^
A
A
A

Hvordan strammer maven efter kejsersnit?

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Maven efter kejsersnit kan genere kvinden i lang tid - om det er mavesmerter eller æstetiske problemer. Men der er fænomener, der er meget typiske for tilstanden af abdominale muskler efter kejsersnit. Det er vigtigt at vide, hvornår det er værd at kontakte en læge for at få hjælp, og når du individuelt kan tilpasse udseendet og stramme bukemusklerne.

Funktioner af overtrædelser efter en kejsersnit

Kejsersnitt er en kirurgisk procedure, der består i kirurgisk indsnit i underlivet og livmoderen for fødslen af et barn. Denne procedure er normalt ikke planlagt på forhånd, hvis der ikke er noget bevis, og læger plejer at tage det til rådighed i tilfælde af nødsituation, når fødslen af fosteret er umulig på den naturlige måde. Læger anbefaler kejsersnit af flere årsager, for eksempel er dit barn i den forkerte stilling, eller fosteret er fantastisk til sikker fysiologisk levering. Andre mulige årsager til brug af kejsersnit er problemer med navlestrengen, placenta og livmoderhalsen. Hertil kommer, at hvis du eller dit barn har visse sundhedsmæssige problemer, kan et kejsersnit være den bedste løsning.

Under kejsersnit er der lavet to snit - en ekstern på hud og maves muskler og den anden på livmoderen. Efter fødslen, både på livmoderen og på maven, anvendes suturer. Interne søm på livmoderen opløses i flere dage. Men i nogle kvinder kan heling på livmoderen tage længere tid end helbredelse af ydre led i huden, så du skal være forsigtig, da det kan give smerte. Mavesmerter efter kejsersnit kan udvikles af to hovedårsager: nervesmerter og muskelsmerter. Abdominale muskler efter kejsersnit kan genoprettes i lang tid, da muskelfibre ikke kan sammenflettet på samme måde som før. Dette kan forårsage ubehag og smerte. Muskelsmerter er faktisk den mest almindelige årsag til kronisk smerte efter kejsersnit generelt. Sådan smerte kan forekomme spontant, men det kan også være forårsaget af traumer (for eksempel under kirurgi eller fødsel). Det er værd at huske, at de hormonelle forandringer af graviditet og fødsel, samt mangel på søvn og stress på udkig efter en nyfødt - det kan opretholde en følelse af konstant kroniske smerter. 

Smerterne i underlivet efter kejsersnit opstår, når musklerne spænder og kontrakterer for tæt og danner steder med lokal spasme. Spasmer forårsager et fald i blodgennemstrømningen i dette område og komprimere nerver, hvilket yderligere øger smerten.

Efter kejsersnit kan denne slags myofascial smerte syndrom påvirke maven af maven eller kan påvirke bekkenbundens muskler. Og dette kan forårsage mavesmerter efter kejsersnit, selv efter en måned, især med fysisk aktivitet.

En stor mave efter kejsersnit er også et almindeligt problem, som er forbundet med en krænkelse af integriteten og koordineringen af bevægelsen af muskelfibre. Dette viser behovet for at bruge øvelser til at forbedre muskeltonen og tonen.

Spasmer i maven efter kejsersnit kan også være forårsaget af en overtrædelse af nervedannelsen. Når smerten fortsætter i flere måneder, begynder signalet i nervesystemet at ændre sig, og det kan øge smerten. Når maven er følelsesløshed efter kejsersnit, er dette oftest forårsaget af ledningsforstyrrelser langs nerveveje. Der kan have været problemer under epiduralbedøvelse, som kan forårsage skade på nervefibre med langvarig opsving.

I processen med hudregenerering er der flere trin.

I den første uge er der inflammatoriske ændringer. I denne aktive fase skynder bindevævsceller og makrofager sig til området for beskadigelse for at starte vævsreparation. Dette er stedet, hvor du i fremtiden vil føle en tegnings smerte eller prikken.

