^

STI / HIV forebyggelsesmetoder

, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

Forebyggelse og kontrol af STD'er er baseret på fem hovedbegreber: For det første uddanner folk, der er i fare for at forebygge STD'er. For det andet identifikation af asymptomatisk inficerede individer eller dem, der har symptomer på en STD, men sandsynligvis vil ikke søge lægehjælp fra en medicinsk institution; For det tredje er den effektive diagnose og behandling af inficerede personer; For det fjerde, undersøgelse, behandling og rådgivning af seksuelle partnere af personer med STD'er; For det femte tilvejebringelse af forebyggende vaccination til personer i fare. Selv om dette dokument fokuserer på sekundær forebyggelse, det vil sige de kliniske aspekter af STD-kontrol, er den vigtigste måde at forebygge STD'er at ændre patienters seksuelle adfærd. Da STD-kontrol reducerer sandsynligheden for overførsel af infektion til en partner, er resultatet af foranstaltninger til forebyggelse af infektion hos enkeltpersoner forebyggelsen af forekomsten af samfundet som helhed.

Læger og andre sundhedspersonale spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af STD'er. Hertil kommer, at ved behandling af patienter med seksuelt overførte sygdomme forårsaget af bakterier eller protozoer for at afbryde yderligere transmission, klinikere har mulighed for at udføre undervisning og rådgivning af patienter og deltage i identifikation og behandling af smittede seksuelle partnere. En lægees evne til at indsamle en nøjagtig anamnese om patientens seksuelle liv er yderst vigtigt for at udføre forebyggende arbejde. Henstillinger om dette spørgsmål findes i afsnittet "Seksualitet og reproduktiv sundhed" i håndbogen "Præventionsteknologi". Indstillingen af en nøjagtig diagnose og rettidig indlevering af oplysninger om det af læger er grundlaget for tilsynsvirksomhedens effektivitet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Anbefalinger til patienter med STD-forebyggelse

For at forhindre spredning af STD'er er det nødvendigt, at personer med risiko for at overføre eller erhverve en sygdom ændrer deres adfærd. Det første nødvendige skridt i denne retning er inddragelsen i udviklingen af en anamnese om korrekt formulerede spørgsmål vedrørende patientens seksuelle liv. Når risikofaktorer er etableret, kan sundhedsarbejderen fremsætte henstillinger om forebyggelse af STD'er. For at anbefalinger kan være effektive, er kommunikationsevner (for eksempel evnen til at vise respekt, medfølelse og ikke at fordømme) nødvendige. Effektiv metode til kommunikation med patienten, herunder brugen af åbne spørgsmål og vilkår, der er forståelig for patienten, såvel som sikkerhed for patienten, at behandlingen vil blive ydet uanset evne til at betale, statsborgerskab, indvandring status, sprog, som han siger, eller livsstil.

Når du foretager en samtale, er det nødvendigt at tage højde for risikofaktorer specifikt for denne patient. Det er nødvendigt at beskrive de specifikke handlinger, som patienten skal tage for at undgå infektion eller spredning af STD'er (herunder afholdenhed fra køn, hvis han har symptomer på STD'er).

Seksuelt overført infektion

Den mest effektive måde at forebygge seksuel overførsel af hiv og andre STD'er er at afstå fra seksuel kontakt med inficerede partnere. Det bør rådes til at være sikker på at afstå fra gennemtrængende typer sex personer, der er i behandling for seksuelt overførte sygdomme, eller hvis partnere er behandlet for seksuelt overførte sygdomme, såvel som dem, der ønsker at undgå konsekvenserne af samleje (dvs. STD / HIV-infektion og graviditet). En mere detaljeret diskussion om afholdenhed er beskrevet i "Forebyggende teknologi".

 • Begge partnere bør testes for STD'er og hiv, før de har samleje.
 • Hvis en person foretrækker at have sex med en partner, hvis infektionsstatus er ukendt, eller hos en person, der er smittet med hiv eller andre sygdomme, bør han bruge et nyt latex kondom til hvert samleje.

