^

Sov hos børn

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Et barns søvn er en naturlig del af hans fysiologiske aktivitet, der sikrer en normal rytme af processerne med højere nervøsitet, metaboliske processer, fysisk udvikling, vækst og modning.

At være et konkret resultat af den tidligere våbensperiode, drømmen, der erstatter denne vækkelse, bliver et løfte eller en betingelse for at sikre barnets normale vitale aktivitet i den efterfølgende vågenhed. Det følger heraf, at barnets utilstrækkeligt organiserede vågenhed eller sygdom kan føre til en overtrædelse af søvnens nytte og effektivitet, og søvnforstyrrelser forårsager barnets utilstrækkelige aktivitet under vågenhed. Begge kan være årsagen til en betydelig forsinkelse i den neuropsykiske og fysiske udvikling af børn, og med langvarig bevarelse fører til forekomsten af sygdomme. Derfor overvåger organisationen af et barns søvn, karakteristika ved at falde i søvn, sove om natten og vågne op er en vigtig del af den samlede pædiatriske observation. Søvnforstyrrelser kan danne grundlag for en grundig undersøgelse af børn.

I et nyfødt barn har søvn en såkaldt polyphasisk karakter, det vil sige, det sker mange gange i løbet af dagen og natten. Så i løbet af dagen falder det nyfødte barn 4 til 11 gange, og de virkelige forskelle i dag og nat i søvnens varighed er endnu ikke blevet fastslået. Gennem årene har der været en ændring i polyphasisk søvn til monophasic, med kun skjulte polyphasiske elementer tilbageholdt hos ældre børn og voksne.

En tydelig overvejelse af nattesøvn sker i slutningen af den første måned og stabiliseres derefter. Generelt falder det naturlige behov for søvn med alderen.

Behov for søvn hos små børn, h

Alder

I alt pr. Dag

Om natten

Om eftermiddagen

1 uge

16,5

8.5

8

1 måned

15.5

8.5

7

3 måneder

15

9.5

5.5

6 måneder

14.25

11

3,25

9 måneder

14

11.25

2,75

12 måneder

13.75

11.25

2.5

18 måneder

13.5

11.25

2,25

2 år

13.25

11

2,25

3 år

12

10.5

1.5

4 år

11.5

11.5

-

5 år

11

11

-

6 år gammel

10,75

10,75

-

7 år gammel

10.5

10.5

-

8 år gammel

10,25

10,25

-

9 år gammel

10

10

-

10 år

9,75

9,75

-

11 år gammel

9.5

9.5

-

12 år gammel

9,25

9,25

-

13 år gammel

9,25

9,25

-

14 år gammel

9

9

-

15 år gammel

8,75

8,75

-

16 år gammel

8.5

8.5

-

17 år gammel

8,25

8,25

-

18 år gammel

8,25

8,25

-

Med et vist fald i den samlede daglige varighed af søvn hos børn, skyldes dette fald primært på grund af timers søvn i søvn. Allerede i slutningen af det første år af livet falder barnet i søvn hver dag 1-2 gange. Fra 1 1 / 2-2 år er varigheden af en dags søvn cirka 2 1/2 timer, og omkring en time går i gang med at falde i søvn. Efter 4 år kan ikke alle børn spare søvn om dagen. Her påvirker individuelle forskelle i søvnbehovet sig væsentligt. Det er dog ønskeligt, at søvn til døgnet gives til alle børn op til 5-6 år.

Fredelig søvn af normal varighed, korte perioder med overgang fra vågenhed til søvn, og omvendt (ikke mere end 30 minutter), er et bevis på sikkerhed og sundhed for barnet, den normale tilstand af livet, og en god psykologisk klima i familien.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Elektrofysiologisk Offensiv af søvn hos børn

  • forsvinden af a-aktivitet på EEG og dens udskiftning ved lav-latencyaktiviteten af den blandede frekvens;
  • Udseendet af langsomme bevægelser af øjne på elektrookulogrammet;
  • reduktion af muskeltonen på electromyogrammet;
  • generaliserede eller lokale ufrivillige muskelkontraktioner (elektromyogram) - hypnotisk myoklonus.