I løbet af de første tre måneder efter operationen multiplicerer cellerne i bindevæv og epidermier sig aktivt. Samtidig dannes der et nyt kollagen og kapillærer. I løbet af denne periode kan du mærke, at genopretning i arområdet forårsager hårdhed og kløe.

Indtil slutningen af det første år er der et stadium af hudreformering og dannelsen af det endelige ar. Kollagen er reformeret og begynder at modnes ar. Generelle fornemmelser på dette tidspunkt i fase af hudgendannelse er kløe eller utilsigtet ømhed omkring arret efter aktive bevægelser. Dette tyder på, at arret er et uundgåeligt resultat af operation og tættere omgivende væv kan forårsage opbygning af fedtceller omkring arret, da selve arområdet er fyldt med kollagen, og der er ingen steder for fedtceller. Da der er vægtændringer efter graviditet og løs hud, kan alle disse faktorer påvirke dannelsen af en fold på maven efter kejsersnit. Denne fold er dannet netop ved akkumulering af fedtceller, som er placeret i området af sårbare områder af huden og subkutant væv omkring vommen. Maven over suturen efter kejsersnit kan også øges, hvis en kvindes vægt efter graviditeten ikke går hurtigt væk, eller hvis der ikke er nogen specifikke handlinger, der forhindrer sådanne ubehagelige konsekvenser.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Hvad skal jeg forvente efter cesarean levering?

Hævelse af maven efter kejsersnitt er en almindelig sygdom. Kvinder har oftest hævelse omkring ansigt, underliv og ankler samt på lemmerne, herunder arme og ben. Sådan hævelse oftere vedvarer i en uge eller to efter fødslen. På samme måde kan en sektion af skæret også svulme. Alle disse tumorer kan forårsage prikking og smerte, som kan blive en kilde til ubehag og ubehag.

En sådan hævelse stammer fra den kendsgerning, at under graviditeten øges mængden af cirkulerende væske ved at øge blodvolumenet med 50% for at nære og beskytte barnet. Derudover fører en lav koncentration af proteiner og fortynding af blod til en lav koncentration af hæmoglobin og akkumulering af væske. Under arbejdet forlader ikke alt blod kroppen. Den mest almindelige årsag til postpartumødem er hormoner. Under graviditeten producerer kroppen en stor mængde progesteron. Overskydende progesteron forårsager tilbageholdelse af vand og natrium i kroppen, hvilket fører til hævelse efter fødslen. Når livmoderen udvides med den voksende baby, lægger det pres på undererne på underbenene og begrænser således blodstrømmen til den nederste del af kroppen. Da der i løbet af graviditeten er ophopning af væske, vil det tage lidt tid for væsken at komme ud efter graviditeten. Kombinationen af disse faktorer - yderligere blodvolumen, hormonelle ændringer og væskeretention - vil forårsage hævelse af maven og lemmerne efter graviditet.

Problemer med mave og tarm efter kejsersnit er meget hyppige årsager til komplikationer og ubehagelige fornemmelser. De fleste anæstetika sænker væsentligt arbejdet i moderens gastrointestinale system. De fører til et fald i tarmens muskler og stagnation af mad. Og da anæstetika vil tage lidt tid at gå væk, må mor muligvis lide af gasophopning i tarmen og dermed opblødning efter proceduren. Opblødning efter kejsersnit kan skyldes akkumulering af gasser. Dette er en meget ubehagelig fornemmelse, da det kan forårsage smerte og spænding i underlivet.

Caesarean-sektionen betragtes som relativt sikker, men denne leveringsmetode skaber en højere risiko for visse komplikationer end med fysiologiske fødsler. Efter kejsersnit de mest almindelige komplikationer for moderen omfatter: infektionssygdomme, svært blodtab, kvalme, opkastning og alvorlig hovedpine efter fødsel (relateret til anæstesi og abdominale procedurer). En hård mave efter kejsersnit er en af de farligste komplikationer, da det taler om udviklingen af alvorlige infektiøse processer. Hvis mikroorganismer er kommet ind i den postoperative sutur, kan de hurtigt spredes gennem maveskavheden. Bakterier kan også komme ind i den indre vej gennem skåret livmoderen. Over tid forårsager den aktive multiplikation af mikroorganismer en inflammatorisk reaktion, der involverer peritoneum, hvilket er tegn på udviklingen af peritonitis. Dette er en alvorlig tilstand, der kræver handling. Når peritonitis er, er maven så hård at den ligner et bræt og kan ikke røres. Hvis maven bare er solid uden andre symptomer, kan den udvikle sig med postoperativ forstoppelse. 