Personer, der bruger stoffer intravenøst

Anbefalinger til stofmisbrugere ved brug af intravenøse lægemidler (CNV) er som følger:

 • Start eller fortsæt behandlingsprogrammet for narkotikamisbrug.
 • Under ingen omstændigheder bør du bruge injektionsværktøjer (sprøjter, nåle), hvis de allerede er blevet brugt af en anden person.
 • Hvis der er et nåludvekslingsprogram i området, skal du få rene nåle.
 • Personer, der fortsætter med at anvende sprøjter eller nåle, der allerede er i brug, skal først og fremmest rense dem med blegemiddel og vand. (Desinfektion af chlorkalk steriliserer ikke udstyr og garanterer ikke inaktivering af hiv, men den konstante rengøring af injektionsværktøjer vil reducere niveauet af HIV-overførsel, hvis værktøjerne bruges af forskellige personer).

Profylaktisk vaccination

Forebyggende vaccination er en af de mest effektive metoder til forebyggelse af overførsel af visse STD'er. Infektion forårsaget af hepatitis B-virus er ofte seksuelt overført, og vaccination mod hepatitis B anbefales til alle uvaccinerede patienter, som gennemgår STD-screening. For nylig er vacciner mod hepatitis A, fremstillet af to fremstillingsvirksomheder, blevet licenseret i USA. Vaccination mod hepatitis A anbefales til flere grupper af patienter, der kan besøge STD-klinikken, herunder homoseksuelle og biseksuelle mænd samt personer, der bruger stoffer. Vacciner bliver testet mod andre STD'er, hvis praktiske anvendelse kan begynde i de næste par år.

Metoder til forebyggelse af STD'er / HIV

Mænds kondomer

Med konsekvent og korrekt brug er kondomer et yderst effektivt middel til at forhindre forskellige sygdomsbesvær, herunder HIV-infektion. Talrige kohortstudier, herunder undersøgelser af serodiscordante par, viste en udpræget beskyttende virkning af kondomer ved HIV-infektion. Da kondomer ikke dækker hele overfladen, der er udsat for infektionsrisiko, er de mere effektive til at forhindre infektioner, der overføres ved kontakt med slimhinder, end de, der er inficeret ved kontakt med hudoverflader. Kondomer henviser til medicinsk udstyr og kontrolleres af FDA. Integriteten af hver latex kondom fremstillet i USA undersøges af elektroniske enheder inden emballering. I USA er hyppigheden af kondombrud under brug lav (2 pr. 100). Mangler i brugen af kondomer er normalt resultatet af intermitterende eller misbrug, snarere end kondombrud.

For effektivt at forhindre STD'er bør patienter opfordres til at anvende kondomer konsekvent og korrekt. Patienterne bør også instrueres om, hvordan man bruger kondomet korrekt. Følgende anbefalinger vil gøre det muligt at anvende male kondom korrekt:

 • Brug kun en ny kondom hver gang du har samleje.
 • Håndter kondom forsigtigt for at undgå beskadigelse af negle, tænder eller andre skarpe genstande.
 • Bær kondom på penis i en tilstand af erektion og før genital kontakt med en partner.
 • Sørg for, at der ikke er luft i slutningen af kondomet.
 • Sørg for, at du har tilstrækkelig smøremiddel under den seksuelle handling, du kan få brug for yderligere brug af smøremidler.
 • Brug kun vandbaserede smøremidler med latexkondomer (f.eks. KY Jelly ™ eller glycerin). Brug ikke oliebaserede smøremidler (fx petroleumgel, mineralolier, massage cremer, kropsrør eller madolie), da de ødelægger latex.
 • For at undgå at glide efter samleje er det nødvendigt at holde kondomet fast i bunden af penis, mens du fjerner det og fjern det, mens penis er i en erektionstilstand.