Der er to kvalitativt forskellige faser af søvn:

  1. ortodoks søvn, fase med langsom søvn (FMS);
  2. paradoksal søvn, hurtig søvnfase (FBS) eller REM.

Det menes at 3 grupper af neuroner deltager i reguleringen af de cykliske faser af søvn.

Det aminergiske system (serotonerg + noradrenerg) eller REM-off-celler.

Cholinerg retikulært system eller REM-on-celler.

Separate faser og stadier er bedst kendetegnet ved deres encefalografiske egenskaber:

  • Jeg stadium - en lur med den gradvise forsvinden af a-rytmen;
  • II stadium - udseendet af et specifikt til denne fase af encefalografisk aktivitet - spindlerne i søvn, med en bremsning af pulsen, faldende vejrtrækning, afslapning af musklerne;
  • III- og IV-stadier - stadier af dybere søvn, karakteriseret ved udseendet af høj amplitude 8-aktivitet, en stigning i hjertefrekvensen.

trusted-source[8], [9], [10]

Fase med hurtig søvn hos børn

Fase med hurtig søvn er kendetegnet ved en hurtig desynkroniseret EEG, som er karakteristisk for intens vækkelse, selvom barnet er i en tilstand af dyb søvn. På dette stadium har der været hurtige øjenbevægelser, lave tone skeletmuskel og den største ustabilitet autonome funktioner - arytmi hjerteaktivitet, op til en kortsigtet asystole arytmi vejrtrækning, blodtryksfald. I den hurtige søvnfase er aktiv mental aktivitet også markeret - lyse drømme oplevet.

På alle aldersfaser er søvn organiseret cyklisk, det vil sige at successive stadier af langsom søvn ophører i en fase med hurtig søvn. Et par fulde cyklusser observeres om natten.

Ændringen i strukturen og varigheden af dyb søvn kan fastslås ved en karakteristik som antallet af bevægelser i en drøm. Barnet første leveår er større end for ældre børn (80 versus 60), men den overflod af bevægelser blander sig ikke i drømmen søvn yngre og ofte fører til vækkelse af et ældre barn.

Fase med hurtig søvn er kendetegnet ved fysiologisk myoklonus - lille hurtig trækning af individuelle muskelbjælker og grupper med mindre bevægelse i små led, som træk af fingre og ansigtsmuskler. I stadier af langsom søvn er myoclonus signifikant mindre.

Den første periode med FBS er noteret på 70-100 minutter fra søvnens begyndelse. EEG-billedet i denne fase ligner det, der observeres i første fase af FMS, men ofte ser det ud som bølger som savens tænder.

Faserne med langsom og hurtig søvn veksler gennem hele søgetiden i intervaller på 90-120 minutter. I en alder af 2-3 år er varigheden af en søvncyklus ca. 60 minutter, og den første episode af FBS observeres 1 time efter, at barnet falder i søvn. Ved 4-5 år kan cyklen vare op til 90 minutter, og i hele søvnperioden registreres ca. 7 cyklusser, som næsten er identiske med en voksen.

Fasen med langsom søvn i barnet

Fase med langsom søvn erhverver betydning i den samlede struktur af søvn efter 36 ugers svangerskab, men har meget lidt varighed. I et nyfødt barn med normal svangerskab er FBS, FMS og udifferentieret søvn identificeret. FBS kan genkendes ved sugende bevægelser, næsten kontinuerlige bevægelser af kroppen, tremor, grimasser og endda elementer i gang, uregelmæssig vejrtrækning, der falder sammen med blinker af muskelaktivitet. FMS er kendetegnet ved minimal motoraktivitet og en højere muskel tone.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.