Langsigtede risici ved kejsersnit kan udvikles om få uger. Sådanne komplikationer omfatter hudbetændelse i sømområdet. Rødhed på maven efter kejsersnit inden for kirurgi kan udvikle sig på grund af lokal betændelse i huden. Dette gælder også for farlige forhold, hvor du straks skal se læge.

Sådan genopretter du efter kejsersnit?

Genopretning efter kejsersnit tager normalt flere uger. Livmoderen helbreder om cirka seks til otte uger Komplet opsving efter operationen kan være fra tre til syv uger. Kvinder, der har en kejsersnit uden komplikationer, bruger omkring 3 dage på hospitalet.

Kan jeg ligge og sove på min mave efter kejsersnit? Hver gang du vil lægge sig ned eller vende om fra ryggen til maven, skal du først ligge på din side, læg dig lidt for at afbalancere trykket i bughulen. Først efter dette kan du allerede ligge på din mave i et par minutter. Umiddelbart efter operationen kan du ligge på din mave i flere minutter for at undgå udseende af brok. En måned efter kejsersnitt på underlivet, kan du allerede sove.

Mange unge kvinder, især hvis de blev mødre for første gang, er interesserede i spørgsmålet om, hvordan man fjerner og strammer maven efter kejsersnit og hvornår skal maven gå væk efter kejsersnitt? Alt dette afhænger af hudens og subkutanvævets genetiske egenskaber såvel som på kvinden selv og hendes ønske om at genoprette hurtigst muligt.

De mest effektive metoder til at eliminere alle konsekvenserne af kejsersnit er gymnastik og massage.

Når din krop helt er kommet tilbage fra operationen, kan du alvorligt engagere dig i fitness. Husk at det er vigtigere for dig at forblive sund, end at tabe sig på bekostning af sundheden. Din krop har brug for nok hvile efter operationen for at genoprette og give dig mulighed for at tage sig af dig selv og barnet. Slap af for de første par måneder og nyd moderskabets lykke. Du kan starte øvelsen i 4-6 uger, hvis der ikke var komplikationer, og lægen tillader det.

Der er flere tips, der hjælper med at genoprette kroppen efter graviditet og ikke gå i vægt.

 1. Forøg vandforbruget. Vand er eliksiret til din krop. Det fugtiger ikke kun huden, men gør det også mere elastisk. Dette hjælper med at forbrænde kalorier mere effektivt og er en fantastisk måde at holde din hud sund og tæt på.
 2. Amning er vigtig. Ud over at være ernæringskilden til dit barn, er amning også meget vigtig for dig. Når babyen spiser modermælk, tager det ikke kun energi fra ham, men også fra sin mor at syntetisere ny mælk. Således bruges meget energi i moderen, hvilket fremskynder dets metabolisme og forhindrer lægning af overskydende vægt.
 3. Forbruge protein: protein er godt for muskelvækst. Det indeholder også et vigtigt næringsstof kaldet collagen, som hjælper med at styrke din hud. Dit proteinindtag påvirker din vægt og omfanget af din fysiske aktivitet. I gennemsnit skal du forbruge 50 g protein.
 4. En anden god måde at stramme din hud på er at bruge eksfolierende skrubbe på din mave, når du tager et brusebad. Dette hjælper med at forbedre blodcirkulationen ved at øge blodstrømmen i dette område. Det skaber også en ny, sund og mere smidig hud.
 5. Brugen af cremer og lotioner, der indeholder kollagen, samt vitaminerne E, C, A og K, forbedrer hudtilstanden og reducerer udseendet af arret. Anvend sådanne lotioner til at løsne huden, da dette vil hjælpe med at stramme huden efter graviditet.