Kvinde kondomer

Laboratorieundersøgelser har vist, at den kvindelige kondom (Reality ™) - en udsmeltet polyurethanskal med en ring i begge ender, placeret i vagina - er en pålidelig mekanisk barriere for virus, herunder HIV. Foruden små undersøgelser af trichomoniasis er kliniske undersøgelser til evaluering af effektiviteten af kvindelige kondomer for at forhindre HIV-infektion og andre STD'er ikke afsluttet. Ved konsistent og korrekt brug bør kvindelige kondomer reducere risikoen for STD'er betydeligt. I en situation hvor du ikke kan bruge en mandlig kondom, skal parret bruge en kvindelig kondom.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Kondomer og spermicider

Data, der viser, at kondomer smurt med sædceller er mere effektive til at forhindre overførsel af HIV-infektion og andre STD'er end kondomer med andre smøremidler, er det ikke. Derudover er brugen af kondomer, der er dækket med sædceller, forbundet med infektion i urinvejene i Echehchia coli hos unge kvinder. Der er ingen data, der viser, om brug af kondomer med spermicid ansøgning er mere effektiv end brugen af kondomer uden sædceller. Derfor anbefales den korrekte brug af kondomer uden smøremidler, samt med smøremidler til spermicider eller med indføring af sædceller i vagina.

trusted-source[14], [15], [16], [17]

Vaginal spermicider, svampe og diafragmer

Som det er blevet vist i flere randomiserede, kontrollerede forsøg, vaginal sæddræbende anvendes uden kondom reducerer risikoen for cervikal gonorré og klamydia. Men de har ikke en beskyttende virkning mod HIV-infektion, derfor anbefales det ikke at anvende sædceller til at forhindre HIV-infektion. Vaginal svangerskabsforebyggende svamp beskytter mod livmoderhalskræft gonorré og klamydia, men deres anvendelse øger risikoen for at udvikle candidiasis. Ved brug af en membran er vist en beskyttende virkning mod cervikal gonorré, klamydia og trichomoniasis, men kun i forskning fremgangsmåde til "tværsnit" og "case-kontrol '; kohorteundersøgelser er udført for at beskytte kvinder mod HIV-infektion kan ikke bruge vaginal sæddræbende, svampe eller. Spermicider, svampes, membraners rolle for at forhindre STD hos mænd er ikke undersøgt.

Ikke-barriere prævention, kirurgisk sterilisering, hysterektomi

Kvinder, der ikke har risiko for at blive gravid, kan urimeligt tro på, at de ikke kan blive smittet med hjertesygdomme, herunder hiv. Ikke-barrieremetoder til antikonception beskytter ikke mod sygdomssygdomme eller HIV. Hormonale præventionsmidler (p-piller, Norplant, Depo-Provera) var forbundet i flere kohorteundersøgelser med en øget forekomst af cervikal seksuelt overførte sygdomme og HIV-infektion, men disse kendsgerninger bekræftes ikke alle undersøgelser. Det er nødvendigt at rådgive kvinder, der bruger hormonel prævention (p-piller, Norplant ™, Depo-Provera ™), har gennemgået kirurgisk sterilisation eller hysterektomi, om brugen af kondomer, samt den aktuelle risiko for kønssygdomme, herunder hiv-infektion.

Rådgivning om hiv-forebyggelse

Præcisering af hiv-status og passende rådgivning spiller en vigtig rolle for at motivere adfærdsændring. Derfor anses rådgivning om hiv-forebyggelse meget vigtigt i strategien for at forhindre spredning af hiv, selv om dets effektivitet til at reducere risikoen ved adfærd ikke kan vurderes nøjagtigt. Overbevist om, at rådgivningen har været succesfuld, og patienten er korrekt orienteret, vil sundhedsarbejderen være i stand til korrekt at vurdere patientens risiko og hjælpe ham med at udvikle en individuel og realistisk plan for forebyggelse af hiv-infektion.

Rådgivning i hiv-test består af to hovedfaser: rådgivning før og efter testning. Under rådgivning skal sundhedsarbejderen vurdere patientens individuelle risiko, forklare betydningen af positive og negative testresultater, opnå uformelt samtykke til test og hjælpe patienten med at udvikle en realistisk personlig risikoreduktionsplan. Under rådgivning efter testen skal sundhedsarbejderen informere patienten om testresultaterne, forklare betydningen af resultaterne og forebyggende anbefalinger. Hvis resultatet af testen er positivt, er det nødvendigt at diskutere henvisningen til lægeinstitutioner for opfølgning og om nødvendigt social beskyttelse og psykologiske støttetjenester ved høring efter afprøvning. For hiv-seronegative patienter, der er i risiko for at indgå i hiv-infektion, kan henvisninger til andre rådgivningstjenester eller forebyggende tjenester også være nyttige.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.