^
A
A
A

Speciel mad opfundet til ældre

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

22 July 2019, 09:00

Medarbejdere ved det litauiske teknologiske universitet i Kaunas har udviklet en speciel diæt til ældre med nedsat synkefunktion i forbindelse med en tilstand efter slagtilfælde, tumorer, cicatriciale ændringer i spiserøret osv. En ny type mad er designet til at forbedre ældres velvære.

Gamle mennesker, der lider af dysfagi - en krænkelse af slukningsfunktionen - har næsten altid mangel på visse stoffer i kroppen. De fleste af de ældre har proteinmangel, vitaminer i B-gruppen og askorbinsyre såvel som mange mineraler (såsom selen og zink) og umættede fedtsyrer. En dårlig og berøvet diæt på baggrund af utilstrækkelig kropsvægt fører til det faktum, at patienternes helbred langsomt forværres, fysiske og mentale evner forværres, synet lider, smagopfattelsen ændres, og risikoen for et dødeligt resultat øges. Hvad skal man gøre, hvis det er næsten umuligt at finde produkter, der er rige på essentielle næringsstoffer og på samme tid er lette at spise for gamle mennesker? Det nye arbejde fra specialister fra Litauen har givet mange ældre håb.

De opfandt en ny mad til patienter med slugeforstyrrelser: denne mad er attraktiv i udseende og ganske behagelig i smag. Det er beriget med umættet fedt, har et reduceret indhold af kulhydrat-lactose, det indeholder fedtopløselige vitaminer A og D, B-gruppe vitaminer, sporstoffer - zink, calcium, selen. Maden har en pastaagtig konsistens, det er let at sluge, selv for en person med nedsat synkefunktion. Et ekstrakt fra aronia giver produktet en behagelig farve, forbedrer smagen, mættes med anthocyaniner - planteglycosider.

Produktionen af denne mad er baseret på indkapslingsteknologi: de aktive komponenter opbevares i det udgående materiale, som et resultat gør fordøjelsessystemet det lettere at udtrække de nødvendige stoffer fra fødevarer og fordøje dem.

Forskere har allerede gennemført de første udviklingsforsøg i den kliniske afdeling på det litauiske sundhedsuniversitet. En gruppe patienter, der forbrugte 200 g af et nyt produkt om morgenen og om aftenen i 10 på hinanden følgende dage, viste en stigning i kropsvægt, forbedret fysisk aktivitet. Derudover steg indholdet af cyanocobalamin i blodet hos patienter. Ingen bivirkninger blev bemærket.

Det nye produktudviklingsprojekt varede i ca. Ni måneder. Mad blev sammenlignet med en lignende polsk modstykke. Det viste sig, at det litauiske produkt er mere ernæringsmæssigt og meget mere effektivt med hensyn til forbedring af ældres patienters helbred.

Dysfagi hos ældre er et problem, der snakkes lidt om og sjældent. Og slet ikke, fordi et sådant problem ikke findes. Det er umuligt ikke at tage højde for, at umuligheden ved et normalt måltid ofte fører til det faktum, at ældre mennesker bliver låst i sig selv, beskytter sig mod kommunikation, driver sig selv ind i depression. At give en chance for sådanne mennesker er det, som forskere forsøger at tage sig af.

Oplysninger offentliggjort på det officielle websted for det litauiske teknologiske universitet (ktu.edu)

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.