Det tager normalt mindst seks uger at komme sig nok fra hovedoperationen til at begynde at spille sport. En hurtig tur, måske med et barn i en klapvogn, såvel som svømning eller cykling, er eksempler på blide, lavprofiliske former for fysisk aktivitet. Du kan starte med dette for at tilpasse sig stressene, og at din fysiske aktivitet ikke er for hård, da det kan føre til tab af mælk. Løb kan også være en mulighed for fysisk aktivitet efter at have gået.

Hævning af dit barn er undertiden en træning i sig selv, men det er ikke nok til at glatte din mave. Må kun 30 minutter, et par gange om ugen, træne alle de grundlæggende muskler, øge dit stofskifte og stimulere fedtforbrænding.

Start med et sæt 8-12 gentagelser af bevægelser, såsom squats og fallouts. Du kan gøre simple sit-ups, selvom de arbejder på din øvre, ikke den nedre abdominale muskler. For mange sit-ups kan også lægge pres på livmoderen og indre organer. Du bør ikke gøre mere end 10 squats ad gangen, og må ikke gøre mere end tre sæt på 10 squats om dagen. Altid trække vejret under træning og samtidig stramme bækkenmusklerne og nedre abdominale muskler.

Prøv at starte med to træningstimer i ugen, der varer i 15 minutter, og hvis du vil, gradvist øge dem. Øg træningens varighed med fem minutter hver anden uge. Stop øvelsen straks, hvis du føler smerte eller bliver træt.

Øvelser for maven efter kejsersnit kan begynde efter en let træning. Der er forskellige typer øvelser, og her er nogle af dem:

 1. Lig ned på bagsiden af en blød måtte, benene fra hinanden, og dine knæ er bøjet i en vinkel på 45 grader.

Klem de nederste lårmuskler, når du løfter hofterne væk fra gulvet.

Hæv dine hofter i en sådan grad, at de er på lige fod med overkroppen. Hold denne position i et par sekunder.

Sænk langsomt dine hofter tilbage til gulvet.

 1. Stå på gulvet og læg dine fødder på bredden af dine skuldre, læg dine hænder på dine hofter.

Løft dine hænder over hovedet. Begynd langsomt at bøje fremad, ikke bøje i ryggen.

Fortsæt med at bøje fremad, indtil overkroppen bliver parallel med gulvet, hold ryggen flad.

Langsomt vende tilbage til stående stilling.

Gentag tre sæt med fire til otte gentagelser (eller så mange som du kan lide).

 1. Stå i push-up stilling (knæ og palmer på jorden).

Gå ned på dine albuer og hæv samtidigt knæene fra jorden.

Ret din krop. Dine ben, hofter og skuldre skal gøre en lige linje.

Hold denne position i 30-60 sekunder, hold musklerne stramme.

 1. Stå på gulvet og læg dine fødder på skulderbredden, med dine hænder helt udvidet på siderne.

Lav de mindste cirkler med dine hænder i luften, mens din hånd er revet af fra dine hofter.

Forøg langsomt cirkelbredden i fem minutter. Brug dine benmuskler til at stabilisere dig selv, når større cirkler begynder at påvirke din balance.

Når du når den største cirkel, skal du begynde at reducere cirklens størrelse og dreje i modsat retning.

 1. Lig på gulvet på ryggen og stræk dine arme og ben langs bagagerummet.

Hæv dine ben og tag et par centimeter fra gulvet, når kroppen ligger på gulvet, ligesom bevægelser af et pendul.

Gentag øvelsen flere gange.

Forstærkning af bækkenbundens muskler hjælper med at opretholde helbredelsen af din nedre ryg og styrker dybe abdominale muskler. Nogle kvinder bemærker også, at huden omkring og under arret er tættere end huden over den. Langsomt at tabe sig og praktisere arbejdet i bekkenbundens muskler og nedre muskeløvelser kan du reducere dette fænomen.

