerte eller ondt i halsen. Ved undersøgelse afsløres hyperplasi af lymfoide follikler mod baggrunden af edematøs og hyperemisk slimhinde i den bageste faryngealvæg. Tonsils er forstørret, i nogle patienter er hvide bløde pletter synlige, som let fjernes med en spatel.

Hos voksne observeres sjældent kliniske tegn på bronkitis, i modsætning til børn. Til børn, der er karakteriseret ved moderat kort hoste med dårligt slimudslip. Hertil kommer, at næsten hvert femte syge barn udvikler akut stenose laryngotracheitis, hvilket er svært, med en udpræget exudativ komponent. Nogle børn udvikler obstruktivt syndrom, som har en puffet eller blandet form. Det kan vare op til 3 uger. I dette tilfælde er hosten våd, obsessiv; udånding er vanskelig, dyspnø blandet type. Auscultatory bestemmes af et stort antal våde flæskede og enkelt tørre raler. Hos unge børn kan udvikle bronkitis obliterans.

Adenoviral infektion ledsages ofte af moderat lymfadenopati. Cervicale, submandibulære, mediastinale og mesenteriske lymfeknuder forstørres. Mesadenitis manifesteres enten på baggrund af andre manifestationer af adenovirusinfektion eller som hovedsyndrom. Det vigtigste kliniske tegn er akut paroxysmal smerte, hovedsageligt i underlivet (i højre iliac, paraumbiliske områder). Ofte er der kvalme, mindre opkastning, diarré. Ændringer i det kardiovaskulære system er praktisk taget fraværende. Hos nogle patienter forekommer hepatolienal syndrom, nogle gange med øget aktivitet af aminotransferaser (ALT, ACT).

Konjunktivitis udvikler sig ofte. I første omgang er det ensidig, senere påvirkes det andet øje. Der er katarral, follikulær og membranøs konjunktivitis. Sidstnævnte form er mest typisk. Øjenlågens conjunctiva er hyperemisk, granulær, noget opsvulmet; måske en lille sekretion. Efter 1-3 dage på bindehinden opstår der hvide eller gråhvidte filmrampe. Et almindeligt symptom er hævelse af øjenlågene. I sjældne tilfælde observeres keratokonjunctivitis, hvor infiltrering dannes i hornhindens subepiteliale lag, der forekommer en kløft i hornhinden, og synsskærmen falder. Processen varer op til en måned og er som regel reversibel.

Hos voksne med adenovirusinfektion kan der være kliniske tegn på blærebetændelse. Tilfælde af den akutte encefalitis forårsaget oftere af et serotype 7-adenovirus er beskrevet. Pharyngoconjunctival feber, som har et ret klart klinisk billede med høj 4-7-dages feber, forgiftning, rhinopharyngitis og membranøs konjunktivit er blevet isoleret i en uafhængig form af sygdommen.

trusted-source[15], [16], [17]

Komplikationer af adenovirusinfektion

Hyppige komplikationer - otitis, bihulebetændelse og lungebetændelse, der udvikler sig som følge af tiltrædelsen af en sekundær infektion. På baggrund af adenovirusinfektion forekommer der ofte eksacerbation af kronisk tonsillitis. Tilfælde af komplikationer af adenoviral mesadenitis med intestinal invagination er beskrevet.

trusted-source[18], [19], [20], [21]

Diagnose af adenovirusinfektion

Klinisk diagnostiseres adenovirusinfektion ved tilstedeværelsen af konjunktivit, faryngitis, lymfadenopati i nærvær af feber.

Blodbilledet i adenovirusinfektion er ikke-specifikt og har ingen diagnostisk værdi. Serologisk diagnose anvendes til retrospektiv tolkning af SARS 'etiologi. RTGA og RSK anvendes i vid udstrækning. Fremgangsmåder til hurtig diagnose er repræsenteret ved reaktionen af indirekte hæmadsorption, ELISA og REEF. De tillader i 3-4 timer at detektere adenovirusantigener i epitelceller i næsehulen. Celleskrabning finder sted i de første dage af infektionsprocessen. Påvisning af virale antigener i kernerne i epithelceller indikerer det latente forløb af den infektiøse proces, tilstedeværelsen af antigener i cytoplasma tillader os at diagnosticere en akut sygdom. Virusisolering i vævskultur anvendes til videnskabelige formål.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27]

Differential diagnostik

Differentiel diagnose udføres med SARS af en anden ætiologi, orofaryngeal difteri, øjen difteri, tonsillitis. Adenovirusinfektion har en række lignende symptomer med infektiøs mononukleose, tyfusfeber. Yersiniose forekommer også med symptomer på pharyngitis, conjunctivitis, hepatolienal syndrom, diarré og langvarig feber.

trusted-source[28], [29], [30], [31]

Indikationer for rådgivning af andre specialister

Indikation for rådgivning af en kirurg - udvikling af adenoviral mesadenitis, der opstår med svær mavesmerter og opkastning. En øjenlæge er rådgivet til øjenskade.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40]

Indikationer for indlæggelse

Behandlingen af de fleste patienter udføres hjemme. Patienter med alvorlig sygdomsform med komplikationer, samtidige sygdomme samt epidemiologiske indikationer er underlagt hospitalsindlæggelse.

trusted-source[41], [42], [43], [44], [45], [46], [47], [48], [49]

Hvad skal man undersøge?

Hvem skal kontakte?

Behandling af adenovirusinfektion

Mode og kost

I feberperioden viser sengeluften. En særlig kost er påkrævet.

trusted-source[50], [51], [52], [53], [54], [55], [56], [57], [58], [59], [60]

Narkotikabehandling

I de fleste tilfælde er etiotropisk terapi med en ukompliceret form for adenoviral infektion ikke ordineret. I tilfælde af alvorlig infektion er det muligt at ordinere arbidol, interferonpræparater og dets induktorer. Blandt human leukocytinterferonlægemidler, der anvendes: human leukocytinterferon tørre 2 gange om dagen i begge næsepassager med 5 dråber (0,25 l), lås 1 dråbe 10 gange om dagen i hvert øje (til behandling af konjunktivitis), leukinferon til injektion tør (injiceret i olie, indånding) 100 tusind ME. Antibiotika indikeres ved tilslutning af en sekundær bakterieinfektion.

trusted-source[61], [62], [63], [64], [65], [66], [67]

Klinisk undersøgelse

Dispensarobservation udføres ikke.

trusted-source[68], [69], [70], [71], [72], [73], [74], [75], [76]

Hvordan forhindres adenovirusinfektion?

Til forebyggelse af adenovirale sygdomme hører hovedrollen til metoderne til at øge organismenes uspecifikke resistens (hærdning, rationel ernæring). Under epidemieudbrud foreskrives interferon eller lægemidler fra gruppen af interferoninduktorer til kontaktpersoner. I udbrud udføre den nuværende desinfektion. Under udbrud af adenovirale infektioner adskilles børn i mindst 10 dage efter den sidste patient er identificeret.

trusted-source[77], [78], [79], [80], [81]

Hvad er prognosen for adenovirusinfektion?

Prognosen er normalt gunstig. Udladning fra hospitalet udføres efter klinisk opsving.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.