 • Læg først på ryggen og bøj knæene.
 • Klem musklerne i bækkenbunden ved udånding.
 • På samme tid trækker du og trækker navlen.
 • Prøv at holde klemmen i 10 sekunder uden at holde vejret.

Er det muligt at trække i maven efter kejsersnit? Det er utvetydigt, at vakuumøvelser til maven efter kejsersnit også hjælper med at forbedre tonen i de indre abdominale muskler og forbedre tilstanden af livmoderen. Men sådanne øvelser kan startes en måned efter operationen for at undgå divergens af suturerne og dannelsen af brok. Til dette, liggende på gulvet, skal du bare trække ind og blæse din mave mens du trækker vejret jævnt.

Kompression, cicatricial massage og silikone terapi er tre naturlige, ikke-kirurgiske måder at minimere den eksterne ikke-scic type ar. Silicone terapi hjælper også med at reducere kløe, brænding og rødme. Til dette formål kan du bruge en særlig creme, kun hvis der ikke er allergi. Postoperativ kompression bør maksimalt lokaliseres i snitområdet og omkring det. Til dette formål kan du bruge specielle kompressions undertøj.  

Massage i maven efter kejsersnit, som alle massagebehandlinger, har mange fordele. Det beroliger smerten, slapper af de spændte muskler og forynder både fysisk og følelsesmæssigt. Men det er vigtigt at vælge en massør, der har erfaring med massage efter graviditet.

Ca. 5-6 uger inden for et operationelt sår er arvævet dannet. På dette tidspunkt vil du føle dig komfortabel igen i dette område, der vil ikke være brændende eller prikkende. På dette stadium vil det være sikkert at foretage en særlig massage af arvæv. Dette kræver omhyggelig massage i området omkring huden omkring dit ar. En sådan massage kan medvirke til at reducere arret og helbrede de dybere lag af såret. Dette kan også medvirke til at forhindre dannelsen af adhæsioner på organerne. Massage efter kejsersnit er meget vigtig for forebyggelse af komplikationer. I nogle tilfælde kan du opleve rygsmerter og endda brystsmerter, hvis du ikke har modtaget en ordentlig postpartummassage. Du kan støde på problemer med vandladning.

Selvom postpartummassage er nyttig, bør du undgå dette hvis du har udslæt, eksem eller anden hudinfektion. Massering af det inficerede område vil kun forværre situationen. Undgå også massage, hvis du oplever komplikationer under fødslen, og hvis du har en brok eller højt blodtryk.

Du kan også prøve at massere dine abdominale muskler selv. For at gøre dette skal du bruge fingrene på dine fingre. Når du bruger selvmassage, må du ikke bruge olie eller lotion, da du ikke skal glide på huden, skal du fastholde huden og forsigtigt bevæge den. Flyt huden med dine fingre, og når det holder op med at bevæge sig, og du føler en attraktion eller en let brændende fornemmelse, så hold den i stretch i 30-90 sekunder. Du kan også fastgøre den ene side af skæret med fingrene på den ene hånd og trække den i modsat retning med den anden hånd. Lav små cirkler og slag op / ned (greb omkring 1 cm af huden) langs snittet, og gentag derefter i 2-3 minutter 2-3 gange om dagen.

Det hjælper også meget med at genoprette hele kroppen efter kejsersnit - det er god ernæring og følelsesmæssig tilstand.

Abdomen efter kejsersnit kan medføre en stor ulejlighed for en kvinde, men alle problemer kan løses meget effektivt. Det er meget vigtigt, at der ikke er komplikationer efter operationen, så er det allerede muligt at håndtere ikke kun med barnet, men også med genoprettelsen af ens krop. Meget vigtigt for at opnå et godt resultat er en integreret tilgang ved hjælp af ikke kun medicin, men også fysiske øvelser, ordentlig ernæring, regelmæssig ture og hvile.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.